Múlt héten egyik barátomnak, Zolinak meghalt a winchestere, ugrott több havi munkája és biza én is elgondolkodtam, hogy ha nekem menne tönkre a gépem, vajon mennyi anyagot veszítenék el? Röpke fejszámolás, átgondolás után arra jutottam, hogy villámgyorsan meg kell oldanom ezt a dolgot, mert Dunának megyek ha ugrik minden anyagom. :)

Régebben persze mentegettem DVD-re a cuccokat de nagyon időigényes, macerás az egész (főleg hogy 1 DVD-re nem fér fel minden), utáltam az egészet úgy ahogy van, nem is sokáig erőltettem.
No de most … megint megcsapott ihlet és úgy döntöttem, hogy most aztán menteni fogok, de rendszeresen. :) Ami biztos, hogy nem gépbe épített megoldást akarok, mert ha bármi gond miatt elfüstöl a gép, ránthatja magával az összes alkatrészt is, annak meg nem igazán örülnék.

Több lehetőség is van, elkezdtem végigzongorázni őket:

1.) DVD-re mentés
Ezt már írtam, hogy nem igazán jött be mint módszer korábban sem. Ugye nem is fér fel minden 1 lemezre, ha 1x írhatóra mentem a cuccokat akkor még okés a sebesség, de újraírhatónál már elég lassúnak tartom.

2.) Winchester + mobil rack
A recept egyszerű: végy 1 db winchestert, mondjuk olyan 300-500GB körülit ami már kapható 15-25.000 Ft körül és ehhez addj hozzá egy mobil rack-t. Konkrét példát nézve, mivel a későbbiekben is az 500GB-t fogom megcélozni: Samsung 500GB SATA-II 7200RPM 16MB Cache (26.400 Ft + áfa) + 5,25″ USB 2.0 (5.988 Ft + áfa)

Szerintem ez sem rossz megoldás, ez már megfelelő méretű tárhelyet eredményez, nem kell a gépbe szerelnem és kis helyen elfér. Az ára viszont 40.485 Ft és nem is túl elegáns megoldás.

3.) WD My Book
No ez már külsőleg is egy kellemes darab, nekem nagyon bejön az egész úgy ahogy van. Ez egy sorozat, én konkrétan ezt a példányt nézegetem:
Western Digital MyBook Premium 500GB 3,5″ 7200rpm 8MB USB/Firewire (36.900 Ft áfával együtt)

Elegáns, gyors, célszoftverekkel ellátva, jó nagy tárhely. Árban bőven versenyképes megoldás. Most olvasgatok a neten, hogy milyen vélemények vannak róla, alapvetően mindenki jókat írt, max hátrányként azt hozzák fel, hogy kemény alapra helyezve (pl. asztallap) rezgést okoznak a winchesterek, érdemes valami szivacsra helyezni. Azt hiszem, ezzel még együtt tudnék élni. :)

4.) WD Passport (vagy egyéb, kis méretű hordozható winchester)
Ezek is elég elterjedtek ma már, pont ma néztem boltban, hogy 26.000 F-ért simán lehet kapni 160GB-os változatokat. Előnye a hordozhatóság, zsebrevágom és vihetem bárhova, de hátránya a kis tárterület (már persze a többi megoldáshoz képest). Szimpatikus megoldás lenne ez is, de ha reálisan nézem hogy tényleg kihasználnám-e a hordozhatóságát, akkor azt kell mondjam: nem.

5.) Blue-Ray
Ez a megoldás eredetileg eszembe sem jutott, a cikk megírása után erdokerulo vetette fel az ötletet, köszönöm neki. :) Utánanéztem a neten, hogy mégis milyen árfekvésben lehetne egy ilyenre szert tenni, de ahogy láttam, most még bőven 100.000 Ft felett vannak az ilyen írók, úgyhogy már itt kiesik a játékból ez a fajta adatmentés. Talán később, ha majd nagyon lemegy az áruk, újra átgondolom, de szerintem ez nem egyhamar lesz.

