Hihetetlen, hogy kis hazánkban mennyire nem lehet PDA komptabilis oldalakat találni. Az előbb próbáltam keresgetni olyan lapokat, melyeket józan paraszti ésszel mondjuk egy PDA-n meg szeretnék nézni, és hát … gyakorlatilag nem találtam semmi használhatót percek alatt sem, ami azért elég nagy szó.
A Google-nak van PDA-ra optimalizált oldala (google.com/pda), ez azonnal meglett. Ám hogy egy

  • moziműsort meg tudjak nézni,
  • esetleg a mozijegyet meg is tudjam rendelni vagy venni,
  • a várható időjárás jelentést elolvassam,
  • kaját tudjak rendelni (azt majd még megnézem, hogy a Netpincér hogy jelenik meg),
  • átfussam gyorsan a nap fontosabb híreit, ha lehet kategórizálva (pl. a sport érdekel, a belpolitika vagy technika nem),
  • stb..

arra perpillanat nem látok reményt. Persze a Google Maps is közölte, hogy a térkép ezen a böngészőn nem jeleníthető meg, fasza. Szerencséjére sikerült feltenni a Google Maps mobiltelefonos változatát, csak el kellett látogatni a http://www.google.com/gmm/ oldalra, ott letölteni már telefonon keresztül a szoftvert, egyből települt, aztán az programok között a “Google Maps” ikonnal lehetett is indítani. Ez tetszik. :)

Na szóval hogy az eredeti témától ne térjek el nagyon, ebbe a bejegyzésbe fogom ezentúl beleírni, ha valami jó PDA-ra optimalizált magyar oldalt találok, hogy mások ne szívjanak annyit a keresgetéssel, mint én.

Ha tudtok ilyen lapokat, jöhetnek az URL-ek! Ja és ha van ötletetek, hogy mondjuk belvárosban az utcán vagy egy kávézóban hirtelen mire kellhet az ilyen miniatűr net, arra is jöhetnek ötletek. :) Biztos van ami eszembe sem jutna, lévén eddig nem használtam ilyesmit.

PDA kompatibilis magyar oldalak

+ pár kivételesen hasznos és/vagy jó külföldi lap

24 COMMENTS

  1. Emailhez nem kell felmenni weboldalra, van program hozzá. :) (igaz még nem tudtam beállítani, de majd …)

  2. Mondjuk ha beragad egy dugóba az ember 2méter/perc tempóval nem unja halálra magát(najó ez elég balesetveszélyes is lehet).
    Itt egy jobb: eszébe jut h vmit megkéne venni, de nemtudja az üzlet telefonszámát, nyitvatartását, talán még a címét se, lehet h zárvavan az üzlet ahova készül az ember és újatkell keresni. Erre mondjuk jólenne egy mobilnet.

  3. Hmm mivel nekem nem netképes a PDA-m, így ebbe a problémába nem futottam bele, de nagyon meglepődtem, hogy ilyen dolgokat szolgáltató oldalak ilyen mostohán állnak a PDA-khoz… Persze ezek többségében egyedi motort használnak ami erre nincs felkészítve gondolom. Komoly hiba… A vezető CMS-ek handheld pluginjai nemtom mennyire hatékonyak btw.

    Azért most hogy vettem egy új mobilt, ami bluetooth és EDGE képes, már bassza a csőröm, hogy tavasszal az olcsóbb, de wifi és bluetooth mentes Mio P350-est vettem a P550 helyett… Merthogy néha jól jött volna ha van net a PDA-án.

    Én ha veszek valam elektronikai jellegű, vagy csak drága cuccot, elötte mindig alaposan körbenézek a témában (és gyakran netről rendelem), ám néha előfordul, hogy ugyan már eldöntöttem, hogy veszek valamilyen cuccot, de még csak felületesebben néztem utána. Ám épp elöttem van valami ilyesmi a boltban és percről-percre fokozódó kényszert érzek az azonnali megvételére. Gyorsan utána lehetne nézni az adott cuccnak (ár máshol, pontos paraméterek, stb), hogy OK-e, vagy inkább meneküljek ki a boltból :D Kisebb befektetést igénylő cuccoknál ez járható út lehet szvsz, a drágábbak elött meg úgyis alaposan készül az ember :) Bolti eladóktól nem szeretek kérdezgetni, mert már láttam nagyfokú hozzáértést és érdekes parasztvakításokat… tisztelet a kivételnek mint mindig.

