Vettem a múlt héten egy Google Nexus 7 (2013)-t 16GB/Wifi változatban, mert nagyon kíváncsi voltam hogy mennyit fejlődött az android azóta a kb 2 év alatt mióta nem használom (akkor még a 2.x sorozat futott). A kollegáknál látom, hogy többnyire elégedettek vele, amit én láttam a telefonokon, az szerintem meggyőző volt és mivel a mostani 10 colos ipad 2-nél kellett egy kisebb, BKV-n könnyebben fogható cucc olvasásra, így adta magát hogy nézzem meg a legújabb Asus tabletet …

Az elmúlt pár napban nyomogattam és a tapasztalatok vegyesek eddig … összességében azt mondom, hog megérte a cucc de van pár dolog amit leírnék, mert talán mások kevesebbet fognak mérgeskedni 1-1 hülyeség miatt. A következőkben inkább csak pontokba szedve írnék le 1-1 gondolatot valami kapcsán és ha van kedved, véleményed – szólj hozzá Te is.

Szívesen veszem a segítő szándékú javaslatokat is, viszonylag új terület lett megint az Android világa számomra. :)

# Be- és kikapcsológomb

Ez volt az első pont – és talán az egyetlen – ami nem tetszik a gépen, mert ezt szerintem nagyon elrontották. A készülék mérete és az ívek miatt jobbkezeseknek a hüvelykujj kerül(ne) oda, hogy megnyomja a gombot de a készülék kerekített ívei miatt kb lehetetlen kivitelezni normálisan, a tablet elejtése nélkül.

Asus nexus 7 2013 2

Leginkább a bal kézzel a gép felett vagy alatt átnyúlva lehet kikapcsolni.

Google nexus 7 2013 2

Jobb megoldást lett volna ha ezt a gombot a készülék tetejére teszik és/vagy legalább egy icipicit jobban kiugrana a házból, mert úgy könnyebb lenne megnyomni.

# A Google Nexus 7 nem bővíthető microSD kártyával

Ez egy igen fontos tulajdonság a listában amire szeretném felhívni mindenki figyelmét … ugyanis emiatt a bővíthetőség az OTG kábelre és társaira marad, ami viszont nem egy egyszerű dolog lesz (de erről majd még írok pár ponttal odébb..)

16GB-osat vettem amiatt, mert mindenki azt mondta hogy “Óóóóóó simán rányomsz egy külső USB pendrive-t és kész”. Hát egy fenét ennyire egyszerű…

# Képernyő minősége, felbontás

Bárki bármit mond, bizony a nagyobb felbontás sokat számít egy ilyen készüléknél. Sokan meg akartak győzni hogy elég az 1280 is, minek nagyobbra várni (már hónapok óta be volt tervezve hogy ezt vagy egy október/november környékén egy új mini ipad-t veszek) de azt mondom srácok (és lányok): az 1920 x 1200 felbontás (323 ppi) brutáljó! :)

Nagyon szépek a szövegek rajta, még a legkisebb betűket is játszi könnyedséggel el lehet olvasni, a fotók és a videók gyönyörűek rajta. Amihez hasonlítani tudom az egy ipad 2, a kollegám ipad 4-e (annak ugyanilyen szép a képe) és vagy egy tucat másik android tablet ami köszönhetően a Media Markt-nak volt időm nyomogatni és tesztelgetni közel 1.5 órán át … :)

# A fekete nem fekete

Viktor barátom Galaxy S4-ese mellé rakva azt kell mondjam, hogy azon a fekete tényleg fekete, ezen meg inkább nagyon sötét kék. Engem nem zavar, de ha Téged igen, a vásárlás előtt nézd meg hogy mennyire fog gondot jelenteni.

