Vegyesfelvágott jön olyan értelemben, hogy van ahol csak 1-1 oldalt vagy cikket ajánlok most, van ahol pedig a programot és a hozzá kapcsolódó cikket is képekkel. A témát tekintve kicsit csapongani fogok, egyszerűen annyi hasznosat találtam és annyi mindenről írnék még, hogy nincs türelmem témákra és csoportokra szedve mindig 1-1 új bejegyzést megfogalmazni. :)

Fólia, védelem

Az előző telefonom is volt fólia, erre is gondolkodtam hogy tegyek-e, majd még meglátom … a tesztek szerint a Samsung Galaxy S kijelzője elég jól tűri a karcolódásokat ezért erősen nem biztos, hogy megéri még 5-10.000 Ft-t ráköltenem.

Ha mégis vennék, valószűleg az Invisible Shield mellett tenném le a voksom. Ezt itthon is meg lehet venni, itt van egy nagyon-nagyon jó és részletes teszt a fóliáról ill. hogy hogyan is kell feltenni: Invisible Shield – tapasztalatok

Nem mai találmány, már korábban is (2006. májusi bejegyzés) írtak róla pl. itt: iPod – Invisible Shield

Megvenni pl. itt lehet:

Összefoglaló, ismertető

Kicsit nagyobb lélegzetvételű összefoglalóként az alábbi cikket tudnám ajánlani, ha érdekel maga az android, honnan jött és merre tart a fejlesztése, milyen alkalmazások vannak rá stb.. Én, az Android

AnySoftKeyboard – Magyar (Hun) billentyűzet

Ezt a AnySoftKeyboard – Magyar (Hun) programot még nem tettem fel, mert egyelőre nem láttam szükségesnek és létfontosságúnak, hogy a magyar ékezetes szövegeket még gyorsabban tudjam bevenni (most “hosszan” nyomvatartva a gombokat kapom meg őket), de ha majd kell, biztos fel fogom tenni.

FTP, AFP, Torrent – szóval adatforgalom és programok

FTP, HTTP, AFP szerver

A sort az eddig legszimpatikusabb cuccal kezdeném amit imádok: On Air.

on-air-android-wifi-1.jpgon-air-android-wifi-2.jpg

A program annyit tud (egyszerű mint a faék), hogy indítás után a böszmenagy gombra nyomsz és a telefon elkezd szerverként üzemelni az alábbi protokolok valamelyikén keresztül: AFP, FTP, HTTP.

Generál egy random jelszót és portot, ami ismeretében a telefonra tudsz csatlakozni. Ez azért jó, mert a programot elindítom a telefonon és a iMac-en meg simán beírom a címét így:

afp://onair@192.168.1.1:3456

Kérni fog a gép egy jelszót, ezt a program jobb alsó sarkában megtalálom (4db szám), beütöm és már bent is vagyok a telefonban. Remek cucc!

SwiFTP Server

Szintén a fenti programmal azonos kategóriába sorolnám a SwiFTP Server-t is, hisz a segítségével a telefonból FTP szervert lehet csinálni, úgyhogy mehet szépen a fájlok fel/le másolása kábel nélkül.

swiftp-server-android-1.jpgswiftp-server-android-2.jpg

Erről most sokkal többet nem is írnék, mert spitya már megtette és thx neki, itt olvasható: SwiFTP Server – ha nem lenne nálad USB kábel

Szintén a telefon megosztására szolgál a WebSharing program is melyet az előző bejegyzésben ajánlottak, nem próbáltam még ki.

Torrent

Ha torrenteznék – de persze nem torrentezek -, nagy figyelmet szentelnék a távoli menedzselésre lehetőséget adó Torrent-Fu-ra és a Transdroid-ra.

