A magyar TVműsor úgy nagyjából úgy szar ahogy van. Nem tudom te pl. hogy vagy vele, de nekem akár hetek is eltelnek úgy, hogy nem kerülök TV elé. Az ottani műsorok nem érdekelnek, a filmek régiek, a hírműsorok min. 1 napos késésben vannak mert amit este leadnak, arról már valószínűleg előző napokban vagy “legrosszabb” esetben aznap már kaptam hírt online csatornákon keresztül. A Spektrum és társai érnek csak valamit de ott meg rengeteg az ismétlés.

Részben ezért, részben meg mert a munkámból kifolyólag elkezdett érdekelni, mi meló van egy pörgősebb youtube csatorna elkészítésében és frissítésében, mostanában (mondjuk az utóbbi hetekben) elkedztem aktívabban vloggereket, csatornátokat követni. Persze korábban is látogattam a youtube-t de nem aktívan, nem rendszeresen, inkább csak amolyan alkalomszerűen. Amikor épp valami érdekelt és utánanéztem a youtube-n is a témának.

Na szóval elkezdtem kutatni a témában, hogy mégis hogy készül egy vlog, hogy választják ki a témákat, milyen felszerelést használnak, hogyan és mivel vágják meg a részeket, kik a népszerű vloggerek (egyáltalán mi számít népszerűnek itthon és külföldön), melyek a legjobb csatornák, milyen weboldalak foglalkoznak e témával, meg lehet-e élni belőle ma Magyarországon stb. stb. Tehát innen indultam … és azt kell mondjam, hogy nagyon gyorsan rá lehet kattanni! Gyakorlatilag magadnak állítod össze az anyagot, akkor és azt és ott és úgy nézed, ahogy épp neked tetszik.

Most már ott tartok, hogy vannak olyan youtube csatornák, vloggerekek akiket rendszeresen és tudatosan követek. Feliratkoztam a csatornájukra és/vagy rendszeresen megnézem a lapjukat, hogy van-e újonnan feltöltött anyaguk. Így bizonyos emberek, csapatok követése megoldott. Nekem ez azért nagy lépés, mert korábban nem néztem semmilyen videós/filmes anyagot meg rendszeresen. Inkább az az olvasós fajta vagyok aki ha dönthet, inkább olvassa el a cikket mint nézi meg a videót.

Amire viszont nem találtam még megoldást és simán lehet persze, hogy csak én vagyok a vak és akkor kommentbe írd már meg légyszi a megoldást, szóval hogy hogy lehet 1-1 témában, 1-1 kulcsszóra megjelenő új videókról értesítőt kapnom. Akár a youtube felületén, akár mailben vagy RSS-ben. Pl. érdekelnek az actioncam-ek, szeretnék értesítést kapni az összes olyan újonnan felkerülő videóról aminek a címében szerepel az hogy “actioncam”.

Youtube csatornák frissítésének figyelése
Youtube csatornák frissítésének figyelése

Jelenleg ezt úgy oldom meg, hogy a Chrome kedvencekben van egy könyvtár ahova a keresések listáját gyűjtöm és a Chrome bookmark könyvtárra egy kattintással az “Open all bookmarks in new window”-ra az összes engem érdeklő keresést megnyitom a feltöltés dátuma szerint rendezve. Így viszonylag végigfuthatóak a témák (amíg nincs túl sok), de azért ez a módszer messze nem olyan hatékony, mint ha az eredményeket pl. RSS-sel lehetne leszedni és követni.

Top 5 kedvenc magyar vlogger

Előzetesen annyit gyorsan leírnék, hogy ebben a listában ne keress olyat, aki játék videókat készít. A számítógépes játékok alapértelmezetten sem érdekelnek, az meg végképp hidegen hagy, hogy valaki valami játékot játszik és közben kommentál. Megnéztem jópár ilyet, nem az én világom mint ahogy a különböző beauty és csajos csatornák sem. :P

Magyarósi Csaba

Ő az egyetlen, akinek a videóit már korábban is sokszor megnéztem, hihetlenül produktív, pörgős ember aki jól megszerkesztett videóiban érdekes témákat és kérdéseket boncolgat, szép helyeket mutat be. Számtalan témában vlogol ahogy azt látjátok is (napi vlog, Xtractor, Appleblog, Utazós stb..), anno a Mac/OS X vonalon találkoztam vele először. Idén kezdte el a napi vlogsorozatát, ami annyi jelent hogy minden héten 5x kitesz reggel 8-kor 1-1 részt. A feliratkozók száma rohamosan nő de még mindig nem olyan gyorsan, mint amit szerintem megérdemelne. Videóiból árad a derű és a pozitív életszemlélet, nagyon magával ragadó az örök optimizmusa illetve az, hogy minden kis apróságban képes meglátni a szépet és a jót. Szóval részemről nagyon ajánlott a vlogja.

