A cím tulajdonképpen egy vicc, hisz a srácnak – bolyzsolt – nem sok köze van ehhez a szakmához annak ellenére, hogy a lapján magát annak vallja. No de hogy miért írom ezt …
Történt ugyanis, hogy egy kedves ismerősöm szólt, jó lenne ha ránéznék egy lapra, mivel az én egyik grafikámat másolja. Mivel nem először történt ilyen, különösebben nem lepett meg a dolog, megnéztem a lapot .. és hát igen, nehezen lehetne azt mondani, hogy nem látta az enyémet. :) A srác neve megvolt, ott virított a lap alján hogy “design & code: bolyzsolt”, bár hozzáteszem, hogy ez is szó szerint másolva lett az általam készítettről, persze a nevet átírta. Kreativitás a topon.

Az eredeti lap, amit én készítettem, A Web-Solution cégé, aki tárhelyszolgáltatással foglalkozik. A lap a www.web-solution.hu címen érhető el és a szóban forgó grafikával fut. Megjegyzem (reklám következik de igaz) évek óta itt fut a tutorial.hu és még számos egyéb másnak vagy magamnak készített oldalam is, remek szolgáltatást kapok.

eredeti grafika - Web-Solution.hu

A másolt grafika pedig a bolyzsolt által készített “Szent István Általános Iskola honlapja“. Linket nem adok, aki akarja úgyis megtalálja de tőlem nem kapnak reklámot, viszont itt a screenshot:

bolyzsolt másolt grafikája

Szóval folytassuk… ha hiszitek ha nem, ekkor még mindig nem voltam ideges, mivel meglátva hogy egy 13 éves srácról van szó, gondoltam “gyerek, próbálkozik, nem pénzt keresett vele, majd kinövi”. Egyébként is mindenki úgy kezdi, hogy lemásol valamit, ez a tanulás része, nincs vele gond. Írtam neki a fórumon egy privát üzenetet (igen, a tutorial.hu-n fórumozik eközben), hogy ezt talán nem kéne és módosítsa, mert nem csak nekem tűnt fel hanem másnak is, eleve úgy szóltak “tudok-e róla”. Biztos tud ennél jobbat is, amit tényleg ő csinált, rakja azt ki.

Na és itt jött, amitől picit ideges lettem: visszaírt egy elég udvariatlan levelet, amit később igaz hogy módosított és újrafogalmazott. A levelet nem fogom bemásolni, privát levelezést nem adok ki így sem. A lényege kb annyi volt, hogy kioktatott arról, mi a lopás és mi nem, a grafikát nem szedi le és nem módosítja mert nem ér rá a lap fejlesztése miatt és max annyit tud csinálni, hogy kirakja a nevemet és hogy az eredeti ötletet innen kitől vette.

Ebbe a link kitételbe bele is egyeztem. Gondoltam ha még fel is fog tűnni később másoknak a 2 honlap közötti hasonlóság, nem kerülök sem én sem a Web-Solution kellemetlen helyzetbe. Nem kell majd magyarázkodnom, hogy nem én másoltam egy lapot, hanem ő engem.
Teltek-múltak a lapok, link sehol, írtam megint hogy mizu, jóval utána kaptam a választ hogy 3 napig nem volt otthon és hogy aznap elintézi. Ennek is már egy hete volt, link azóta sincs, viszont:

  • minimálisan módosított a grafikán (elvett pár elemet),
  • átírta a lábléc szöveget, most már csak “készítette” a lapot,
  • azóta sem kaptam levelet, hogy kitenné a linket.

Szomorúnak tartom, hogy megint belefutottam egy ilyen fiatalba, aki úgy gondolja, hogy a könnyebb utat választja és pl. grafikát vagy egyéb cuccot másol. Szomorúnak tartom, hogy bolyzsolt még csak azt sem látja be, nem így kellene érvényesülni ezen a területen. Amit csinált, az szerintem sunyi (hisz tudta ki csinálta a grafikát, bármikor megkérdezhetett volna a fórumon, mit szólok egy ilyesfajta másoláshoz) és szánalmas, remélem később változni fog a srác és talán még sokra is viszi ezen a téren. Örülnék ha belátná, hogy a tisztességes magatartás hosszú távon kifizetődőbb lesz.

