Felmerült egy másik topicban ( Apple iMac 27 core i7 ) az alábbi kérdés kamass-tól:

Harder lehet egy kérdésem? Írnál magadról egy picit? Hogyan kerültél a szakmába (főleg az elején), milyen tudásra van szükség, hol érdemes próbálkozni állás ügyben stb. Most szeretnék elhelyezkedni mint webdesigner és sitebuilder (inkább design). Szerény véleményem szerint (magyar viszonylatokban) jól csinálom, van szemem hozzá de nem tudom hol kezdjem a keresést. Haladó Photoshop, Xhtml és CSS tapasztalataim vannak. Ez elég vagy érdemes neki állni a javascriptnek is (jQuery)? Ha tudnál valami infórmációval szolgálni nagyon boldog lennék! Köszönöm szépen ;)

Mivel úgy tűnik (egy linkelt blogbejegyzésből is ez derül ki) hogy talán többeket is érdekelhet a téma és a másik bejegyzésnél elég offtopic volt :), így ezen bejegyzés keretein belül igyekszem majd megválaszolni legjobb tudomásom szerint a kérdéseket.

Árpád és LeGaS már el is kezdték helyettem (thx srácok), bemásolom az eddigieket:

Bajzáth Árpád
kamass, engedd meg kérlek hogy válaszoljak az utóbbiakra Harder helyett.
elsősorban szükséged lesz egy önéletrajzra :) aztán meg keresel üres pozíciókat a neten, javaslom a weblabor állás rovatát. Arra pedig egy kedves barátom már megírta a választ, hogy hogyan lehetsz designer: Webdesigner akarok lenni!
remelem nem voltam pimasz es tudtam segiteni.

LeGaS
kamass, el kell döntened hogy csak designolni fogsz, vagy sitebuildelni is, mert utóbbihoz manapság már elengedhetetlen a JavaScript. Viszont ne rögtön a jQuery-vel kezdd, hanem a sima JavaScript-el. Olyan egyszerű dolgokat tanulj meg először, mint egy div fadelése jQuery (vagy más keretrendszer) nélkül, tömböket hogy lehet készíteni, logikai operátorok, stb.

Munka terén pedig ahogy Árpád is javasolta, Weblabor vagy Propono, bár ami egyik oldalra felkerül, az általában a másikra is.

… no és akkor innen lehet folytatni. :)

Az előételemről túl sokat nem szeretnék beszélni, mert nem igazán tartalmaz hasznos infót szerintem a webes fejlesztésekhez kapcsolódóan, lényegében kb 8 éven keresztül minőségirányítási rendszerrel (bevezetés, oktatás, fejlesztés, auditálásokra felkészülés és felkészítés stb…) foglalkoztam egy oktatási cégnél.

Otthon először hobbiból kezdtem el az “internettel” foglalkozni, elkészült az első weblapom lassacskán (Word / Save as htm … vagy mi volt az opció :D) és rájöttem, hogy sokkal több lehetőség van benne mint én azt elsőre gondoltam, úgyhogy elkezdtem komolyabban (vagy legalábbis aktívabban) foglalkozni vele és később éveken keresztül bedolgoztam egy grafikai stúdiónak (mint designer és sitebuilder, illetve többet között specifikációkat készítettem komplexebb szolgáltatásokhoz).

Aztán jöttek a megkeresések lassan, hogy X-nek meg Y-nak kéne honlap, vállalnám-e … lényeg, hogy jött az az időszak, amikor kiváltottam a vállalkozóit és otthon esténként csináltam másodállásban a “webet”.

Később jött egy lehetőség és TLoF ajánlására beadtam az önéletrajzomat a Jasmin Media Group-hoz, felvettek. Designerként kezdtem, aztán rövid időn belül (talán fél év volt, már nem emlékszem) az akkori főnököm elment a cégtől (aki addig a designerek főnöke volt) és engem kértek fel a csoport vezetésére.

Igazából erről a részről sokkal többet most nem írnék mert egyszer már megtettem, ha érdekel, a Byebye Jasmin Media Group bejegyzésben bővebben is olvashatsz is róla.

