Már jóideje tervezgettem, hogy a régebbi Intuos3 helyett (ami mint előző céges darab, sajnos már nincs nálam) veszek magamnak egy újabb Wacom Intuos4 A5-t, 2 okból:

lényegesen kényelmesebb a hétköznapi géphasználat közben is mint az egér (amitől állandóan fáj a csuklóm és az ujjaim), illetve sokkal jobb (gyorsabb és érdekesebb) vele a munka grafika terén, még ha nem is csak kimondottan rajzolásra használom.

Aztán hosszas gondolkodás után múlt hét előtt megrendeltem …

Wacom Intuos4 A5 - kicsomagolás előtt
Wacom Intuos4 A5 - kicsomagolás előtt

és a pár napon belül is meg is érkezett. :)

Sajnos a védőfólia csak pár napja jött meg, az akkor hiánycikk volt, de végül is nem jelentett különösebb gondot, maximálisan elégedett voltam a bolttal, ahol megrendeltem.

Vásárlás

Ja igen, a bolt … talán másnak is hasznos lesz, hogy én hosszas tépelődés után miért döntöttem a ScanDer Kft. mellett. Már régebben is vásároltam náluk, az előző, kisebb Wacom Bamboo-t is ott vettem és nagyon segítőkészek, udvariasak voltak. Reméltem, hogy most sem fogok csalódni bennük és online megrendeltem a terméket, ami épp nem volt, de ezt telefonon jelezték is nem sokkal utána.

Lényeg a lényeg, hogy a cuccot megkaptam akkora mikorra ígérték, sőt igazodtak a “hülyeségeimhez” szó nélkül, mivel eredetileg egy X címre kértem a kiszállítást, ahova aznap a futárszolgálat már nem tudta volna kihozni.
Rövid egyeztetés után ők ajánlották fel, hogy kihozzák nekem a lakáshoz az este folyamán, munkaidő után (ha jól sejtem) és plusz költség nélkül. A kollegájuk nagyon kedves, barátságos úriember akivel még beszélgettem kicsit a ház előtt. Szóval teljesen elégedett voltam mindazzal a szolgáltatással, amit nyújtottak.

A védőfóliát pedig szintén hasonló módon kaptam meg most szombaton, szóval le a kalappal előttük.

Úgy gondolom, hogy ez a cég nagyon jó példája annak, hogy kell egy vevőt megnyerni és kezelni a 21. században. :)

Wacom Intuos4 A5 - kicsomagolás közben
Wacom Intuos4 A5 - kicsomagolás közben

Az Intuos4 újdonságai

A tábláról mit is mondhatnék … szerintem szuper, szerencsére nem rontották el az előző szériához képest. :) Talán az újdonságok között azt említeném meg, hogy a nyomásérzékenységét megduplázták, most már 2048. Ez annyit jelent, hogy a legkisebb nyomás amit érzékel, az az 1 gramm, a legnagyobb meg emlékeim szerint a 400 gramm.

ja még ami fontos lehet és nekem kicsit meglepetés volt mikor keresgettem a neten, hogy a méretek is változtak, ezek lettek: S, M, L, XL. Méret terén nem óriási a változás, inkább az oldalarányok módosultak.

Wacom Intuos4 A5 - kibontás közben
Wacom Intuos4 A5 - kibontás közben

A touch ring (én tekergetőnek hívom csak) alatt és felett 4-4 gomb található amelyek szabadon programozhatóak, bár én bevallom igencsak megszoktam a “bal kezem a billenytyűzeten és jobb kezemben a toll” felállást, úgyhogy ezeket nem használom annyit mint lehetne.

Wacom Intuos4 A5 - kibontva
Wacom Intuos4 A5 - kibontva

Egyébként érdemes megnézni még a boltokban az előző 3-mas szériát is, most már nagyon baráti áron lehet megkapni, lévén kifutó termékről van szó.

24 COMMENTS

  1. Kipróbálnék 1x egy ilyen wacom-ot.

    Egyébként az egér miatti csuklófájásra a szilikonos egéralátét adott nekem megoldást. 1 nap alatt elmulasztotta.