Úgy gondolom az bíztató, hogy 13 évesen már lapokat csinál, próbál a grafikával foglalkozni, ismerkedik a HTML-lel (remélem a táblázatos után a CSS alapú lapszerkezeteket is tanulmányozni fogja), hogy foglalkozik a PHP-val. Még nagyon messzi áll attól, hogy magát webdesignernek vagy webfejlesztőnek nevezhesse, de ha így folytatja, idővel komoly szakember lehet belőle. 7 év alatt pl. iszonyatosan sokat lehet fejlődni és ő akkor még mindig csak 20 éves lesz ugye a sok éves tapasztalattal a háta mögött.

Miért kell ezt a dolgot ennyire felfújni?

Biztos lesz aki úgy gondolja, felfújtam a dolgot, miért nem örülök inkább annak, hogy engem másolnak. Nekik szeretnék még pár sort írni.

1.) A link kitétele egy kb 1-2 perces művelet lett volna még ha lassú is, úgyhogy nem számítok rá, valaha is kikerül. Ezzel a bejegyzéssel a későbbiekre is levédem magamat, sajnálom hogy a link kihelyezését nem csinálta meg és hogy helyette ehhez kellett folyamodnom.

2.) Bolyzsolt a könnyebb és tisztességtelenebb utat választotta, de én nem szeretném számára könnyűvé tenni. Legyen csak nehéz és jöjjön rá, saját munkájával jobban járt volna. Gondolkozzon el azon, mivel milyen károkat okozhat másoknak, ő mit gondolna/tenne/érezne a másik helyében és ezután tegyen meg valamit (vagy ne).

3.) Ez az eset arra is jó volt, hogy a bejegyzés kapcsán leírhattam pár olyan gondolatot amit már régebben is szerettem volna, sajnos nem először történt ilyen.
A tutorial.hu cikkeket rendszeresen másolják át szóról-szóra más lapokra úgy, hogy közben kiszedik az eredeti szerző nevét és bemásolják a sajátjukat. Nekik is szoktam írni, 99%-ban leszedik a tartalmat és elnézést kérnek, nincs vele gond. Sőt még abban is benne vagyok, hogy miután az illető írt saját leírásokat, publikáljon nálam egyet, menjenek a cikk címénél szereplő URL-en a lapjára a látogatók és reklámozza magát nálam. Mindenki jól jár, tiszta sor.

Kb ennyi lenne a történet, sajnos nincs jó vége. Mindenesetre én mindenkit arra biztatnék, hogy vállalja a saját munkáját, tanuljon és fejlődjön. Viselkedjen úgy másokkal, hogy később is felemelt fejjel tudjon menni, ha hibázott, lássa be. És … ennyi, nem folytatom.

32 COMMENTS

  1. Hát,ez azért így kicsit meredek..mármint bolyzsolt részéről… Oké,nekem is mindig azt tanácsolják/tok hogy nézzem a nagyok, a profik munkáit..de ez nem azt jelenti, hogy el kell lopni azokat! Mondjuk azt nem fogom tudni szerintem soha se megérteni, hogy miért jó ez neki…azon kívül,hogy verheti a mellét a 13 éves haverjai előtt, hogy: “nah,ezt itt én csináltam,látjátok milyen profi vagyok?”…

    Jah,és a post végén a felsorolásnál az “elvett pár elemet” link nem működik, Clear Box Hibát ír, hogy nem tudja betölteni a képet.

  2. Ó, Te Jó Ég! Már csak elvből kiírom a lapomra, hogy honnan vettem 1-2 apróságot (még ha a CSS Mania-n látok egy jó kis betűtípust, vagy elrendezést, akkor is)! Az a legundorítóbb az egészben, hogy a delikvens van felháborodva. Asszem nem folytatom, mert nem szeretném széttrágárkodni a blogot…

    A felfújós dolog pedig egyáltalán nem egy túlreagálás. Teljesen jogos! Talán ha előtte ír egy mail-t, hogy “nahaddlopjak, léccciiii”, akkor még oké (annak ellenére, hogy a válasz: nem). Talán ha azzal jött volna, hogy a nagyoktól akar tanulni, még jól is esett volna :]
    Én speciel kést éreznék a hátamban, amit egyszer-kétszer jó alaposan megforgattak.

