A kandírozott narancshéj elkészítése otthon nagyon egyszerű, csak néhány alapanyagot kell beszerezned és pár egyszerű lépést kell követned. Szükséged lesz pár narancsra, cukorra és vízre. Egyszerű, nem? :) De mielőtt belevágnánk a kandírozás lépéseibe, tisztázzuk a legfontosabb kérdést:

Milyen az ideális narancs kandírozáshoz?

Ha módodban áll, akkor bio címkével ellátott narancsot vegyél (lényeg, hogy kezeletlen legyen), mert a vegyszerrel kezelt narancsok héja puha, szivacsos, nem lesz olyan finom és soha nem tudod teljesen kimosni belőle a vegyszereket sem. A narancs ideális esetben vékonyabb héjú, egyből felhasználható. Ha olyat sikerült kifognod, mely héja vastagabb és húsosabb fehér részt tartalmaz, akkor abból farigcsálj le egy keveset.

Kandírozott narancshéj cukorral
Kandírozott narancshéj cukorral

A narancshéj kandírozás lépései:

1.) Először is mosd meg és vágd fel a narancsokat vékony, kb. 0,5 cm vastag szeletekre.

2.) Tedd a felvágott narancshéjat egy edénybe és öntsd le vízzel bőven, hogy ellepje. 1-3 napig áztasd így, időnként leöntve róla a keserű vizet, frissel pótolva. Ha nincs türelmed vagy elég időd erre a lépésre, ki lehet hagyni, viszont ez esetben a 3. lépést alaposabban és kicsit hosszabban végezd.

3.) Egy mélyebb tálban keverd össze a cukrot és a vizet (1 dl vízhez kb 10-15 dkg cukrot érdemes használni), és forrald fel a keveréket a cukor teljes feloldódásáig. Amikor a cukor teljesen feloldódott, tedd bele a narancsszeleteket a cukros vízbe, és főzd őket nagyon lassú tűzön, amíg a narancsok puhák és áttetszőek nem lesznek. Ez akár egy óra is lehet, de persze sok múlik a narancshéjon is. Nagyjából ennyi idő alatt a héj elveszíti a kesernyés ízét nagyját. Teljesen nem fogja, de nem is kell, mert a különlegességét az enyhe fanyarkás íz adja.

Olvastam olyat is (csak ezt még nem próbáltam ki), hogy a főzés végén egy kis vanília kivonatot is hozzá lehet keverni és hagyni, hogy annak íze is átjárja az utolsó félórában.

4.) Amikor a narancsok elkészültek, vedd ki őket a cukros vízből, és tedd őket egy sütőpapírral bélelt tepsire. Forró sütőben szárítsd meg őket. Nem kell teljesen kiszárítani, mert akkor nagyon kemény lesz. Az ideális állapot az, amikor van még rajta egy kis szirupos, már-már folyós, ragacsos máz. A pontos szárítási időt azért nem lehet leírni, mert a cukormennyiségtől, a narancs héjától és persze a sütődtől is nagymértékben függ, hogy mennyi ideig kell a sütőben tartanod a héjakat.

Figyelj oda, hogy alacsony hőmérsékleten csak szárítani kell őket, nem megsütni! :)

Narancshéj kandírozása és alapos kiszárítása
A kandírozás fontos lépése az alapos szárítás (pl. sütőben)

5.) Ha készen vagy, a narancsokat díszítheted egy kevés cukorral, és ízlés szerint fogyaszthatod őket.

Mire jó a kandírozott narancs?

Akár önmagában fogyasztva is nagyon finom, simán el lehet rágcsálni, mint édesség. De ezen túl persze sok más egyéb felhasználási módja is van. A cukrozott narancshéjat például használhatod sütemények, desszertek tetején, mint díszítő elem, vagy akár házilag készült fagyit is remekül meg lehet bolondítani vele. Mi spec imádjuk azt a verzióját, amikor a kandírozott narancshéjat olvadt csokoládéba mártjuk majd lehűlve fogyasztjuk. Használhatod süteményekhez töltelékként is vagy például koktélokhoz, mint kiegészítő elem is remekül illik.

Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK)

Egészséges a kandírozott narancshéj?

A narancshéj csodálatos, mert tele van tápanyagokkal. A narancshéjban több C-vitamin van, mint a narancs tényleges gyümölcsében és körülbelül háromszor annyi A-vitamin, B-komplex vitamin és ásványi anyag, például mangán, kalcium és cink található benne. Persze a sok-sok hozzáadott cukor miatt kandírozott verzió nem számít egészségesnek, de ha már valamit nassolni szeretnél, inkább ezt, mint a tömény csokit … :)

Van előnye a bolti kandírozott narancsnak?

A házilagos kandírozás némileg pepecs munka, türelem kell hozzá és persze a cukor sem könnyen beszerezhető, olcsó hozzávaló mostanság. A professzionális kandírozás mellett szól a jóval hosszabb eltarthatóság. A házilagos kandírozás után azért megvan annak veszélye, hogy a narancshéj vagy ehetetlenül száraz lesz, vagy rosszabb esetben penészedhet, erjedhet is a termék. Néhányan ajánlják az utólagos áztatást, de valójában ezzel végleg tönkreteszed az állagát és ízét. Áztatni csak a natúr aszalványokat lehet.

Miért lett keserű a kandírozott narancshéj?

A narancshéj alatti fehér hús az, ami keserűvé teszi az ízét. A keserűséget a csak vízzel történő főzés (vagy hosszabb áztatás) során távolítjuk el. Ha a tiéd még mindig keserű, akkor valószínűleg tovább kell főznöd vagy többet kell a vízben forralnod.

Meddig tartható el a kandírozott narancshéj?

A kandírozott narancshéjat légmentesen záródó edényben a hűtőben akár egy hónapig is tárolhatod. Legjobb, ha vákuum edényben tárolod. Ha nagyobb adagot készít, akkor a fagyasztóban akár 3 hónapig is tárolható.

Miért penészedik meg a házilag kandírozott narancshéj?

A házilag kandírozott narancshéj néha megpenészedik. Ennek legfőbb oka, hogy túl sok cukrot használtál a kandírozáshoz, vagy ha nem volt elég alapos a szárítás a kandírozás után. Ezért is ajánlottam a sima szárítás helyett a sütős megoldást. A cukorban gazdag környezet kedvez a baktériumok és gombák szaporodásának, így, ha a kandírozott narancshéj túl nedves maradt, akkor megpenészedhet.
A megoldás nyilván az lehet, hogy némileg kevesebb cukrot használsz következőre a kandírozáshoz, plusz alaposabban szárítod meg a kandírozott narancshéjat a kandírozás után. A kandírozott narancshéjat általában hűvös, száraz helyen kell tárolni, és lehetőleg zárt edényben, hogy ne szívja fel a nedvességet a környezetből. Ha mégis megpenészedik, akkor sajnos már nem használható és hezitálás nélkül érdemes kidobni.

Meg lehet enni a narancshéj belsejét?

Természetesen! Ha legközelebb narancsot rágcsálsz, és megeszel egy kis narancshéjat, ne aggódj: a gyümölcsnek ez a természetes része ehető és egészséges. Már persze abban az esetben, hanem vegyszerrel telepumpált gyümölcsöt vettél és hámoztál meg.

Le lehet fagyasztani a narancshéjat, hogy később édességet lehessen belőle készíteni?

A narancshéjat inkább azelőtt érdemes lefagyasztani, mielőtt cukrozod, mintsem utána. A héjat megtisztíthatod, és olyan méretű szeletekre vághatod, amekkorát fel akarsz használni, majd lefagyaszthatod. Amikor kandírozott héjat készít, a kandírozási folyamat során a gyümölcsben lévő vizet cukorral helyettesíted majd.

Ha bármi jó ötleted, észrevételed van témában és szívesen megosztanád velem ill. a cikket olvasókkal, kicsit lentebb hozzá tudsz szólni. Ne sokat teketóriázz, csak bátran …! :) Köszi előre is minden építő hozzászólást!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here