A héten sikerült beújítani egy Unicorn Mvix MV-5000R típusú merevlemezes multimédia lejátszót és gondoltam megosztom itt a tapasztalatokat, mert eddig nem igazán olvastam róla ilyet magyar nyelven. Az apropóját az adta, hogy gyakorlatilag megadta magát a közel 4 éves anno tescoban 10e jó magyar forintért vásárolt asztali divx-es lejátszónk (komolya cucc volt mi? :D) és amúgy is rég akartam valami olyan megoldást, ami megkímélne a dvd írástól és a lemezek ki/be pakolgatásától.

Mit is tud, mire is jó a Unicorn Mvix MV-5000R röviden?

Egy könyv méretű cucc, amibe veszel veszel egy winchestert, rámásolod a filmeket, zenéket, képeket – majd ezeket meg tudod nézni a TV-den.

Miért ilyet és miért nem PC-t?

Hasonló megoldást jelentene egy célszámítógép/barbone pc is, de nem akartam egy komplett számítógépet venni és beüzemelni csak azért, hogy TV-zhessünk. Olvastam valahol azt is, hogy kell venni egy alap notebook-t 100e HUF körül, de ennyit sem akartam rákölteni.

Árban, helyfoglalásban, zajban verhetetlen egy ilyen lejátszó, gyorsabban is indul el, szerintem jobb megoldást jelent.

Persze lehet vitatkozni azon, hogy a PC bővíthető, többet tud, másra is használható stb.. de ha a cél annyi, hogy kényelmesen lehessen filmeket és zenéket nézni egy TV-n, akkor ezt tartom jobb megoldásnak. :)

Miért pont ez a márkát és típust?

A neten nagyon sok hasonló lejátszó van, most már tényleg inkább az jelent gondot, hogy kiválaszd a megfelelőt. Árban elég nagy az eltérés, pár tízezer forinttól indulnak és felfele bőven 100.000 ft felett van a vége. Nem akartam rá sokat költeni, úgy gondolom majd egyszer, ha lesz HD Ready TV-m akkor esetleg fizetek majd olyanokért, hogy MKV támogatás, de egyelőre nem éri meg.

Szóval ez az Unicorn Mvix MV-5000R egy alap gép, nem tud HD filmeket levetíteni, nem tud netre menni, nincs benne torrent kliens, nem ismeri az mkv formátumot … és még lehetne sorolni a “hátrányait”, de inkább nézzük hogy mit tud, milyen tulajdonságai vannak.

Unicorn Mvix MV-5000R média lejátszó

Unicorn MVIX M-5000R merevlemezes multimédia lejátszó

  • képes videókat, fotókat és zenéket lejátszani
  • ismeri az alábbi audio formátumokat: MP3, AC3, MP2, MP3, 5.1 csatornás audio támogatás (DTS pass through), WMA, OGG
  • ismeri az alábbi video formátumokat: MPEG-1/2/4, AVI, DivX (3.11; 4x; 5x), Xvid, WMV-9, ASF(WMV9), DVD(IFO, VOB), VCD(DAT)
  • ismeri az alábbi kép formátumok: JPEG/JPG
  • meg tudja jeleníteni a film feliratokat (SRT, SUB, SMI formátumokat)
  • 3.5″ -es IDE (PATA) winchestert lehet belerakni, 400GB-ig biztosan működik és ismeri az NTFS fájlrendszert
  • van hozzá egy infrás távirányító, ami normálisan kezelhető, elég logikus a gombok elosztása
  • USB 2.0 -n számítógéphez csatlakozhatható, amikor is egyszerű USB-s tárolóként viselkedik
  • Kijelző: 128 x 64 pixel LCD
  • Képfelbontás: 1920x1080i, 1280x720p
  • Képarány: 16:9, 4:3 (Letter box), Pan Scan
  • PAL/NTSC támogatás
  • Video és audio kimenet: RCA (stereo), Koaxiális, Optikai(5.1), RCA Y, Pr, Pb, S-Video, IR-Ext
  • Bemenet külső infra érzékelőhöz
  • lehet firmware-t frissíteni (elég egyszerű)
  • Áramellátás: 12V/2.5A DC Hálózati adapter (külső)
  • Méret: 145 x 18 x 52mm

Mi volt a csomagban?

hordtáska, távirányító, hálózati tápegység, A/V kábel, USB kábel, leírás, CD

Unicorn MVIX MV-5000R tartozékok

Beüzemelés:

No hát a bekapcsolása mondhatni gyerekjáték, kicsomagolást követően pár percen belül lehet nézni a filmet. Az alján van egy kis műanyag zár (LOCK/UNLOCK), amit eltolva lecsúsztatható az egyik oldalsó lemez és betehető a winchestert (ugyanúgy, ahogy egy PC-be tennéd). Ahogy bent van, fedél vissza, kapcsolót áttolni LOCK-ra majd talpat feltenni. Persze nem árt, ha a winchesteren már formázott és valami anyagot is tartalmaz amit meg lehet nézni.