    (Hú, de össze-vissza komment lett ez…)

    Az “agyonmódosított” design képét elírtad (nem privat-kepek, hanem csak privat)

  3. jó, hogy megírtad ezt a cikket, hátha több embert ösztönöz, egyéni ötletek gyártására, kicsiket nagyokat egyaránt

  4. Harder szerintem teljesen jogos a felháborodásod.
    Tőlem is loptak már, igaz nem designet, de fényképeket(vagy 100at:s amivel elég sokat kellet dolgozni gépen is és fényképezni, utóbbit nem egyedül csináltam) és eléggé ideges lettem amikor az illető még dicsekedett is vele h átettte a fényképeinket a lapjára mitszólunk hozzá…
    (persze úgyállítja be a dolgot a weblapján, mintha ő csinálta volna a fényképeket)
    Hát levegőt se tudtam venni, a többiek látták ezt rajtam próbálták védeni az illetőt de zavarukban csak jól beégették:)
    Voltak egyéb “attrocitások” is de többet nemmondhatok nehogy bajbakerüljek miattaXD

    Engem az iesmiben legjobban az idegesít h a végén még az eredeti szerző(ke)t vádolhatják meg hogy másoltak…

    Én mindig törekszem az eredeti munkára h lássák ezt teljesen én csináltam, és amire lelkiismeret furdalás nélkül büszke lehetek. Ha mégis másolok vmik azt feltüntetem, és nem verem a mellem h az enyém.

  5. Hm..ez aztán az “agyonmódosított” design :) Kivett pár négyzetet..ennyi erővel hagyhatta is volna,és azt mondja,hogy módosította,mert az övé kék :D

    Ebben ez a rossz,hogy a fényképekre,amiket esetleg felteszel netre,rakhatsz vízjelet,és onnantól kezdve kevésbé lopják talán…de a design-nal ilyet nem lehet megcsinálni…

    //OFF

    a tutorial.hu fórummal másnak is baja van,vagy csak velem szórakozik?Van,hogy be se tölti,ha meg be is tölti, össze vissza krix kraxokat írogat ki a szövegek helyett..aztán lehet,hogy böngészde probléma van..

    OFFEND//

  6. Azannyát, majdnem pixel pontos másolat… Nos úgy tűnik ebben az iskolában nem fektetnek kellő hangsúlyt a plágizálás negatív voltának korai(?) hangsúlyozására, vagy csak az illető nem volt fogékony rá :S Szomorú, de talán majd kinövi.

    Persze, merítsen 5letet más design-okból abban nincs semmi, de ha sajnálatos módon még annyi energiát se szán rá, hogy a megtetszett 5lettel eljátszon, az alapján nem csinál valami egyedit, akkor is

    #1 nehogymá 1-1 copy, nem design-t ültet át engedéllyel valami cms themmé bakker…
    #2 minimum, hogy a lap alján Design inspired by xyz.hu felirat

    Személy szerint hasonló esetben én is attól kattantam volna be, hogy még ő vakkant vissza… Szal +1 hogy nem túlreagálás volt ez részedről.

  7. Elég gyakori, hogy ifjabb “kollégáinknak” némi siker esetén teljesen fejébe száll a dicsőség, annak ellenére, hogy amit gyártanak, vagy minőségileg, vagy tartalmilag teljesen kifogásolható. Jelen esetben még a másolás is elég gagyira sikeredett.

  8. Teljesen igazad van szerintem, nem túlreagálás …

    Am szerintem ha nem letöltesz egy ingyenes/nem ingyenes themet egy laphoz, hanem Te állsz neki csinálni, akkor smi értelme, egy másik laphoz hasonlót csinálni, szerintem egy dizájn akkor igazi, ha ahhoz a laphoz készült, direkt, minden rész, nem csak a fejléc van kicserélve… Nekem is meg szoktak tetszeni ötletek, de nem így, és akkor sem másolom le, csak mondjuk múltkor is jó ötletnek tartottam egy joomla skinben, h a gombok alsó-felső széle csíkos patternes, hoverre meg az egész az lesz … de eszembe sem jut akár csak a képet letölteni, pedig az egy kis része a dizájnnak, majd maximum egyszer egy ilyen effectel spékelek meg gombot, amit én rajzoltam … Úgy gonodolom ezzel nincs baj, jól gondolom ?

