Bevallom, hogy – lakótelepi gyerekként – simán otthon, a konyhában álló tűzhelyünk sütő részében szoktam elkészíteni a pizzát. Ott is lehet finomat csinálni, de azért valljuk be, a pizzasütésnek nem ez a csúcsa. :)

Már kacsintgatok a dedikált pizzasütők irányába és ehhez elkezdtem anyagot, ismereteket is gyűjteni a netről.

A pizza készítése ezekben is nagyszerű élmény lehet(hiszen a pizzakészítés folyamata teljesen független a sütőtől), de azért a hagyományos konyhai sütők gyakran nem képesek elérni a szükséges magas hőmérsékletet a tökéletes pizza elkészítéséhez.

Szerencsére ma már számos különféle pizzasütő áll rendelkezésre, amelyek segítségével otthon is elkészíthetjük a tökéletes pizzát.

pizzasütők
pizzasütők

Nézzük meg először, hogy milyen típusú pizzasütők vannak?

A pizzasütők számos különböző típusban kaphatók, amelyek különböző tüzelőanyagokat és technológiákat használnak a pizza sütéséhez. Íme néhány a leggyakoribb típusok közül:

  1. Gázüzemű pizzasütők: Ezek a sütők gázpalackról működnek, és gyorsan elérhetik a magas hőmérsékletet, ami szükséges a pizza sütéséhez. A gázüzemű sütők gyakran hordozhatóak, így ideálisak szabadtéri használatra.
  2. Faszén- vagy faanyag-üzemű pizzasütők: Ezek a sütők faanyagot vagy faszént használnak tüzelőanyagként, ami különleges ízt ad a pizzának. A faanyag-üzemű sütők gyakran nagyobbak és nehezebbek, mint a gázüzeműek, és több időt igényelnek a felmelegedéshez.
  3. Elektromos pizzasütők: Az elektromos sütők könnyen használhatóak és karbantarthatóak, és általában kompakt méretűek, így ideálisak otthoni használatra. Azonban nem érik el olyan magas hőmérsékletet, mint a gáz- vagy faanyag-üzemű sütők.
  4. Kemence stílusú pizzasütők: Ezek a sütők a hagyományos olasz pizza-kemencéket utánozzák, és gyakran nagy méretűek és nehézkesek. A kemence stílusú sütők gyakran faanyagot használnak tüzelőanyagként, és hosszú ideig tartanak a felmelegedéshez, de kivételes ízt és textúrát adnak a pizzának.
  5. Konvekciós pizzasütők: Ezek a sütők forró levegőt használnak a pizza egyenletes sütéséhez. Gyakran használják őket éttermekben és pizzériákban, mert képesek nagy mennyiségű pizzát gyorsan sütni.
  6. Forgózsámolyos pizzasütők: Ezek a sütők egy forgó platformot használnak a pizza egyenletes sütéséhez. Gyakran használják őket nagy volumenű pizzakészítéshez, mint például pizzériákban és éttermekben.

nézzük meg kicsit részletesebben is, hogy mit érdemes még ezekről tudni:

Gázüzemű pizzasütők: A gyors és hordozható megoldás

A gázüzemű pizzasütők népszerű választások mind a háztartási, mind a kereskedelmi használatra, mivel gyorsan és hatékonyan képesek elérni a magas hőmérsékletet, amely a tökéletes pizza elkészítéséhez szükséges.

Működésük

Ezek a sütők gázpalackról működnek, általában propán vagy bután gázzal. A gáz a sütő belsejében ég, ami hőt generál. Ez a hő aztán egyenletesen oszlik el a sütőben, ami biztosítja a pizza egyenletes sütését.

Hőmérséklet és sütési idő

A gázüzemű pizzasütők gyorsan elérhetik a magas hőmérsékletet – gyakran akár 500 Celsius fokot is – ami lehetővé teszi a pizza gyors sütését. A legtöbb pizza csak néhány perc alatt elkészül egy gázüzemű sütőben.

Hordozhatóság

Sok gázüzemű pizzasütő hordozható, ami azt jelenti, hogy könnyen mozgatható és szállítható. Ez ideális szabadtéri használatra, például kerti partikhoz vagy piknikekhez. Csak egy gázpalackra és egy biztonságos helyre van szükség a sütő felállításához.

Karbantartás

A gázüzemű pizzasütők általában könnyen karbantarthatóak. A legtöbb modell rozsdamentes acélból készül, ami ellenáll a hőnek és az időjárásnak. A sütő belsejét rendszeresen tisztítani kell a lerakódott zsír és égési termékek eltávolítására.