  2. Nekem egy “vacak” genius-om volt, de már sajnos elkezdte beadni valamiért az unalmast szegény… :( Mondjuk valahogy nekem nem sikerült azt megszoknom,hogy a táblára rajzoljak, közben a monitort nézzem… :S Aminél meg nem így kell, azt nem az én pénztárcámnak találták ki :D Meg talán felesleges is lenne:)

  3. Szerintem is nagyon jó lehet, egyszer szívesen kipróbálnám és a ScanDer Kft-nél ajánlották is, hogy ha van időm menjek be és próbáljam ki, de eléggé el voltam havazva, úgyhogy most kimaradt. Egyszer viszont szívesen kipróbálnék egy ilyet pár napig. :)

  4. Zoli,
    zselésem volt (van) nekem is, sajnos nem segített, mint ahogy a különböző egerek, billenytűzetek sem. :) Talán még az volt ezelőtt a legjobb, mikor ölben tartott notebook-on gépeltem, az elég kényelmes.

    Balou,
    Van nekem is valahogy egy Geniusom (az volt az első), de ég és föld a különbség aközött és egy wacom között (a genius-nak remegett állandóan a mutatója, nehéz a a toll is, elég pontatlan, elemes darab). Mindenképp ajánlanám hogy legalább egy bamboo-t nézz meg, próbálj ki, teljesen más élményt nyújt és árban nem vészes (20e körül van most).

  5. Köszi :) Majd egyszer lehet, hogy lesz folytatása a digitábla próbálgatásomnak, de az nem hiszem, hogy mostanság lesz :) Szegény vagyok, mint a templom egere, és szakvizsga évben macerás lenne dolgozni :D

  6. Gratulálok a szerzeményedhez! Nagyon csinos, remélem -ha lesz ennyi melóm mint most- jövőre tudok venni ilyesmit.

    Láttam Thrust táblákat is olcsón, új széria, de félek tőle… Akik használtak ilyet-olyat, mindenki azt mondja, h csak Wacom…

    Esetleg további konkrétumok, h mire használod? Kijelölések, vagy esetleg rendesen rajzolsz is vele?

    “…ölben tartott notebook-on gépeltem…” Nah, Te sem vagy hardcore gamer… különben is felejtős a notik kis vacak billentyűin gépelés -ez egyébként is az ördög találmánya- :)

  7. Sziasztok, Lenne egy kérdésem. Zbrushoz szeretnék egy Wacom táblát mondjuk M-es (A5) méretben. Melyiket ajánljátok, ami elég a digitális szobrászkodáshoz egy viszonylag kezdőnek.

    Köszi. Attila

  8. Sajnos 3D-ben nincs tapasztalatom, de úgy gondolom a saját és ismerősök tapasztalatai, illetve a neten olvasottak alapján, hogy wacom-ban nem igazán tudsz rosszat kifogni, tehát elég egy olcsóbb, egyszerűbb verzióval indítani amíg nem vagy biztos benne, hogy ez neked hosszabb távon is megéri (és talán érdemes rá többet is költeni).

    Jómagam pl. egy Genius tablet-tel kezdtem, utána váltottam Wacom Bamboo-ra (mert nem voltam biztos benne, hogy szükségem van ennél komolyabbra), utána jött végül a Intuos (és nem bántam meg).

  9. Szia Harder!
    Köszi az infókat, közben jól utánnaolvastam a neten, valamint sikeult más forrásból is infokat szerzni, és meg is rendeltem egy Wacom Bamboo Pent & Touch Funk A5 Wide -ot. Ma szállítják :).

    Kösz +1x !

  10. Üdv Harder!
    Lenne egy kérdésem a digitális rajztáblákkal kapcsolatban. Már utánna jártam, a kis füzetében is kerestem, de nem találtam magyarázatot arra, hogy hogyan kell kicserélni a hegyet a wacom bamboo rajztáblámhoz tartozó ceruzámban. Már szinte teljesen kopott, és 3 db kb 3 cm-es műanyag hegyet kaptam hozzá.
    Köszönöm válaszod, ha kérhetném az e-mail címemre is válaszolj.
    Minden jót! Márk

  11. Hé hé hé! Álljon meg a menet!!!
    Azért megemlíthetnéd, hogy az intuos4 széria kurvára, de kibaszottul hibás!
    A felülete miatt most pár óra alatt lekopik a hegy miközben ugyanaz a hegy az előző szériában kibírt több évet is. Igenis elrontották az előzőhöz képest és a wacom társulat nem szándékozik javítani, a póthegyek meg nevetségesen drágák. Na ennyit erről.

  12. Kezdetektől fogva volt rajta egy védőfólia, így nem igazán tudok érdemben nyilatkozni arról, hogy mennyire koptatja a hegyet (amiből egyébként is többet kapsz) a felülete.