6.) Külön PC
Ez is utólag került be az írásba, eredetileg nekem a “stb… megoldások” között szerepelt. Kellene egy külön PC hozzá, bele egy nagy winchester és szépen beállítani a hálózatba, majd azon keresztül lehet csinálni a mentéseket, akár több gépre/gépről is. Nem rossz megoldás, de szerintem árban többe jövök ki, mint egy akár egy wlan-os My Book-kal (ami 500GB-os verzióban már 41.000 Ft-ért kapható), és jóval nagyobb a meghibásodás lehetősége, hisz egy gépben azért sok minden elromolhat. Mint lehetőséget, ezért nem részleteztem eredetileg.
Előnye viszont az lenne, hogy a gépet akár mint szerver is futtathatom.

7.) net-re mentés
Kisebb fájlok és jó gyors netkapcsolat mellett, ha van egy megbízható tárhely, ahova menteni lehet, nem rossz megoldás. Nekem azért nem lenne jó, mert rengeteg anyagról van szó (sok-sok képem van pl.) aminek a feltöltése 1x is több napot venne igénybe, rendszeres adatmentésről így nem lehetne szó, egyszerűen túl lassú lenne ez a fajta megoldás.
Viszont pl. egy programozónak, akinek leginkább a kódjait kell menteni, szerintem ésszerű és praktikus megoldás lehet.

8.) szalagos stb… megoldások
Nem igazán érdekelnek az ilyen megoldások, nem is otthoni környezetbe kellenek.

Szóval a kérdés a cikk kapcsán, hogy Te mented az anyagaidat? Ha igen, hogy, milyen megoldással?

29 COMMENTS

  1. Hát nincs sok személyes mentésre szorolú adatom… Azokat ált egy tárhelyre szoktam feltölteni vagy egy jó kis rendszerem:D Am nem nagy cucc de tetszetős:D
    Meg ha sok van, pl képek, zenék azokat dvd-re…
    De tervezek valami más megoldást… Ipod is tervben van

  2. Én egyszerű ember vagyok… “Mixed style”
    Az eszköz fontosabb mint a hova: SyncBack Freeware a 2brightsparks-tól. Hálóban volt/van a munkahelyi gépem és minden esetben a munka-doksi/file-okat napi szinten szinkronizálom egy backup mappában növekményes mentéssel (új: hozzáad, nem azonos: felülír). Kis iroda, 3 gép – egyszerrre nem megy tönkre az összes:) -ez volt az előző munkahelyen.
    Most laptop + félelem van, de egy kollegám már megosztotta az egyik nagy vinyóját: ugyanez lesz… 12:30-kor le fog futni a szinkron. De az is lehet feltolom a netre, valami free tárhelyre. Érzékeny adat nincs benne, max titkosítanám (ez már macera). Vagy a gugliben úgysi megbízok, a gmailfs is szóba jöhet – lassan 5 giga tárhely mire nem elég? :(
    Amúgy a nagy egybefüggőket (média, stb) én is optikára írom: CD/DVD – így aztán alig marad.
    Az SQL-t lehetne időzített backupolni, de látod, erre már sosoe marad energia…
    De tervezem karácsonyra/vagy utána amúgy kettes megoldást: nagy vinyó+rack – persze ezt is szoftverrel…
    Apropó! És a blu-ray neked, Harder, nem is alternatíva ;) ?

  3. Keresem a megoldást én is, hasonló okok miatt, pihen a fiókban egy winchester adatmentésre várva, tele fotóval…
    Jelenleg a kész munkákat, illetve a képanyagokat dvd-re írogatom, de ez macerás, és nehezen áttekinthető dvd halmot eredményez.
    On-line megoldások – ez sem rossz, de sok idő, különösen az elején. Előnye, hogy bárhonnét elérhető, jelenleg box.net fiókjaim vannak (www.box.net).
    Terv: itthoni fájlszerver, raid-el, ez már elég megbízható. Egyrészt többen dolgozunk, tehát az usb megoldás kilőve, másrészt a távmunkában dolgozó kollégák is elérik, illetve én is, neten bárhonnét. Ebből fakadóan természetesen nagyobb a biztonsági kockázata. Sajnos erre kitalált kész rendszert még nem találtam, ami minden szempontból tetszik, lehet, hogy egy pc lesz beállítva a feladatra.