Összefoglalva

A gázüzemű pizzasütők gyors, hatékony és hordozható megoldást kínálnak a pizza sütésére. Ideálisak otthoni használatra, valamint olyan helyzetekben, ahol gyorsan és nagy mennyiségben kell pizzát sütni.

Faszén- vagy faanyag-üzemű pizzasütők: Az autentikus ízért

A faszén- vagy faanyag-üzemű pizzasütők azok számára ideálisak, akik a hagyományos, autentikus pizza ízét keresik. Ezek a sütők faanyagot vagy faszént használnak tüzelőanyagként, ami különleges, füstös ízt ad a pizzának.

Bertello fa és gáz pizzasütő
Bertello fa és gáz pizzasütő

Működésük

A faszén- vagy faanyag-üzemű pizzasütőkben a tüzelőanyagot közvetlenül a sütőben égetik. A fa vagy a faszén égése során hőt és füstöt generál, ami áthatja a pizzát, és különleges ízt ad neki.

Hőmérséklet és sütési idő

Ezek a sütők magas hőmérsékletet érhetnek el – gyakran akár 500 Celsius fokot is -, de általában több időt igényelnek a felmelegedéshez, mint a gázüzemű sütők. A sütési idő nagyban függ a sütő hőmérsékletétől és a pizza vastagságától, de általában néhány perc alatt elkészül.

Méret és súly

A faszén- vagy faanyag-üzemű sütők gyakran nagyobbak és nehezebbek, mint a gázüzeműek. Ezért általában nem hordozhatóak, és állandó helyre van szükségük a kertben vagy a teraszon.

Karbantartás

A faszén- vagy faanyag-üzemű sütők karbantartása általában több munkát igényel, mint a gázüzeműeké. A hamu és az égési termékek rendszeresen eltávolítandók a sütőből, és a sütőt rendszeresen tisztítani kell a lerakódások eltávolításához.

Összefoglalva

A faszén- vagy faanyag-üzemű pizzasütők ideálisak azok számára, akik a hagyományos, autentikus pizza ízét keresik. Bár több időt és munkát igényelnek a felmelegedéshez és a karbantartáshoz, a végeredmény egy különleges, füstös ízű pizza, amit más típusú sütőkkel nem lehet elérni.

Elektromos pizzasütők: A kényelmes és kompakt megoldás

Az elektromos pizzasütők kiváló választások azok számára, akik kényelmes és egyszerű megoldást keresnek a pizza sütésére. Ezek a sütők könnyen használhatóak, karbantarthatóak és kompakt méretűek, így ideálisak otthoni használatra, különösen olyan helyeken, ahol korlátozott a hely, mint például egy lakótelepi lakás erkélye.

Elektromos pizzasütők
Elektromos pizzasütők

Működésük

Az elektromos pizzasütők, ahogy a nevük is sugallja, elektromos energiát használnak a működéshez. Egyszerűen csatlakoztatni kell őket egy elektromos aljzathoz, és bekapcsolni. A sütő belsejében található fűtőelemek hőt generálnak, ami a pizza sütéséhez szükséges.

Hőmérséklet és sütési idő

Az elektromos pizzasütők általában nem képesek elérni olyan magas hőmérsékletet, mint a gáz- vagy faanyag-üzemű sütők, de még mindig elegendő hőt képesek generálni a pizza megfelelő sütéséhez. A sütési idő nagyban függ a sütő hőmérsékletétől és a pizza vastagságától, de általában néhány perc alatt elkészül.

Méret és hordozhatóság

Az elektromos pizzasütők általában kompakt méretűek, így könnyen elférnek a konyhában vagy egy kis erkélyen. Sok modell hordozható, így könnyen mozgatható és szállítható.

Karbantartás

Az elektromos pizzasütők karbantartása általában egyszerű. A sütő belsejét rendszeresen tisztítani kell a lerakódott zsír és égési termékek eltávolítására. Mivel nincs nyílt láng, nincs szükség hamu eltávolítására vagy tüzelőanyag utánpótlására.

Összefoglalva

Az elektromos pizzasütők kényelmes és egyszerű megoldást kínálnak a pizza sütésére. Ideálisak otthoni használatra, különösen olyan helyeken, ahol korlátozott a hely, mint például egy lakótelepi lakás erkélye. Bár nem képesek elérni olyan magas hőmérsékletet, mint más típusú sütők, még mindig képesek finom, ínycsiklandozóan remek pizzát készíteni!

