Eddig a borotválkozás nálam mindig úgy zajlott, hogy – mivel érkényen a pofámon a bőr de erős a szőr – a nagyját eltávolítottam egy elektromos borotvával, majd az apraját egy hagyományos borotvával szedtem le. A hagyományos alatt azt értem, hogy fogtam egy borotvahabos flakont, kinyomtam a habot, felkentem a képemre majd a lehető leggyorsabban igyekeztem úgy megszabadulni tőle, hogy közben a szőr is tűnjön el. Nem mondom, egész gyors, ám valahogy lélektelen és unalmas az egész, utálom az elejétől kezdve a végéig.

Körülbelül egy hete vettem egy új borotválkozó készletet. Igaz még nem teljes a szett, de már megvan a borotvakrém és a pamacs. Van valami varázsa, amikor a borotválkozás során kikészítem a krémet, pamacsot és a borotvát a mosdókagylóra. A krémről lecsavarom a kupakot, a pamacsot bevizezem. A krémből felviszek kicsit az arcomra, majd azt a bevizezett pamaccsal komótosan felhabosítom. Kicsit tovább tart persze mint az instant habbal, de nem is tudom … nem zavar, inkább megnyugtat. Van valami kellemes ebben a szertartásban. Ráadásul a bőröm is jobban bírja így. Az, hogy a kezem helyett egy pamaccsal habosítom fel a cuccot és hogy az egész több ideig tart, sokat javít a a helyzeten.

A pengés borotva most szentségtörő módon egy eldobható műanyag Gillette, de ezt ki fogom dobni mert egyébként is utálom mint a spamet, szar 2 pengés vacak ami 1-2 borotválkozás után már inkább nyúzza a szőrt ahelyett, hogy vágná. Helyette gondolkodom egy hagyományos 1 pengés, mondhatni „ódivatú”, cserélhető pengés borotván, de ezzel kellemetlen tapasztalataim vannak. Anno nagyapámnak volt ilyenje amit kipróbáltam és olyan durván szanaszéjjel vágtam magam vele, hogy ha valaki közvetlenül utána lát meg, biztos kórházba vitt volna akaratom ellenére is.

Szóval ezen még filózok… penge csere lesz, csak még nem tudom, mire. :)

Te hogy és mivel borotválkozol?

97 COMMENTS

  1. Hát én ajánlom a borotva kést fenőszíjjal. Meg kell vele tanulni bánni, az első néhány alkalommal szét vágja magát az ember, viszont utána egy életre meg van a borotvája, nem kellenek az ilyen sok pengés, rácsos bigyók.

  2. garrotter,
    te hol vetted és milyet (és fenőszíjat?), milyeneket lehet kapni? Mennyi idő volt míg megtanultál vele borotválkozni? Milyen gyakran kell fenni? Mennyi ideig tart amíg fened?

    SorX,
    Milyet néztél ki? :)

  3. Első alkalommal én is nagypapád féle verziót használtam. Sőt, még most is! Kezdetben én is össze-vissza vágtam magam, de azóta semmi (1-1 karcolás becsuszandék, ha elvonják a figyelmemet). A súlya jó nehéz, a pengéje tűéles. Szóval bejött. Amúgy a Kispad írt egy nagyon jó cikket a témáról.

  4. Üdv, koma! :)

    Én meglehetősen fogyasztói társadalom vagyok ebből a szempontból. Wilkinson borotvát használok, abból mondjuk nem eldobhatósat, hanem cserélhető pengéset, Wilkinson Quattro-t, ami ugye a nevéből is láthatóan négy pengés.

    Én nem habot használok, mert az durva, nem jó, meg nem puhít annyira, szóval Nivea borotvagélt használok, és arcszesz is Nivea. (Régebben a két komponensű, de olyan már nincs…)

    Hát ennyi.

  5. Nagyon jó cikk volt, illetve ennek nyomán még tovább keresgettem és már ki is néztem, hogy miket szeretnék majd megvenni. :) (penge, pamacs stb.)

  6. Szia laze :)

    Amíg nem találok megfelelő cuccot, addig nekem is maradnak az ilyen pengék, bár bevallom én eddig mindig Gillette-t használtam, lehet kipróbálom átmenetileg a Wilkinson-t. :)

  7. A wilkinson ezerszer jobb, mint a gillette, szerintem… ;)

    Nekem ez a habos-pengés megoldás olyan kicsit pepecselős… Én szeretek úgy borotválkozni, ahogy borotválkozom… :)

  8. Most vettem egy bóvli Wilkinson pengés borotvát, de ahogy sejtettem, nagy xar. :) Valami 800-900 Ft volt (nem röhögni, mindenképp kellett vennem valami borotvát mert elfogyott pont), műanyag a feje, úgyhogy se súlya nincs és tuti, hogy a műanyag menete sem fogja sokáig bírni. Nem baj, pár borotválkozásra jó lesz, addig megpróbálok beszerezni egy normálisat.

    A penge szintén wilkinson, azzal nem lesz gond.

  9. A habozás nálam kimarad, de én – egy átmeneti időszak kivételével – közel 30 éve csak hagyományos, cserélhetős pengés borotvát használok. A befogó Gillette, fém a feje és a csavarja is. 1978 augusztusi, egy héttel a bevonulásom előtt vettem :-))). Ma is hibátlan, arra kell figyelni, hogy meg legyen szorítva a fej a pengén, ne hagyd lazára és akkor nem fog se nyúzni, se vágni. Pengében én is Wilkinsont használok (a kis műanyag dobozost), mert könnyebben tárolható.

    Az átmeneti időszakban bedőltem az akkor megjelenő Excel/Protector sorozatoknak. Nem voltak rosszak, de amikor évente új befogót kellett venni, mert az új fejek nem illeszkedtek a régibe, a fejek ára pedig már 300-400 Ft körül volt darabonként, akkor felkaptam a vizet és átmentem retróba.

  10. Villanyt nem használ senki? Én nem olyan régen tértem át rá. Először egy rezgőkéses szaráz/vizes Panasonic, de az nagyon rossz választás volt… Most egy Philips HQ7140-est nyúzok úgy fél éve. Nem elvetemülten beárazott high-end, de jó kis gép, én meg vagyok vele elégedve.

    Elötte évekig Mach3, meg 1 borotválkozás erejéig egy Wilkinson Quattro. Na azt utána egyből kidobtam, mert össze-vissza szabdalt :)

    Eldobhatóból talán a legjobb amivel összeakadtam az egy 3 pengés Bic 3 volt. Vagy valamelyik alfaja :) A kriminális 2 pengés Gillette-ekhez (jó, abból is vannak tűrhetőbbek) képest… már-már Mach 3 szint.