2 ajánlott magyar nyelvű cikk a témában (ezek a Torrent-Fu programról szólnak)
Torrent-Fu – torrent vezérlés Android alatt

Transdroid

RSS

Ez az az téma amit egyelőre még csak kutatok, milyen lehetőségeim vannak, mert nagyon-nagyon érzékeny vagyok rá és az asztali kliensemmel (ezeket anno hetekig teszteltem és kutattam) valószínűleg egyik sem vetekedhet majd. :)

Csak címszavakban, hogy az asztali kapcsán mi az etalon: 547 oldalt követek, van most jelenleg 18536 olvasatlan hírem amiből 43 szűrőfeltétel (kulcsszavas kapcsolatokkal illetve and/any feltételekkel) szedem ki azokat a híreket, melyek tényleg érdekelnek. :) Meg merem kockáztatni, hogy ezeknek egyik mobilos kliens sem fog eleget tenni, lehet hogy az egész RSS témát hagyom az asztali kliensnek.

Most ott tartok hogy kutatom, mely programokat ajánlják, melyiknek mi az előnye.

NewsRoom RSS – a koronázatlan király: nagyon dícsérik a cikkben, de nálam szinte biztosan kilőve, mert nem kezeli a Google Reader-t (ami szvsz default manapság) és ráadásul fizetős is.

Tumblr

Ezt a programot illetve szolgáltatást korábban soha nem próbáltam, de most gondoltam épp itt az ideje, hogy jobban is szemügyre vegyem: Tumblr

tumblr-android-1.jpgtumblr-android-2.jpg

A felülete nagyon kellemes, gyorsan és jól működött eddig, igaz nem sokat próbálgattam csak 1-2 bejegyzést írtam és fotót tettem fel vele. Kezdem érteni, hogy miért használja pár ismerősöm és azt hiszem, hogy hosszabb távon is maradni fog a gépen. :) Lehet, hogy ez lesz a megoldás egy “problémára” amire most keresem a választ, majd írok róla.

A fentebbi cikket egyébként azért vágtam be, hogy lássátok nem feltétlen mindenkinek tetszik ugyanennyire, de nekem a legfőbb szempont az, hogy a program gyorsan és lehetőleg a legegyszerűbb módon tudja azt amit kínál: képeket, fotókat, linkeket stb.. megosztani a Tumblr szolgáltatásban. Márpedig ezt tudja a kliens, ezért vagyok kicsit jobb véleménnyel róla, mint a cikk szerzője.

WordPress

Ha azt hiszed, hogy most dícséret jön, tévedsz. Én nem értem azokat a magyar blogokat, amelyek áradoznak erről a programról, hogy milyen jó és milyen szuper. Maguk a funkciók lehet, hogy tényleg jók, de azt valahogy mindenki elfelejti leírni, hogy nem kezeli rendesen az UTF-8-t úgyhogy kb szarul jelenik meg minden, amiben magyar ékezet van. Így használhatatlan számomra, illetve a legtöbb magyar blogger számára.

wordpress-android-1.jpgwordpress-android-2.jpg

Remélem, hogy hamar kijön belőle egy olyan verzió amiben már nincs ez a gond, akkor újra felteszem.

Maga a program egyébként ez: WordPress

Fotózás

Ez megint csak egy jópofa téma, élvezem és biztos, hogy a jövőben még sok olyan képet fogok feltenni facebook-ra (vagy máshova) ami 1-1 ilyen programmal készült. Nézzünk pár lehetőséget:

A Samsung Galaxy S – hasznos android programok 1. rész bejegyzésben igazine ajánlotta a Vignette programot, tényleg jó darabnak tűnik. :)

vignette-android-1.jpgvignette-android-2.jpg

Fotó szerkesztésre amit jónak találtam, az a Adobe Photoshop Express for Android program illetve a PicSay – Photo Editor. Persze csodát nem kell várni ezektől, alap funkciókra viszont remekül használhatóak (képvágás, forgatás, kis kontraszt javítás stb.)