    Szóval pl. ilyenre jó egy netképes PDA :)

  4. Híreket esetleg RSS-ben lehet érdemesebb lenne, és akkor nem kell a para a csilli-villi hírportáloknál. Időjárás? Akkor szerintem Accuweather. Érdemes a linkelt oldal Downloads szekcióját megnézni, vannak benne mindenféle widgetek és pluginek szarásig! ;)

  5. Az emaillal az a baj, hogy vagy Outlook Email-t szinkronizálsz, de akkor on-the-go nem tudsz küldeni, vagy beállítod a POP3-at a Pocket Outlook-ban is, de akkor meg amit a gépben elolvasol, az a PDA-n olvasatlan marad. Megoldás az IMAP lenne, de nekem pl. gmailom van, és ott csak POP3 van, sajnos. Másik megoldás a helyi gépre telepített Exchange szerver lenne, de ez verébre ágyúgolyóval.

    Szerintem nem baj, ha egy oldal nem PDA kompatibilis, attól még NetFronttal simán lehet nézni, de a Pocket IE, az kriminális eredményt ad… Hírekhez meg ott az RSS reader (NewsBreak, mondjuk, bár a Google Reader Mobile se rossz megoldás, az Outlook 2007 feedeket még nem lehet szinkronizálni, szerintem), időjárásra én speckó Today modult használok, hogy mindig szem előtt legyen. Üzlet keresésre a GPS progi a királyos, egyszer újságosbódét kerestem így (persze nem volt meg ott az újság amit kerestem de ez nem a progi baja).

    Egyébként az AvantGo sem tűnik rossznak, ami a tartalmat mobilra optimalizálja, de mivel beteg volt az SD kártyám, még nem próbáltam ki…

  6. NET-ezésre maximum kis méretet a laptop-ot tudom elképzelni (most a wodafone háló-elérését tesztelgetem – eleddig kíváló ereményeket tapasztaltam) (és pl. filmnézés tekintetében is a lapotop a legkisebb méret, amit el tudok fogadni)

    De van ebben a PDA-n is fantázia, ám inkább a “jegyzettömb”, naptár, exel, és ilyesmi funkciókra tudom elképzelni. (szóval inkább adatbevitel-re)
    Bár még sosem fogtam ilyet a kezembe (PDA szerkentyű), így eléggé kevés tapasztalattal mondok ilyen badarságokat.

    Ti mit nem tudtok nélkülözni egy PDA tekintetében? Vagy is, “mire” tudjátok nagyon jól használni?

  7. Hát egy WinMobile alapú PDA alapvetően elég sok mindenre jó. Az egyik, ami nélkül nem tudnék meglenni, az a naptár + felatdatlista (igen, ilyen feledékeny vagyok) meg a diktafon. De a számológép is fontos (gimnáziumban matek tagozatra járok, egy komolyabb kalkulátor, mondjuk egy HP 15C SE emulátor jó, ha fel van rakva a gépre). Ami azt illeti, nyaralás alatt sokat netezek vele, de mp3 lejátszónak is néha használom, mer a MuVo TXFM rizsás kétsoros LCD-jénél jobb a VGA kijelző, még ha Windows Media Player fut is rajta… A másik fontos dolog a GPS (nehogy eltévedjek)! Sajnos nem tudnék meglenni a PDA Arvale sorozata nélkül is, az iGO-hoz kaptam az első részt, hihetetlenül addiktív, lehetetlen letenni, ha nincs szabad 50 órátok, NEHOGY ELINDÍTSÁTOK!