Röviden, hogy ezután mi következett (legyen ez egy mini önéletrajz :) )

Egy ideig dolgoztam a Weboriginal-nál, mint projectvezető. Külsős és belső kollegák illetve ügyfelek közötti kapcsolattartás, specifikáció, a munka ellenőrzése, szervezése stb… volt a feladatom, nagyon élveztem. Jó csapat, jó környezet volt, amire mindig szívesen emlékszem.

Közben felajánlottak egy állást a Telemedia berkein belül induló új cégben, a Tele1-ben és elfogadtam, közel 2 évet voltam ott mint grafikus, sitebuilder majd ott is megkaptam a grafikus/sitebuilder részleg vezetését. Viszont itt párhuzamosan ment a 3 terület. Szintén szerettem itt dolgozni, jó időszak volt.

A következő állomás a CCCV Kft volt, az egyik exJasminos tulajdonos – Karcsi – cégénél. Kis csapat de értenek ahhoz amit csinálnak, szintén jó emlékkel jöttem el. Itt is grafika és sitebuild volt a feladatom, némi szolgáltatástervezéssel karöltve.

Az utolsó állomás az EZO.TV, ahol jelenleg is dolgozom, mint designer, sitebuilder illetve itt feladataim közé tartozik a designer/sitebuilder csapat irányítása, a munka szervezése stb… a csapatot szeretem, a munka bár sok, de jó és én jól érzem magam.

Nagyjából ennyi a rövid szakmai/munkahelyi utam. A fentiekből következik, hogy szinte végig 3 főbb területen mozogtam az elmúlt években: design, sitebuild, projektvezetés. Nekem így jöttek ki a lépések és így utólag visszagondolva nem bánom, hogy nem más területeken szereztem nagyobb gyakorlatot. Így elég változatos a munkám, viszonylag egymástól eltérő területek lévén ezekbe nehéz lenne beleunni.

Nyilván mindegyikben van amit szívesen megtanulnék még (rajta is vagyok a témán legtöbb esetben, de a napi 24 óra igen nagy korlát tud lenni). Pl. bővíteném a tudásomat a kézi rajz, tipográfia, nyomdai ismeretek, tördelés stb… területeken, mert az jól jön a (web)designeri/grafikusi ismeretekhez. Említhetném a javascriptet, a PHP-t vagy akár a flash-t is, de ezekben sem sikerült elmélyednem.

Viszont helyettük aktívan képzem magam SEO terén, érdekel a marketing, az ergonómia, a használhatóság, szívesen vezetem (és gyűjtöm a tapasztalatokat) a lapomat/blogomat stb… tehát olyan területeken próbálom magam folyamatosan képezni, amik szintén hasznosak webes fejlesztések esetében. Engem ezek jobban érdekelnek, mint a js, php stb.

Szerintem egyszerűen nem lehet mindenben jó az ember, hacsak nem inszomniás, zseni, egyedülálló és nagyon fiatal, olthatatlan tudásvággyal. Akkor talán … de csak talán lehet minden területen kiemelkedő. Ilyen emberrel még nem találkoztam. :)

Most már lassan elfáradok a sok gépeléstől meg késő is van, úgyhogy megpróbálom pár konkrét válasszal rövidre zárni a mai beszélgetést és aztán holnap folytathatjuk. :)

Állás ügyben azt tudom tanácsolni, hogy

– minden állás-/munkaközvetítő portálon regisztrálj, figyeld a hirdetéseket és add be az önéletrajzodat. Csak tanács, de ha designernek jelentkezel, akkor ajánlott valami pofásabb cuccot küldeni, nem feltétlen kell a netről letöltött és kitöltött EU komform szutykot beküldeni. Ez a téma egyébként megérne egy külön bejegyzést is, anno azt hiszem elkezdtem írni, majd megnézem hogy megvan-e még. :)

– szólj az ismerősöknek, hogy állást/munkát keresel, az ismerősi kör nagy segítség lehet (nekem pl. még soha nem volt álláshirdetés útján állásom, mindig beajánlott vki, vagy megkerestek, vagy ismerős szólt 1-1 lehetőségről).