Photoshop Express for Android

photoshop-express-android.png

PicSay Photo Editor

picsay-android-1.jpgpicsay-android-2.jpg

A Retro Camera már korábban is volt említve, megint nem írnék róla.

SMS parkolás

Eddig nem igazán fizettem mobillal parkolásért, de ez a program nagyon barátinak tűnik: Parking SMS Magyarország

parking-sms-magyarorszag-1.jpgparking-sms-magyarorszag-2.jpg

Quick Settings

Feltettem ezt a Quick Settings programot is, tényleg nagyon jó, mert 1-2 kattintással elérhetővé válnak a “legfontosabb” funkciók, mint pl. az összes hangerő típus kezelése, a képernyő fényereje, a wifi, a gps, a mobilforgalom stb. Kellemes darab.

android-quick-settings-1.jpgandroid-quick-settings-2.jpg

18 COMMENTS

  1. Már használod egy ideje, így lenne pár kérdésem.
    Jó pár helyen írják, hogy belassul, akad és néha ki is fagy. Ez nálad mennyire fordul elő?
    Aksi nálad meddig bírja?
    Autós navigációra tervezed használni? Ha igen nem tudod merre, hogyan lehet kapni autós tartót és töltőt?

    HTC Desire meg e között vacilálok, igaz most a Desire ára durván felment, viszont nemsokára jön a HD és Z is…. franc ebbe a választékba. :)

  2. Soha nem fagyott ki, de volt hogy tényleg belassult kicsit (a váltásoknál 1-1 tizedmásodpercet gondolkodott vagy darabos volt a mozgás). Viszont azt is hozzá kell tennem, hogy minden ilyen esetnél 15-20 program futott a háttérben, úgyhogy eléggé megterheltem a telefont a kísérletezéssel. Amint kilőttem a programok egy részét, egyből hozta az eredeti sebességet.

    Aksi változó, 1.5 – 2 napot bír ki, de használom is a telefont, igaz már nem olyan aktívan mint az első napokban. Tehát reggel és du. zenehallgatás, napközben levelezés, kicsit net, pár program, twitter és facebook fut, fiwi folyamatosan megy, pár hívás, sms …

    Átlagosnak – most így átgondolva – azt mondanám, hogy inkább 1.5 nap, de ha nem akarod hogy menet közben merüljön le, akkor reggelente indulás előtt tedd a töltőre vagy napközben egy kábellel melóhelyen a gépre.

    Autós navigációra jelenleg nem tervezem használni, az IGO még úgy tudom nincs is meg ekkora felbontásra, plusz van nekem dedikált autós navigációs cuccom, az teljesen jó ilyenre.

    Ha hirtelen nem lenne más lehetőségem a navigációra csak a telefon, mindenképp kipróbálnám a Google Maps útvonaltervezését, ahogy néztem egész jó és a GPS-t bekapcsolva egész hatékony. Persze nem egy iGO, de azért nem rossz.. :)

    A Desire Z nekem nem igazán kellene egyszerűen azért, mert szerintem teljesen felesleges a fizikai billentyűzet. A Desire HD már jobban tetszik, ha nem Samsung-ra esett volna a választás, akkor valszeg azt vettem volna.

  3. köszi a választ. Z nekem se jön be nagyon, igaz még sose volt qwerty-s gépem, de a sima tapis gépeléssel se volt gondom eddig, így a HD jobban vonz. Csak ami gond, h tuti rohadt drága lesz az elején, én meg inkább mostanában akarok venni és nem horror áron. :)

  4. Gondoltam megosztom veletek ezt a hasznos magyar programot, mivel nem találtam a blogon, de hátha lesz akit érdekel. Lehet Harder szán a témának pár sort is. :) Az Okosan Utazz nevű programot ajánlanám azoknak akik Budapesten tömegközlekedéssel kénytelenek utazni. A programban benne van az összes tömegközlekedési jármű friss menetrendje. Goggle Map segítségével útvonalat is tervez, a térképen észrevételeket lehet hozzáfűzni egy-egy helyhez. Fejlesztők folyamatosan válaszolnak a felmerült kérdésekre. Az App linje: http://www.ponte.hu/termekeink/otelapps/smartcity.html