  11. Jelenleg Gilette Mach3, de nem tartom igazán jónak. Viszont már van pamacsom, és cserélhető pengés borotvám (Soluna), még jó pengét kell beszereznem. Itthon kevésbé ismert, de kiváló minőségű borotválkozás előtti – közbeni – utáni termékeket gyárt a Germaine de Capuccini (http://www.szepleszel.hu/ferfikozmetikumok.html), néhány helyen beszerezhető.

  12. Tcat,
    én használok “előborotválkozásként” elektromos borotvát, csak az a helyzet hogy edddig egyetlen sem végzett tökéletes munkát, egyszerűen nem viszik le az összes szőrzetet. :)

  13. A Pana nem, de a Philips rendben leszedi, ha nagyon muszály még a 2-3 naposat is pedig elég erős arcszőrzetem van. Igaz egy 3 napos az már elég sokáig tart, de hát a villany már csak ilyen, csak akkor gyors ha minden nap adsz a pofádnak :) Arcbőr kérdése gondolom. Na megyek is, mert ezen a hosszú 7végén még nem borotválkoztam :)

  14. Hello Harder!

    Én 19 éves vagyok, már kezdi megszokni a bőröm a borotválkozást. Én egy Gillette Fusion 5 pengés borotvát vettem, mert előtte sz*rabbnál sz*rabakkal próbáltam nyírbálni magam. Szóval igaz, hogy 5 pengés, de nem is tudom, már 3 hónapja ugyanazt a pengét használom rajta és tűéles! Egyébként azért is vettem ilyen 5 pengést, mert valóban sokkal kisebb a bőrirritáció. Érdekes egyébként, hogy mennyien szeretnek borotválkozni, én 2, maximum 3 naponta borotválkozom, de eléggé utálom a “szertartást”. Ja, ha aftershave, akkor én is Nivea-t mondok. A fehér üvegfalú kivitelt. Nagyon jó!

  15. Ezek szerint nem olyan erős az arcszőrzeted. Vagy a Fusion pengéi még jók. Mach 3 pengéi is jók voltak eleinte, aztán érezhetően hamarabb elkoptak (a Turbo, a régi változat nem… szerintem).

    A Nivea arcápolásban nagyon jó. Sokáig azt használtam, pengés időben hab/gél és aftershave, majd csak aftershave. Emlékszem a Gilette gélt sose tudtam normálisan felkenni, a Niveát simán.

    Mostanában tértem át férfi kozmetikumok terén az Adidas-ra. Az aftershave amit most használok (fehér flaska, ‘soothing cream’ megnevezés) minimum Nivea kaliber, én kicsit jobbnak is érzem, mintha gyorsabban helyretenné az esetleg megkínzott arcbőrt.

  16. Én régen próbáltam mindenféle eldobhatót de elég hamar tönkremennek ráadásul van 1-2 anyajegyem amire eléggé oda kellett figyelni nehogy megsérüljenek. Aztán áttértem az elektromos körkésesre 2-t tönkretettem, 1et meg kidobtam mert újonann is csak húzott, üzletbe meg ugye nemlehet visszavinni az iesmit mert higéniás cucc. Aztán kaptam 1 Philipset hq6640-t rohadt jól vág, éles, erős, 3 napossal kisebb nagyobb gondokkal megküzdik még, de 3 utána elő a palyeszvágó funkciót mert rohadtul húz. 1. borotválkozást a Philipsel soha nemfelejtem el: végzek erre nézem h vérzek, szépen kicsipkézett az állam alatt. Haszálati utasítás: “Pár hétig eltarthat míg bőre hozzászokik” feltéve ha marad addigra:)
    1-2x még megismétlődött az eset azóta semmi gond elég jól vág bár eléggé oda kell figyelni h mindet levigye.

    Én személy szerint utálom a borotválkozást, de ha 3napnál tovább kihagyom kapok a fejemre a lányoktól:)
    (ja hogy ez már keddnek számít énmeg nemtudtam h mértnem tudom elküldeniXD)

  17. Én sima, eldobhatós vackot használok, de bírja a pofám. Gyorsan letépem a szőrt az arcomról, nem szeretek tökölni vele. De lehet, hogy nemsoká’ kipróbálok valami elektromos csodát. :D

  18. Van egy fajta Gilette – eldobhatós, ami ellentétben az összes korábbi ilyen jellegű borotvával szemben – amelyekhez szerencsém volt 16-17 éven keresztül -, tényleg hosszú távon használható (4-5 alkalom helyett mondjuk 20-30 alkalom), nem gyűlik fel és nem marad meg a szőr a pengéi között. Keskeny kis borotva fej két pengével, ha érdekel valakit lefotózom majd.

  19. Kedves, aranyos, amit írtok, de…
    (1) A pengétől — ha rágondolok — a Terminátor I. ugrik be, és attól rettegek, hogy én is egyszer úgy néznék magamra vissza, csak véresebben.
    (2) Van egy D3 nyelem és hónapokig elvagyok egy-egy fejjel. Mi a titka? Az, hogy minden borotválkozás után, erős vizsugárral kinyomom ami benne marad, szárazra rázom, és … be happy. Apró mozdulatokkal, miközben a vibrátor rész berreg. Ez utóbbi csak az élvezet kedvéért, hogy a zsírpárnák a tenyeremről menjenek. 96,7 kg vagyok.
    (3) Szoktam, időnként villanyborotvát is használni. Van egy PhiliShave zuhany alatt is használható borotvám, de a gumi boritása már öreg, mint az elhasznált radir, ki kellene caseréltetni a boritást, de félek annyiba kerülne, hogy vehetnék áráért egy újat, új tipust.
    (4) Borotválkozáskor, ha szappanhabra vágyom — lehet sz*revő vagyok — mosószappant használok, tudjátok azt a nagy barnát. Kitünően habzik, a a pamacsot beáztatom, és pillantok alatt kellő mennyiségű habot támaszt. Hogy hogyan tárolom. Van egy nagy fémbögrém, amibe kevés vizzel, lassú tűzön beleolvasztom a szappandarabokat. Régebben fantáziáltam arról, hogy — mint Besenyő Pista Bá a kolbácscsücskökkel — a mindig maradó szappandarabkákat is beleolvasztom. De minek. Manapság folyékony szappant használok, és nem nagyon szaporodnak ezek az objektumok. Szóval marad az időről időre megvásárlásra kerülő mosószappan. (egyébként kellően szárítja is a bőrömet)

  20. tenzin, ez csak gyakorlat kérdése, hogy mennyire leszel véres, szerintem nem gáz a pengés borotva ilyen téren. Legalábbis nekem eddig csak 1x sikerült az államat megvágnom, de az is pici volt, óvatosan csinálom. :)

  21. Tommy: én a helyedben leszedetném azokat az anyajegyeket ha maradandó nyom nélkül leszedhetőek. Nekem kettő volt a nyakamon. Relatíve nagy, de egyáltalán nem kiemelkedő, így évekig borotváltam, sose sérült meg. Idén május/júniusban kiszedettem. Mégiscsak, na… :) Igaz ezeket kivágták, és még most is látszik a nyoma, bár egyre halványabban. Arcról gondolom kevésbé drasztikus módszerrel szedik le. Mondjuk lézer?

