A budapesti Honvéd Kórház “Központi Gyógytorna Szolgálat” nyaktorna feladatai otthonra.

Helyezkedjünk el egy támlás vagy támla nélküli széken. Két kezünk lazán, a két combunkon. Egyenes háttal üljünk, ne támaszkodjon a hátunk a szék támlájának.

Nyaktorna feladatok

  1. Fejtetővel megnyújtózunk a plafon felé úgy, hogy az. állunkat ne emeljük fel, majd lazítunk. (5x ismételjük)
  2. Két vállunkat lefelé nyomjuk egyszerre majd lazítunk. (5x ismételjük)
  3. Fejtetővel a plafon felé nyújtózunk, a két vállunkat pedig egyszerre nyomjuk lefelé, majd lazítunk (3x ismételjük)
  4. Állunkat behúzzuk, tokát képzünk, majd lazítunk. Ügyeljünk arra, hogy az, állunk végig maradjon középen se, le se fel ne mozdítsuk, csak egy kis mozdulattal behúzzuk. (10x ismételjük)
  5. Hatra hajtjuk a fejünket, majd vissza középre. (5x ismételjük)
  6. Lassan előre hajtjuk a fejünket, majd vissza középre. (5x ismételjük)
  7. Jobbra hajtjuk a fejünket, jobb fület közelítjük à jobb váll fele. Figyelünk, hogy a vállunk ne emelkedjen, majd vissza középre. 5x ismételjük, majd ugyanez balra is.
  8. Lassú fej fordítást végzünk jobbra középre, majd balra és vissza középre. (5x ismételjük)
  9. Fejkörzést végzünk lassan 2-öt jobbra, majd 2-öt balra és közepén megállunk.
  10. Jobb kezünket oldalon keresztül megemeljük és megfogjuk a bal fülünket. A bal kart lazán lelógatjuk a törzsünk mellé. A jobb kézzel elhúzzuk jobbra a fejünket addig amig feszülést nem érzünk az ellenoldalon. A bal karunkkal pedig vállból óvatosan, lassan nyújtózunk lefelé, vállból a talaj felé, majd lazítunk, de a fejünket nem engedjük vissza, az jobb oldalon marad. Legalább 10 mp-ig tartsuk a nyújtózást, ismételjük 5-ször, utána elvégezzük a gyakorlatot a bal oldalra is 5-ször.
  11. Előre hajtjuk a fejünket, a két kezünkkel pedig megnyújtózunk lefelé a talaj felé egyszerre, majd lazítunk. (5x ismételjük)
  12. Előre hajtjuk a fejünket, itt elnézünk jobbra, vissza középre, majd balra és vissza középre. (5x ismételjük)
  13. Elhajtjuk a fejünket jobbra és innen elfordítjuk jobbra, megnézzük a talajt és vissza, majd ugyanez balra és vissza középre. (5x ismételjük)
  14. Elfordítjuk a fejünket jobbra és innen felnézünk a plafonra és vissza, majd ugyanezt balra is elvégezzük. (5x ismételjük)
  15. Tegyük tarkóra’ a két kezüket, jól húzzuk hátra a két könyököt, összezárjuk a lapockát, közben orron át mély levegőt veszünk, majd elöl közelitjük a két könyököt, a fejüket kissé
  16. Lehajtjuk és szájon át hosszan kiengedjük a levegőt. (5x ismételjük)

Amit érdemes még a feladatsorhoz mint infó hozzátenni, hogy a feladatokat nem szabad kapkodva, gyorsan elvégezni. A helyes kivitelezés az izomlazító nyaktorna során a lassú, kontrollált és óvatos mozgás. A kapkodástól és erőltetéstől, vagy akár siettetéstől nem lesz jobb, inkább csak rontani lehet a valószínűleg amúgy is rossz helyzeten. Ja és ami még fontos, hogy itt is elmondták a gyógytorna során, a teljes fejkörzés egyáltalán nem ajánlott gyakorlat.

nyaktorna nyaki fájdalom ellen
nyaktorna nyaki fájdalom ellen

A nyaktorna edzés erősíti a nyak izmait, szalagjait és inait, miközben javítja a mozgásteret és a rugalmasságot. Ez segíthet a gyulladás csökkentésében, a testtartás javításában és a fájdalom csökkentésében. Nem egyik napról a másikra fogja elmulasztan a problémát, azért (nekem legalábbis) kellett hozzá 1-2 hét, mire javult a helyzet.

Ha hozzáadod a nyaktorna gyakorlatot az otthoni rutinodhoz és minden nap elvégzed, akkor segíteni fog csökkenteni a nyakfájást és persze az általánosan jó egészségi állapothoz is hozzá fog járulni. Ez a gyakorlatsor végezhető rendszeresen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here