– csinálj egy blogot, készíts portfoliót, twitterezz stb… hirdesd magad a neten is, légy aktív.

Design vagy sitebuild ….

Ez a Te döntésed, mit szeretnél csinálni hosszú távon. Úgy gondolom, hogy egyik a másikat egyébként nem zárja ki. A lényeg hogy mindig képezd magad, ne aprózd el nagyon-nagyon sokfele az figyelmedet, próbálj meg inkább kevesebb területen jó lenni, de ott igazán jó.

Ha a sitebuildet választod, akkor a JS tényleg hasznos és jó dolog, azt érdemes megtanulni.

——————

Ha van kérdésetek még és a válasz is belefér a blog kereteibe, akkor szívesen válaszolok. Ha kérdés nincs, de esetleg megosztanád másokkal a tapasztalaidat ilyen témában, azt is örömmel veszem (szerintem az olvasók is) :)

40 COMMENTS

  1. Ez nagyon hasznos írás, meg a linken lévö is. Én is pont melót próbálok találni, eddig kevés sikerrel. Bár most tervezem egy ezzel kapcsolatos oldal beindítását:)

  2. Örülök, ha hasznos volt a bejegyzés. :) Milyen jellegű oldalt indítasz be? (blog, portolió stb…)

  3. Ez a kettö együtt:) (blog+portfolio) a mostanirol le akarom huzni a “szakmai” témákat. Egy design már kèsz volt 99%ban, de 3év után elöször olyat gondoltam, amire a wp nem képes az èn tudásom mellett. De már alakul az új. (Bocsi a hibákert, telorol pötyögök)

  4. Köszi :) Remélem lassan kész leszek vele :)

    A melókhoz visszatérve: mostanában,ahogy nézegetem őket,arra kell rájönnöm, hogy a munkaadók nincsenek nagyon tisztában a dolgokkal. Azon nem lepődök meg,hogy egy webdesigner hírdetésnél követelmény az (X)HMTL és a CSS, ez még belefér,hogy be tudjon segíteni a sitebuildbe,vagy akár ő is csinálja… De amikor már KÖVETELMÉNYKÉNT írják a PHP-t, Javascriptet,Actionscriptet is, az már nevetséges picit…

  5. Balou, en azt nem szeretem mikor egy designertől iparművészetit várnak el stb. Nem tudom mi felől nyugtatja meg ez a cégeket. Biztos hogy eltudom indítani a photoshopot?! Szerintem az egész sokkal inkább személyiség, kitartás és készség mintsem iskolák kérdése. Hiszen lehet iparművészeti diplomám ha szép érzékem nincsen. Az egy dolog hogy mutatnak szépeket ott, de az koránt sem elég.
    Meg azoktól is padlót fogok, akik elvárják egy designertől, hogy az összes Adobe terméket rázzák a kis újukból.

  6. Igen, ebben egyet értünk Árpád :) Pont tegnap találkoztam egy hírdetéssel, ahol éltem a gyanúval,hogy copy-paste volt az Adobe terméklistájából :D

  7. Én is épp melót keresek mint sitebuilder, de eddig sajnos nem sok szerencsével. Voltam állásinterjúkon, de semmi választ nem kaptam vissza /=

    Leírás hasznos, bár sok újat nem olvastam d;

  8. Huhh köszönöm szépen a velős leírást Harder! :) Úgy látom kapós, talán sok embernek aktuális volt a kérdés. Sajnos a szakmabeliek nem szoktál “elblogolni” a lépcsőfokokat ezért számomra nagyon érdekes a történeted. Egyre jobban azt gondolom, hogy nehezen lehet ismeretség, protekció nélkül bejutni valahová, ezért megpróbálom mostanában minél tovább nyújtani a szociális takarómat. Ezt ajánlom minden hozzám hasonló munkakeresőnek. 2 hét alatt több ismerősöm lett, több szakmabelivel beszéltem mint az elmúlt 4 évben.