    Stig: villanyossal legalább 2x addig tart ám a borotválkozás, ezzel számolj :)

  22. Tcat: a leszedetésre már énis gondoltam, de egy sebészt se találtam aki nagy hegek nélkül letudta volna szedni, mert oanok az anyajegyeim. Most a plasztikai sebészek után nézegetek, de az ugye meg sokba kerül. Család ellenállását is megkell még törni:) És nincs rosszab megoldás mint a lézer, mert rákot okozhat vagy visszanő sokkal nagyobbra. Én úgytudom h a vízsugaras vágó a legjobb.

    stig: villanyborotvának a tisztítása is 2x annyi idő:)

  23. Vízsugárral? Használnak gyógyászatban is? nem is tudtam :) Hát igen, akkor ez így tényleg macerásabb. Akkor lézerrel szemölcsöt szednek mondjuk :D

    —–

    Villanybotorva tisztítás meg attól függ bírja-e a vizet, átmosható-e a feje. Az enyém ugyan nem zuhany alatt használható, de a feje erős vízsugárral átmosható, lévén az elektronika vízálló tokozásban van. Azt írják no para, ha kicsit csepeg a készülékből a víz :D Részben ezért is választottam ezt a típust. (HQ 7140). A kis seprűjével tényleg rém hosszú lehet viszont. Még jó, hogy elvesztettem :S :)

  24. A Gilette Blue II Excelről mi a véleményetek? És a gyakorlatban hányszor lehet egy egyszerhasználatos borotvát használni?

  25. Buda,
    szerintem szar ez a típus amit kérdeztél, írtam a bejegyzésben hogy mi a véleményem róla. Már újonnan is rosszabbul borotvált, mint egy több pengés társa és nagyon gyorsan elhasználódik, pedig nem is minden nap borotválkozok.

  26. Harder: végülis a sima Blue II-nél csak jobb lehet ;) Az viszont tényleg félelmetesen szar. Megnéztem apám épp mitt vett magának, Blue II Excel Maximum. Nem próbáltam, de ránézésre tűrhetőnek tűnik. Kicsit mozog a feje és könnyen átmoshatónak tűnik. Más kérdés hogy kaszabol, vagy vág, meg hogy meddig.

    Én továbbra is fenntartrom hogy egy nagyon-nagyon jó eldobható 3 pengés, a BIC Comfort 3 valamelyik változata (nyílván a többi 3 pengésük is). Egyébként úgy rémlik a DM saját márkája a Balea is meglepően jó. Árban is. 1xerűbb Blue II-ket mindensetre simán ledöngöli.

    Az meg hogy meddig használható, függ nyílván a penge minőségétől meg hogy mivel kell megküzdenie. Egy most erősödni kezdő arcszőrzetet nyílván tovább lehet írtani, mint egy drótkefe jellegűt. Ha már 2 egymás utáni alkalommal se szedi le rendesen vagy jobban irritálja a bőrt, ideje eldobni.

  27. En is erzekeny boru vagyok, de megtalaltam azt, ami megfelelo, nem csattog ki es pirosodik ki tole a borom:
    Nivea gel (sensitive) es Nivea balzsam (ez is sensitive), illetve Gillette dupla penge, aloe vera savval.
    Igen, nagyjabol atlagos, de itt jon a kulonbseg, egalabbis nalunk a csaladban, langyos vagy meleg vizet hasznalok, semmi keppen sem hideg vizet.

    Jo borotvalkozast!

  28. Pedig milyen jó is a hidegvíz egyből felkelés után, álmosan kitámolyogva a fürdőszobába… mintha Fekete Laci mellbevágna egy szeneslapáttal, olyan érzés lehet. Nem kapsz levegőt hirtelen. :D

  29. Hali !

    Lehet hogy még én vagyok fiatal, de az anyajegyeknél miért kell vigyázni a borotválkozásnál ( nagyon gyenge vagyok az ilyen “biológiai” dolgokban ) ?

    Egyébként én eddig Gillete Mach3 Turbot használok, és az én ( még ) nagyon gyenge szőrzetemhez bőven elég :).

  30. Azért célszerű figyelni a fizikai hatásnak kitett anyajegyekre, mert sérülésük esetén elrákosodhatnak. (Sérüléskor épp ezért szokták biztos-ami-biztos alapon kimetszeni) Nem vagyok bőrgyógyász, anyajegyből is több féle van. A legtisztább, megnézetni, megkérdezni mi a véleményük.

  31. Tudtommal rakosodashoz is vezethet, de bizonyos (es szerencsere a legtobb) esetben nem merul fel semmi problema az esztetikai elcsunyulason kivul.

  32. BIC 3 COMFORT szerintem az egyik legjobb eldobható,de a BIC 3 Sensitive változata is bevált,annak ellenére,hogy nem egy befutott márka,bár már egyre több boltban találkozom vele!!!

  33. Ha már borotvákozás ki hogyan csinálja? Én eddig mindig végig huztam a pengét aztán újra! De barátnőm multkor megborotvált és azóta ugy csinálom mint ő, nem végig huzom egyszer hanem ijen szép kicsi huzásokat ismételek és haladok amerre még van mit vágni!

  34. Szerintem attol fugg, hogy mikor mennyire sietsz :) Altalaban egy-ket konnyed mozdulat (persze csak akkor mukodik a dolog, ha elotte jol felpuhitod a szakalad).

  35. Hát én pengéssel pár könnyed mozdulattal növési irányába, majd utána növési iránnyal szemben 1-2x. Mondjuk ezt inkább csak épkézláb borotvával, mert különben nyiszálás. Nyakon meg alulról az áll felé.