  8. Story: Haverom kiment egy évre amcsiba tanulni, azt jó tudni hogy ahova ment ott már alap dolog hogy mindenhol van wifi… letöltött a pdara egy skypot és máris ingyen telefonál haza bárhol is van :) enyi.

  9. Létezik, hogy a vista-ban lévő default outlook express, illetve a vista-s calendar, contacts stb.. nem elég ahhoz, hogy a telefonnal (windows mobile 5.0) lehessen szinkronizálni a számítógépet? A kapcsolat a gép – telefon között megvan, lehet kutatni a telefonban a számítógépen keresztül (explorer), de szinkronizálni … azt nem lehet. Mármint lehet, a Sync All parancsra kiírja hogy sikeres volt, csak épp nem cserélődött ki semmilyen adat a 2 cucc között. Egyszerűen a szinkronizálandó adatok listájában inaktív státuszt kaptak (contacts, calendar, appointments stb.) és a hiba oka a leírás szerint vagy az, hogy nincs kapcsolat a szgép és a telefon között (ami ugye a fentiek miatt kilőve), vagy hogy nincs telepítve az Outlook a szgépen.

    Ha tényleg ez a hiba, akkor nagyon csúnyákat fogok gondolni. :)

  10. Mi jellemez egy PDA kompatibilis oldalt? Menniy a max szélesség és magasság
    (ha van olyan)?

  11. Az összes ilyen szinkron cucc csak az OUTLOOK teljes változatával megy, hogy miért azt ne kérdezd, még nekem sem sikerült rájönni.

  12. @kris7topher: A POP3 levélfiók beállításánál lehetőség van a letöltött leveleket fennhagyni a szerveren, persze ezt a funkciót a PDA szoftverének is támogatnia kell.

  13. TLoF, akkor most finom leszek és nőies: kapják be a faxom. Egyszerűen nem akartam elhinni, hogy ennyi görény módon kényszerítsenek egy szoftver megvásárlására csak azért, hogy néhány dolgot – ami egyébként mind a mobil oprendszerében mind pedig a pc oprendszerében szerepel – szinkronizáljak.

  14. Most vettem észre, hogy a netvibes-nak elkészült a PDA verziója, a linkkel frissítettem a bejegyzést. Ki is próbáltam, kényelmes, gyors, úgyhogy azt hiszem nem keresek tovább RSS olvasót. :)

  15. A vége valami miatt lemaradt, próbálom újra:
    Hali!

    Úgy látom, az előttem szólók még nem küldték be:
    http://www.skweezer.net/
    átalakítja a honlapokat PDA barát verzióra. Tehát jobb, mint egy intelligens pda webböngésző, mert ezzel már eleve egy kitisztított honlapot töltesz le. Ez így gyorsabb és olcsóbb. (GPRS netet ugye adatforgalom után fizeted)

    Ugyan ez Google-nél:
    http://www.google.com/gwt/n/
    Pl. egy index.hu-t is simán meg lehet vele nézni. De mondjuk pl. az indexnek van vakbarát verziója, amiben eleve nincs semmi csak cikkek meg pár kép.

    Egyébként meg, hogy egy hazai pda-barát honlapot is beküldjek:
    http://www.geotrade.hu/pda/
    Igaz, nem tartalom szolgáltató lapról van szó.

    Nem ide trtozik, de ha már írok had reklámozzam magam itt. Van egy PDA-r készült billentyűzet programom, amit lehet egy kézzel kezelni, és ismeri a magyar ékezeteket:
    http://sala.sallala.hu/pda/
    (Sajnos a saját honlapom nem kifejezetten PDA-barát, szégyen, de még nem jutottam oda, hogy megcsináljam….)

  16. Az lenne a kérdésem hogy ha a weblapomat átalakítom PDA kompatibilisre, akkor tudok e valahonnan olyan programot leszedni amive a PC-men XP alatt tudom emulálni a PDA-t és meg tudom nézni rajta hogy hogyan is nézne ki az a mobil gépen???

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here