  4. Nekem még nem annyira termékeny a munkám, hogy ne férjek el DVDn. Havi, kéthavi nagyobb rendezéseket szoktam tartani. Akkor kiírom, ami nagyon fontos, és nem lehet beszerezni (vagyis, ami az én munkám, vagy barátok által kűldött saját készítésű cucc, pl. fotók.). Amit a netről szedtem össze, azt nem írom ki, max. évente. Az éves kiírás is inkább a fontos programokra vonatkozik és azok kiegészítőire. Amikor újra kell telepíteni az OS-t, akkor úgyis, csak megnézem a DVDn, mik voltak a gépen, amit használok/használhatok és leszedem a legújabb verziót a netről (persze ha ingyenes :D).
    WD MyBook, nagyon jó, halk és designos. Az, hogy rezeg nem feltétlenűl igaz, vagy nem minden példány. Egyik ismerősőmnek az van, és egy fa asztalon van, de mégsem rezeg.

  5. Köszi mindenkinek, jó ötleteket írtatok és ki is egészítettem ezek alapján a cikket! Abban benne van már részben, hogy melyik – eredetileg nem leírt – megoldást miért nem vettem számításba.

    Ami nekem tényleg sok helyet foglal el és fontos, nem újra beszerezhető anyagot jelent, azok a képek. Ezeknek egyrészt a mennyisége, másrészt a privát mivolta nem engedné, hogy netre mentsem őket.

    Tegnap este beszélgettem még TLoF-val is a témáról és ő pl. azt ajánlotta, hogy érdemes lenne a My Book Wlan-os verzióját venni, több gép között már egyszerűbb hálózaton keresztül megoldani a mentést, nem pedig hol egyik, hol másik gépbe dugdosni a kábelt – attól függően hogy épp melyikről/-re akarok menteni.

  6. Nekem van egy WD Passport 160(?)-om, a 80 GB noti wincseszter mellé (lehet, hogy nemsokára bővítem), egy 15Mbit fel és letöltési netem, plusz még 2 gép, és jópár DVD. Hely az van bőven…
    Általában újra szoktam húzni a gépet, és ilyenkor kimentek minden fontos adatot. Régebben, amikor még XP alatt voltam, és webet fejlesztettem, akkor használtam egy megnemmondommilyennevű verziókövető progit, és mindent szépen fölpakoltam az FTPre. Hely az volt, és legalább minden megmenekült.
    Linux alatt nem tudom, van-e ilyen progi…

  7. Hát én is lusta vagyok, de már sokszor eszembe jutott, hogy jobban oda kéne figyelni.
    Amikor mentek akkor ritkán DVD-re, bár már anyagot (nem progikat) nem merek csak optikai lemezre kiírni, mert egyszer régen, 4 DVD-re kiraktam minden pótolhatatlant a gépemről, és 2 hónapon belül, ebből 2 tönkre ment, pedig szinte alig használtam, tokban volt stb… ( ja és philiphs nyersanyag, és LG író szóval nem is noname szar).
    Amúgy időnként mikor eszembe jut, a családi képeket (ami általában itt is ott is megvan) felrakom a szerverre (anyumék vállalkozása is ebben a házban van, és 100 Mbiten elérem), ezen Windows SBE Server 2003 van egy vinyón, egyen az adat+a webszerver, és ezt a másodikat éjfélkor mindig menti egy 3.ra, szóval remélem 2 vinyó egyszerre nem száll el. Meg persze mindent fenthagyok a gépemen is. Időnként mentek a 120 GB-s fiókos rackre is, ám ez nem életbiztosítás, mivel sokat hurcolom, szóval nagy az esélye a fizikai sérülésnek.
    Aprorpó, tudom hogy kicsit OFF, de nem tud valaki valami jó megoldást fiókos rack hurcolásához? Valami speciális doboz vagy hasonló?
    A honlapok megint a naponta mentett szerveren vannak, mivel ez a kiszolgáló.
    Viszont így is sok a pótolhatatlan anyag a gépen, szóval nekem is ki kéne valamit találnom. Javaslatok arra hogy mivel tegyem ? Másik kérdésem az lenne, hogy kinek milyen tapasztalata van a DVD-RAMokkal ? Ha jól értem az pont megfelelő lenne kisebb, futó munkák mentéséhez.

