Talán ott kellene kezdenem, hogy fotózok (fotózgatok) időnként, de valami nagyon kutyaütő módon. Leginkább úgy tudnám jellemezni a dolgot, hogy sokat kattintok annak reményében, talán lesz 1-2 jó fotó is a sok kattingatás után. :)

A lelkesedésem viszont “időszakosan töretlen”, tehát bizonyos időköznként rámtör hogy nekem most bizony fotóznom kéne. Ilyenkor nekiállok és tanulgatom, kisérletezek vele (jó szórakozás).

Amelyik terület mindig is érdekelt, az a tárgyfotózás. Talán nem kell is kell mondanom, hogy bizonyos szempontból sokkal kényelmesebb mint pl. a tájfotózás, vagy a portréfotózás, hisz az alany nem mozdul el, rajtam múlnak a fényviszonyok, bármikor és szinte bárhol csinálhatom stb…

Plusz még ide tartozik az is, hogy ennek haszna is van, hisz ha netre pl. fel szeretnék tenni valamit eladni, vagy akár csak a lapra, blogra kell egy tárgyfotó illusztrációként, akkor nem kell a netet guberálnom vagy stock fotós oldalról megvennem a képet, hanem elkészíthetem magam is a fényképet.

Mi a fénysátor és mire való?

Komoly, pontos szöveg itt most ne várj, kutyaütő vagyok a témában. Ami számomra kiderült a netes keresgetések során, hogy a fénysátort hívják még lightbox-nak is illetve találtam nyomát tárgyfotósátor néven is, úgyhogy használd mindegyik kifejezést, ha érdekel a téma.

Maga egy fénysátor egy vékony, világos, leginkább fehér falú doboz, melyben az oldalról (és/vagy fentről) kapott fény hatására nagyon kellemes, lágy, szórt megvilágítást kapnak a tárgyak, éles és durva árnyékok nélkül. Így kimondottan előnyös tárgy fotózáshoz, makró fotózáshoz.
A fénysátorban a tárgyaknak kisebb és sokkal lágyabb az árnyéka, a fényesebb felületeken sincs tükröződés, becsillanás.

Miért inkább házi fénysátor a bolti helyett?

A válasz egyszerű: nincs kedvem tízezreket kidobni csak azért, hogy legyen valamim, ami időnként használok és talán nem is váltja be a hozzá fűzött reményeket. Úgy gondolom, hogy az én szintemen ez a megoldás is bőven több, mint elég lesz, játszani úgyanúgy lehet vele mint egy “komolyabb” darabbal.

Tárgyfotósátor kellékek

Viktor barátommal (aki nálam 1000x tehetségesebb fotós) már jóideje beszélgettünk arról, hogy kellene egy fénysátor/lightbox és ma beírt skype-n egy nagyon jó linket, ahol ihletet kaptunk: IKEA lightbox

A leírás nagyon jó, ezúton is köszönöm kelemenbandinak a cikket.

Lényeg a lényeg, este Viktorral és Noir-ral elmentünk az egyik közeli IKEA-ba és megvettük a szükséges hozzávalókat, úgyhogy max pár napon belül – amint eltűnt a plusz PC az asztalomról (épp Freenas-sal szórakozok, nagyon tetszik de ez egy másik bejegyzés lesz) és fel tudom valahova tenni a dobozt, illetve sikerül fehér fotókartont vennem – jönnek a tárgyfotók, hisz már ezzel tervezem feldobni az eladásra szánt cuccaimat. :)

Mivel több olyan szennyestartó dobozt is találtunk a boltban, ami potenciálisan megfelelhet, végül 2-t vettünk. Az egyik az, amit kelemenbandi is ajánlott a cikkben, a másik egy termetesebb és erősebb fallal megáldott példány.

  • SKUBB Szennyestartó+állvány // 2.990 Ft
    http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/50116588
  • JÄLL Szennyestartó+állvány // 795 Ft
    http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/70118968

A JÄLL-nak sokkal vékonyabb a fala és maga a cucc is kisebb, összességében véve, de kisebb tárgyakra szerintem remek lesz.

JÄLL szennyestartó - fénysátor, tárgysátor készítéséhez
JÄLL szennyestartó - fénysátor, tárgysátor készítéséhez

A SKUBB-nak jóval vastagabb a fala, viszont állítva jóval nagyobb tárgyakat is lehet benne fotózni, a benne lévő elválasztó fal meg lehajtható egy zippzár segítségével, szóval azzal sincs gond.

SKUBB szennyestartó - fénysátor, tárgyfotósátor készítéshez
SKUBB szennyestartó - fénysátor, tárgyfotósátor készítéshez
SKUBB szennyestartó - fénysátor, tárgyfotósátor készítéshez
SKUBB szennyestartó - fénysátor, tárgyfotósátor készítéshez

Egyelőre úgy vagyok vele, hogy kipróbálom majd mindegyiket és amelyik jobban beválik, azt megtartom fotózásra. A másikat meg felhasználjuk a háztartásban (feleségem teljesen elkámpicsorodott, mikor megtudta, hogy nem nem neki vettem őket …. hehe … kemény az élet asszony és tudom, hogy olvasod a blogot! :D)

Kellett 2 lámpa is, a plafonról mégsem szedhetem le ugye a világítást és bár lehet hogy nevetséges, de nem volt itthon egyetlen asztali lámpa sem. :)
Szóval ebből is lett 2db, bár némi kétségem van a hozzá vett izzók kapcsán, mert a 28 WATT nem a fényes napsugár. Szerencsére találtam itthon óóóócsó izzóból még 2 fajtát, ezeket is kipróbálom majd és ha nagyon nem válik be ez a lámpás megoldás, akkor még mindig fel tudom használni máshova, hisz pl. Petinek is kell ősztől az asztalra, kezdi az 1. osztályt.