  9. en most, ha minden jol megy a GBaRT studional folytatom palyamat mint webdesigner. de termeszetesen ismeroson keresztul sikerult bekerulnom a kosarba. pontosabban ugy, hogy egy programozo baratom van ott, akinek kuldtem egy tervet egy kozos projectunkrol, es az artdirector meg mondta neki hogy kuldjek mar egy CV-t. de egyebkent ha direktben jelentkezem akkor nalam is csak a szokasos.

  10. Balou,
    Ez tényleg nevetséges (designernek PHP stb… tudás), de azért az is benne van a pakliban időnként, hogy másik oldalról meg olyan önéletrajzokat szoktak küldeni, aminek egy jó nagy része meg sem közelíti a valóságot (pl. egy blog.hu-s regisztrációval futtatott blog-ra simán beírja, hogy sitebuildernek jelentkezik). Tehát mindkét fél részéről történnek érdekességek. :)

    DzZoNe,
    látod, mik derülnek ki egy átratlan kérdés kapcsán született bejegyzésből? :D

  11. Hehe, ebben igazad van:) Lehet,hogy hülyeség,de én pl. olyan melóra el se küldöm a jelentezést, ahol ilyen mail címet látok: valami@freemail/citromail/gmail.hu :D Azt az állást nem érzem igazán biztonságosnak :)És ezt nem egy “cégnél” láttam hirdetésekben…

  12. Stefanie
    Ezt sajnálom. :( Nekem úgy néz ki most összejön egy jó hely. :)
    Azt egyébként én is utálom, ha nem képesek válaszolni, legalább azt írnák hogy “bocsi, de nem te kaptad meg”.

    kamass
    Én eddigi tapaszatalataim alapján azt mondom, hogy protekció nélkül is be lehet jutni egy helyre, ha tényleg akarod. Jó referenciákkal kell rendelkezni és nem árt az interjún is jól szerepelni és akkor be lehet jutni. :) Leírnád milyen szakmabeliekkel beszélgettél? Kiváncsi lennék rá.

    Balou
    Remélem akkor nem is ilyen címekről küldöd az önéletrajzod. :) Szerintem egyébként nincs ezzel akkora gond, én elküldöm Gmail-es címre is. Komolyabb cégek azért nem ilyen címekkel tolják. :)

  13. LeGaS: Legfőképp a telefon másik végére gondolok mikor visszahívtak, hogy miért nem vesznek fel :D Lehet kicsit arcoskodónak tűnt, de nem úgy értettem :) Sajnos az alapfokú angol tudásom nagyon kritizálták, valamint hetente 2x estire járok… Viszont megpróbáltam minél többet beszélni az illetőkkel, már ha nem HR-es hölgy volt. A szociális takarón belül twitter üzenetek olvasását értek meg 1-2 reply-t :) Csak most örülök, hogy egyáltalán elindultam valamerre és nem csak a könyvelőnek vagy PR-nak tanuló haveroknak beszélhetek a Ps + grid system előnyeiről… :D

  14. Stefanie:
    ha Budapesten keresel sitebuilder állást, keresd meg a mimox-ot (mimox.hu) ők egy fejvadász cég, és pont a múlt héten hívtak, hogy frontend developert keresnek.

    Mivel én ennél magasabb beosztásban dolgozom, és jól érzem magam a mostani helyemen így engem nem érdekelt az ajánlat. De próbáld meg, hátha aktuális még. Az oldalukon még fent van a hírdetés :)

  15. Balou: jogos, látszik hogy nem kéne már este hosszabb kommenteket írni.

    kamass: Igen, az angol nyelv elengedhetetlen az informatika világában. Mindenesetre sok sikert a továbbiakban, biztos sikerül elhelyezkedned! :)

  16. LeGaS semmi baj :)

    Amúgy egy mókás kérdés: Pályakezdőként ti mit írnátok grafikusként az olyan kérdésre,hogy Fizetési igény? :D Mert ez ugye kétélű dolog szerintem…ha túl keveset kérsz,azt gondolhatják, hogy nem vagy elég jó,stb..ha túl sokat..nos azt a részt nem kell részletezni :D

  17. Árpád: Sokra megyek vele, ha konkrétan a hirdetésbe írják,hogy fizetési igény megjelölésével. Múltkor én is ezt a választ adtam,és vissza írtak,hogy mondjam meg mire gondolok :D

  18. Én is hasonló cipőben vagyok.
    Inkább a sitebuild vonz, viszont a hirdetések jórészében úgy láttam jó ha van az embernek tapasztalata drupal/wordpress/akármi témák készítésében is. Erősítsétek vagy cáfoljátok meg amit mondtam. Eddig volt egy kisebb munka, az ismerősön keresztül történt. Dióhéjban ennyi.

