Korábban volt 2 bejegyzésem már kávé témában és most megosztanám az eddigi tapasztalatokat:

A kávégépet azóta lecseréltem egy Delonghi EC155 -re, amit laze ajánlott (és ezúton is köszi a tippet) és tényleg jó, elégedett vagyok vele. :) Gyorsan, finom kávét főz, egyetlen hibája szerintem hogy hajlamos berezonálni és ilyenkor a kávéscsésze nagyon picit odébbmászik, ha nem figyelek. :)

Róla van szó: Delonghi EC 155 Espresso Machine videó

A kávék kapcsán egy javaslat: nem mindig a nagyobb bevásárlóközpontok (pl. tesco) a legolcsóbb, érdemes szétnézni más boltokban is. Pl. a környékünkön van egy kisebb bolt ahol a Segafredo kávékat 735 Ft-ért lehet kapni (250gramm), miközben ugyanaz a tesco-ban 1099 Ft. Érdemes a neten is szétnézni, mert van ahol 759 Ft és kicsit nagyobb mennyiségben vagy más árukkal rendelve bőven megéri házhoz szállíttatni.

Kávék terén egyelőre a kedvenc továbbra is a Guatemalai Maragogype, igazán különleges íze van. Nagyon bevált a Segafredo “Costa Rica“-ja is, a legtöbb ebből fogy mostanában. A Segafrado “Brasile” sem rossz, viszont a “Peru” nekem már nagyon lágy, ennél a markánsabb ízű kávékat szeretem.

Az Eióp Yrgacheffe szintén nagyon finom, a Kolumbia Supremo viszont nem hagyott bennem maradandó nyomot.

Ami csalódás volt kicsit, az a Dallmayr Classic. Nem olcsó, többet vártam tőle de olyan .. semmilyen. Nem rossz, de még a Peru-t is szívesebben megiszom.

Kávék - 2. nagyobb kör

Az Arany Fekete nem rossz, hanem egy vicc. A rossz értelemben. :) 399 Ft volt és nem gondoltam én sem komolyan, hogy ebből valami jó is kisülhet, de kíváncsi voltam rá hogy ennyi pénzért manapság mit lehet kapni. Semmi jót! :) Azon túl, hogy gyakorlatilag inkább habzott mint lefőtt (ezt csak a kotyogósba mertem betenni, mert már a darálék is ótvarul nézett ki), 2x elugította a kávéfőzőt és a 3. próba eredményét (mikor lejött a normál adag kb 1/4-e és megint nem jött át a víz rajta) kóstolás után kiöntöttem. Soha többé ilyet! :)

A Tchibo Espresso “Sicilia style” kávéja meglepően jó, nekem kb egy súlyban van a Segafredo-val, de persze más ízvilág. Gyönyörű, nagyon finomszemű őrleménye van, csodás mélybarna az egész, legszívesebben már abba beleettem volna kis kiskanállal. :) Ezt merném ajánlani másnak is, kóstolja meg.

A többit (Pilvax, E Tchibo Espresso Milano Style, Tchibo Exlusive) még nem próbáltam ki, mert nem akartam ennyi kávét kibontogatni, várom hogy kicsit fogyjon most a többi.

Ja az Illy-t néztem de bevallom azt nagyon drágának tartom tartós fogyasztásra, mert 3000 Ft környékén indul. Egyszer kipróbálom majd azt is, de egyelőre nem vettem.

14 COMMENTS

  1. Üdv!

    Keresgéltem a neten, találok-e egy bejegyzést arról, ami böki a csőrömet, de eddig csak ezt leltem vonatkozó témában.
    Mint említetted, a Tschibo Sicilia Style (és a Milano Style is), nagyon finom szemű őrlemény. Ehhez annyit tennék hozzá, hogy túlságosan is. Én klasszikus kis kotyogósban főzök kávét, és bár ízlik mindkét fent említett kávé, a kotyogósban jóformán használhatatlan. Túl apróra van őrölve, egyszerűen a finom őrlemény eldugítja a lukacskákat, amin a gőznek át kéne közlekednie, így egyre csak nő a nyomás, míg egyszer csak átnyomja magát, egy jó adag kávéőrleményt is magával víve, és a nagy nyomással kirobbanó gőz miatt nem mellékesen a teljes tűzhelyet cseppekkel beborítva.
    A végeredmény a normálisnál kevesebb kávé, az is igencsak törökösen, a pohár alján jó egy centi kávédarával…
    Szóval jó kávé, de aki nem gépet használ, annak szerintem szívás.