Kemence stílusú pizzasütők: Az autentikus olasz élmény

A kemence stílusú pizzasütők azok számára ideálisak, akik a hagyományos olasz pizza ízét és textúráját keresik. Ezek a sütők a hagyományos olasz pizza-kemencéket utánozzák, és különleges ízt és textúrát adnak a pizzának.

Fatüzelésű pizzasütő mobil kemence (Kemence webáruház)
Fatüzelésű pizzasütő mobil kemence (Kemence webáruház)

Működésük

A kemence stílusú pizzasütőkben a tüzelőanyagot – gyakran faanyagot – közvetlenül a sütőben égetik. A fa égése során hőt és füstöt generál, ami áthatja a pizzát, és különleges ízt ad neki. A sütő belsejében lévő kő vagy téglafelület további hőt tárol, ami biztosítja a pizza egyenletes sütését.

Hőmérséklet és sütési idő

A kemence stílusú pizzasütők magas hőmérsékletet érhetnek el – gyakran akár 500 Celsius fokot is -, de általában több időt igényelnek a felmelegedéshez, mint a gáz- vagy elektromos sütők. A sütési idő nagyban függ a sütő hőmérsékletétől és a pizza vastagságától, de általában néhány perc alatt elkészül.

Méret és súly

A kemence stílusú pizzasütők gyakran nagyobbak és nehezebbek, mint a gáz- vagy elektromos sütők. Ezért általában nem hordozhatóak, és állandó helyre van szükségük a kertben vagy a teraszon.

Karbantartás

A kemence stílusú pizzasütők karbantartása általában több munkát igényel, mint a gáz- vagy elektromos sütőké. A hamu és az égési termékek rendszeresen eltávolítandók a sütőből, és a sütőt rendszeresen tisztítani kell a lerakódások eltávolításához.

Összefoglalva

A kemence stílusú pizzasütők ideálisak azok számára, akik a hagyományos, autentikus olasz pizza ízét és textúráját keresik. Bár több időt és munkát igényelnek a felmelegedéshez és a karbantartáshoz, a végeredmény egy különleges, füstös ízű pizza, amit más típusú sütőkkel nem lehet elérni.

Konvekciós pizzasütők: Az egyenletes és gyors sütés mesterei

A konvekciós pizzasütők azok számára ideálisak, akik gyorsan és egyenletesen szeretnének nagy mennyiségű pizzát sütni. Ezek a sütők forró levegőt használnak a pizza sütéséhez, ami lehetővé teszi a pizza gyors és egyenletes sütését.

Cuisinart - Kültéri konvekciós pizzasütő
Cuisinart – Kültéri konvekciós pizzasütő

Működésük

A konvekciós pizzasütőkben a forró levegő kering, ami egyenletes hőeloszlást biztosít a sütőben. Ez azt jelenti, hogy a pizza minden része ugyanolyan hőmérsékleten sül, így a pizza egyenletesen sül meg, anélkül, hogy egyes részek túlsülhetnének vagy alulsülhetnének.

Hőmérséklet és sütési idő

A konvekciós pizzasütők gyorsan elérhetik a magas hőmérsékletet, és képesek nagy mennyiségű pizzát gyorsan sütni. Ez ideális éttermekben és pizzériákban, ahol nagy mennyiségű pizzát kell gyorsan elkészíteni.

Méret

A konvekciós pizzasütők gyakran nagyobbak, mint a hagyományos otthoni sütők, mivel képesek nagy mennyiségű pizzát egyszerre sütni. Ezért gyakran használják őket éttermekben és pizzériákban.

Karbantartás

A konvekciós pizzasütők karbantartása általában egyszerű. A sütő belsejét rendszeresen tisztítani kell a lerakódott zsír és égési termékek eltávolítására. Mivel nincs nyílt láng, nincs szükség hamu eltávolítására vagy tüzelőanyag utánpótlására.

Összefoglalva

A konvekciós pizzasütők ideálisak azok számára, akik gyorsan és egyenletesen szeretnének nagy mennyiségű pizzát sütni. Bár nagyobbak és drágábbak lehetnek, mint a hagyományos otthoni sütők, képesek nagy mennyiségű pizzát gyorsan és egyenletesen sütni, ami ideális éttermekben és pizzériákban.

