Múltkor írtam “Kávéajánló: Guatemalai Maragogype az elefánt kávé” címmel egy ajánlót, hogy milyen finom kávét ittam.

A bejegyzés hatására (már csak emiatt is megéri blogolni!) kaptam sok jó ötletet, hogy mit érdemes még kipróbálni és hát én meg nem voltam rest, meg is fogadtam őket :) Okéoké, még nem tudtam mindent beszerezni, de folyamatban van a project.

Tehát elsőként a Nándor által ajánlott Segafredo “Le Origini” családjából vettem meg amit tudtam.

Segafredo le origini kávék - Brasile, Costa Rica és Perú

Hát gyerekek, azt kell mondjam, hogy ez bizony bitang jó kávé … A Costa Rica kávé picit érdes, elég markáns, nagyon zamatos, intenzív ízű a hagyományos kávékhoz képest. Az ízvilága sokkal közelebb áll a Frei féle Maragogype kávéhoz, mint mondjuk egy Karavánhoz.

A Costa Ricából még van (egyelőre), de ha fogy, az biztos hogy még fogok venni.

A következő amit kibontottam a jobb oldali Perú volt. Ebből még csak 2x ittam, de igaza van Nándornak, sokkal lágyabb íze van. Nem meglepő módon a feleségemnek ez azonnal ízlett szemben a Costa Rica-val, amire csak másodjára mondta, hogy jó. A Costa Rica számára erős volt.

A “Brasile”-t még nem bontottam ki, mert nagyon pici van még a Maragogype kávéból is meg van egy kisebb adag piros Karaván … szóval így is 4 kávé van épp kibontva.

A következő körre pedig velük nevezek be:

Frei maragogype etiop kolumbia supremo kávék

Ugyanis ma elmentem a Mammut-ban található (2. emelet, Libri könyvesbolt) Cafe Frei -be és vettem egy Etióp és Kolumbia Supremo csomagot.

Az eladó srác rendes volt, elmeséltem neki hogy kb mit szeretnék, melyiket kóstoltam, az miért tetszett és erre ajánlotta ezt a 2-t. Azt mondta, hogy ha a Maragogype ízlett, akkor próbáljam meg utána a Etióp-t majd a jóval lágyabb Kolumbia Supremo-t.

Szóval tartani fogom ezt a sorrendet, butaságot már csak nem ajánlott… igaz? :)

Aminek most még utána szeretnék járni kicsit:

  • kell egy jó kávédaráló, mert kávézni úgyis fogok és ahogy látom, ezentúl állandó vendég lesz itthon valamelyik csomag … öcsémnek meg vissza kell adnom a kávédarálót úgyis.
  • milyen más, de nem horribilis árú kávéfőző van, amit talán érdemes beszerezni? Most itthon 2 kotyogós meg egy elektromos van. E témában elkezdtem olvasni most Ervin cikkét: Kispad.hu: Főzzek egy jó kávét? – 1.
  • Visszamegyek valamelyik nap a kávézóba és hogy suexID is ajánlotta, megkérem a srácot hogy adjon pár ötletet és tippet e témában. Ki kell majd fogni egy olyan időszakot amikor én sem rohanok és nincsenek is mögöttem 5-en …
  • A Tibor által ajánlott Pellini-t is szeretném kipróbálni, de ezt eddig nem láttam boltokban

Amit még szerettem volna leírni, hogy a múltkor neten vagy nagyon drága helyeket találtam mikor a Frei kávékat néztem, vagy nem tudom … lényeg, hogy egyeltalán nem horribilis az áruk, igaz a mennyiség sem 250g.

Kb 750 és 1000 Ft között mozog most 1-1 csomag ára (fajtától függően). Ezért a kettőért 1725 Ft-t fizettem. Ezt azért jelzem, hogy bőven kifizethető kategória és nagyon más ízvilágot képviselnek, mint a szokásos kávék.

Ha új ízekre és illatokra vágysz, ne hagyd ki.

7 COMMENTS

  1. a frei kávék ahogy néztem, kb a közép-felső árkategóriát képviselik (1000-2000 forint között, 250 gramm), nálam is tervben van már, hogy kipróbáljak párat. a le origini hihetetlenül jó az árához képest szerintem, talán az egyetlen hiányossága az, hogy hamar elveszti az aromáját (szubjektív tapasztalat). a brazil is ízleni fog, ha a perui bejött, nálunk a costa rica nem aratott akkora sikert, pont a “karcossága” miatt. a vergnanot is próbáld ki feltétlen!

    kávéfőzőt illetően… ha jó kávét akarsz inni, mindenképp egy presszó főzésére alkalmas gépet (15 bar) kell beszerezni szerintem. nekem egy krups van otthon (xp5220), remek masina, bár a kar (amibe a kávét töltöd, és tekered a gépbe) elég gyenge konstrukció, a cégnél már kettőt eltörtek a kollégák és az otthonin is van egy hajszálrepedés – ez a gép kb 35-40 ezer körül beszerezhető. olcsóbban vannak saeco gépek is (sokan a saecora esküsznek), van abból is egy a ustreamnél, azt hiszem másfél évig húzta – jó konstrukció, de engem az olcsó müanyag burkolat nagyon taszított.

