Korom Gábor, a Tükör módszer alapítójának sorozata a TV2-n, a címe: Egyik kutya másik nem. A műsor sajnos olyan időben van, amikor a munka miatt nem tudom megnézni, de szerencsére a TV2 oldalán fent vannak a részek és online is megtekinthetőek, illetve a blogon is beágyaztam őket, hogy egyszerűbb legyen az elérésük.

Tükör módszer - Korom Gábor - Egyik kutya másik nem c. műsora

Miért is ajánlom ezt a műsort, ezt a sorozatot és magát a tükör módszert?

A hagyományos “oktatási”, “kiképzési” praktikákkal ellentétben a Gábor által kidolgozott módszer egy sokkal emberségesebb, barátiasabb megközelítést biztosít ahhoz, hogy megismerjem a kutyámat, hogy új dolgokat tudjak tanítani neki, hogy az együttélés egyszerűbb, problémamentesebb legyen a hétköznapokban. Arra ösztönöz, hogy a kutyámmal szorosabb kapcsolatban és nagyobb harmóniában éljek, megtanít arra hogy mit akar közölni velem és megmutatja, hogy mi jó neki (sokszor nem az, mint amit feltételezel). A városi kutyatartás elég nagy kihívásokat támaszt nem csak a kutyák, de a gazdákkal szemben is és ezt az akadályt nagyon sokan nem tudják megugrani.

Én pl. nem szeretném, ha a kutyámat örök életében pórázon kellene sétáltatnom a városban. Jó lenne elengedni pl. a parkban vagy 1-1 olyan területen, ahol egyébként másokat nem zavar. Ha behívom, akkor jöjjön lehetőleg egyből, ne kelljen rekedtre kiabálnom magam. Nem akarok kirekedni más emberek és kutyák társaságából pl. csak azért, mert képtelen vagyok fegyelmezni, hatni rá. Fel kell állítani bizonyos szabályokat annak érdekében, hogy másokat ne zavarjunk illetve mert e szabályok időnként az életét menthetik meg.

A tükör módszerrel dolgozó kutyasuliban a tanításhoz segítségül hívják az oktatók a klikkert, amitől az elején kicsit vonakodtam (még a tanfolyam előtt, nem az elején már) mivel úgy voltam vele, hogy “ugyanmár, miért kéne bármi ahhoz hogy pl. Álmost le tudjam fektetni, fog az anélkül is menni“. Viszont végignéztem pár videót, utánaolvastam és rájöttem, hogy tényleg nagy segítség lehet, gyorsítja a tanulás folyamatát és közben pozitív megerősítésekkel tudatom a kutyával, hogy mit az amit szeretnék látni, mi a kívánatos viselkedés. Így ő is, én is élvezem a tanulás folyamatát, jó dolog.

Ha valakinek megvan az alábbi könyv és már nem kell neki, szívesen átvenném: Vámosi-Nagy Nóra: Klikk! – Ahogy a kutyák szeretnek tanulni.

A kis kitérő után visszatérnék a Tükör módszerre illetve az “Egyik kutya másik nem” c. műsorra. A felvételeket azoknak ajánlanám, akik … nem is, rosszul kezdtem el. A felvételeket MINDEN kutyásnak ajánlanám, tetszeni fog! Már persze csak ha szereted a kutyádat, ha hajlandó vagy a részeket végigülni, tanulni és időnként rájönni, hogy bizony Te is csinálhatsz valamit rosszul. A műsor szórakoztató, Gábor nagyon jó előadó (amiről a múlt héten személyen is meg tudtam győződni egy előadás keretében) és nagyon ért a kutyákhoz, “jól beszéli a kutyák nyelvét.”

A műsorban is elhangzik majd, hogy a tükör módszer 3 részre bontja a kutya és az ember kapcsolatát:

  1. tanítás
  2. viszony rendezése
  3. életmód

E gerincre épülnek fel a részek, mindegyikben 1-1 problémás esetet és a megoldást mutatják be, életmód és egészség tanácsokat lehet kapni ráadásul.

Egyik kutya másik nem – 1. adás

Egyik kutya másik nem – 2. adás

Egyik kutya másik nem – 3. adás

Egyik kutya másik nem – 4. adás

Egyik kutya másik nem – 5. adás

Egyik kutya másik nem – 6. adás

Egyik kutya másik nem – 7. adás

Egyik kutya másik nem – 8. adás

Egyik kutya másik nem – 9. adás

Egyik kutya másik nem – 10. adás

Egyik kutya másik nem – 11. adás

Egyik kutya másik nem – 12. adás

Egyik kutya másik nem – 13. adás

Egyik kutya másik nem – 14. adás

Egyik kutya másik nem – 15. adás

Egyik kutya másik nem – 16. adás

Az biztos, hogy én már nagy várakozással figyelem, mikor jönnek az új részek és ha lesz új rész, azt is kiteszem.

… és még egyszer nagy thx Dr. Lévai Péternek, Budapest legjobb állatorvosának amiért felhívta erre a módszerre a figyelmem, ő maga is elvégezte a kutyájával, majd ajánlotta nekem is.

2 COMMENTS

  1. Szerintem a Tükör módszernél jobbat nem adhatunk a kutyánknak. Ha egy boldog, kiegyensúlyozott kutyát szeretnénk magunk mellé társnak, akkor feltétlenül menjünk el egy Tükör-iskolába!

  2. Egyetertek! :) hetvegen megyunk az alapfoku vizsgara ugyhogy drukkolj majd nekunk!:)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here