Téli időszakban ugye könnyen és gyakran eldugulhat az ember orra egy megfázástól, náthától, ilyenkor jól jönnek a légzést és az orrfújást megkönnyítő spray-k. Nem vagyok híve a gyógyszereknek, amig lehet kerülöm őket és amíg nem szükséges, a gyerkőcöknek sem adjuk feleslegesen. Viszont a sós víznek még én sem vagyok ellenére mert az tényleg hasznos része a háztartásnak, sokat tud segíteni nem csak felnőtteknek, gyerekeknek is.

Sterimar tengervizes orrspray

Talán nem újdonság a Sterimar neve számotokra sem, téli időszakban jó szolgáltatot tesz sokak számára.

Sterimar orrspray

A Stremiar nem más, mint tengervizes, sós oldat amit baromi drágán (kb 2500 Ft / 100 ml) meg lehet venni a boltban.

idézek a leírásából:

Összetétel: A készítmény 100 ml-e 31,82 ml tengervízet tartalmaz és környezetbarát nitrogén hajtógázt.

Ami plusz infó még, hogy a fiziológiás oldat nem más, mint só és víz oldata az alábbi arányban: 9 gramm só / 991 gramm víz. (Forrás Wikipedia: Fiziológiás oldat) Itt még azt is el lehet olvasni, hogy tengervíz átlagos sótartalma 3,5%, tehát 1 kg vízben van 35 gramm só.

A fentiek alapján a Sterimar egy nagyon picivel több sót tartalmaz mint a fiziológiás oldalt (1-2 gr/L), de elmondható, hogy szinte ugyanarról van szó.

Szerintem adja magát, hogy ne 25.000 Ft/L áron vegyük meg a Sterimar-t mert az egy pöppet drága, hanem csináljuk meg magunknak otthon.

Orr öblítés, orr mosás

Ami még a témához tartozik, hogy talán nem annyian ismeritek a Nasipur vagy a Neti kanna előnyeit, pedig nem újkeletű dologról van szó ha a téma az orrmosás, orr öblítés. Allergiára, arcüreg gyulladásra, megfázásra stb… nagyon-nagyon ajánlott, érdemes kicsit utánaolvasni bővebben is azon túl hogy itt megemlítem, mert súlyos tízezreket, álmatlan éjszakákat, rossz közérzetet és több kilógrammnyi taknyos szebkendőt lehet vele kiváltani. :)

Mi kell hozzá az otthoni orrspray elkészítéséhez?

  • kell valami spray amiből majd ki lehet fújni az oldatot
  • kell só (jódozatlan tiszta tengeri só vagy himalája kristálysó vagy pl. Nasipur só
  • kell tiszta víz
A spray a legegyszerűbb talán, mivel ilyet a gyógyszertárakban lehet venni, 3 különböző méretben legalább. Az ára kb 300 Ft, ez tartalmazza az üveget, a zárókupakot, a spray feltétet és a pumpás részt. Ahogy a képen is látható.
Gyógyszertárban kapható kis üveg spray
Szerintem bőven elég a kicsi is vagy a közepes méret, mert a kicsi mérete kb megfelel annak ami általában orrcsepp és orrspay kapcsán ismert (Otrivin, Nasivin stb…), de a közepes méret sem sokkal nagyobb. A különbség közöttük az alábbi képen is látható.
Kics és közepes méretű orrspay
Tehát az üveg adott, nézzük a sót. Nem véletlenül linkeltem be fentebb a Nasipur-t, mert ennek só utántöltőjéhez könnyen hozzá lehet jutni, nem is nagyon igényel utánajárást. Igaz nem a legolcsóbb, sőt … de ha nem szeretnél kísértetezni más sóval (vagy ha amúgy is rendelkezésre áll már a háztartásban), jó választás lehet.
A Nasipur sójából sem kell sok. Dupla zacskók vannak benne, 1-1 adagból (ami 2 db zacskót jelent) 2.5 dl sós oldat készíthető el. Tehát már ez is jóval több, mint amire szükség lehet, úgyhogy én inkább ajánlanám csak fél adag használatát és 1-1.25 dl oldat készítését.

Nasipur só

A víz lehetne csapvíz is, de ha biztosra akarsz menni, forralj fel 1 dl vizet és ahhoz add hozzá a Nasipur sót. Annak ugye csak fele (1 db tasak) kell, szerencsére ez könnyen megoldható.

Nasipur orröblítő só

Innentől kezdve ugye elég egyértelmű, hogy kész is vagyunk .. a víz felforralása után hozzáadsz egy tasak sót picit több mint 1 dl vízhez, majd mikor kihűlt, legalább 2-3 üvegcsényi sós oldatod van amit az üvegbe töltve ugyanúgy használhatsz, mint egy Sterimar spray-t.