  36. Tudtommal nem egeszseges novesi irannyal szemben vagni, mert:

    a) sokkal irritalobb
    b) hamarabb es jobban megerosodik
    c) bar, jobban eltunik, a vagas idejen a szorzet, hamarabb is visszano

  37. Egyébként az miért van, hogy borotválkozás után nekem mindig 1-2 pattanásom lesz az arcomon ( gondolom aki fiatalabb az tapasztalta már ) ? Nem lehet ezellen valamit tenni, mert kezd idegesíteni :(.

  38. Szerintem az nem pattanás, hanem kiütés, irritáció. Elképzelhető, hogy te is érzékenybőrű vagy. Ajánlanám a Nivea Sensitive arctejet, nekem bevált.

  39. Egyszer kipróbáltam a szörtelenítő krémet (melt) az arcomon. Csodás volt. 2 hétig nem is kellett borotválkoznom. Igaz addig érinteni sem tudtam az arcom.

  40. Egy másik kísérletem az volt, hogy szemöldök csipesszel egyenként téptem ki a szőrszálakat. Igaz egy életlen borotva is ezt teszi.
    Jó volt, de nem tartott sokáig, a szőröm ugyanúgy nőtt.
    Olyan hülye meg nem vagyok, hogy előlről kezdtem volna a “tépést”.

  41. Sziasztok!

    nem tudja vki, hogy arcszörzet hány éves korig sűrüsödik? valakinek egyéni tapasztalat?

  42. Én balga, azóta is vágom, ha tudom, hogy megáll soha többet nem vágom.

  43. Páran mondtátok h nivea sensitive balzsamot használtok borotválkozás után, gondoltam 1et kipróbálom énis, elég érzékeny a bőröm. Már használom pár hete, de amit a dobozon írnak “azonnali bőrnyugtató hatás” vhogy elmarad, talán az én bőrömmel van a baj, vagy túl nyafogós vok:) Az irritációk némileg mérséklődtek, habár nem láttam igazán szembetűnő változást, viszont mások láttak rajtam:) Legfőbb pozitívumként azt tudnám kiemelni h mióta használom nem szárad ki a bőröm a borotválkozástól, így megkímél egyéb kence-ficéktől.

    Szal énis csak ajánlani tudom.

  44. Én speciel ezt az “azonnali bőrnyugtató” hatást kicsit jobban érzem az Adidas active skincare balzsamtól. Változó, hogy a pirosságot milyen hamar radírozza le, de pl. múltkor csak pislogtam hogy fordultam 1-2, már totál el is tűnt :) Enyhítő érzés meg azonnal természetesen. Most a soothing változat (fehér dobozos, kb. ez a Nivea sensitive asszem) volt, most vettem száraz bőrre, meglássuk.

    Szvsz érdemes kipróbálni mind2t. Persze egy “súlycsoport” a két termékcsalád, de hátha… :)

  45. A borotvahab és a zselé közül melyiket érdemesebb használni? Zselét még nem is próbáltam. Az mennyivel másabb?

  46. Nem igazán vettem észre különbséget a habhoz képest, akkor inkább már ajánlanám a borotvakrémet és a pamacsot, messze a legjobb szerintem a többi megoldáshoz képest. :) Sokkal jobban felpuhítja a bőrt már csak azért is, mert egyrészt több idő mire a pamaccsal bekened magad (szemben a felkenem a habot/lehúzom borotvával megoldással), jobban el is dolgozod a bőrön és a pamacsnak így van egy masszírozó hatása, ami kimondottan kellemes is. :)
    Nekem nagyon bevált, azóta nem pirosodik ki a bőröm a nyakamnál.

    Viszont az egypengés borotvát most leváltottam 1 hete és vettem egy Wilkinson Quattro Titanium-t (http://www.wilkinson-swords.co.uk/index.php?id=1442), azt hiszem egyelőre maradok ennél a párosításnál.

  47. Valami noname, fekete 900Ft körüli borotvát, amivel gondoltam ki lehet próbálni az 1pengés borotválkozást és ha bejön, lehet venni valami jobb minőségűt is. Viszont a jobb minőségű borotvába is ugyanúgy azt az 1 pengét tettem volna és mivel az egész annyira nem vált be, így letettem róla.

  48. Akkor valamelyik wilkinson classic volt az. Mint itt, csak nalunk feher csomagolassal:http://www.shaveblog.com/wilkinson-razor.jpg. Ha fem a nyelenek a belseje akkor a jobbik szeriat fogtad ki. (En meg boltban nem lattam, de apamnak van egy tiszta muanyag. Azt kerulni kell…). Szvsz jo tanuloborotva mert kevesbe harapos mint a nagypapa/papa solunaja. Ha nem erolteted a menetes reszet, akkor eveket is kibir. Ami nekem van az nagyjabol 8 eves (az elodjet figyelmetlensegbol eltortem).

    A suly tobbek kozott azert fontos, mert lehuzaskor a nehezebb borotvat nem kell ranyomni kezzel az arcodra, mivel maga a sulya ranyomja elegge ahhoz hogy a szort levagja. Ha tulsagosan ranyomod, akkor viszont a borodet fogja irritalni.

    Ehhez kapcsolodo indiszkret kerdesem lenne hogy mennyiben mas fogassal, technikaval hasznaltad az egypengest es a tobbpengeset? mert meglehetosen nagy a kulonbseg a ketto kezelese kozott. Igaz ezt elso kezbol nem tudom allitani, mert tobbpengeset egyszer hasznaltam egy honapig, aztan dragallottam es visszatertem a regi jo zsilettpengehez :)

    A zsilettpenges borotvalkozasi technikak elsajatitasahoz a mantic59 nevu bacsi csinalt oktatofilmeket. Ezeket a youtube-on itt vannak osszegyujtve:
    http://www.youtube.com/shavetutor

    Masik kerdes hogy a milyen markaju penget hasznaltal, mert az sem mindegy. Ez tipikusan arca valogatja dolog, mindenki arcbore mas es mas penget visel el. Nekem pl a mezei wilkinson penge kevesbe irritalja az arcomat mint a sokak altal itt istenitett merkur. Sajnos az egyenileg preferalt penget csak proba-szerencse alapon lehet megtalalni. Az ajanlott modszer nagyjabol ez: egy hetig borotvalkozas a megszokott/eddig legjobbnak talalt pengevel, majd egy hetig az uj eddig nem ismert pengevel. A felszereles es a hasznalt krem/szappan/hab/aftershave az ne valtozzon. Ha az uj penge irrital elso borotvalkozas utan, probalkozz egy masik ugyanolyannal. Ha az is irrital/vag akkor az a fajta felejtos, nem szenvedd vegig vele az egy hetet.

