Ha olvasod ezt a bejegyzést, budapesti vagy és szívesen segítenél nekem valamikor a közeljövőben egy szívesség erejéig, Te vagy az én emberem :)

Sigma+10 20mm+f+4 5 6+EX+DC+HSM+Nikon

A helyzet az, hogy hétvégén szerettem volna venni egy a címben is jelzett “Sigma 10-20mm f/4-5.6 EX DC HSM” objektívet. A találkozó össze is jött (használt termékről van szó) és sikerült kipróbálni az objektívet, ám akadt egy kis gond.

A gép és az objektív valahogy nem passzolt össze, mert az alábbi jelenséget prodkulálta: 10mm-en AF-S és AF-A módban nem volt hajlandó exponálni az esetek többségében. Ha picit arrébb tekertük, mondjuk 11-12mm-re, már nem volt gond.

Sőt akkor sem volt gond, ha a gép AF-C módba lett kapcsolva, ilyenkor a 10mm-en is használható volt.

Ilyen jelenségbe még nem futottam bele és Balázs (http://www.kisbergics.hu) is tanácstalanul állt előtte. Pedig ő ért a fotózáshoz, nem úgy mint én. :)

Ami még hozzá tartozik a dologhoz, hogy korábban és azóta is simán használom más Sigma objektívvel a gépet, sőt több más Nikon-nal is, ilyesmibe eddig nem futottam bele. A neten nem találtam erre vonatkozó infót és a következő érdeklődő szintén D7000-rel nem futott bele ebbe a hibába.

Arra gondoltunk, hogy valamilyen beállítás lehet a ludas és szívesen kipróbálnám más lencsével is, hogy ez most egyszeri eset volt vagy megismételhető-e.

Ha van ilyen objektíved és Pesten összefutnál velem vmikor a közeljövőbe, hogy egy próbát tegyek a te objektíveddel is, azt megköszönném. Ha van ötleted, mi lehet a gond, azt is megköszönöm ha leírod.

Ha van esetleg más nagylátószögű objektíved a géphez (pl. a Tokina ATX 11-16mm/2.8 DX -t szívesen megnézném szintén) és találkoznál velem, azért is hálás lennék.

No hát ennyi voltam most, thx a figyelmet és szép napot! :)

2 COMMENTS

  1. Nekem van egy ilyen obim, igaz Canonra, és sosem volt vele problémám. Nem lehet, hogy ez valami Nikon specifikus dolog? De voltaképpen nem szabadna ilyet csinálnia, hiszen a gép akkor is felcsapja a tükröt, ha nincsen rajta objektív. Esetleg nem lehet, hogy az obinak sérült volt az elektronikája, és blokkolt valamit?

  2. Előfordulhat, főleg hogy a Nikonos topicban volt aki jelezte, hogy hallott már ilyesmiről, amikor az objektívet végállásba téve nem lehetett exponálni, picit mozdítani kellett rajta. Ha nem lesz senki akivel tudnék találkozni, akkor legfeljebb keresek 1-2 üzletet és bemegyek a géppel, megkérem hogy kipróbálhassam az objektívet ott a helyszínen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here