    A tábla jó, ezen szerintem kár lenne vitázni. A hegyből még mindig a másodikat használom (nálam a géphasználat 99%-ban ez dolgozik, egér helyett is).

    Ha úgy alakul, hogy vmi csoda folytán szarrá koptatom az összeset, 3000 Ft-ért lehet venni 5db újat egy csomagban.

    Szerény véleményem szerint aki megengedheti magának ezt a táblát, nem fog anyagi csődbe kerülni még akkor sem, ha egy új csomagot kell venni a horribilisnek tartott 600 Ft / hegy áron.

    Számodra bizonyára egy másik tábla lesz a megfelelő választás, egy jóval kopásállóbb heggyel kiegészítve.

  13. Én még nem vettem meg az intuos4-est, mivel utánanéztem a google-on, és láttam hogy nagyon sok profi felhasználó panaszkodik a kopás miatt. Ha intenzív munka mellet lekoptattja a hegyét pár óra alatt, akkor hamar el fog fogyni az a 10 ill. 5 db hegy is, és ilyen sebesség mellet hetente vehet 5db-os csomagot 3e Ft-ért. Az kb. 12e. Ft havonta. Lehet, hogy a védőfólia jó megoldás, mégis sokan elégedetlenek a kopás miatt…

    http://forum.wacom.eu/viewtopic.php?f=2&t=1438
    http://forum.wacom.eu/viewtopic.php?f=2&t=1751
    http://www.facebook.com/group.php?gid=222311984944

    Az meg nevetséges, hogy az intuos3-as drágább a 4-esnél… mik vannak!

    http://www.expattech.com/magyarorszag-budapest-wacom-termekek/intuos3-digitalis-rajztabla-tolleger-a6-a5-a4-a3-wide.htm

    De az is lehet, hogy csak szeretünk panaszkodni :P

  14. Akkor az Intuos3-ból kell venni egyet, azt is bátran merem ajánlani mindenkinek, napi 8-ban használom most már lassan 2 éve és nincs rá panasz.

  15. hello én most vettem egy intous4et és lenne egy kérdésem hogy melyik képszerkesztő porgramok a legjobbak hozzá illetve az expressz gombok minden hogyan állíthatókbe még fakezű vagyok velük . választ köszönöm hello .

  16. képszerkesztő programok közül messze az Adobe Photoshop a legjobb, ehhez nem férhet kétség. :) Mondjuk nekem picit meglepő hogy táblát veszel és nincs konkrét elképzelésed, hogy melyik programhoz fogod használni :D
    Ha rajzolni szeretnél, akkor pedig az Artrage és a Corel Painter ajánlott szerintem.

    Az express gombokat pedig úgy tudod beállítani, hogy felteszed a drivert a tablethez (ezt amúgy sem kéne kihagyni) és elindítod azt, mármint a beállításoknál megtalálod az express gombokat is.

  17. A bejegyzéshez ma egy újabb részletet tudok fűzni, ugyanis tegnap meghalt a toll, újat kellett vennem. Természetesen megint a http://grasshopper.hu -hoz és kollégáihoz fordultam, sikerült is megvenni az új tollat.

    Sajnos beüzemelni nem tudtam másnap, mikor kipróbáltam. Hiába tettem a táblához, nem reagált semmit. Hirtelen nem tudtam, hogy én rontok-e valamit, vagy van valami trükk amivel össze kell esetleg párosítanom az eszközöket?

    A lényeg, hogy felhívtam a boltot segítségért, ahol a kolléga azonnal segítségemre sietett, összehoztuk a távoli kapcsolatot hogy lássa (teamviewer rulez, OS X -es skype-n nem sikerült összehozni a kapcsolatot pedig egyszerű lenne, mint a faék), mit csinálok a gépen és elkezdte a hibát keresni.

    Meg is lett, a megoldást az új drivert telepítése hozta el. Az én driverem más régi volt, szerintem vagy 2 éves legalább, de nekem nem jutott eszembe, hogy itt keressem a hiba forrását (beparáztam kicsit, hogy a tollat hiába vettem meg, nem azzal volt a gond, hanem a táblával és most kidobtam 25e-t.)

    Tehát eltelt kb 2.5 év azóta, hogy a bolttal és az ott dolgozókkal kapcsolatban kerültem volna, mégis ugyanaz a profi hozzáállás, segítőkész magatartás jellemzi őket.

    Gratulálok és sok sikert kívánok nekik, remélem még sokan választják őket! :)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here