    Meg egy utlagos megjegyzeskent annyit, hogy ugyannazzal a pengevel mas es mas borotvak egeszen maskepp viselkednek es kulonbozo simasagu eredmenyt hagynak maguk utan. Peldaul nekem a Wilkinson Classic utan egy kissebb minosegi ugras volt a Merkur 15c(http://connaughtshaving.com/merkur15c.html). Ezt itthon pl az Extrametal boltokban lehet kapni, pl a Mammutban, vagy a Westendben.

  49. Üdvözlet. Itt aztán ki van merítve a téma. Nem rosz hogy így körbejárjátok a témat…
    Most vettem Mach3 után rezgős FUSIONT. Tuti jó! Kedvelem. Amúgy nem vagyok az a mediterrán tipus. 31 évemmel heti 1 szer borotválkozok. a 6., 7.-napra már szőrös vagyok eléggé, de felfoghatjuk borosta divatnak is és egyátalán nem zavar, ezért tartom magam a het 1 borotválkozáshoz. Eddig egyszer használtam a Fusiont, de mint kés a vajat úgy vitte le a szőrt. Nagyon meg voltam vele elégedve, mintha elektromos lenne. Vannak ennek a tipusnak itt hívei? Ha igen írjatok, Mi Fusionosok tartsunk össze. Egyébként egyet értek a pamacs használata, élettanilag rendkívül előnyös. Fontos hogy ne gagyi 300 ft os Tescósat vegyél. Az enyém valamilyen állatszőrből van ( talán ló) reménykedem hogy nem a borotvám miatt halt meg! Igazi “Gentleman” Arany-vésetes nyelű pamacs+ fixre helyezett fali csepegtetős-szárítós tartóval. egyik karácsonyra kaptam 6 éve. Akkori áron 6000 ft volt. Az együtt töltött évek alatt hihetetlenül megszerettük egymást, főleg én a Őt, ezért mondhatjuk, hogy nagy pamacsolós FUN vagyok. Mellesleg ha már megvan, onnantól a arckrémen tudsz ám spórolni! Kevesebb kell ugyanis belőlle mint a habból vagy a gélből és a második borotválkozáshoz nem is kell arckrém mert annyi marad a pamacsban úgyis hogy elég legyen. Szóval Pamacs és Fusion rajongók irjatok, ha egyet értetek :-)

  50. Én is rezgetős Fusiont használok, borotválkozásom elkezdése óta (idén aug. vége) csak az első két hétben használtam eldobhatót, azóta Fusion Powert és a hozzáadott pengét használom és nem húz, nem nyúz. Valamint még mindig kék a csík. Mondjuk nincs is még erős szőrzetem. Az miért van, hogy a fülem előtt lévő részen – akármilyen alapos is vagyok – mindig hosszabb marad egy kicsit a szőr (jobban serceg :)?

  51. Hagyományos,retrós “zsilettpenge”kis és nagy tételben eladó,5db-os kiszerelésben!
    Akit érdekel,írjon bátran!Elnézést kérek,ha,rosz helyre írtam!

  52. Sziasztok!

    Én tegnap kaptam 20.születésnapomra egy nagyon szuper egypengés merkur borotvát.
    Jó súlya van és picike formás.Van még ezen kívül egy kb.25-30éves örökölt borotvám ami ugyancsak egypengés de még mindíg hibátlan munkát lehet vele végezni.Elég régi pamacsot használok és krémet ,ami szerintem is jobb mint a hab és többnyire olcsó jó minőségű krémekhez hozzá lehet jutni.
    Remélem hogy ez a szokás megmarad sokaknál és nem dől be mindenki az újabbnál újabb divatnak,mert szerintem ezzel a kis szertartással is ugyanazt a végeredményt érhetjük el,mint a legújabb okosságokkal.

  53. Élvezettel olvastam a cikket, mint minden borotválkozással kapcsolatos témát (számomra elég problémás a dolog). Tudjátok, hogy van egy remek bolt, a NEROLI (Bp. V. ker), ahol lehet valódi Trumper-krémeket, Musgo Realt és Kent pamacsokat kapni? Itt van a link:
    http://www.parfumneroli.hu

  54. Sziasztok,

    Tudna valaki ajánlani egy olyan üzletet, ahol lehet hagyományos borotvát kapni ?
    Köszi
    M.

  55. szasztok,

    végre meggyőzött a többség, hogy el lehet tüntetni a piros foltokat a nyakról, borotválkozás után, a hagyományos módszerrel, pedig már bőrgyógyásznál is voltam kenőcsöt (Biothermet) ajánlott, kisebb nagyobb sikerrel. Tehát hajrá a retro dolgoknak, a többi csak reklám….

  56. Nincs ilyen korhtar. Amikor kezd zavarni hogy szoros az arcod, vagy panaszkodnak hogy szuros vagy ;)

  57. Sziasztok!

    Nekem is érzékeny a bőröm. Korábban rendszeresen kipattogzott a képem borotválkozás után. Az arcszeszekről áttértem a gyógyszertárban kapható 75%-os alkoholra. Utána a Sumbawa 85%-os Absinthe-ra, ez a legjobb. A borotvákat használat előtt és után is lemosom alkohollal.
    Mindenféle habbal próbálkoztam, míg 100 Ft-ért próbaként vettem egy tudbus Balea borotvakrémet a DM-ben. Nagyon is jól puhította a szőrt és nem szárította ki a bőrt. Utána próbáltam ki a Balea borotva gélt érzékeny bőrre, most kb. 500 Ft. Jól krémez, jól habzik, nem irritálja a bőrt és ha véletlenül rajtamarad az arcon se szárít. Egyeseknek lehet, hogy túlzottan krémez, mert nehezen lehet lemosni.
    Borotva: csak olyan terméket szabad megvenni, melynek a pengélyén látszik az egyenletes élezés. (Oldalról kell nézni úgy, hogy a fény megcsillanjon a pengén).
    Fapados Wilkinson Extra 2 Sensitive és Bic 3-at használok. A Bic 3 leviszi a hosszabb borostát is, de tudni kell használni mert le lehet nyúzni vele a bőrt az irjáig.