  19. Legtöbbször tényleg előny, ha mást is tudsz mint “csak” statikus sitebuildet csinálni, hisz ma már viszonylag kevés kimondottan statikus oldalt készítenek cégeknél, inkább valamilyen tartalomkezelő rendszer működik mögötte.

  20. Ami fontos álláskeresésnél: A _JÓ_ önéletrajz!
    Nálunk aszisztenst keresett a főnök, profi word, excel ismeretekkel, tudjon tájékozódni és keresni a neten, ismerje a fileformátumokat (ne sírja el magát, ha docx-et küld vki), tudjon fileokat kimenteni egy tömörített állományból…
    Hááát, ~50 önéletrajzból szinte mind doc volt, tele hibákkal, rosszul felépített, és ránézésre sem szép…
    A wordben egy kattra megjelenik a formázás, röhögtünk a space-val pozicionált sorokon, azon, h nem volt rendes felsorolás, sem tabulátorok, de a számtech ismeretek be vannak írva, meg az ECDL…

    Igényes pdf-et kellene küldeni, normális portréval (ide jött A4-es myVip kép is..), akkor vissza hívnák… Designer állásra pl. a flash is ötletes, vagy vmi meghökkentő design, de látszódjon az igényesség.
    …és nem előny a julcsicica69@freemail.hu mailcím sem…
    :)

  21. A fizetési igényt illetően, szerintem a következők állnak fel:
    1. abszolut kezdő (még nem dolgoztál cégnél és portfóliód sincs): nézd meg a neten az olyan hírdetést, ahol van fizetési becslés a cég részéről és több ilyenből számolj egy átlagot. Erre tegyél rá még vagy 10 százalékot és az.
    2. Már dolgoztál egy keveset: hasonló az elsőhöz, de attól függően, hogy milyen a portfóliód minősége, a volt kliensektől való visszajelzések (és tényleg objektív szemmel nézve) rátehetsz esetenként 20/30 százalékot is … ha akar, úgy is fog alkudni a cég, de ha látja a lehetőséget benned, akkor örömmel kifizeti, mivel van, hogy egy hasonló tudású, de több tapasztalattal rendelkező ember (van ilyen, lehet lassabban tanul és ezáltal, ha a tudásotok meg is egyezik, neki több a munkaéve) drágább lenne
    3. Profi vagy már: ez esetben meg tudod ítélni :)

    Remélem segítettem. Természetesen ez csupán az én véleményem, érdemes körbe puhatolni a cég anyagi helyzetének a projektek jellegének.

  22. Tupacko, ez szép és jó, de az elmúlt időszakban nem egy-két álláshirdetést olvastam át…és egyszer se láttam fizetési kalkulációt,hogy mennyit fizetnének…

  23. Nézz utána külföldi oldalakon is. Nem tudom, hogy Magyarországon milyen árviszonyok vannak. Kezdőként viszont lehet olyan 5-6 eurós órabérrel számolni kb. Szerintem reális. Ha már melóztál, van portfólió, ajánlólevél, miegymás, akkor mindig többet kérj, mint amennyiért dolgoztál (persze ez attól is függ, hogy mennyire látod a fejlődési lehetőséget a cégnél, ahova leszerződsz). Tapasztalattal már 10-15 eurót is lehet kérni.

    Mondom, nem tudom, hogy miként állnak a dolgok Magyarországon. Mitöbb, ez cégfüggő is. Nagy cég többet tudna adni, de van hogy kevesebbet ad, mint egy kis cég. A nagy cég előnye, hogy akárhova fogsz ajánlólevelet kérni onnan, azt ismerni fogjak. Kiscégnél jobban betudsz illeszkedni (és hamarabb). Előnyök és hátrányok.