Én egy 400-as Samsung winchestert (PATA) tettem bele, ennek most a users-ben 20.400 HUF volt az ára, tökéletesen működik vele. Előtte formáztam NTFS-re, ami azért ajánlott mert mert a gép a felmásolt *.iso fájlokat is minden további nélkül lejátssza, de ezek ugye 4GB feletti fájlmérettel rendelkeznek.

5.1-es hang

Unicorn MVIX MV-5000R csatlakozók

Ez azért kap kicsit nagyobb hangsúlyt most a cikkben, mert megszívtam vele a figyelmetlenségem miatt. A Unicorn lejátszónál fel van tüntetve, hogy tudja az 5.1-t, nekem meg valahogy az volt a fejemben hogy az jó, mert a Genius Home Theater 5.1 is tudja, majd simán összekapcsolom.

Igen ám, de az Unicorn optikai (digital) kábelen tudja ezt, a Genius Home Theater 5.1 meg a hagyományos, 6 dugós módon, úgyhogy beszoptam … lehet hogy lehet kapni valami átalakítót, ennek majd utána kell néznem. Így maradt az, hogy egyelőre simán sztereó csatin keresztül van rákapcsolva a Genius-ra.

Firmware frissítés

Ez sem egy bonyolult folyamat, az alábbiakat kell tenned.

  • az MVIX lejátszót csatlakoztasd PC-hez
  • hozz létre egy “UPGRAD” nevű könyvtárat (a gyökérkönyvtárban)
  • a www.mvixusa.com vagy a www.mvix.co.kr honlapról töltsd le az új firmware-t
  • másold be az új firmware-t az előbb létrehozott “UPGRAD” könyvtárba
  • kapcsold ki a lejátszót és tedd át PC-ről a TV-re
  • bekapcsolás után menj a SETUP menü “F/W” részébe
  • tartsd nyomva az OK gombot több mint 3 másodpercig.

Máris indul a firmware frissítés.

Általános tapasztatok pár nap után

A lejátszó jó, nem csalódtam benne. Bármit másoltam fel rá, simán vitte, akadásmentesen, szépen (mind hangra, mind pedig képre). Igaz minden formátumot még nem próbáltam meg, de a divx-es/xvid-es filmeket igen, iso fájlokat (DVD) igen, jpg képeket és mp3-makat is teszteltem. A többi (ogg, asf, wmv stb…) formátumokra még nem volt érkezésem, de remélem azokkal sem lesz gondja.

Mennyibe kerül?

Árban nem vészes, ez a lejátszó 35e HUF körül több helyen is kapható, bár nem azonnal. Én neten rendeltem meg és pár nap alatt ki is hozta a futár.

Kiknek ajánlom?

Elsősorban azoknak ajánlanám, akiknek nincsenek óriási elvásárai egy ilyen lejátszóval szemben (wifi, net, mkv formátum stb….), csak egyszerűen szeretnének egy olcsó, könnyen kezelhető, viszonylag sokformátumot ismerő készüléket.

Mit érdemes megnézni még, ha ennél többre van szükséged?

Van ennek a lejátszónak egy nagyobb testvére is: Unicorn Mvix MX-760. Kicsit többet tud (wifi, HD stb…), de nekem nem érte meg a pluszköltséget.

Ezen kívül érdemes megnézni a Popcorn Hour A-100 médialejátszót is, ez új játékos a piacon és 60e HUF körül kapható, ám a neten utánaolvastam és úgy tűnik, még van jópár idegesítő hibája amit nyilván majd kinő sok-sok firmware frissítés után. Szerintem pár hónap múlva már igencsak jó vétel lesz, hisz tudásához képest nagyon olcsó (a hozzá hasonló cuccok most olyan 100-130e HUF körül mozognak).

Ha ár nem számít, akkor feltétlen nézd meg a Dvico TViX M-6500A lejátszót, sok helyen dícsérték, kiforrott darabnak tűnik.