  58. Sziasztok!

    Nos szakítottam a Gillette-el, és váltottam egy Balea men Mátrix3 titanium borotvára Használtam Sensor3, Mach3, Mach3 Power-t is, szóval van viszonyítási alapom. Tapasztalat, hogy mivel a Matrix3-nak a pengéi fixek ezért kicsit talán “erélyesebb” a bőrhöz, (meg kell találni az optimális nyomást, hogy a szőrt vigye de a bőr maradjon)! A borotvakészüléket leginkább a Mach3 és a Wilkinson Quattro titanium közé tudnám besorolni hisz 3 pengés mint a Gillette és titánium bevonatú mint a Wilkinson.
    Nos a készülékről még annyit a hogy a világ eggyik legnagyobb pengegyártó cége (USA)készíti a terméket, a neve Personna Matrix3 (http://www.personna.com) magyarországon a DM a kizárólgaos forgalmazó azt hiszem és saját márkás dologként értékesíti.
    Egyébként a borotvagélem is Balea (Balea men rasiergel sensitive) és a aftershave balsamom is Balea men, mindkettő kiválló! (a Nivea csinálja mindkettőt állítólag)
    Az egészben a lényeg hogy minden cucc fél áron van a Gillette, vagy a Wilkinson-hoz képest!!!
    Következtetés, nem csak a Gillette és a Wilkinson körül forog a világ!

    Ja egyébként a cég kidobta a Gillette Fusion ellenfelét M5 Magnum néven gyakorlatilag ugyanaz a termék 5penge + 1 trimmel a különbség csupán a fix pengék és a fél ár.
    Valakinek esetleg ezzel a készülékkel valami tapasztalata? A DM-es verziónak nem tudom mi a neve de a csomagolása ugyanaz mint az amerikainak)

  59. Sziasztok!
    Hát nem tudom, én most kipróbáltam a Gillette Fusion Stealth-et. A 4 pengés változatot kihagytam, Mach3-ról váltottam át erre. Igaz, hogy nem a legolcsóbb, de ezzel teljesen meg vagyok elégedve. Sokkal kevesebb pattanás van az arcomon azóta, és egészen mélyen eltávolítja a sörtéket is.
    Üdv

  60. Nekem is Gillette Fusion Stealth -em van , baromi jó benne ez a rezgő funkció :)

  61. Sziasztok!

    Gondolkodtam nemrég egy borotvakésen mert sok jót hallottam róla. Hát elérkezett 2 napja az az idő hogy vettem 1 jó minőségű Solingeni borotvakést Dovo pengével. Elöször kicsit félve az esetleges balesetektől de nekiálltam vele megborotválkozni. Hát meg kell mondani sokkal jobb mint szerintem bármelyik borotva. Az én arcom könnyen begyulladt borotválkozás után de mióta késsel csinálom ilyen baj nincs.
    Meg kell hagyni itt azért óvatosan kell és odafigyelve de tulajdon képpen nekem eddig egyetlen vágást sem sikerült ejtenem magamon. A másik pozitívum hogy a sima borotvák a komolyabb borostával már szenvedtek ha nem voltak teljesen vadi újak a pengék viszont itt 1 húzással sikerült leborotválnom a vastagabb szálakat is. Természetesen vettem hozzá pamacsot és borotválkozó szappant is + a bőröv a fenésre.

    Egyetlen hátránya ennek hogy egy jó borotvakés 25 fölött kezdődik viszont ha megveszed hosszú időre megvan a borotvád tulajdon képpen sok sok évig rendes odafigyeléssel.

  62. Sziasztok!

    Egy borotválkozási tapasztalatot szeretnék megosztani.
    Nagyon alaposan megjegyeztem anno, hogy a forró víz élesíti az acélt, nem tudom, hogy ez mennyire valóságos vagy tényszerű, de annyi biztos, hogy bármilyen borotváról is van szó, tartsuk tisztán és lehetőleg a legforróbb csapvízzel fejezzük be a tisztítást(feltéve, hogy nem elektromos eszköz). Javítsatok ki ha ez valamiért nem helytálló.

    Nagyjából 3 éve ugyanazt a cserélhető fejes borotvát használom, és rajta azt a 4. fejet amit anno vettem hozzá. Lehet igénytelenül hangzik, de nem az. Kb háromnegyed évet kibírtak. Még egészen fess, ha közelebbről megnézem a mostani pengét és nem pattogzok tőle semmilyen szinten. Pedig valami kommersz habot veszek hozzá.

    Talán hozzá tartozik a trükkhöz, hogy apró részletekben kopasztok, minden apró kör után forró víz viszi ki a rostot míg a penge élével ellentétes irányban húzom el rajta a hüvelykujjam.

    Érdekes dolog ez a borotva kés, láttam már hasonlót ernyőn, de most tudatosult bennem, hogy ez egy bevett szett és szertartás. Mindenesetre nem hiszem, hogy biztonságos ötlet a vizes csempén szédelegni vele reggelente, legalábbis számomra. :)

    Kösz a cikket, érdekes téma.

  63. Sziasztok! A gépi borotválással nekem is gondjaim voltak. Állandóan irritálta a bőrömet, főleg nak tájékon. Kikerültem Londonba, majd egy nívós bevásárló központba látogattam és megkérdeztem az eladót mitől van ez és tude e rá valami megoldást. Ajánlata a következő volt: Vegyek egy tégelyes habot (márkája: Taylor of Old Bond Street) hozzá tartozó pamacsot és borotva nyelet. azért csak nyelet mert a penge Gilette Mach 3. Kérdeztem miért ezt a pengemárkát ajánlja? Mert ennek csak 3 pengélye van nem irritálja a bőrt. Kaptam is hozzá 2 ajándékba. Hazamentem ki is próbáltam azonnal, az ő elmondása alapján. Elképesztően jó volt, a bőr sima, irritációnak nyoma sem volt. Azóta is ezt használom már itthon Magyarországon is. Egy tégely egy évig is elég nekem. Én csak ajánlani tudom. Ma meg vettem egy új pengét, szintén Gilette Mach 3-rom csak a sensitive változat. Meglássuk milyen. Megirom majd mi a tapasztalatom ezzel! Addig is jó borotválkozást! Én is ki fogom próbálni a bőrszijas megoldást, meg is van a szíj meg a szike is. Ciao