    Dani

  8. Ez a My Book szépecske nagyon. Én is most azon gondolkodom, hogyan oldjam meg a mentést, úgyhogy pont jókor jött ez az írás. Valszeg egy 300-as SATA lemezhez (mert van egy felesleges ilyenem :) ) fogok venni valami szép külső rack-et, azt’ kész…

  9. üdv,
    még egy tipp: HD Sentinel. elvileg nagyon jól jelzi (előre is, a készítők szerint), ha egy vinyó nincs rendben. illetve netrementés, nod360 időzítetten ment+2giga tárhelyet fentart. a legfontosabb adatoknak megteszi.
    üdv.

  10. Végül megvettem egy 500-as My Book-t, nem húztam tovább az időt. :) A használata pofonegyszerű, már mentettem is rá a cuccaimat. :)

  11. Anno gyakrabban csinálgattam mentéseket. Még win98 néhány havonta újrahúzás időben :) Aztán elmaradozott, esetleges lett. Most szeptemberben majdnem meg is állt az ütő bennem pár pillanatra ennek következtében…

    Gép megy, jövök be a szobába, valami ütemesen kattog. Először nem is gondoltam semmi rosszra, zörög a ház oldallapja. Nézem, gép csontrafagyva. Hűű… reset. No disk… Oldallap lekap, gép újból bekapcs, fel se pörög a vinyó – Maxtor 40giga – motorja. Ouch :O

    Bevillan, hogy van vagy 1 éves is a legutóbbi mentés, apám közel 4 giga cucca mennyire van szinkronban a munkahelyi gépén… meg utána hogy azért én se tudnék mindent pótolni. Tökölés, kibontottam, áttettem másik gépe, ahol vegül – asszem nem az első poweron-ra – de életre kelt a kis Maxtor. Lehet hogy most zombi :??? :)

    Hogy-hogynem a SMART persze ki volt kapcsolva, így fene tudja mi történt vele. HD sentinel szerint tip-top. Igazából azonnal ki kellett volna dobnom a fenébe, de még használva van… Persze azóta 2 DVD megtelt backuppal :)

    —–

    Mivel úgyis több gép van, meg most épülget össze egy kis home szerver, az lesz, hogy központosítom az adattárolást. NFS, RAID-be csapott vinyókkal. EMP ellen nem védett, de egyébként jóó lesz :D

    Home szerver nélkül meg jók ezek a WD-s cuccok.

  12. Hát,ezek a megoldások most engem is érdekelnek… még ősszel eldurrant nekem is a vinyóm, örültem neki..azon volt minden dokumentumom, képek,stb..kb 2 év anyaga..valamennyi archiválva,de csak töredék… 160 gigás maxtor vinyó, usb-s rackben..este még ment..reggel megyek le,bíííp,bíííp….nézegetés után: fizikai hibával meghalt a vinyó..nagyon örültem neki :( És sehogy se tudtam megmenteni a dolgokat róla..(A KÜRT-öt kihagyom,köszi,nem fogok több száz ezret kifizetni érte..)