Forgózsámolyos pizzasütők: Az egyenletes sütés és nagy volumenű készítés mesterei

A forgózsámolyos pizzasütők azok számára ideálisak, akik nagy mennyiségű pizzát szeretnének gyorsan és egyenletesen sütni. Ezek a sütők egy forgó platformot használnak a pizza sütéséhez, ami lehetővé teszi a pizza egyenletes sütését és nagy volumenű készítését.

Witt Etna Rotante forgózsámolyos Pizzakemence
Witt Etna Rotante forgózsámolyos Pizzakemence

Működésük

A forgózsámolyos pizzasütőkben a pizza egy forgó platformon helyezkedik el, amely a sütő belsejében forog. Ez biztosítja, hogy a pizza minden része egyenletes hőnek van kitéve, így a pizza egyenletesen sül meg, anélkül, hogy egyes részek túlsülhetnének vagy alulsülhetnének.

Hőmérséklet és sütési idő

A forgózsámolyos pizzasütők gyorsan elérhetik a magas hőmérsékletet, és képesek nagy mennyiségű pizzát gyorsan sütni. Ez ideális éttermekben és pizzériákban, ahol nagy mennyiségű pizzát kell gyorsan elkészíteni.

Méret

A forgózsámolyos pizzasütők gyakran nagyobbak, mint a hagyományos otthoni sütők, mivel képesek nagy mennyiségű pizzát egyszerre sütni. Ezért gyakran használják őket éttermekben és pizzériákban.

Karbantartás

A forgózsámolyos pizzasütők karbantartása általában egyszerű. A sütő belsejét és a forgó platformot rendszeresen tisztítani kell a lerakódott zsír és égési termékek eltávolítására.

Összefoglalva

A forgózsámolyos pizzasütők ideálisak azok számára, akik gyorsan és egyenletesen szeretnének nagy mennyiségű pizzát sütni. Bár nagyobbak és drágábbak lehetnek, mint a hagyományos otthoni sütők, képesek nagy mennyiségű pizzát gyorsan és egyenletesen sütni, ami ideális éttermekben és pizzériákban.

Néhány itthon is kapható pizzasütő, amit érdemes megnézned

Ooni pizzasütők

A Skóciából származó Ooni cég specializálódott a pizza sütők gyártására. Az Ooni termékpalettája gázüzemű, vegyes tüzelésű és pellet sütőket is tartalmaz, amelyek képesek nagy hőmérsékleten (minimum 350-400 C°) 2-3 perc alatt ropogós pizzát készíteni. Az Ooni sütők egyedülálló jellemzője, hogy hordozhatóak, és képesek akár 500 C°-os hőmérséklet elérésére mindössze 15 perc alatt. Itthon például a Grilltársaság oldalán vásárolhatod meg a sütőiket.

Witt Etna Rotante Pizzakemence

A Witt Etna Rotante egy forgózsámolyos pizzakemence, amely a háztartási pizzasütők kategóriájában egyedülálló megoldást kínál. A lassan és folyamatosan körbe forgó pizzakőre csúsztatott pizza kevesebb mint 1 perc alatt készül el. A kemence 15 perc alatt 500 fokra melegszik az innovatív U-alakú gáz égőnek és a szigetelésnek köszönhetően.

G3Ferrari Delizia Pizzasütő

A G3Ferrari G1000602 Delizia pizzasütő egy otthoni mini sütő, amely lehetővé teszi, hogy valódi olasz sütőben készült pizza élményét tapasztalja meg otthonában. A sütő modern piros megjelenésével minden konyhába illik, és nem csak pizzát, hanem sós vagy édes süteményeket, piadina-t, foccaccio-t, tojást, húst, pitát, gesztenyét stb. is készíthet benne.

G3Ferrari Delizia Pizzasütő
G3Ferrari Delizia Pizzasütő

A természetes hőálló agyag gondoskodik a hő egyenletes eloszlásáról az ételkészítés közben. A sütőben készült pizza illatos, vékony és ropogós lesz. A sütő 400 °C-ig állítható termosztátot, felső és alsó fűtőelemet, szellőzőnyílásokat és állítható időzítőt tartalmaz hangjelzéssel. A csomag 2 lapátot és receptet is tartalmaz a pizzakészítéshez.

Természetesen, ha nincs külön pizzasütőnk, a hagyományos konyhai sütőben is elkészíthető a pizza! :)

Kapcsolódó linkek:

Egy jól összeszedett és részletes pizza recept itt olvasható: Hogyan készítsünk tökéletes pizzát otthon? vagy nézd meg ezt a remek pizza receptet a Magosbolt.hu oldalán: Házi pizza

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here