    A másik, amit viszont sokszor nem tudok eldönteni, h, h jó, h nem, h pl ha egy css megoldást másolok le, pl egy footerest, mármint h h poziciónálja a footert, bár szerintem ezzel nincs, baj? vagy nincs igazam? erre is engedélyt kéne kérnem, jeleznem kéne a forrást ?

    Dani

  9. Köszi az hozzászólásokat, úgy látom nem én voltam hiperérzékeny, hisz mindenki hasonlóan vélekedik. A jövőben is ezt fogom csinálni azt hiszem, ki fogom írni mikor valaki lenyúl valamit tőlem.

    Kiss K D,
    Ha nem az egész grafikát másolják, vagy nem a nagy részét, azzal nekem nincs gondom. Pl. ha valaki tesz egy csíkos hátteret a lapjára, nem kell kitennie hogy hol látta, millió helyen kint van. Mostanában amúgy is divat lett bizonyos stílusú gombok, átmenetek, színek, ikonok (“web 2.0 stílus”) stb… használata, nincs sok értelme 1 bizonyos lapra hivatkozni ezek kapcsán.
    Mondok példát: biztos ismerősek azok az ikonok, amiket én is használok, a famfamfam.com gyűjteményből vannak. Nagyon népszerű, fogalmam sincs hol láttam, de tudom hogy hol az eredeti forrása. Nem írtam ki sehova a grafikában hogy honnan vannak, de mindenkinek ajánlom a linket ha ikont keresnek, felvettem már linkgyűjteménybe is, ajánlottam publikusan és soha nem mondanám, hogy ezeket én csináltam.
    Nemsokára indítok egy új lapot, részleteket még nem mondok de ott is szerepelni fog mint link.

    A CSS megoldásoknál nem hinném hogy engedélyt kell kérni, amit publikáltak, kint van a neten, lehet használni. Ebben nincsenek igazán egyedi dolgok, kb mindenki azonos megoldásokat használ. Nekem biztos nem jutna eszembe, hogy valakitől linket kérjek azért, mert nálam látott valamit, én sem a kisujjamból szoptam ki, máshonnan tanultam. A CSS cikkek is a lapon azért vannak, hogy akinek kell, vigye és használja, nem kell visszahivatkozni.

  10. Köszi Harder “bácsi” :P ezzel most megnyugtattál. Nekem azért sem célom máshonnan így leszedni egy oldalt, mert nekem ez hobbi (vagyis mostmár csak nagyjából), és abban nincs pláne, h voltam ügyes mástól leszedni… Lehet h akkor is dagad a májam, h egy középszintű, vagy még olyan dizájn-t sem rakok össze, de azt legalább én raktam össze …

    Dani

    ui.: Bocsi, h ismeretlen emberkeként ide írogatok, de a tutorial.hu-t is olvasom eghy ideje, és amikor írtad, h csináltál egy blogot, elkezdtem olvasgatni ….

  11. Nehogy bocsánatot kérj mert olvasol, pont hogy örülök neki, amiért nem csak pár ismerősöm látogatja a blogot. :) Az aktivitás meg külön dícséretes. :)

  12. Hasonlóan kíserletező kedvű ifjaknak előszeretettel szoktam javasolni az ingyenes template-ek használatát, tanulásra is hasznosak, és nem futnak bele ilyen problémákba. Több száz elérhető a neten, van választék.
    Az eljárásod szerintem korrekt, és nem is szabad hagyni az ilyet.
    Fotóimmal fordult már elő jogtalan felhasználás, van is egy rendezetlen ügyem egy magazinnal.
    A kódrészletek felhasználása szerintem nem gond, kivéve azok a megoldások, ahol kikötik, hogy védett, és megemlítendő a forrás. Én is gyártottam ilyen kóddal weboldalt /legördülő menü/ és a kódban szépen ott a hivatkozás a készítőre.

