A kávéfőzés velejárója, hogy a gépet időnként vízkőteleníteni, tisztítani kell. A De’Longhi EC 685 szerencsére időben jelzi, ha erre a vízkőtelenítési folyamatra szüksége van és ilyenkor csak a végig kell követnünk a lépéseket. Fontos, hogy ezt a folyamatot rendszeresen csináljuk végig, így lehet növelni a készülék élettartalmát és megőrizni a főzet minőségét.

De'Longhi EC 685 kávéfőző
De'Longhi EC 685 kávéfőző

A garancia lejárta előtt szerintem érdemes a gyárilag ajánlott DeLonghi EcoDecalk vízkőoldót használni amit lehet kapni 500 ml-es kiszerelésben olyan 3800 – 4000 Ft környékén.

DeLonghi EcoDecalk vízkőoldó
DeLonghi EcoDecalk vízkőoldó

Mikor kell vízkőteleníteni?

A De’Longhi EC 685 tetején lévő 3 gomb közül a jobb szélső, a gőzölés funkció kezd el narancssárga színnel villogni, mikor eljön a vízkőtelenítés ideje.

A gőzőlés funkció gombja villog narancssárgán
A gőzőlés funkció gombja villog narancssárgán

Azt érdemes tudni, hogy az első villogást követően azért a gép továbbra is le fogja főzni a kávét, nem kell azonnal, mindent eldobva nekiállni a vízkőtelenítésnek de azért érdemes még aznap vagy másnap végigmenni a folyamaton, ahogy van egy kis időd rá (kb 20 perc)

1. lépés

Vízkőoldó + víz kerül a tartályba
Vízkőoldó + víz kerül a tartályba

Első lépésként először is töltsd fel a víztartályt a vízkőoldóval és vízzel. A DeLonghi EcoDecalk vízkőoldó 500 ml kiszerelése 5 ilyen alkalomra elég és az oldalán lévő 5 beosztás jelzi, hogy mennyit kell 1-1 alkalommal elhasználni (ami értelemszerűen 100 ml lesz, csak így nem kell valami mérőedénnyel kiméricskélni).

De'Longhi EcoDecalk vízkőoldó 500 ml
De'Longhi EcoDecalk vízkőoldó 500 ml

Tehát a kávéfőződ víztartályába önts 100 ml vízkőoldó folyadékot és engedd fel pluszba annyi vízzel, hogy a víztartály oldalán lévő MAX feliratig érjen.

Amint ezzel megvagy, a gőzcsap alá helyezz el egy nagyobb méretű edényt, oda fog menni tisztítás közben a víz. Erre célszerű egy konyharuhát teríteni majd menet közben, mert a vízkőoldós víz kis fog csapni és arra figyelni kell, hogy irritálhatja a szemet, nyálkahártyát.

2. lépés

10 másodpercig tartsd lenyomva a gombot
10 másodpercig tartsd lenyomva a gombot

Amint tartály feltöltve a vízkőoldóval + vízzel és az edény is a helyén van, nyomd meg a gőzölő gombot (jobb szélső, ami narancssárgán villogott) 10 másodpercig folyamatosan. Ekkor a 3 gomb egymás után elkezd felvillani balról jobbra, jelezve hogy a készülék készen áll a folyamatra.

3. lépés

gőzkar lefele fordítása után nyomd meg a gőz funkció gombját
gőzkar lefele fordítása után nyomd meg a gőz funkció gombját

A gőzkart fordítsd lefelé majd nyomd meg a gőzfunkció gombját (3. gomb a jobb szélen) és elindul a vízkőtelenítés folyamata.

kb 10 percig fut a program
kb 10 percig fut a program

Az egész folyamat olyan 10 percig tart körülbelül.

4. lépés

időnként fordítsd vissza a gőzkart
időnként fordítsd vissza a gőzkart

A 10 perc alatt időnként a gőzkart fordítsd vissza eredeti pozíciójába, mint ha kávét szeretnél főzni. Egy poharat a filter alá helyezve ilyenkor a forró vízkőoldós víz a filteren keresztül kezd el folyni, ott is tisztítva a készülét.

Nincs pontosan meghatározva, hogy mennyiszer és mennyi ideig kell ezt csinálni, de én azt javaslom hogy 3-4x akár 20-30 másodpercekre nyugodtan csináld meg.

5. lépés

Amint a tartály teljesen kiürült, a 3. gombon továbbra is villogni fog narancssárgán a jelzés. Ez arra utal, hogy a folyamat még nincs befejezve. A gőzkart hagyd nyugodtan lefelé fordítva.

A vízkőoldós vizet öntsd ki az edényből és az edényt helyezd vissza a gép mellé.

6. lépés

öntsd fel tiszta vízzel a tartályt
öntsd fel tiszta vízzel a tartályt

Az üres tartályt töltsd fel tiszta vízzel és helyezd vissza a készülékre. Amint ez megtörtént, nyomd meg a 3. gombot ami narancssárgán villog de persze a gőzkar továbbra is legyen lefelé fordítva és az edény is legyen a gőzkar alatt.

A kávézőfő az előző körhöz hasonlóan megint le fogja futtatni a programot és a tartályban lévő összes vizet felhasználva átmossa a rendszert. Ahogy azt előzőleg is csináltad, most is időnként fordítsd át a gőzkart eredeti állásába hogy a filter részt is átmossa a tiszta víz.

a 2. kör már a vízkőoldót mossa ki a rendszerből
a 2. kör már a vízkőoldót mossa ki a rendszerből

A képek forrása: How to descale your DeLonghi Dedica EC685 Espresso Machine

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here