Magyarósi Csaba vlogja
Magyarósi Csaba vlogja

cím: Youtube – Magyarósi Csaba youtube csatornája

BroadTest

Őket nem régen fedeztem fel, de amúgy is friss a csatorna, most lesz meg mostanában valamikor a 10e feliratkozó. Ha nem is napi szinte, de heti rendszerességgel azért jönnek a videók és azokat látva még így is csodálkozom, hogy ezt az iramot tartani tudják. A termékteszteken kívül filmkészítési tippeket és trükköket tartalmazó videóik is vannak, profik. A videókra jellemző, hogy nem csak hasznosak, hanem humorosak is, én szinte mindegyiken elég sokat nevettem. Az anyagaik rendkívül jól szerkesztettek, süt belőlük a profizmus és hogy élvezik, amit csinálnak.

BroadTest youtube csatorna
BroadTest youtube csatorna

Youtube – BroadTest csatorna

Szirmai Gergely

Szirmai Gergely neve biztos nem ismeretlen sokak számára, hiszen befutott, ismert vlogger. több csatornája is van de én az “AFK Légió”-t kezdtem el követni elsősorban, ami utazós vlogokat tartalmaz illetve időnként némi tecnika is felüti témaként a fejét (lásd a “Milyen TECHNIKA kell az utazáshoz!” vagya “Extrémkedés Action Cammel Tenerifén | Terep Teszt” videókat. Tetszik stílusát és témáját tekintve is. A “HollywoodNewsAgency” csatornája benne van az aktuális top10-es magyar listában.

Szirmai Gergely - AFK Légió vlog
Szirmai Gergely – AFK Légió vlog

Youtube – Szirmai Gergely AFK Légió csatornája

Jancsó Gergely

Fiatal de nagyon tehetséges fotós, aki rengeteg álomszép helyen dolgozott már és tapasztalait, élményeit osztja meg a csatornáján. Fotózást kedvelők számára kimondottan ajánlom, rendkívül hasznos vlogjai vannak. Szintén nincs még nagyon sok feliratkozója de ez leginkább annak tudható be, hogy mindössze 4 hónapja kezdte el az egészet.

Jancsó Gergely fotós vlogja a youtuben
Jancsó Gergely fotós vlogja a youtuben

Youtube – Jancsó Gergely fotós vlogja

TheVR Tech

A TheVR csapatát alkotó 2 srác nem ma kezdte a pályát, jóideje méltán népszerűek ezzel illetve a “TheVR” csatornájukkal. A Tech csatornát elsősorban a tesztekért látogatom, tetszik a stílusuk, a pörgős ritmus és az őszinteség/szókimondó stílusuk. Ők mondjuk most benne van a márciusi adatok (feliratkozók száma) alapján a top10 magyar Youtube csatornában.

TheVR Tech youtube csatorna
TheVR Tech youtube csatorna

Youtube – TheVR Tech csapat csatornája

A top10 magyar youtube csatorna a jelenlegi feliratkozók száma alapján:

  1. Videómánia – YouTube – https://www.youtube.com/user/VideomaniaFCS
  2. PamKutya – YouTube – https://www.youtube.com/user/PamKutya
  3. TheVR – YouTube – https://www.youtube.com/user/thevrhu
  4. luckeY – YouTube – https://www.youtube.com/user/luckeYpublic
  5. UNFIELD – YouTube – https://www.youtube.com/user/UNFIELDMCTV
  6. Peter Gergely – YouTube – https://www.youtube.com/user/GPeti2
  7. JustVidman – YouTube – https://www.youtube.com/user/JustVidman
  8. HollywoodNewsAgency – YouTube – https://www.youtube.com/user/HollywoodNewsAgency
  9. Radics Peti – YouTube – https://www.youtube.com/user/MrShepharrrdVideos
  10. James – YouTube – https://www.youtube.com/user/mcJames98

… és itt most nagyjából be is fejezem a magyar vloggerek ill. a népszerűbb youtube csatornák felsorolását. Nem azért, mert nincs több akit még érdemes követni, sokan vannak még akik nagyon jó videókat készítenek, de valahol meg kell húzni a határt és én ezt most itt teszem meg. :) Ha van ötleted, hogy kit érdemes még követni, írd meg kommentben a nevét/címét és hogy miért ajánlod, ígérem hogy megnézem, akit ajánlasz.

A következő bejegyzésben a kedvenc külföldi vloggerek és csatornák jönnek.

2 COMMENTS

  1. Szia Dani! A Hyp-R csapata is nagyon jó, illik a listába, thx az ajánlást! végignéztem már vagy egy tucat (inkább) több videójukat, feliratkoztam rájuk.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here