  13. Sztem mindenki küszködik ezzel a problémával! Igazán jó megoldás adataink archiválására (még) NINCS! Így egyelőre maradnak a próbálkozások és a remény.:o)
    Az előzőek azért esnek szvsz a csak “megfelelő” kategóriába, mert az adattárak lassúak -bár ez a kisebbik probléma- és sérülékenyek!
    Murphy törvényére utalva “…” -igen; el fog romlani!
    Van egy 3,2 Gb-os Quqntum vinyóm, ami vagy 8 éve kifogástalanul műkszik ellenben a másfél éves SATA 80 Gb-os Maxtorrral, ami pár hónapja adta be a kulcsot. Veszettül “dolgozott” akkor is, mikor HDD-t nem igénylő dolgot csináltam.
    Először vírusra, vagy betörésre gondoltam, bár a védelmem (tűzfal+víruskergető) ezt nem jelezte. És bár tökéletes biztonság sincs, de ha ki van húzva a kábel nincs az a hacker, aki bejön :o). Más progi sem indult az ismerteken kívül, így hamar realizálódott bennem, hogy adataim tára haldoklik.
    Nekem kéznél volt az otthoni hálózatba kötött laptopom meghajtójának üres területe és egy 160 Gb-os SATA USB-s külső Toshiba Winchester, amivel eddig teljesen meg vagyok elégedve. Kicsi, halk, egész gyors, tetszetős fémvázas és a mechanikai védelemről még egy börtok is gondoskodik. Nem is olyan drágán, ha jól emlékszem 24e Ft-ért vettem vagy fél éve. Ugyan van még egy 200-as táram is az egyik mobilrack-ben, de nem volt bekapcsolva és nem mertem a gépem újraindítani, hogy használhassam.
    Az immáron jobb létre szenderült Maxtor még utolsó leheletével is küzdött, úgyhogy pár pótolható file-omon kívül nem vesztettem el semmit.
    Mindazonáltal ma szerintem még mindig a hard disk a legmegbízhatóbb & legmegfelelőbb személyes adataink archiválására!

  14. Ezzel nagyon egyetértek, szerintem manapság a legjobb adatmentési megoldás a másik winchester, a lemezekben már nem bízok. Hiába írnak a gyártók X évet garira, sorra mennek tönkre a lemezek, melyeket tokban a polcon tárolok. Pedig nem is gagyi lemezek, mégis pár év után jópárat kellett már a kukába dobnom.

  15. Üdv!

    Múlt héten halt be az egyik vinyóm (külső USB-s keret, lecsúszott az asztalról, kb. 30 centit esett), a sors iróniája, hogy két vinyó teljes backupja is rajta volt… CSAK rajta volt. (Ebből viszont lehet, hogy – ha nem is Kürt Kft. – de adatmentő cég lesz). Úgyhogy back-upra külső eszközt NE, nagyon esélyes a fizikai sérülés.

    Én (mostmár) azt mondom, hogy a legjobb, ha több is van: egy kijelentkezési parancsfájl (sztem. ilyet mind *nix mind Windows alatt lehet csinálni) szinkronizálja a home könyvtárad (legyen az a /home/xyz vagy C:\Documents and Settings\xyz) egy FTP-kiszolgálón levő változattal és egy helyi – másik/külső – vinyón levő változattal.

    Ami még egyre inkább meggondolandó alternatíva az az USB kulcsok használata. 8 gigás darabokat lehet ~ tízezerért kapni, többször írhatóak (állítólag kb. 10.000-szer), 8 gigán pedig már egy terjedelmesebb képgyűjtemény is elfér. Kódból meg…

    BlackY

  16. sziasztok!
    megtudnátok mondani hogy a töröltfájlokat hogyan lehet véglegesen törölni?
    mivel letöröltem 2 játékot és a töredezettségmentesitő még mindig kiirja hogy töredezettek a fájlok!