Gyári vs otthoni sós oldalt

A fentiekből könnyen ki lehet számolni, hogy még a viszonylag drága Nasipur sóval is összesen ennyiből jössz ki:

  • Nasipur só (30 adag) = 1500 Ft // ez elég 30 x 2.5 dl oldathoz tehát 7.5 L lesz belőle
  • Orrspray üveg = 300 Ft
  • Víz = ez most hadd számoljam úgy, hogy ingyen van a csapból :)

Gavallérkénként felfele kerekítve sem több mint 2000 Ft az orrspay és hozzá 7.5 L oldat. Ezt most hasonlítsd össze a kb 2500 Ft-ért megvásárolható 0.1 L-nyi Sterimarhoz.

Ha a Sterimar áraival számolnék, akkor elkészítettem itthon 180 – 190.000 Ft-nyi oldatot.

Vagy ha másképp közelítem meg, akkor itthon 100 ml ilyen oldat előállítása megvan 26-27 Ft-ból a 2500 Ft helyett … nem rossz, igaz? Azt kell mondjam, hogy óriási biznisz sós vizet árulni! :P

16 COMMENTS

  1. Csak megjegyzem,hogy Én évek óta használom a Nasipur orröblitő sót az allergiámra! A csomagolásban található dupla tasakot egyszerre kell felhasználni,(egy öblitéshez 2.5dl vízhez a két tasakot!)Tehát az egy tasakos használat már nem reális,vagyis mind két tasakból kell a sprébe tenni!

  2. Nem hinném, hogy só és só között valami nagy különbség lenne. Én sima asztali sóval csinálom majd, max átkristályosítom vagy leszűröm, hogy tisztuljon valamennyit. A jód sem számít, mert a felesleget úgyis üríti a szervezet. Az egyedüli dolog, ami aggasztó lehet, hogy napi 2g az ajánlott só fogyasztás, amit 1-2dL ilyen oldattal már el lehet érni. Gondolom csak néhány fújásról van szó, és nem valami komoly átmosásról, szóval ez nem okoz gondot.

  3. Ezt a sóoldatot csak átfolyatod, nem fogyasztod el :) A napi sófogyasztásba nem számít bele.

  4. Ohh, értem. Csak sokan írták, hogy lefolyt nekik a garaton. Gondolom akkor biztos rosszul csináltak valamit. Spray-vel hogyan lehet átfolyatni? Sokat kell fújni?

    (Nekem személy szerint van egy fülkürt hurutom, és nagyon szeretnék megszabadulni tőle. Voltam már vele fülorrgégésznél, de nagy javulást nem hozott egyik spray sem, amit felírt, a fülem meg esténként még mindig cseng, pedig már eltelt 3 hónap.)

  5. Ha az orrspray használata közben lefolyik garaton a sós víz, akkor rosszul csinálod. Valószínűleg túl nagy adagot nyomsz az orrodba és közben zárva a szád, orron keresztül szívod be a levegőt. :) Próbáld meg nyitott szájjal.

    Az átfolyás kapcsán bocsi, nem figyeltem hogy ez nem az orrmosásról szól, hanem az orrspay-ről. Nem tudom hallottál-e róla de orrmosó kanna használatával pillanatok alatt át lehet mosni házilag is orrjáratokat. Kórházban is szokták ajánlani, számtalan formában kapható, allergia/arcüreggyulladás stb… kapcsán javasolt. Akár megelőzésre is. A neten rengeteg anyag van róla, a youtube videótól kezdve a konkrét termékekekig, cikkeket is találsz bőven.

    A fülkürt hurut nem tudom milyen, de kérdezz rá erre a fentire orvosnál, hogy mit javasol. Bajt biztos nem okoz, csak nem tudom hogy neked használna-e ebben az esetben.

  6. Hát ezaz, hogy én sem. A dolog lényege, hogy a fül dobhártya mögötti részét köti össze a fülkürt az orral. Így az ott képződő víz, stb… le tud folyni az orrba. Ha a fülkürt eldugul valamilyen fertőzés, gyulladás, stb.. miatt, akkor elkezd csengeni a füled, mert nincs nyomás kiegyenlítés. Ennek a súlyosabb formája a középfül gyulladás, amikor pang a víz, és a gyulladást okozó mikrobák elszaporodnak benne. Ezt szokták felszúrni, úgy, hogy átvágják a dobhártyát (rosszabb esetben magától szakad fel), aztán akkor kifolyik a cucc, és jó esetben fokozatosan helyreáll minden.