  13. Én 14 éves vagyok, kb 11-12 voltam, amikor csináltam egy alapítványnak egy bűn ronda lapot FrontPage-val. Egy versenyre készítettem egy oldalt, és akkor jött be az XHTML, CSS. Már akkor is szemet szúrt nekem az az oldal, és változtatni akartam rajta. kb 2 hónapja gyártom a jobb ötleteket. Sajnos megint jön az iskola, úgyhogy most felraktam egy végleges verziót, PHP + MySQL alapokon.

    A témához szólva:
    Szerencsére én nem voltam az a másolós fajta, már elsős koromban is kirázott a hideg, ha a munkámba belenyúlt egy tanár, és nem a küszködésem esetleges ronda eredménye volt.
    Az, hogy bolyzsolt ilyen bunkó mód írt levelet, tényleg irritáló, de nem éri meg a veszekedés, mert úgy is te leszel ideges.

    “Ne vitatkozz hülyékkel, mert lealacsonyodsz az ő szintjükre, és legyőznek a rutinjukkal.”

    Nem tudom, ki mondta/írta ezt, de pont igaz erre a helyzetre…

  14. Sajnos ezek a “leny” (mar lassan elnek a weboldalak, annyira komplikaltak, megaztan ha elirtam, mar nem javitom ki) lopasok mar mindennaposak. Sajnalatos dolog! Az igazat megvalva, velem is tortent mar ilyen. Kisse mas eset, ingyenes websablonok voltak egy hajdani weboldalamon, szabadon hasznalhatta, es hasznaltak is sokan, akik nem ertettek, vagy nem akartak a weboldalukra penzt kolteni. Egy feltetel vol, hadjak ott, hogy a kinezet, csak az arculat!, tolem van. Errefel nap mint nap talalkozok olyan taplo emeberellel, akik ottfelejtik a fejlecben, hogy igenis azt en keszitettem, de mar az oldal tartalmi reszebol kivettek (jobb esetben), vagy kicsereletek a keszitot! (nem akarok reklamot, ugy is elkoltozott a weboldalam, de ha rakeresel a nicknamemre a googlebe bizony van pelda … )

    Minden keppen Harder, megdobbentem, amikor azt irtad, hogy felfujod a dolgot! Szerintem nem fujod fel egyaltalan! Akkor fujnad fel, es jogosan, ha torvenyre adnad, akkor ige’, az felfujas, szorszalhasogatas, ez nem, ez jogos “onvedelem”. [szerintem, a magam nagyon “tapasztalat” fiatal felfogasommal]

  15. Hehe, vicces ahogy bolyzsolt a hírekben megírja, hogy a design elkészülte után nem ért rá a lapot fejleszteni, Sok időbe telhetett átszínezni. :D

    MilGra: de egy programozó munkáját nem is tudják úgy lementeni, mint egy (X)HTML + CSS oldalt. :D

  16. MilGra, a kodot szepen, *doc programok szamara erthetoen kell commentelni, majd dokumentaciot kesziteni, hogy ertse meg mas is. Nem tudom ki mondta, de:
    “Minden hulye tud olyan programot irni, amit megert a szamitogep, de csak a jo programozo tud olyat irni, amit az emebr is megert.” [szabad forditas, nem epp igy van, a hulye helyet “dude” van, ha durva elnezest]. Persze ez sajat magadnak is hasznos, ha 10 ev mulva fejlesztened kell :)

  17. Tupacko: 10 év?:)) Én az egy-két éve írt pascal “programjaimat” -igen,vicces,éljen a szám.tech szakközép ;) – se értem,ha most megnyitom őket :D

  18. Lehet nem voltak kelloen dokumentaltak :) Bar lehet kisse rosszul, de ironikusnak szantam az elobbi hozzaszolasomat. Minden esetre, az teny, ha valamit lejegyzell a kod melle, akkor hamarabb megerted, mintha nem tetted volna.