Izzók
Izzók, balról jobbra: 40 WATT, 30 WATT, 28 WATT
  • KVART Asztalilámpa // 2.990 Ft
    http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/70119802
KVART Asztalilámpa
KVART Asztalilámpa

Megjegyzés: A lámpát meg tudtuk venni Noir Ikea Family kártyájára, úgyhogy így 1.990 Ft volt csak, spóroltunk 4.000-t kapásból (Viktor is ebből vett egy párt).

Egy állványom a géphez már volt, úgyhogy azt nem kellett venni, csak a papír kell bele és utána szórakozhatok végre a cuccal. :)

Egyéb fénysátor megoldások a neten

Persze a fenti eszközökből összerakott fénysátor nem az egyetlen házi megoldás, számtalan jó cikket és ötletet találtam máshol is a neten, kiemelnék párat:

A “fotonlog: Fénysátor tárgyfotókhoz házilag 10 perc alatt” című leírás azért tetszett, mert még olcsóbbra jön ki a fénysátor, van aki talán még a fenti összeget sem szeretné kiadni rá

A Szasz által leírt módszernél – fénysátor házilag – olcsóbban nem lehet kihozni egy ilyen fénysátrat, úgyhogy mindenképp megemlíteném az Ő cikkét is, hisz szinten minden adott hozzá a legtöbb háztartásban (vagy nagyon könnyen beszerezhető).

Tárgysátras fotózáshoz hasznos ötletek: Ételfotózás

13 COMMENTS

  1. Nekünk is van ilyenünk ám :P Épp annyi a különbség, hogy hangulatvilágításnak használjuk és a fényforrás a sátorban van, mi meg kint, ugyebár.
    Jó fotózást! Tolj fel párat majd a blogra is :)

  2. Amint lesz időm rá (remélem hétvégén lesz), természetesen csinálok és teszek ki pár képet. :)

  3. Szia!
    Lenne egy kérdésem.Kipróbáltad már elég az a 40 és 30watt-os izzó?
    Ha van esetleg valami tapasztalat világítás téren megosztanád?Azért kérdezem mert most hosszú hétvégén tervezem a fénysátor megépítését és van 6db spot lámpám (gipszkartonba szerelhető) és darabonként 50Watt-os izzók.Attól félek nem lesz elég.
    Válaszodat előre is köszönöm.

    Üdv: Bogy3sz

  4. Szia!
    Végül a leírásban szereplő “sátorhoz” nem volt elég még a 40Watt-os izzó sem, igaz én kevesebbet használtam, nem 6 darabot. A 6 már szerintem elég lehet.
    Ami nekem végül bevált többé-kevésbé gyengébb megvilágításhoz is, az egy ilyen jellegű kartonpapíros megoldás volt:
    http://2.bp.blogspot.com/_JLsoGmG6wSs/S9bgO3waBhI/AAAAAAAACEY/Tom0-aLL2DE/s1600/DSC_0002.JPG

    Ez jóval több fényt engedett át mint a leírásban szereplő szennyestartó oldala.

  5. Értem,köszönöm a gyors válaszod.Én is ilyesmi megoldást akarok csak én egy nagy TV-nek a dobozába hogy a méret ne okozzon gondot nagyobb tárgyaknál.Viszont én is láttam ezt a fajta “fénysátra” de gondolkoztam azon hogy mi lenne ha nem átvilágításos technikával csinálnám hanem a belső felület fehér lenne és a jobb oldali lámpát a dobozom bal oldalára irányítanám és a bal oldalit a jobb oldalra.De persze ezt úgy hogy a faláról verődjön a fény ne közvetlen érje a tárgyat.Bár nem tudom mi sül ki belőle :)

  6. Mindenképp próbáld ki, elvileg ha a doboz tetejét kihagyod (ha jól értem, ott tudod majd keresztbevilágítani a dobozt), működhet a dolog. :) A 6 lámpával azért már elég jó fényt lehet adni alá :))

  7. Ó ez jó ötlet.köszi szépen szerintem kipróbálom.Ha kész van felrakok valahova egy képet és linkelem :)

  8. Köszi, várom! Kíváncsi vagyok hogy sikerül majd megjoldani ill. mennyire leszel elégedett a fotókkal. :)

  9. A cikk jó és hasznos, viszont ha akár csak egy link, vagy hivatkozás működne a cikkben, és nem ismeretlen nem létező helyekre mutatna, még jobb lenne.

  10. Sajnos az idő vasfoga kikezdte az anno hibátlan hivatkozásokat e cikkben. Úgy látom hogy lassan neki kell állnom és végignéznem az összes linket, mi az ami nem csak átmenetileg nem elérhető, hanem ténylegesen megszűnt oldalra mutat.

  11. Mivel IKEA csak Pest környékén van így az alapanyagok beszerzése körülményesebb

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here