# Minimalista felület és programválaszték

Ez nekem nagyon tetszett. Csak az alap programok vannak a gépen és amit akarok, azt én teszem fel. Szerencsére a Google Play Store-ban is filléres tételek a programok többnyire, a Google Wallett-en keresztül pedig simán össze be lehet kötni a bankkártyádat, úgyhogy azt kell mondjam semmivel nem nehezebb egy androidos programot megvásárolni, mint egy IOS-re valót.

A gyakrabban használt programok itt is elérhetőek (ez fontos kérdés volt amikor a váltáson gondolkoztam).

# Filmlejátszás és BSPlayer

Minden androidos ismerős azt mondta, hogy rakjam fel a BSplayert, mert az az legjobblegszebbcsucskategóriásmindent lejátszó program. Ahhha ….

bsplayer lejátszó androidra

A legújabb, 1.9 mittudoménmi (verziószámot nem találni a Play Store-ban) sajnos ettől szenved:

– TEMPORARILY REMOVED SUPPORT FOR DOLBY TECHNOLOGIES (AC3, E-AC3, MLP) DUE TO LICENSING CLAIM BY DOLBY

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a filmek nagy része jelenleg nem nézhető meg vele, átlag 10-ből 4-5 biztos néma volt.

Próbálkoztam még a korábbi 1.5 és 1.6-os verziókkal, de mindkettő verzió nagyon durván fagyott ezen a készüléken, úgyhogy gyorshalál lett a vége.

# Filmlejátszás LAN-ról

Ebben a IOS sem volt erős (ott az OPlayer HD volt a megoldás). Itt a korábbiakból adódóan mindenki a BSPayert ajánlotta de azzal befürödtem, úgyhogy némi kísérletezgetés után megtaláltam az működő megoldást: ES File Explorer + MX Player

A fájlkezelővel simán lehet a hálózaton kotorászni, a filmekre kattintva pedig megadom hogy a lejátszó az MX Player legyen. A program remek, kb ugyanolyan a kezelése mint a BSPlayer-nek és minden hang a helyén van.

# Stylus / toll használata és a kézírás

Na ez az a pont, ahol kb sírni támadt kedvem … :) Nem csak amiatt, mert hogy android alá gyakorlatilag alig találni programot amiben kézzel írt jegyzetelésre lenne mód (a normális jelzőt már oda sem teszem, felesleges), de még amit találtam, abban is gyakorlatilag lehetetlen normálisan jegyzetelni. Lassú, a tollal megtett út egy jelentős részét egy bizonyos sebesség felett nem érzékéli a tablet/android, úgyhogy kínszenvedés vele bármit így rögzíteni.

Ez ipad/ios kapcsán kiválóan működött és jobbnál jobb programok várták, hogy használd őket (Upad, Bamboo Paper, Penultimate, LiveSketch HD, Adobe Ideas stb…).

Ebből kifolyólag nagyjából a rajzot is el lehet felejteni mint olyat. Ha ilyesmit szeretnél, vegyél ipad-t.

# Könyvolvasás és a Fabrik

Az ipad-on az alapértelmezett iBooks szerintem tökéletes program, Android-on kb a Fabrik felel meg ennek. Közel sem hibátlan, pl. óriási bugnak tartom hogy a PDF-eket konvertálni akarja (csak használhatatlan az eredmény) és nincs arra opció, hogy erről lebeszéljem. A PDF-ek miatt kénytelen voltam feltenni az Adobe Reader-t.

Viszont hagyományos könyvekre remekül használható a Fabrik, tetszik a lapozás, pont annyit tud amit egy könyvolvasótól elvárok … részemről ajánlott.

# Külső USB tárhely csatlakoztatása

Mint már írtam fentebb, ez a rész óriási csalódás volt. A gyakran elhangzó “csak rádugod és működik” egyeltalán nem igaz.

Ott kezdődik, hogy kell egy OTG kábel. Ez nem nagy kaland, 1-2 dolláros tétel pl a dx.com vagy ebay-en, de itthon is lehet már venni 990 Ft-tól pl. edigital.hu-nál.

