Mivel időm rengeteg (lásd előző bejegyzés :) ), gondoltam kipróbálom megint, hogy milyen egyéb lehetőségek vannak blogoláshoz, ha nem akarok minden egyes bejegyzés miatt a WP admin-ban mászkálni.

Kis magyarázat azoknak, akik esetleg még nem találkoztak ezzel a lehetőséggel:

A blogbejegyzéseket alapértelmezetten úgy lehet létrehozni, hogy böngészőben megnyitod a blogod adminját, új bejegyzés írását választod majd bepötyögöd a szöveget, mented stb.. ez ugye eddig tiszta sor.
Viszont ezt ki lehet váltani azzal, hogy vannak olyan blogszerkesztő programok (szoftverek), melyek a számítógépre telepítve a blogmotor fajtájától és verziójától függetlenül mindig egységes felületet biztosítanak a bejegyzések létrehozásához. Ahhoz, hogy a blogodat (vagy blogjaidat) frissítsd, nem szükséges böngészőprogram, nem kell admin-ban navigálni, nem kell különböző online editorokhoz igazodnod, elég ha ezt az egy programot indítod el a számítógépeden és máris írhatod a friss bejegyzést úgy, hogy azt a későbbiekben akár egyszerre több blogodra is ki tudod tenni.

Ilyen programok (a teljesség igénye nélkül) például:

Ez a bejegyzés például most ScribeFire-ben íródik úgy, hogy a blogom nyitva sincs. Nem rossz, de legutóbbi próbálkozásom óta sem igazán fejlesztették benne azokat a részeket, melyek nem tetszettek (leginkább a kódformázásával van bajom, háklis vagyok rá), így e röpke teszt után valószínűleg le is fogom szedni.
Viszont akit nem zavar, hogy a kövér szöveg nem STRONG, hanem B segítségével van formázva, vagy hogy egy felsorolás LI elemeit ömlesztve jeleníti meg a forráskódban, az próbálja ki bátran! A használata elég egyszerű, kényelmes.

Kapcsolódó tutorial.hu cikk: A cikkhez kapcsolódó blog bejegyzés: Blogszerkesztő szoftverek

13 COMMENTS

  1. Esetleg nem tudnál mondani pár normális, használható blog-motort?Őszintén szólva a WordPress nem épp a szivem csücske :) (és saját írásához hülye vagyok,pedig jó lenne megtanulni..). Nézegettem a Fishblog-ot,de nem jutottam el a konkrét kipróbálásig..főleg,mert nem volt rá időm:)

  2. Ha a wordpress nem tetszik, akkor nem lesz könnyű kielégíteni az igényeidet :D De tényleg, mi az ami miatt kiesett a kegyedből?

  3. Pedig a WordPress tényleg jó. Főleg, ha pár pluginnal együtt használod, akkor egy nagyon otthonos blogmotort kapsz a kezed közé.
    Én kipróbáltam a FishBlog-ot és az is nagyon jó. Azonban ha ezt választod, akkor javasolnám, hogy várj egy kicsit, mert Methos (a motor írója) már készíti a 2.0-s verziójút, ami web2-es alapokon fog nyugodni és jobb lesz a spamszű (nagyjából nyár vége, ősz eleje a várható megjelenés).
    A másik kedvencem a DotClear. Ez egy francia fejlesztésű blogmotor. Annak ellenére, hogy nem sok plugin és téma van hozzá, nagyon könnyű kezelni. A témakészítés pedig számomra ennél volt a legkönnyebb :)

  4. Köszi :)
    Nem tudom,valahogy a wordpress nem nyerte el a tetszésemet..mondjuk ennek az is lehet az oka,hogy amikor használtam, akkor az admin-felületes verziót használtam..amiről már Harder is írta,hogy nem épp jó :D
    A Fishblog-ot ki akartam próbálni..fel is raktam az extrára,de az install 2. részénél leáll a művelet,és csak hibakódokat ír ki..
    Ami nekem fontos,hogy legyen normális plugin készlet hozzá, meg könnyen lehessen a template-eket kicsit átalakítani..és ne kelljen hozzá órákon át keresgélni a dolgokat..

  5. Köszi!

    Akkor majd adok neki még egy esélyt..aztán ha van valami gáz,felkereslek ;) (ami ki tudja mikor lesz..hétvégén verseny,plusz közben szinte egész nap asszonypajtival vagyok :D )

  6. Nekem etránál nem volt gondom a FishBlog-gal.
    Ha plugin-gyáros vagy, akkor marad a WP. FB-hez (ahogy elnéztem) nincs plugin, DotClear-hez van, de csak 1-2 ilyen elcsépelt időjáros cucc. Egyébként WP nálam teljesen át van alakítva :D Adminja is (nagyon jó admin-felületek vannak), tele pluginekkel, amik megkönnyítik a dolgom. Ha gondolod, keress fel MSN-en (suta.art@hotmail.com) és segítek mindenben.
    Témát sem nehéz hozzá összeütni. Nekem átlagosan 2-3-4 órába telik, mire összegányolok egy teljeset, design-nal, css-sel, formázással, optimalizálással.

  7. Szerintem a wp-vel nincs semmi a gond, az adminjával sem. Amit írtam, az a wysiwyg editora volt, de ez nem kimondottan a wp hibája, más hasonló editorokat sem igazán szívlelem. Talán még a tinymce az amire mondható, hogy tényleg jó, az szimpatikus volt annak ellenére, hogy nem használom.

  8. Én is ki szoktam kapcsolni, mert sokkal job a puszta kódokat látni. Felül meg csak 1-2 gombocska van, ami ugyebár a formázáshoz tartozik és egy cseppet sem csicsás. Viszont az eredeti admin nekem sosem jött be, így fogtam a virtuális vándorbotomat és világot láttam. Úticélom valami hasonló volt, mint ez (Reklámozzon Ön is!).

  9. Ezek a programok hogyan működnek ? Megkell adni nekik a blogom linkjét, admin név/jelszó párost, és akkor ezek alapján postolják el a blogomba a bejegyzést ?

  10. Jézusom!
    Azt se tudom miről beszéltek!
    Én csak simán szeretnék blogba írni (www.blogger.com) de nem tetszenek a felajánlott témák… Mit tudok csinálni?
    Tudtok segíteni egy egyszerű felhasználónak?

  11. Szia!

    Elég régóta járok ide és amíg várom hogy új bejegyzés kerüljön fel, néha nézelődök az archívumban. Amikor megláttam ezt a bejegyzést, megörültem és egyből regisztráltam is magamnak egy blog.hu-s blogot. A baj csak az hogy nem tudom hogy hogy lehet beállítani (vagy egyáltalán lehetséges-e).

    Remélem kapsz valami értesítést ha hozzászólnak a bejegyzésekhez, mert gondolom egyébként nem ellenőrzöd a 3 éves bejegyzéseidet. :D
    Előre is köszi.
    ~LaliK

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here