19 COMMENTS

  1. Hasznos leírás, kösz.

    Lehet, hogy sokat akarok, de nincs a piacon olyan eszköz, ami rendelkezne ezzel a tudással, plusz működne broadband wifi routerként, és mint NAS (network attached storage) beépített bittorrent klienssel? És akkor a RAID-et még nem is említettem…

  2. Ezt a tudást illetve NAS-t, bittorrent-t biztos hogy tudja a Popcorn Hour A-100, wifi routernként azt hiszem nem megy, de ezt azért ne vedd készpénznek, lehet hogy rosszul emlékszem rá. :)

  3. Én a fent megjelölt célokat egy PS3-al értem el :) , amit még hiányolok belőle, az-a külön fájlokban tárolt feliratok kezelése, és az mkv formátum támogatása (remélem egy nem-túl távoli firmware frissítéssel orvosolják ezeket), harcolok még a wifi-n keresztüli Windows Media Player, MediaServer-ének elérésével is, kénytelen vagyok bedrótozni a laptopomat a hálózatba ha filmet akarok nézni róla :( .

  4. LCD tv-hez rgb kábelen át videókártyával és mindig mindent lejátszik a lehető legjobb minőségben és hát a gépen bármi , bárhogyan állítható. :)

  5. Nem vészes, ha nem routol, de a Bittorrent kliens és NAS opció tényleg hasznos. Köszi a tippet, bár az oldalon írt problémák miatt meggondolandó.

    Persze megint felesleges dolgokon gondolkozom, nincs is TV-m. De ha egyszer lesz…:D

  6. Egyetlen, ha nem a legfontosabb formátum úgy tűnik kimaradt a felsorolásból. Az audiók közül Hiányolom a CD formátumot, ami ugyan a lemezen CDA-ként jelenik meg, valójában azonban WAV-ró van szó. Ki nem állhatom az MP3-at, a hideg is kiráz, ha meghallom. A webre készült, mivel a mérete kicsi, de a hangja borzalmas. Komoly ember nem dolgozik mp3-al, egyszerűen nem munkára és zenei élvezetre való. Minimum, a 44100 Hz, 16 bit sztereó wavval lehet dolgozni, de professzionális előmunkálatokra 48 kHz 32 bittel dolgozunk. A 44 kHz, és 16 bit, már csak a CD korlátja. Próbáljon meg valaki tömörített fájlokkal dolgozni egy stúdióban, elvész az összes dinamika, 20 sáv felvételénél és keverésénél, profi real-time effektekkel, amelyek akár a 96 kHz-es mintavételezéssel dolgoznak, semmi nem fog jól szólni. Persze, utólag leszámoltatva a kész zenét, valamennyire hallgatható, munka közben, vagy bevásárlóközpontokban, vagy a vonaton unatkozva, de ha ezt nem ismeri, attól kezdve számomra nem elég jó. Nem beszélve arról, hogy akár a legjobb minőségű mp3 (256 kbps)-en is hallom azt a rendkívül randa kvantálási zajt, ami csicsereg benne. Lassan filózom már egy jó öreg szalagos magnón, az analóg, és a sebességet is át lehet állítani 9 cm/s-ra felvételkor. Viszont ezeket már találni sem lehet, megfizetni még kevésbé.

    A házimozi 5.1-es hangrendszerétől meg egyszerűen hülyét bírok kapni! Olyan profi subvoofereket látok, hogy az egész, hogy sokat nem mondjak, rendelkezik egy másfél 2″-os hangszóróval, a dobozma meg összesen vagy másfél liter van. Hát könyörgöm, hogy fog kijönni egy olyan mély hang egy 8 centis hangszórón, aminek a hullámhossza nagyobb? És itt nem kell valami infrahangra gondolni, ha azt mondom, hogy a lábdob mély frekvenciája 60 Hz, az már nem jön át rajta. Akkor hogyan akarunk olyan filmeffektusokat hallgatni, mint amit egy hegyomlással vagy földrengés vagy robbanáss kelt :O Nekem egy jó öreg 30 éves 40 Wattos zenei teljesítményű 3 utas VIDEOTON ládám van zenehallgatásra. Ma már nem kapsz háromutas ládát, hogy szobai erősítőről ne is beszéljünk. Persze, van 2 kilowattos végfok, de ez színpadra való frontcucc.

    No, ennyit arról, hogy a wavot nem ismeri

  7. BonFire,
    ebben most nagyon nem értek egyet, miért kéne egy alapvetően “home” kategóriás, szórakozásra készített cuccnak szem előtt tartania egy olyan szempontot, amit te is részben munka, professzionális előmunkálatok területre lősz be? Itt szó sincs stúdióról vagy profi, vájt fülű hallgatóságról, azok nyilván nem egy pár tízezer forintos készüléken fogják hallgatni pl. a zenét. Ilyen alapon a flac-ot sem ismeri, az már kicsit jobban fáj mert használnám, de még a vásárlás előtt a szempontokat figyelembe véve kellett dönteni, nekem pl. nem ért meg plusz 100.000 Ft-t hogy tudja még ezeket is.