  17. HARDER: (Szerintem Csabi hszólása OFF, ráadásul a két kérdésnek nincs igazán köze egymáshoz.)

    Csak annyit gondoltam még elmondani, hogy a Maxtor szvsz a legkevésbé megbízható. Nekem is jobblétre szenderült egy 40-es, minden előrejelzés nélkül, ráadásul nem is volt sokat használva. Kicsit ideges lettem, u.is nem kevés munkám volt rajta. Oké, volt bekáp, de azért nem up-to-date. Meg CD-kről kellet összevadászni.
    És szabályos leállás után nem állt fel a gép. Sőt, egyik gép sem, ahova beszereltem! A kürt meg nekem drága valt/van.
    Maxtor ezzel örökre elvesztett egy potenciális vevőt a személyemben. Remélem megérzi:)!

  18. Blacky!
    Akkor Neked tényleg gáz, mert az USB kulcsodra (bármekkora kapacitású) ráléphetsz, miután leejtetted az archiválás után; a gépedet meg ha épp akkor rúgod oldalba véletlenül, mikor szinkronizál, hát az sem lesz alternatíva, mármint ami az így +döglött winchestert illeti! :o)

  19. Sziasztok! Gyakran járok ide, de nagyon ritkán szólok hozzá a cikkekhez, annak ellenére, hogy minőséginek tartom őket. Persze mindet a maga nemében, hisz a saját élmények is értékesek és érdekesek – Ötújjas kettyűű :)
    Azonban most úgy éreztem, hogy hozzá kell szolnom, mivel ez a téma nemcsak hogy nagyon érdekel engem, hanem pont aktuális is. (fránya trójaiak…)
    Jelenleg azt a megoldást alkalmazom, hogy DVD-re kimentettem a családi képeimet, a többi adatomat azonban kockáztatom, és csak újratelepítés elött áttöltöm laptopra.
    Átgondoltam amiket írtál, és lenmne pár javaslatom. Például:
    Az a megoldás, mikor egy plusz gépre mentesz az nagyon jó, abban az esetben , ha otthon van 2-3-4 pc, amiknek a tartalmát szeretnéd menteni. Hiszen csak mondjuk hetente egyszer kapcsolod be, amikor biztonsági mentést készítessz a gépekről, azután meg újra had pihenjen. Hogy még nagyobb biztonságban legyenek az adatok, olyankor érdemes azt megcsinálni, hogy 2 merevlemezt teszel a gépbe, amelyek tükrözve vannak. Ez még inkább megnöveli a biztonságot, vagy legalábbis az érzetét.
    A Blueray-os megoldással nem csak az ár miatt nem érdemes foglalkozni, hanem mert még nem lehet tudni, hogy a jövőben melyik terjed el, vagy egyátalán elterjednek -e.

    Én úgy gondolom az embertől függ, mit választ:
    -olcsóbbat: dvd-kre mentegetünk pár száz, max pár ezerből kijön
    -költségesebbet: veszel egy hipi-szupi ketyerét, mondjuk egy hordozható winchestert 30-40-50 ezerért.

    Hát ennyi lett volna szerény mondanivalóm, remélem gazdagíthattam az emberek látókörét :)

  20. Harder!
    Merre lehet felfedezni azt a bizonyos 500+wlan MyBook-ot Magyarországon?
    Tetszik a picike.

    Én jelenleg DVD-re mentek, de figyelembe véve a növekvő adatmennyiséget és a mozgásterem növekvését, szerintem ez lenne a legjobb megoldás.
    Aki meg nem tudja kezelni a leesett winyókat, a félredugott usbkulcsokat (tudom, tudom, ezek nem szándékosak), az legalább ne fogja rá, hogy ez azért rossz, mert leesik (..magától esik le??). Az ember néha átcsap paranoiába. Sajnos tényleg fontos eme közösség minden tagjának a backup, és sok munka van benne, a gyártósorok tévedni szoktak, mi meg veszíteni. De aki vigyáz és gondolkodik, azzal ritkán történik baj. Max az ujjadon pörgeted a harddisk-et. Előrefelé. Nem hátra. :-)

  21. Heyman,
    én pont a személyes jellegű fájlokkal vagyok úgy, hogy leginkább menteni akarom (fénykép, videó), mert azok megismételhetetlenek. Illetve ide tartozik még a munka is, ami bár nem megismételhetetlen, de több havi/évi melód volt vele.
    A DVD-t sajnos nem tartom megbízható megoldásnak, főleg nem hosszú távra.