  64. Szia Peti! Köszi a tippet a habra, kíváncsi vagyok hogy válik majd be a “sensitive” változat. :)

  65. Én most fogok áttérni cserélhető pengés borotvára. Az Extrametálban nagyon jó Lord típusú borotvákat lehet vásározni, pengében pedig a Merkur márkát ajánlom mindenkinek. Ha igazán finom dolgot akartok, krémben, balzsamban pedig ProRaso márkát ajánlanám, a Douglas parfümériákban lehet kapni. Pamacsból meg az a legjobb, ha borzszőrből van.:)

    http://extrametal.hu/borotvalkozas-borbely-termek-solingen-ujdonsag-lord-borotvakeszulekek-c-116_213.html

    Remélem jó ötleteket adtam.:)

  66. Kb 6éve borotválkozok, elöször eldobható borotvát használtam flakonos borotvahabbal, de nem voltam vele megelégedve! Faterom mondta, hogy azok egy vackok ö sose használna olyat, felajánlotta, hogy probáljam ki az ö DE Astra 901 tipusu borotváját wilkison pengével… (kb 25 éve ezt használja azelött késest amit mindig dicsér). Valami fantasztikus volt vele borotválkozni, teljesen más varázsa volt élveztem vele a borotválkozást!! Utánna egyböl kidobtam a müanyag eldobható borotvát és a flakonos borotvahabot, helyette figaró habzó aminek kellemes az illata és a böröm is szereti.

  67. Ertek / ar aranyban a legjobb borotvak a regi tipusu Gillette-k , termeszetesen a hagyomanyos tipusu szingli ketoldalas pengekkel. Kezdoknek is konnyeden elsajatithatoak na persze nem mindegyik valtozat, rengeteg borotva van amit szoknod es tanulnod kell. Amit kezdokent erdemes keresni az a Gillette Tech szeria, Gillette super speed szeria, Gillette slim szeria. Ezekkel ha meg is fogod vagni magad a kezdetekben , ami egeszen tuti, nem lesz verfurdo es a pici vagasok konnyeden kezelhetoek. Amint van fejlodes ,lehet kicsit agresszivabb , nehezebb (sulyra) borotvakban is gondolkozni. Ugye a Gillette az etalon a borotvak teren de ez nem azt jelenti,hogy mas cegek nincsenek ,illetve nem voltak jelen kezdo illetve halado borotvakkal amik javaresze megvasarolhato mondjuk az ebay-en. Hozzateszem olcson , csak figyelni kell. Kezdonek en a Schick Krona -t vagy a Gillette super speed -et ajanlanam ez utobbibol is mondjuk a 1940es szeriat. Nem meglepodni, ezek a hasznalt neha kozel 100 eves borotvak a mai napig ugy mukodnek mint amikor elkeszultek. Hangsulyozom megegyszer nem mindegyik borotva ajanlott kezdonek egy Gillette red tip peldaul alaposan szetkaszabolhat pillanatok alatt. Vagy egy Gillette Fatboy rosszul beallitva , egy Gillette Aristocrat szinten. Akinek nem szimpatikus az antik borotva annak meg vannak cegek mint a Merkur, Edwin Jagger, Feather, ATT, Ikon, Muehle, Fatip, Tradere, Parker, Weber, es rengeteg egyeb ceg regebbi es evrol evre ujulo kiadasokkal. Nem art azonban kicsit rakeresni es olvasgatni a konkret darabokrol mert nem biztos ,hogy a kinezetre tetszetos meg arban megfelelo darab az egybol hasznalhato is lesz szamunkra. Peldaul ugyanazon ceg ugyanazon nevu borotvajanak 2011 -es kiadasa 100% verfurdo egy kezdo kezeben meg a 2013-as verzio csak 75%. De a ketto kozul egyiket sem ajanlanam legalabb egy evig. Szoval szamtalan lehetoseg ebbol adodoan szamitani kell egy atfutasi idore amig egy kezdonek kenyelmes lesz a hagyomanyos borotvalkozas. De KENYELMES az lesz csak kitartonak kell lenni.
    Szinten nem art elhanyagolni magat a penget mert egy Merkur nem tudja azt amit egy Feather egy Lord nem tudja azt amit egy Voskhod egy Dorco nem tudja azt amit egy Personna Lab, szoval itt is vegtelen variacio es rengeteg mulhat rajta.
    Asszem most ennyi ha valakit erdekel folyt . kov.

  68. Meg annyit talan, hogy ha kenyelmetlen szamodra a borotvalkozas az nem azert van mert erzekeny a borod es egyeb nyalanksagok, hanem azert mert a multipenges borotvakkal a bor ala vagod be magat a szorszalat csakugy mint az elektromos borotvakkal amit szarazon hasznalsz. A borotvalkozas lenyege a hidratalas lenne az akcio kozben. Ugye ez elektromosnal kizart , eleve irritacio. A sokpenges esetnel meg ezeket a flakonos habokat hasznalod aminek nulla taperteke van a borod szamara , nem beszelve magarol a legfontosabb tenyezorol ,hogy huzod az arcodon a borotvat mindegyik penge kicsit melyebbre vag az utolso tuti a bor alatt vegez tobb helyen is . Ebbol lesz az irritacio meg a befele no a szor satobbi. A hagyomanyos borotvalkozas titka az allando hidratacio, a 0 nyomas amit kifejtesz a borotvara/pengere , es a szorszalak tobb retegben valo eltavolitasa. Lehet nem 2 ,hanem 3-4 alkalommal is vegigmegy rajtad majd a penge , 0 irritacio nelkul ha megtanulod ,0 nyomassal a megfelelo szogben hasznalni a borotvat. NULLA nyomassal!
    Udv!

  69. Kozben visszaolvasgattam itt a hozzaszolasokat de annyi a tevhit ,hogy nem is tudom hol kezdenem. Hirtelen egy ketto. Minden egyes kulonbozo penge, kulonbozo modon viselkedik a kulonbozo borotvakban. Ahhoz,hogy barmilyen borotvaval , benne barmilyen pengevel aranylag kenyelmesen borotvalkozz egy bizonyos atfutasi idore lesz szukseg amig elsajatitod a teknikat. Ha ketelkedsz ebben akkor vegyel egy R41-es Muehlet es borotvalkozz meg vele. Vagy egy Fatipot. A masik a hab , aminek leglenyegesebb az allaga es alapvetoen befolyasolja a kenyelem faktort amit borotvalkozas kozben erzel, a borod erez. Es akkor meg bele sem kezdtem abba, hogy mibol van a pamacs. Mert az sem mindegy……

  70. Köszi a sok hasznos és érdekes infót, én érdeklődéssel olvastam és szerintem másoknak is tanulságos, szóval ha van még kedved, írj kérlek! Pl. az itthon is kapható habok közül Te mit javasolnál?