  5. Hali! Láttam, hogy szidod a wordpress-t, ezért nem tudtam megállni, hogy ne védjem meg. Én már több mint féltucat helyen használom, és semmi gond nincs az ékezetekkel. Ami problémás lehet, ha alatta az adatbázis rosszul van beállítva, és mondjuk egy latin1 karakterkészlettel beállított adatbázisra tolod fel. De az tuti, hogy a WordPress jól kezeli az utf8-at, mert minden általam kreált oldal tele van magyar szövegekkel, és semmi gond nincs velük. Üdv!

  6. Azért valami csak nem kerek ezzel a programmal, ha más asztali kliens le tudja kezelni ugyanazt a blogot, amit ez a mobil kliens nem … mindenesetre annyit nem ér a program, hogy minden wp alapú lapomat ezért adatbázisszinten módosítsak, úgyhogy felejtős program, amíg nem csinálják meg rendesen.

  7. Jah hogy csak a mobil kliensből nem kezeli jól az ékezeteket :-) Okés, akkor nem szóltam. Azt hittem magára a WP re mondod, hogy nem kezeli jól. Párdon :-)

  8. Semmi gond. :) A WP-vel semmi bajom, hisz azon fut ez a blog, a tutorial.hu, a mactippek.com és még számos más lapom, teljesen elégedett vagyok vele. :)

  9. Szia! Van arra megoldás, hogy tudjak magyar ékezettel sms-t írni. Nagyon utálom írni és kapni is az ékezet nélküli üzeneteket.
    Köszi, Á.

  10. Persze, kicsit hosszabban kell nyomvatartani a megfelelő betűt (pl. E-t nyomvatartva jelenik meg az É és a többi ehhez kapcs. spec karakter)

  11. Szia ! Érdeklődnék, hogy a Galaxy S-sel le lehet-e tölteni és futtatni .exe vagy .cab file-okat ? Ezeket elvileg a Windows mobile 5.0 és ez utániakkal lehet . Androido-ra is meg lehet valahogy oldani ? A munka miatt fontos lenne ! Köszi a választ ! Zoli

  12. Letölteni biztos lehet, futtatni – alapértelmezetten – nem lehet. Ahogy írtad is, ez Windows rendszerekhez van.
    A neten érdemes rákeresni, talán van megoldás, ilyesmit találtam én is: Run native executable in Android App
    … de nem az az egyszerű történet, úgyhogy sok sikert hozzá.

  13. én azt szeretném meg tudni hogy olyan program ami a netezésnél elősegíti a kép meg jelenitéseket / pl. adobe flash player / van e és hogy hogy lehetne letölteni?
    van 1 példám:az http://www.idokep.hu oldalon az időképnél a nagy térkép nem jelenik meg
    előre is köszönöm a választ

    üdv

  14. szia Harder….véletlenül találtam a site-odra, és tetszik a blogod /ez nem bók, ne félj/, és láttam egy jó program ajánlást, a SmartCity-t. Átléptem oda és a barkódot lefotózva sivitott is a telcsim, meg is jeleníti az oldal címet, de innen a legtöbb esetben nem lép tovább a S_Galaxym. Meg tudnád mondani, mit teszek rosszúl azaz mi lehet ennek az oka? Válaszod köszönettel veszem – Zsolt

  15. Sajnos nincs konkrét ötletem, hogy miért nem megy tovább. Általános jelenség vagy csak ennél az oldalnál csinálja?

  16. Szia Harder, a barcodos választ megkaptam, köszönet, még1 kérdés és a válasz u.így várom, -egy 1.5-ös FW cserét vállalsz nekem a Galaxy-n? Szia – Zsolt

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here