    Bourne,
    az edigital.hu-nál nézz szét, több típus is volt raktáron náluk mikor érdeklődtem.

  22. Én DVD-t akkor szoktam használni adatmentésre, amikor Windows újratelepítés előtt vagyok (lassú a rendszer, stb.). Akkor például jól tud jönni az újraírható DVD, mert azt egyrészt újra lehet írni, így kevesebb DVD-t lemezt használsz fel; másrészt az én adataim ráférnek 3 ilyen DVD lemezre (a zenéimet szoktam kimenteni, a kódjaimat, a grafikai cuccokat.). A programokat azokat nem szoktam lementeni, mert ha már újrarakom az XP-t, akkor már felrakom a legfrissebb programokat. Tudom hosszú ideig tart a sok program letöltése, de én általában megvagyok vele 2nap alatt (össz.-vissz. 21programot használok). Gondolom akinek a munkájához elengedhetetlen az, hogy ne 2napig telepítse a különböző dolgokat, annak amúgy is megvannak a telepítő lemezei.

    Viszont a DVD-ben azt nem szeretem, hogy sokáig tart a felírásuk, és könnyen elveszhetnek a rengeteg CD, DVD lemezeim között :hoops: . Meg akkor ott van az is, hogy összetörhetnek, de erre nálam nagyon kicsi az esély :).

  23. Ha biztosra akarsz menni akkor egyrészt használj RAID 1-t 2db egyforma HDD-vel a fejlesztő gépeden.
    Plussz ezen felül írd ki DVD-re a legfontosabb dolgokat, valamint 2 db külső HDD-re felváltva ments mindent ki hetente/naponta kb. szükség szerint – erre vannak backup programok és/vagy verzió követő rendszer is.
    A külső HDD csak akkor legyen hálózaton – usb-n csatlakoztatva, ha mentesz rá.
    Egy hibás táp pld. mindent megölhet ami áram alatt van, még ha kicsi is az esély rá.

  24. Ez hasznos kis iromány volt, kár, hogy elkéstem vele.. A wincsim elgondolta, hogy megdöglik, aztán elég makacsmód ragaszkodott is az elképzeléséhez. Jellemzően tele volt épp akkor egy csomó számomra értékes cuccal, amiben ráadásul baromi sok munkám volt, pl. a joomla saját fordítása, szinte készen, mivel nekem nem tetszik a netről húzható, érzékeny vagyok a helyesírásra..:S

  25. XP alá (Linux alatt nem próbáltam) a DVD-RAM megoldást ajánlom, gyors, olcsó és a lemezét nagyon sokszor újra lehet írni. Úgy működik, mintha cserélhető lemezes HDD-t használna az ember. Sebessége legalább 3x-os. A kétoldalas lemezre 8+ GB anyag megy fel és egy 7000 Ft-os DVD-író is tudja írni a meghajtószoftver telepítése után, az egyoldalas lemez 1000 Ft körül van. A lemezt olvasni pedig szoftver nélkül is tudják a meghajtók. NEC meghajtóval van tapasztalatom, jól működik, az ezzel készült lemez pl. egy LG olvasóval azonnal olvasható.

  26. Hello! Olvasgatom a bejegyzéseket, és talán okosabb lettem, de már késő….megadta magát a HDD-m. NTFS partíció van-volt-rajta, és most azt mondja RAW…Van ötlete valakinek, hogy hogyan menthetném vissza az anyagaimat? Segítsetek…Köszönöm.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here