  71. Nincs mit. Kezdetekben nem erdemes nagyobb osszegeket aldozni kulonbozo pacsulikra , hacsak nem akarsz illatozni mint egy furdoskurva. Kulonben is tamogasd a magyar gazdasagot ,vasarolj magyar termekeket. Barbon, Figaro minden tovabbi nelkul, bevalt formula mar a nagyapaink is ezt hasznaltak.
    Amint elsajatitottad a teknikat lehet tekingetni erre-arra , a kremek , szappanok, balzsamok, arcszeszek oriasi valsztekban megtalalhatoak. Na nem az uzletekben mivel a multikorporalis cegeknek nem erdeke ,hogy egy olcso borotvakrem egy evig is kitartson , vagy a fillerekbe kerulo pengevel 5-6 alkalommal is borotvalkozz. Nekik ez nem uzlet , de errol majd kesobb…
    Szoval az interneten ma mar minden megrendelheto. Kezdheted a Proraso-val ami ugye olasz es a negyvenes evektol garancia, nalam nagy kedvencek a nemet termekek, mint pl. a lavenderes Speick vagy pl. a Weleda. De eloszor legyen egy jo borotvad, pamacsod egy jo pengevalasztek ( nem art 5-6 kulonbozo termek amig rajosz mi passzol a borotvadhoz es a borodhoz). Folyt. kov.

  72. Szoval a Gilette ceg mara egyeduralkodo borotvalkozasi termekek tekinteteben . A piac 75%-a az ovek , evtizedek ota vasarolja fel a kisebb cegeket, hogy azutan bezarja oket. Kozel 40 orszagban folyt termeles a multban mara ez leredukalodott a szentpetervari ultramodern Gillette komplexumra es egy indiai gyarra. A ceg manapsag annyiert ad el egy muanyag gagyi borotvat mint amennyiert te megveheted az antik, retro borotvakat amik anno nem kis muszaki precizitassal keszultek es kialltak, kialljak az ido probajat. Ezekbol egyszer veszel egyet es jo esely van ra ,hogy az unokad is hasznalhatja majd ugyanazon borotvat 50 , 60 ,80 evvel kesobb. Persze csak akkor ,ha tudsz majd bele penget venni , mert mint emlitettem a Gillette eppen nem ezek gyartasaval foglalatoskodik elsosorban. Ha pedig eppen ratalal egy olyan cegre ami erre szakosodott es minosegi termeket gyart azt gyorsan megprobalja felvasarolni. Miert? Azert mert a 4-5-6 -10 penges muanyag gagyikat sokszoros aron ertekesiti , elettartamuk joval rovidebb , ergo ujra es ujra megveszed majd. Egyszeru uzletpolitika. De a mai vilagban ez minden masra ugyanigy ervenyes, a multik mindent felvasarolnak es diktalnak az elet minden teruleten. A borotvalkozas sem kivetel.:)

  73. Üdv mindenkinek

    veletlenul talaltam ra a blogra erdekes infok es velemenyek voltak:)
    en ugy gondolm h egy Merkur vagy egy Edwin Jagger cserelheto penges borotvat
    masneven (Double edge razor;) ) semmi nem eri utol!
    ahogy sejtem Magyaro. on nehezebb a beszerzese a minosegi termeknek..
    nekem epp szerencsem van kulso szemlelokent latom h mien a valasztek Londonban.
    figyelmetekbe ajanlom: egy kis szorfozesre :) :
    http://www.shaving-shack.com

    udv Z

  74. Sziasztok!

    Én is biztonsági borotva párti vagyok. Lassan már 1 éve áttértem a műanyag gagyikról (gillette és társaik..)

    Sokan emlegették itt az Edwin Jaggert, vagy Merkurt esetleg Mühle-t… nos szerintem semmi értelme egy “újoncnak” aki éppen most készül áttérni a hagyományos, pamacsos-habos borotválkozásra egyből ilyen drága borotvát venni. Először érdemesebb elsajátítani a technikát, utána belehet ruházni drágább eszközökre is.

    Én Lordokat használok.
    Minőségiek, ennek ellenére olcsóak.

    Az extrametál üzletekben és az olcsóbb, műanyag nyelű verziókat az Auchanban is meglehet venni. De persze rendelni is lehet a Lord Hungary-tól, ha úgy kényelmes.. (ez a módszer olcsóbb is)

    http://shop.lordeurope.com/Hagyomanyos-Borotvalkozas-c5_0_1.htm

    Én a Lord L5 vagy L6-os típust ajánlom. Mindkettő megvan, tehát ismerem őket. :)

  75. Hali! En kb fel eve kezdtem egypenges borotvat hasznalni. Egy Edwin Jagger boldog tulajdonosa vagyok. Es ahogy az egyik elottem szolo is mondta, olyan mint egy szertartas. Annak tenyleg nem ajanlom, aki utal borotvalkozni, mert kicsit ido igenyes. Par jo tanacs:
    Lehetoleg furdes utan borotvalkozz, mikor felpuhult az arcszorzeted (en meg utana mosom az arcomat A Nivea pre-shave arcmosojaval, majd jo meleg vizzel lemosom. Neztem youtube videokat, egyesek az arcra helyezett melegvizes torolkozore eskusznek. Mielott kikeverem a habot engedek meleg vizet a mosdoba es bele teszem a borotvat. Alltalaban ketszer megyek vegig az arcomon egyszer szal iranyba utanna ellenkezoleg. Soha ne gyomd ra az arcodra a borotvat mert lenyuzza a borod. Sokaig en is a Nivea after shave balzsamot hasznaltam, de ennel a borotvalkozasnal nem nyugtatta meg a borom olyan jol mint az arc szesz. Jelenleg Old Spice-ot hasznalok, de az asszony utalja az illatat, ugyhogy ha valaki tud valami jot, szoljon. A penge az meg tegyleg, kinek mi valik be. Ui. bocs az ekezetek miatt, angol a billentyuzetem:)

  76. Ja ami meg fontos, hogy meg kell tanulnod, hogy hol, milyen iranyba nonek az arcodon a szorszalak:)

  77. Hali! Én a hagyományos borotva szettre, eszközökre esküszöm, tényleg meg kell tanulni, de utána már nagy megváltást jelent! Innen szoktam rendelni, ha valakit érdekel, csak ajánlani tudom: https://www.wetshaving.hu/

  78. Sziasztok! Milyen borotva szappant használtok, és hol lehet a legolcsóbban megvenni? Borotvakrémet előtte kikeveritek, vagy egyből az arcra kenitek?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here