    Arról nem is szólva, hogy pl. ilyen alapon le lehetne húzni egy milliós CD lejátszót is ha az nem ismeri az mp3-mat, mert milyen már hogy ennyiért még ezt sem tudja… :)

    Tökéletes, mindent tudó, hihetetlen hangzást biztosító és átlagember számára megfizethető nincs eszköz nincs, mindegyiknél kell valami kompromisszumot kötni. Én úgy vagyok vele ilyenkor, hogy ha az eszköz hozza azt amit ígért, ha azon a szűk területen belül jól teljesít ahova szánták, akkor rendben van, elégedett vagyok.

  8. toxin,
    najóvanám… :D Havonta csak 200.000 HUF-t kell félretenni, hogy meglegyen 400 év múlva a mostani árfolyamon ez a házimozi. :)

  9. Probálgattam ezt a lejátszót.
    Nem ment elsőre WD vinyóval (műkődött gépről látta, de soloban TVre kötve nem ismerte fel)
    Seagate-tel elindult.
    5 filmből 2 nél lefagyott ISO ban, csak a kikapcsolás segített rajta.
    Hangja kicsit halk 100% hangerőnél is sokat kell tekernia TV-n hogy halljad.
    Firmware-t probáltam vadászni hozzá, de a gyártó honpalja nem található már a neten….

    Ezen kivül csak pozitiv, halk a ventije, gyors stb, távezérlője ergonomikus.

  10. A WD milyen fájlrendszerre volt formázva? Ezt nézted már?
    What is the Hard Disk Drive (HDD) Specification for Mvix Players?

    A 2 fagyogatós ISO biztos hogy hibás volt, azt nálam is produkálta avi-val néha, de azok a szg-en is hibásak voltak. Igaz a számítógép nem fagyott le tőle, csak a lejátszó programot kellett esetleg újra indítani vagy átment a rossz részen csak bekockásodott a kép.

    A hang nálam nem probléma, 50%-ra húzom fel a Genius hangfalakat (egy 5.1-es szett) és a mvix-t pedig 30-40% körül tartom, ez egy 25 nm2-es szobában már bőven hangos.

    A gyártó honlapjára nekem ez dobta 1. oldalon a google és megy tökéletesen:
    http://www.mvixusa.com/

    google -> “Unicorn Mvix MV-5000R driver download”
    1. oldalon a találat: unicorn mvix drivers

  11. Szimpatikus kis vasdarab, csak nekem a csatlakozó nem tetszik :( IDE?
    Már jóideje alig tudok Normális IDEs HDD-t rendelni…

  12. Üdv mkinek! Sikerült egyet szereznem ebből a lejátszóból egy 500gb-os seagate hdd-vel. A kérdésem annyi lenne,hogy a menü magyarítását nem lehet megoldani valamilyen módon?Nem mintha az angol nyelvezete zavarna,de magyar menüvel még szebb lenne.Remélem olvassa még valaki ezeket….

  13. Anno nem találtam ilyen jellegű lehetőséget hozzá, viszont az utóbbi min. 1 évben nem is kerestem … csak minimális esélyét látom, hogy lehet magyarítani.

  14. Köszönöm a gyors választ!Azért utánanéznél neki,hogy lehetséges lenne-e magyarítani?Persze,csak ha van rá időd… amúgy teljesen karcmenteshez jutottam hozzá,tökéletes állapotban van,minden tartozékával 25-ért.Persze ebben a hdd is benne van.Reális volt az összeg?

  15. Szerintem 25-ért nagyon megérte így.
    Utánanézni én is csak a neten tudnék úgy, hogy keresgélek, de ehhez – mivel engem már nem igazán érdekel – nem sok kedvem és időm van, plusz Te is meg tudod tenni … :)

  16. Üdv mindenkinek! Remélem sikerül életre kelteni ezt az oldalt picit…Nos az ősszel vásárolt Unicorn médialejátszón felbuzdulva,gondoltam veszek még egy lejátszót,a gyerek szobába is,így legalább megszűnne a kinlódás a dvd lemezekkel,meg a lejátszókkal.Amit vettem,az egy Netgear EVA 9000 típusú gép.Wifi,lan,bittorrent kliens,stb.Rengeteg extra funkcióval,amit én nem használok ki.
    Hát ez a gép nekem nagyon bonyolultnak tűnik!
    Éppen ezért,ha valaki olvassa ezt az oldalt még,és esetleg hajlandó lenne egy szintén karcmentes állapotban lévő Unicorn,vagy hasonló lejátszóját elcserélni velem erre a profibb hdmi-s lejátszóra,az vegye fel velem a kapcsolatot.

    Köszönöm!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here