  24. Tupaco, nem akarlak elkeseríteni, de itt már 3 euro/h felett istenkirály minden… :)

  25. TupacKo :P Te most szivatsz? Nem hiszem, hogy egy fejlodni vagyo ceg nem adja meg az 5 eurot, hogy a kezdo alkalmazott jol erezze magat es mindent megtegyen a jo teljesitmenyert.
    Hu, ez elszomorito helyzet. Legalabb az ingatlan arak vagy haromszor alacsonyabbak nalatok, szoval kevesebb $$$ meghozza a vart eredmenyt :)

  26. Nyilván elég nagy szórás van ebben a szakmában nem csak attól függően, hogy melyik céghez mész vagy hogy épp hol laksz, de Pesten a havi 120-130e ft-os fizunál azért többet is lehet keresni.

  27. Igen, _PESTEN_.
    Vidék meg vidék, sajnos itt az már jó.
    Van olyan ismerősöm, aki komoly tapasztalattal sem talált sokáig melót BP-n… 150e Ft/hó kategóriában…

  28. Hello Harder. Én 2009ben kezdtem el tanulmányaimat mérnöki szakon. Programozóin. Lassan már 2.os leszek.:) Most még csak programozunk(Delphi,C++) meg egyéb dolgot, tán 4.ben fogunk foglalkozni webdesignnal. Azt szeretném kérdezni hogy te elvégeztél ilyen szakmát vagy egyedül tanultad meg és hasznosítottad? Weblap szerkesztésen kívül tudsz még programozni is vagy nem. Ha igen milyen nyelven? Én is szeretnék jó programozóvá válni és webdesignerré.

  29. Nem tanultam ilyen szakmát, teljesen más területen mozogtam 8 évig ezt megelőzően (minőségirányítás) és amit tudok, azt magamtól tanultam meg neten, másoktól, könyvekből.
    Programozni nem tudok. :)

  30. Most (jovo het kedden) vegzek a Kolozsvari Muszaki Egyetem szamitogepmernoki (computer science, azt hiszem a sz.mernoki a legjobb forditas) tagozaton. Webdesginnal csak az IT-sok foglalkoztak, a CS-esek nem. Ha webdesigner akarsz lenni, es papirral igazolni, akkor irany egy design egyetem :) Amugy semmi koze sincs a vegzettsegednek, hogy mit dolgozol.

    Sok sikert!

  31. Ok, értem csakhogy én kárpátalján lakom és rendes neve amit tanulok “комп’ютерних систем та мереж”. Itt csak szamitogépmérnöki, épitészmérnöki, villamosmérnöki és gépészmérnöki a mérnöki szakon ezek közül lehet választani.
    Tupacko mit jelent pontosan az IT rövidités?

  32. Azert mondtam angolul, mert ugy nemzetkozibb s nalam ugy van (magyar szak ezen az egyetemen nincs, de mivel messzemenoen erosebb, mint a Bolyai, igy ezt valasztottam). Az IT: Information Technology, a CS az Computer Science. Ezt igy mondjak mindenhol, angolul.
    Oroszul en nem tudok, google translate meg nem forditja le teljesen, de valamilyen szamitogepekrol van szo a neveben, ennyit megertettem :)

  33. Aha igen. A Google fordító nem mindent fordít le ugy ahogy kell… Hát ez magyar nyelvre fordítva számitógépes rendszer és hálózat. Neked is gratulálok hogy elvégezted a CS-t. Mennyi ideje tanultál?

  34. Koszonom! Csak kedden vegzem elvileg, akkor lesz a megvedesem. Negy izzadtsagos ev, de rengeteg tapasztalat cserebe!
    [lassan offtopic lesz ez a noval, hagyjuk a kommenteket a temaban:P]

  35. […] vagy kíváncsi, tudom javasolni Harder egy bejegyzését a témával kapcsolatban: Harder blogja – Webdesigner, sitebuilder, programozó szeretnél lenni? . 18/03/2010 | Hírek, kiemelt | Címkék: állás, karrier, kreatív, munka, szabadúszó, […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here