Ez egy gyors összefoglaló lesz inkább csak emlékeztető jelleggel magamnak, hogy mi történt COVID kapcsán így 2022 elején. 2 évig megelőztem a koronavírusos megbetegedést, de 2022. januárban én is elkaptam. Van 3 oltásom úgyhogy egész jól megúszom a jelek szerint, de összegyűjtöttem a főbb tudnivalókat.

Konzultálj az orvossal

Nekem szerencsére szuper a háziorvosom (Dr. Tari Péter), mind emberileg mind szakmailag csak a a legjobbakat tudom mondani. Egyből hívtam amikor éreztem, hogy itt valami baj van és azonnal lehívott a rendelőbe, hogy teszteljünk. Miután kiderült, hogy pozitív a COVID teszt eredménye, az alábbiakat tanácsolta:

  • C-vitamin 6000 mg/nap
  • D-vitamin 6000 NE/nap
  • torokfertőtlenítő (Tantum Verde vagy Mebucain vagy Strepsils) napi 4x
  • inhalálás (kamilla vagy Diapulmon)
  • Szelén és Cink (napi 2 x 1 tabletta)
  • Fluimucil vagy ACC köptető (ezt esete válogatja, a legújabb cikkek alapértelmezetten nem ajánlott)
  • ha fekszel és nehezen kapsz levegőt, inkább hason (minél többen)
  • Azi Sandoz (nap 1 x 1 tabletta) antibiotikum
  • 3 L folyadék

Ebből az antibiotikum és a köptető az, ami nem feltétlen kell mindenkinek. Nekem a tünetekre ezek lettek felírva, jobban is lettem.

COVID tünetek

első nap annyit éreztem, hogy halványan mintha kaparna a torkom, de semmi durva … itt még nem gondoltam semmi rosszra, mert előző nap is edzettem és ittam közben a vizet, arra gondoltam hogy csak hidegebb volt a csapvíz, kár volt kiemelegedve annyit innom.

De másnap (jan.12) dél körül már fájt a torkom, enyhe folyamatos nyomást éreztem a mellkasom felső részében és időnként köhögtem, ami égő mellkasi fájdalommal járt és némi légszomj is társult hozzá szinte az első pillanattól kezdve.

Volt egy 37,8-as hőemelkedésem, a gyomrom is rossz lett és itt már kidőltem rendesen délben, nem bírtam ébren maradni de estig aludtam és jobb lett. Másnap (jan.13) reggel a rendelési időben hívtam Dr. Tari Pétert hogy a mi a helyzet. Ha nem alszom végig előző nap a du-i rendelést, már akkor hívtam volna.

Most kedden (jan.18) a 8. napnál tartok az első halvány torokkaparás óta és 6 napja itthon, sokkal jobban vagyok már természetesen, de nem 100%-osan. Néha köhögök és ilyenkor enyhén, de még fáj a mellkasom. Orromat is fújni kell ha nem is gyakran, torkom sem tiszta. Kicsit fáradékonyabb vagyok de ennyivel egyelőre megúsztam (remélem).

A szaglásom és ízlelés rendben van, nem is volt vele gond. A gyomrom is rendben nagyjából (ahhoz képest meg főleg, hogy szedem az antibiotikumot amit általában nem bírok), étvágy is is van, lázas sem voltam (még hőemelkedésem sem volt az első nap óta).

Végül az Azi Sandoz nekem nem volt elég, így kaptam még egy erősebb antibiotikumot is amit megint egy hétig kellett szednem, Betaklav-ot. Ez már hatott és 1 hét után teljesen meggyógyultam, elmúlt a köhögés és a mellkasi fájdalom is.

Dr. Tari Péter ajánlására még a vitaminokat szedtem egy hétig ugyanígy, emelt adagban ill. a napi inhalálást is folytattam.

Szóval én ennyivel megúsztam ezt a betegséget.

1 COMMENT

  1. Szia, ami azt illeti, nálunk is így kezdődött és a kimenetele is ugyanez volt 1-2 nap eltéréssel.
    Március 15.-ei hosszú hétvégén történt. Péntek este kicsit éreztem a torkom, szombaton már jobban (ráfogtam a jégkrém evésre). Vasárnap 38 fokos láz, amit 1 szem lázcsillapító levitt rendesen, fekvés ezerrel. Hétfőn még szintén láz, teljes étvágytalanság. Keddtől kezdve viszont a láz elmúlt, durva fárdékonyság és köhögés maradt (ez is csak reggelente) némi orrfolyással. Szerdán feleségem elment dokihoz (hozzám képest 1 nap lemaradásban volt), az ő tesztje pozitív lett én meg a home office miatt igazából ki sem kellett, hogy mozduljak és kipihentem pár nap alatt. A reggeli köhögés majdnem 3 hétig megvolt a vitaminok ellenére, a fáradékonyság kb másfél-2 hétig tartott, de ezen kívül mi is megúsztuk oltás nélkül is.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here