Nézegetem egy ideje, milyen fotós hátizsákot vagy táskát lehetne venni, ha szeretném a gépet biztonságban tudni. Alapvetően nem kell, hogy nagyon sok feltételnek eleget tegyen, ilyesmikre gondoltam:

  • legyen biztonságos (megfelelően bélelt/protektoros/stb..)
  • legyen könnyen előszedhető a gép
  • tudjak még kiegészítőket is mellé tenni
  • ne legyen baromi drága (elhűltem, mikor láttam hogy 100.000 ft felett is van fotós táska)
  • bírja a vizet, ha épp elkezd esni az eső (vagy legyen hozzá esőtől védő huzat, amit utólag fel lehet helyezni)

Típusok között többet is találtam. Van ugye kimondottan hátizsák (a hagyományos értelemben vett hátizsák -> 2 pánt, hátam közepén van), van oldaltáska, válltáska, kiskocsis stb… szóval van miből választani. Erre rájön még a sok gyártó, mindegyiknél megint van több tucat variáns, szín, méret miegymás … el lehet lenni egy darabig azzal, hogy megtaláld a számodra megfelelőt. :)

Itthon van már egy “ilyen” táskám, de azt kis túlzással lehet csak fotós táskának nevezni. Kb 2-3e ft lehetett vmi tesco jellegű boltban, tartása alig van, védelmet nem sokat biztosít (pár mm-es szivacsozás), vállra helyezhető úgyhogy folyamatosan igazgatni kell ha valahova megyek vele … szóval nem az ideális. Ilyet még egyszer nem szeretnék. Persze lehet, hogy egy minőségi, normális pánttal szerelt válltáska ennél jobb, de mozgás közben akkor is nagyon oda kell figyelni, hogy minek ütőd neki, lecsúszik-e a válladról stb..

Egyébként valami ilyesmiről beszélek: Lowepro Apex 100 AW

Lovewpro apex 100w fotós táska

vagy pl. egy ilyenről: Lowepro Event Messenger™ 150

Lowepro event messenger 150

Annyit már sikerült magamban letisztázni, hogy nekem az úgynevezett “sling bag” táskák tetszenek legjobban. Magyarul nem tudom, hogy lehetne lefordítani, de a lényeg hogy úgy veszed fel, mintha egy íjat tennél a hátadra (vagy ninjakardot … hehe)

Lowepro hátizsákok

Az egyik legismertebb vonal talán a Lowepro SlingShot sorozat, amiből nekem a középső Lowepro SlingShot 202 AW tetszett meg.

Lowepro slingshot 202 aw fotós táska

Ennek a Slingshot típusnak van 3 mérete (Lowepro Slingshot 100 AW, Lowepro Slingshot 202 AW és Lowepro Slingshot 302 AW), nekem a középső tűnik a legjobbnak (számomra). Ez picit nagyobb mint amire valószínűleg szükségem lesz a legtöbb esetben, viszont nem korlátoz akkor sem, ha mégis szeretnék valamivel több cuccot is magammal vinni éppen.

Lowepro táskák összehasonlítása

Ami különösen tetszik ebben a típusban: a gépet úgy lehet kivenni belőle, hogy ahhoz nem kell levennem a táskát a hátamról. Egyszerűen elforgatom a karom alatt, magam elé veszem és a táska nagyobb zsebe úgy nyitható ki, hogy csak a géphez férek hozzá. A többi cucc nem szóródik szanaszét.

Itt egy videó amit megnézve egyből érteni fogod, miért tetszik ez a típus.

Érdemes megnézni a Lowepro Slingshot 202 AW hivatalos oldalát is, mert a gyártónál még több más, hasonló jellegű de eltérő kinézetű táska is található, elég nagy a választék.

Kata hátizsákok és táskák

A másik táskagyártó, amin találtam még számomra szimpatikus darabot, az a Kata. Itt van egy jópofa típusválasztó a belépés után ami segített feltérképezni is a témát:

Kata fotós táskák típusválasztó oldala

Náluk a “Slings and Torso Packs” fajtából jelenleg 14 típus van.  Itt pl. ami tetszett és ami méret alapján már jónak tűnik, az a “LighTri-315 DL for DSLR w/long-range zoom lens + 2 lenses KT DL-LT-315-B” (link)

LighTri-315 DL KT DL-LT-315-B

Ha választani kellene, a Lowepro sorozat egyszerűsége valahogy jobban tetszik nekem, de ez a Kata is ott van a listán.

Case Logic táskák

A 3. gyártó akinél találtam még szimpatikus táskát, az a Case Logic. Náluk tetszik pl. a “SLRC-205 SLR fényképező válltáska”.

Case logic slrc 205

Praktikus, jó darabnak tűnik, egy gép és egy objektív (vagy vaku) simán mellémegy. Viszont ennél többet nem igazán fog elbírni, tehát egy töltő, esetleg még egy objektív stb… már nem igazán fér mellé.

A caselogic.hu oldalán még számos más táskát is lehet találni, érdemes szétnézni innen indulva: Case Logic SLRC-205. Tudom ajánlani még pl. a TBC-310K-t is, hasonló a fentiekhez.

Biztos van még egyébként számtalan jó gyártó, de én egyelőre ezeket találtam meg. Ha van szerinted olyan ami még szóba jöhet, szívesen vennék ajánlást.

4 COMMENTS

  1. slingshot 200AW-m volt anno, kinőttem, azért adtam végül el. remek minőség, nagyon jó ergonómiája van, talán annyi negatívumot tudok mondani, hogy 1-2 év alatt a vállpántban mintha megtekeredett volna a tömés (vagy elvált valahol), ezen kívül semmit. egy tamrac velocity 9x-re cseréltem, ami hasonlóan “magam elé húzom” rendszerű, de elég jó belső tere van, befér mindhárom objektívem, a váz, és egy vaku is.

    ha táskát veszel, sose csak akkorát vegyél, amennyi felszerelésed van, mert ahogy eddig beszélgettünk, a térfogat hamarosan akár duplázódhat is :D én elkövettem ezt a hibát, hogy mindig csak az igényeimnek vettem táskát, cserébe 3-6 havonta vehettem újakat :)

  2. Köszi a tanácsot! :) Valamelyik mostanában olvasott cikkben is olvastam, hogy kicsit nagyobb táskát kell venni mint amire épp szükség van.. :D Pont azért is merült fel, mert a gépet egy plusz objektívvel és vakuval (700-as lett ahogy ajánlottad) már most nem tudom sehova elvinni, annyira pici a mostani táska.

  3. jah, még egy apróság: mindig a legnagyobb objektívedre keress táskát, azaz a gép férjen be a leghosszabb telével együtt is. nincs annál rosszabb, mint folyamatosan fel-le pakolni az üveget, csomó idő, koszolódik a tükör, a mattüveg, meg a szenzor is.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here