  19. Egyébként szép design, és az adaptáció sem lett rossz.
    De amihez pofa kell, ahhoz pofa kell :D

    Annó volt egy oldal amit csináltam (chairing.hu) ami egy elbaszott széket reklámozott. És a reklám videókat is én vágtam hozzá meg minden. Aztán úgy gondolták, hogy ők meg SEOzzák az oldalt, és mivel flashben készült teljesen, ledarálták, és csináltattak másikat.
    (az leszrták hogy csináltam full html verziót is belöle, amit ki lehetett volna optimalizálni. az hogy még mindig nem fizettek érte nekem, mellékes.)

    Az egyetemi időm alatt csinált CV -mben benne maradt ez az oldal mint referencia, és a készítője egyik este írt egy keresetlen e-mailt, hogy bizony megsértettem az ő szerzői jogait, mert úgy hivatkozom rá, hogy ezt én csináltam.

    Közben az oldalon az én általam vágott videók voltak kint, persze anélkül hogy szó lett volna rólam :)

    A kedves cég zalaicegek.hu névre hallgat, és amit a weboldalukból is látszik a hatákonyság növelésre a fürdőruhás néni a legalkalmasabb eszközük, úgylátom :)

  20. Sertodes ne essen, a fejet PSelzhettek volna ;) Ha megfigyelitek az egyetlen narancs szin a csaj ruhazata, bar a tobbi lila-szurke, a menu meg olvashatatlan is.
    DjZoNe, sajnalom, hogy nem fizettek, en alltalaban irasba foglaltatom a munkat, vagy eloleget kerek.

  21. A srác kora alapján a másolást én még bocsánatos bűnnek tartanám, a stílust és a hozzáállást viszont kortól függetlenül megbocsáthatatlannak. Nem vagy túlérzékeny Harder, már csak azért sem, mert gondolom 8-10 év múlva – ha a pályán marad – ő sem fog szó nélkül elmenni a saját munkáiból “fejlesztők” mellett.

  22. Tupacko, akkor még fiatal voltam és bohó ;)
    Nem mai a történet, és ilyen amikor valaki ismerősöknek csinál valamit ;)

  23. Nem tudom. Én 14 éves vagyok, de eddig senkitől nem másoltam le, egy az egyben módon weblapot. Max. ötleteket “lopok” más weboldalról ( pl. hogy a menüsor jobban néz ki kettő sávon ( ha sok menüpont van ), meg ilyesmik).

    Én azon az elven vagyok, hogy inkább megtanulom netről letölthető könyvekből ( mint Nagy Gusztáv Web Programozás jegyezete például ) az alap dolgokat, aztán addig gyakorlom a dolgokta, ameddig nem tökéletesek. Szerintem így többre megyek, mintha lemásolnám 1:1 -ben más weblapját, mert ha valamit másolok, akkor nem értem, hogy mitől 50 px a margó, vagy hogy miért 5-5px a padding ( mert ugyebár más kódját “nehezebb” átlátni, mint a sajátot ), stb. .

  24. TrE, én is így tanultam/tanulom a dolgokat,egyre több sikerrel :)

    Közben találtam egy jó kis büntit a kollegának,aki lopkodott,csak nem tudom,hogy kaphatná el…
    Lényeg: barátnőm gépe benyelt egy jó kis kupac spyware-t..a gáz,hogy nem tudni,honnan jött ide,hála annak,hogy 3an használják..szal ő már 2 napja,én csak 6 órája szenvedek vele, 3 spyware kereső plusz nod meg komplett fájl-átnézés,regedit,telepített fájlok átnézése,semmi..ennek se a telepített listában nincs nyoma, se az msconfig autostartjában..viszont mániája parancsikonokat kirakni (reklámoldalakra vezet ami anti-spywarerel foglalkozik,mert mér ne :D ) plusz a háttér néha átvált aktív desktopra (szép piros,nagy felirattal, hogy veszélyben a géped) meg fel-fel ugrik egy ablak,hogy valami surmó be akar törni a gépedre…

    Röviden ennyi :D

  25. Hát szegény… ja ennyire ért a webdesignhez akkor menjen vissza a Gportálhoz:DD

  26. nekem eddig csak egy fotóm “nyúlták” le bár kitették az oldalam linkjét. ennek ellenére nem örültem neki, mert kérdezni/kérni _kell_

Comments are closed.