    Az én esetemben csak hurut van, tehát néha felgyűlik a víz, főleg ha fekszem, aztán akkor cseng a fülem. Nap közben általában enyhébb a dolog, olyankor sokszor nem is hallom, hogy csengene. Nyilván mert állok vagy ülök, aztán úgy többé-kevésbé le tud folyni. Ezen kívül érzem, hogy nincs valami rendben az arcüregemben, sokszor el van dugulva az orrom, különösen reggel. Van egy gomba allergiám meg talán egy porallergiám is. Tesztek nem mutatták ki, de volt egy kis penész az ablakom szigetelésén, és kontakt allergiám egyértelműen volt tőle, amikor letakarítottam, a légúti meg már több, mint 10 éve megvan. Alapból penészes ez a lakás, csak mióta rá lett húzva még egy szint, azóta kevésbé látványosan, de nincs szerencsém vele, mert már ettől a kis mennyiségtől is tüsszögök meg eldugul az orrom, gondolom szenzitizáltak a gomba toxinok az évek során, aztán most már nem kell sok.

    Máshol azt olvastam, hogy orrmosásnál nem jó nyelni vagy beszélni, mert akkor hátrafolyik a fülhöz, és össze lehet szedni egy középfül gyulladást. Hát nem tudom. Jó lenne lefertőtleníteni valahogy ezt a fülkürtöt, de nem lehet hozzáférni sehogyan, talán orrszondával vagy ilyesmivel. Ezt a spray-zést kipróbálom, hátha használ valamit. Az orrmosást is kipróbálom, ha már allergiára ajánlják, sosem lehet tudni. Kösz a válaszokat!

  7. Elég rosszul hangzik ez az egész, biztos nagyon kellemetlen lehet :( Drukkolok hogy találj rá működödő megoldást.

  8. Írták itt, hogy só és só között nincs különbség.
    Szerintem étkezési sóba van Kálium-ferrocianid
    nem hiszem, hogy kellene az orrba.
    A másik ami lehet benne az a kálium-klorid csak a profit miatt.
    A csap vízbe sok klór van meg miegymás ami megint nem kell.
    Szerintem jó lehet ez a nasipuros só+ desztvíz.
    Vagy szerezni infúziót.

  9. Személy szerint egy Aspirin Complexet is bele turmixoltam az oldatba. Még élek.

  10. Tessék tiszta sót vagy patikai sót tenni bele, abban rgyáltalán nincs kálium. És hagyjuk a “nem szabad sok sót” féle gondolatokat. A nátrium gyorsan ürül a szervezetből. Mégis mi a frászt kapsz, ha bekerült a kórházba? Baromi káros lehet a só, ha vénásan nyomatják befele az infúziót de…. Víz+NaCl….. ;-)

  11. Meg tudnátok mondani, hogy hány gramm sót jelent a 2db zacskó? Nekem egyedül ez nem derült ki és nem nasipur-t szeretnék használni.

  12. A legegyszerűbb, legolcsóbb megoldás:
    Veszel egy üdítőt, aminek a teteje/kupakja olyan ami csak akkor engedi ki a folyadékot, ha megfordítod fejjel lefelé, és nyomod a palackot.
    Beleteszel Salvus vizet,
    A palack csúcsos tetejét helyezed az orrodba, jól előrehajtva a fejed és megnyomod a palak oldalát, várva, hogy a másik orrlyukadon ki menjen a Salvus viz.
    Kész !!!!!!!!
    A patikában kapható Rhino sprayek 160.000 Ft (!!!!!!!!!!!) Literje, a Salvus viznek 4-500 !!!!!!!!!!!!!!!!!

  13. Aztanemjóját! És én még csak most hallok erről először?! Egy kicsit csípett! De tíz percen belül volt minden, orrfújás, levegő, és felszabadultság! :-)

  14. Egy deci csappvíz, kiskanálnyi tengeri só és egy kis műanyag fecskendő. Ott követtem el a hibát – tudatlan – hogy nem előre, hanem hátra hajtottam a fejem… ezért kicsit csípett… csak érintette a garatot… pár másodperc és a hatása nem maradt el. Kaptam végre levegőt és a krónikus bronchitis, ami intenzív hurutképződéssel is jár és köhögéssel is mintha csillapodott volna… Ahhoz képest, hogy most először próbáltam ki, nem is rossz az eredmény! :-) Köszönöm!

  15. Érdekes, nekem a sós víz nem szüntette meg az ordugulast (valszeg poralergiam van)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here