  2. Pont jókor jött a bejegyzésed :-) Egy hete ki kellett dobnom a legutóbbi kávéőrleményt, mert a belőle készített kávé ihatatlan volt (Régen nem ittunk kávét itthon …). Elhatároztuk hát, hogy veszünk “valami finomat”. Hát persze! De olyan óriási kínálattal álltunk szemben a boltban, hogy nem is tudtuk, hol kezdjük.

    Egy kiindulópontunk azért volt: legyen Arabica! Azt hallottuk, hogy az finom. A Wikipedia szerint gyakoribb, mint a Robusta. Tehát elsőre egy Caffé Vergnano 1882 nevű kávé mellett döntöttünk, ami fém dobozos kiszerelésben őrölve kapható. Az árra sajnos nem emlékszem. Az íze selymes, kellemes. Megjegyzem, hogy mi tejjel és mézzel isszuk a kávét és az előbb két tegnap készített almás-csokis muffint is elfogyasztottam mellé :-)

    Egyelőre sem őrlőnk, sem profi kávégépünk nincs, csak egy kotyogónk, de tervezzük mindkettő beszerzését.

    Az lenne a kérdésem, hogy a kipróbált kávék közül a név fantázianév vagy pedig a származásra utal, illetve, hogy milyen típusú kávékról van szó, valamint, hogy tejeskávéként ugyanúgy kijön-e az ízek különbözősége, mint feketének!

  3. Nekem már elegem lett a nescafékból, meg van egy kotyogós otthon, ami szer kávét főz, úgyhogy karácsonyra kaptam a szüleimtől egy Delonghi EC155-öt. (http://ec155p.com/)
    Ezt csak ajánlani tudom, kicsi, egyszerű, gyors, és irtó jó kávét főz, talán kicsit alasony az egész, csak kicsi kávéscsésze fér be alá, de az nem baj…
    Én karácsony óta kísérletezek a kávékkal, Lavazazz d’Oro, Tschibo Milano Style, meg valami specko Costa Ricai volt eddig. A Costa Rica nekem is nagyon bejött, mindennapokra szerintem a Milano se rossz, de ki szeretném próbálni én is a Frei kávékat.

  4. derelict,
    Köszi a tippet, a Caffe’ Vergnano-t is felvettem a listára. :)

    A kávéfőzőn még filózok, érzem hogy ezt a témát jól körbe kell járnom, mert nagyon sok új infót találtam már tegnap óta is … :) Árban meg azért nem mindegy, hogy mit választok, már ha választok a végén valamit …nem tudom még, hogy ennyire szeretnék-e belemenni ebbe a témába. :) (50.000 – 100.000 Ft közötti kiadás csak a kávéfőző és a daráló, középkategóriában is).
    Otthon vagy egyébként ilyen típusú kávéfőző, megnézem majd pontosan milyen márka/tÍpus, meg utánaolvasok a neten.

    Evian,
    ezek szerint sikerült egyből egy olyan kávét kifognotok, amit mint látható, pl. derelict is ajánl .. :)
    A témát még én is csak körbejárom, most ezek az oldalak vannak épp soron:
    http://www.kavezona.hu
    http://www.kavekorzo.hu

    Én magam egyébként nem tartom hardcore kávéfogyasztónak abban az értelemben, hogy “az igazi kávéban sem tej, sem cukor nincs” … nekem bizony kell a tej és a cukor is bele. :) Teánál simán meg tudtam csinálni és viszonylag gyorsan rá is lehet kapni, hogy üresen iszom, de a kávé nekem túl keserű önmagában.

    Kérdezted, hogy “tejeskávéként ugyanúgy kijön-e az ízek különbözősége, mint feketének” … szerintem simán, az összeset eddig így próbáltam ki és nagyon-nagyon eltérőek ízre, bőven kijön a különbség közöttük. A névvel kapcsolatban nem tudom, hogy melyik kávénál takarja a származási helyet és melyiknél csak fantázianév, de pl. a Frei kávézó honlapján a kávé típusok ismertetőjénél úgy olvastam, hogy a neveik a származásra utalnak.

    Laze,
    Köszönöm Neked is az ajánlót! Ahogy nézem, ez is 15 Bar nyomással készíti a presso kávét, árban tényleg baráti a cucc. :)
    Lavazza-t vettem én is tavaly ősszel, Olaszországban sikerült valami hihetetlen finomat inni és gondoltam itthon is folytatom …de valahogy nem volt ugyanaz, talán a napsütés és a tenger hiánya miatt vagy .… nem rossz nah, de lehet hogy egy új kávéfőzővel majd nekifutok újra. :)

  5. Közben megvan, hogy otthon valószínűleg ezt használjuk: Rowenta ES 050 Allegro

  6. Igen, igen, hozza 15bar-t, nálunk ez fontos szempont volt, gyönyörű, habos kávét főz. Árban felülről közelítve bár, de egészen el lehet jutni 20ezer közelébe is.
    Én nem tartom magam hardcore kávésnak, és én sok tejjel iszom a kávét, csak próbálok igényesen hozzáállni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here