Mint minden kiegészítő esetében, itt is elég nagy a szórás minőség terén úgyhogy nem biztos, hogy amit megvettél, azzal működni is fog a kapcsolat, kicsit kísérletezni kell.

Google nexus 7 otg kábel (Asus Nexus 7)

Mivel az itthoni beszerzés a legegyszerűbb ezért hivatkoznék arra, amit az edigital.hu-nál írt az egyik látogató:

Ami tetszik: működik Nexus 7-tel
Ami nem tetszik: –
Helló! Az imént frissítettem a Nexus 7-emet 4.3-ra és jelentem, hogy tökéletesen működik a kábel. A tabletem root-olva van. A következőket próbáltam eddig: egér (egy Dell egér, amit irodai laptophoz adnak, meg egy Fujitsu-Siemens, szintén irodai), illetve amihez eredetileg vettem, egy Genius SP U150x kis hangszóró, ami USB-n keresztül kapja az áramot. Így most táp nélkül tudok kicsit jobb hangzással zenét hallgatni róla.

Itt is elhangzik: root-lt a tablet.

Amit még találtam a neten a témában az az, hogy ajánlották tesztelni kell a kábelt, jó lesz-e. Ennek egyik egyszerű módja hogy ha egy USB-s egeret vagy billetnyűzetet rádugsz a tablet-re, azzal lehet irányítani a gépet.

Nekem az ithon lévő OTG kábellel pl. egy Microsoft Wired Desktop 600 simán működik. Ugyanezzel a kábellel más androidos telefonon simán működik az adaátvitel külsős eszközről, úgyhogy marad az hogy biza ez root-olást fog igényelni. :S

Nexus media importer

Ja amit még kihagytam, hogy a Google Play Store-ból megnéztem több programot is a témában, pl. Nexus Media Importer-t és az OTG Disk Explorer Lite-t. Az előbbihez azt írják hogy root-olás nélkül is menni fog az adatátvitel. A tesztem szerint viszont nem fog menni.

Otg disk explorer lite

11 COMMENTS

  1. Szia Öreg Harder :)

    Nem akarlak el szomoritani, es ne legyen igazam, de tavaly én is vettem egy csúcs szuper Asus tabletek, olyan 250.000 Ft értékben, fel es pár update után a polcomon landolt, mert rohadtul be lassult. Alig van rajta app, csak szinte a kötelezőek, de szinte az összes androidos cuccommal így voltam. Azért sajnálom azt a tabletek, de azóta nem használok androidos cuccokat. Ami nagyon jo volt benne a billentyűs dokk plusz aksival. Ez az különben Eee Pad Transformer Prime TF201.

    By JMP

  2. Szia Karcsi! :)

    Rég beszéltünk de örülök hogy írtál és köszi a véleményt/tanácsot, még ha nem is jó hír amit írtál. :)

    Android-os tabletem még soha nem volt, így nincs összehasonlítási alapom csak az ipad 2, de ha ez is ennyire be fog lassulni a jövőben (ez hamar ki fog derülni szerintem), akkor max visszaváltok megint ipad-ra, addigra úgyis kijön az új mini. :)

    Nem örülnék neki mert amúgy nagy bennem a hajlandóság hogy android-os cuccom legyen (a telefont is simán lecserélném ha úgy látnám, hogy egy mostani top android-os jobban megfelelne), de eddig nem találtam ilyen készüléket.

    Írod hogy kevés appot használtál így felmerül bennem a kérdés, hogy esetleg nem érte volna meg fél évente egy reset-t nyomni rá és feltenni azt a pár programot mondjuk 1 óra ráfordítással? Mondjuk lehet hogy úgy vele Te is mint én: nemáááá …. nem akarok én ezzel vacakolni, nem azért fizettem ki ennyit érte.

    Ipadból most mit használsz?