  2. Kotyogósban még nem próbáltam főzni ezekből, de bőven el tudom képzelni hogy bizonyos kávéfőzőket tényleg eldugít, szinte már liszt finomságú az őrlemény. Viszont azt is tudni kell, hogy az egyik legfinomabb őrlemény tudtommal az espresso (talán a törökkávé ilyen aprószemű még) és ugye a csomagra rá is van írva nagybetűkkel, hogy espresso. Nekem úgy tűnik, hogy ez a tényleges espresso kávéőrlemény és nem az, amit a többi csomagban lehet találni.

  3. Köszi a beszámolóid érdekes olvasmányok…Olvastam, h a Lavazza nem ízlett, figyelmedbe ajánlom a Lavazza Rossa tipust szerintem az nem rossz kávé, az ára 1200 ft körül mozog. Segafredobol hasonló az ízlésünk. Amit ajánlok az itt lévő oldalon kapható kávék, igaz nem olcsóak de igazán finom , minőségi kávék. Ezek itt épp fél kilós kiszerelésben vannak, de van nagyobb is.

    http://www.avxcafe.hu/avxcafe/eshop/1-1-Frissen-porkolt-kavek/7-2-Frissen-porkolt-kavek-500g

    Amit még javaslok ehhez a kávéfőzőhöz amit használsz az a teljes nyomásnövelő-krémesitő leszedése és vegyél bele egy normális szűrőt, az eredmény majd magáért beszél. A szűrő olyan 4000 ft körül van.Itt egy videó erről:

    https://www.youtube.com/watch?v=BbDMV2k9yWQ

  4. Szia Zsolt! Köszi a linket és az ajánlót! A Rossa-t próbáltam már (itt írtam róla: https://blog.harder.hu/kaveajanlo-ujra/) de nekem nagyon nem ízlett, pedig nagyon drukkoltam neki.

    Lehet megint veszek egy csomagot majd, megpróbálom a mutatott módszerrel lefőzni. :)

    Írtad hogy 4000 ft körül van ilyen szűrő, tudsz esetleg konkrét boltot/helyet ajánlani ahova szerinted érdemes menni és megvenni? Rákeresek addig is a neten persze, csak ha már van konkrét tapasztalatod hogy melyiket, hol érdemes megvenni, sokat segítene. :) thx!

  5. Évek óta fogyasztom az Arany Fekete kávét, pontosan azért, mert fele nem valódi kávé, hanem cikória. Most eltünt a boltokból és a gyártó nem gyártja. Pedig nincsen hasonló jó minőségű cikóriás kávékeverék.
    Soha nem volt probléma a kávé főzése.
    Az egészséges termékek mind eltűnnek, helyettük egészségkárosítóakat lehet kapni.
    Élelmiszermérnök

  6. jó kis ajánló, add valami körvonalat a kávékról.
    de szerintem ahoz hogy megitéljünk egy kávét ahoz egy rendes kávéföző is kellene.
    de akkor gyorsan rájönne az ember hogy a bolti kávéól nem lehet rendes eszpresszót csinálni és onnan már mimcs visszaút:-))

  7. Nekem nagy kedvencem a Tchibo Espresso Sicilia Style. A Milano is ugyanolyan jó, de a dél olaszos pörkölésű Sicilia nekem karakteresebb ízvilág. És mivel ezeknek a kávéknak az ára is igen barátságos (8-900 Ft/250 g), így mindennapi fogyasztásra is megfizethetőek.

    Az említett őrlési finomság nagyon lényeges, durvább őrlésű “minőségibb” kávék gyakran rosszabb eredményt adnak. (Ez a kávé valóban nem kotyogóba való.)

    Ugyanolyan tudású kávéfőzőt használok mint te, csak más márkájút és az eredmény egy nagyon finom espresso! Vicc, de sok kávézóban (nem kocsmában, hanem kávézóban) rosszabb espresso-t készítenek mint én otthon az említett kávéból huszonezer forintos géppel…

  8. Az utóbbi időszakban mi is pont ugyanezt isszuk, favorit lett a Sicilia :) Annyi kiegészítéssel, hogy nem darálja vesszük, hanem szemes formában és egyszerre csak egy kisebb adagot darálunk és főzünk le.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here