  3. Szia :)

    Ipad 4, telo 5os iPhone + iMac 27-es, sose voltam oda a mac cuccokert, de most a piacon a legjobbak ezekben a dolgokban, most egységesítettem mindent. Kipróbáltam a wintelot is Nokia 820 most Adrika használja. Sose gondoltam volna hogy mac felhasználó leszek, de ami jo az elott én is meg hajlok. Nekem az összes androidos cuccal ez volt a bajom. De az irodában szinte mindenkinek. A iPhone 5os 140 napja megy restart nélkül, mostmár megvárom mikor hal meg magátol csak utána teszem fel az Ios 7 et :)

  4. Szia,

    a MacBook-ot lehagytam :)

    Szoval a baj ott van, hogy az updatek olik meg az androidot, a hivatalos rendszer frissites, 4.1.1 es teljesen kinyirta, ez van.. olyan mint a microsoft :) egy update kinyirja a rendszert, azt kell, hogy mondjam a noki820 as legalabb meg mindig olyan gyors mint az elejen volt.

  5. Ismerős a szitu, akkor ugyanarra jutottunk az évek folyamán. :) Nálam is 27-es imac van + egy Macbook Air, teló most iphone 4S és a tablet volt eddig az ipad 2. Játszani nem szoktam, a buherátorkodásból már kinőttem, munkára kellenek az eszközök és nincs már időm/energiám velük vacakolni.

    Nekem a mostani ipad mini nem bejövős darab, viszont a 10-eset hurcolni macerás utazás közben (kézben).

    Szóval most részemről emiatt volt nagy váltás ez a tablet, de mindenképp adok egy esélyt az android-nak mert van számtalan olyan dolga is, ami viszont sokkal fejlettebb mint a konkurenciánál. Csak hogy néhányat említsek:

    hangfelismerés/diktálás Ez itt remekül megy, esténként volt hogy csak diktáltam a chat üzenetet, alig kellett 1-1 részt kijavítanom (és arra is adott javaslatot szóval még csak gépelnem sem igazán kellett).

    Egy microUSB kimenet és azon keresztül kommunikál mindennel, tölhető stb… gyakorlailag egy darab USB kábellel (és necces esetekben viszem a töltő is) el tudok utazni vele mert szinte mindenhol van lehetőség használni. De akár az irodában is megkérdezem hogy épp kinél van microUSB-s töltő (ha merülök), lesz több jelentkező.

    Ezzel szemben az Apple-nél mindenhez külön töltő van és még egyes típusokon belül (lsd telefontöltő változása az évek folyamán vagy pl. ott a macbook töltőjének módosítása) is változtatgatnak. Ettől megőrülök, egy tucat töltő meg kábel van itthon ezek miatt.

    Egyszerű adatmozgatás gép és tablet között. Az itunes baxakodás kikészít, pedig volt időm hozzászokni és még csak nem is arról van szó hogy Windows/itunes kombót kéne használnom (mert azt még jobban szídják).

    ———

    IOS7-tel én megvárom min. 1-2 frissítést, most még kollega is visszarakta a 6-os mert annyira rossz volt a 7-es, ipad4-en teszteltük minap mikor kijött hivatalosan is. :) Baromi bugos még a cucc.

  6. Szia,

    Igen ezek mind előnyök és az IOS nagy hátránya, hogy nem lehet semmire használni az eszközt pl, ha hirtelen valamit ki akarsz másolni zenéket vagy bármilyen nagyobb fájlt azt ugye csak úgy nem tudod használni mint az androidos telot vagy tabletet. Ez viszont nagy fekete pont az Apple-nek :)

  7. Szia!
    Nexus 7 (2013)
    Nexus media imported
    Az otg kábellel felismeri a pendrive-ot, de (protected) ír ki.
    Mit kell tennem?
    Kösz. előre is :)

  8. Sajnos nincs ötletem, mint látod a bejegyzésből én még idáig sem jutottam el. :D Ha esetleg találsz megoldást, írd meg nekem is légyszíves!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here