Most anélkül, hogy különösebben “méltatnám” azt, hogy nekem kell elmennnem és nyilatkoznom azügyben, ha magánnyugdíjpénztári tag akarok maradni – pár infó amit én is úgy szedtem össze a netről, mielőtt ma elmentem volna kitölteni a nyilatkozatot.

Hogy miért?

Mert szerintem nagyon sokan az alábbi indokok (valamelyike) miatt nem fognak elmenni nyilatkozni:

  • sok időbe telik, sokat kell várni
  • bonyolult
  • már nem emlékeznem rá hogy pontosan mik is voltak az infók amiket olvasott, hallott ezzel kapcsolatban de nem akar/tud utánakeresni
  • sok papírt kell kitölteni mert biztos ez is ugyanolyan macerás lesz, mint bármilyen hivatalos ügyintézés ebben az országban
  • nem tudja, pontosan hova is kellene mennie
  • stb…

Pedig nem.

Nekem 2 főbb kérdésem volt, mert bevallom annyi felől kaptam az infókat hogy már azt sem tudtam, jól emlékszem-e, a többit meg csak mint tapasztalat írom hozzá – mert ma voltam nyilatkozni, egészen pontosan a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság (NyuFIg) épületében (további infók lentebb).

A 2 fő kérdésem: Hogy kell nyilatkozni és hol kell (lehet) nyilatkozni a magánnyugdíjpénztári tagságról?

1.) Hogy kell nyilatkozni a magánnyugdíjpénztári tagságról?

Itt linkelném a 2 legfontosabb linket, de mindjárt le is írom a lényegét:
Tájékoztató a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe történő visszalépésről (ONyF honlapon)

Az alábbiakat vidd magaddal:

  1. személyazonosító igazolvány
  2. lakcímet igazoló hatósági igazolványt (esetleg útlevelet vagy kártyaformátumú vezetői engedélyt)
  3. Társadalombiztosítási Azonosító Jelet tartalmazó hatósági bizonyítványát (TAJ-kártya)

Nekem (nekünk, mert a feleségemmel mentem) a legközelebbi igazgatóság a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság (NyuFIg) épületete volt, amit az Árpád hídtól kb 1 perc sétával lehet elérni.

Nyugdíjpénztári nyilatkozat - nem voltak sokan

Viszonylag kevesen voltak, a recepción jelezni kell hogy miért jöttél és kapsz egy sorszámot illetve 3 példányban egy nyilatkozatot, amit ki kell tölteni. Erre felvésed a neved, a lakcímedet, a TAJ számodat és hogy melyik nyugdíjpénztárban vagy tag. Ennyi.

Nyugdíjpénztári nyilatkozat - kitöltendő papír

Utána a többi részt már az ablakban ülő hölgy fogja kitölteni az okmányaid alapján, a végén kér egy aláírást és mehetsz is dolgodra.

A kapott példány (nyilatkozat) egy másolatát el kell juttatnod 5 napon belül a munkáltatódhoz.

A várakozást nem számítva (az sem volt 10 perc nekünk úgy, hogy kb 6-7 ember volt előttünk) kb 2-3 perc alatt lezajlott minden – úgyhogy igazán nem mondhatom, hogy macerás lett volna bármilyen téren is.

Mindent beleszámítva (odaút, várakozás, ügyintézés, visszaút) kb 1 óra alatt le lehetett zavarni az egészet, persze ez január vége fele már biztos több lesz, mert egyre inkább észbekapnak majd az emberek – közeledik a január 31-e.

Ha maradnál a magánnyugdíjrendszerben, akkor érdemes még most meglépni a nyilatkozatot, ne várj vele túl sokáig. Ehhez még egy kis segítség …

2.) Hol kell (lehet) nyilatkozni a magánnyugdíjpénztári tagságról?

Azoknak kell személyesen nyilatkozniuk január 31-éig, akik maradni akarnak a magánpénztárban. Az ONyF (Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóság) országosan

  • 36 nyugdíjbiztosítási igazgatóságnál vagy a
  • Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál illetve az
  • Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóságnál

(ONYF) várja a nyilatkozni kívánókat.

Elérhetőségek és adatok:

Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóság (ONyF) ügyfélszolgálatok:

http://www.onyf.hu/?module=institutes&action=mainmenu&imname=ugyfelszolgalatok

Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóság (ONyF) – Budapest

Honlap: http://www.onyf.hu/?module=institutes&action=institute&iid=81

Cím: 1081 Budapest Fiumei út 19/a.
Levelezési cím: 1430 Budapest Pf.: 38
E-mail cím: onyf_budapest@onyf.hu
Telefon: 06-1-323-6000
Fax: 06-1-323-6116

Magánnyugdíjpénztári jogviszony fenntartása meghosszabbított nyitvatartással 2011. január 31-ig

Ügyfélfogadás
Hétfő: 8.00-18.00
Kedd: 8.00-16.30
Szerda: 8.00-16.30
Csütörtök: 8.00-16.30
Péntek: 8.00-14.00


Nagyobb nézet miatt kattints ide

BKV-val legegyszerűbben a Keleti pályaudvar felől lehet megközelíteni, onnan pár perc sétával simán el lehet írni az épületet.

Nyugdíjfolyósító Igazgatóság (NyuFIg) – Budapest

Honlap: http://www.onyf.hu/?module=institutes&action=institutes&imname=nyufig&ismname=kozponti&root=nyufig

Cím: 1139 Budapest XIII. Váci út 73.
Levelezési cím: 1820 Budapest
E-mail cím: nyufig@onyf.hu
Telefon: 06-1-270-8999
Zöld szám: 06-80-204-884
Fax: 06-1-270-8916
Fax: 06-1-270-8927

Ügyfélfogadás
Hétfő: 7:30-16:30
Kedd: 7:30-16:30
Szerda: 7:30-18:00
Csütörtök: 7:30-16:30
Péntek: 7:30-14:00


Nagyobb nézet miatt kattints ide

Elérhetőség akár a KÉK metróval az Árpád híd felől vagy vagy az 1-es villamossal a Róbert Károly körúton.

28 COMMENTS

  1. Nincsmit, örülök hogy leírtam ezeket, mert azóta jópár ismerős jelezte hogy “akkor elmegyek ha csak ennyi az egész” :)

  2. Thx az infókat, legalább már azt is tudom pontosan, hogy hova lehet menni nyilatkozni!

  3. Rengeteget segített, hogy összeszedted az infókat köszönöm, ajánlom majd másoknak is az oldalt… és már a Google is az első lapon hozza ;)

  4. Örülök, ha segített és remélem minél többen megtalálják Google-n keresztül is, mert ha jól hallottam tegnap, még nagyon kevesen nyilatkoztak (vmi 0.1% a mnyp-i tagoknak), pedig van ahol kb 20%-os maradásra számítanak.

  5. Köszi az infókat! Én a neten guglizva véletlen vetődtem ide, és komolyan mondom hasznosabb az általad összeszedett infó, mint bármilyen hivatalos tájékoztató. Egyébként a napokban kaptam meg a nyufi levelét, ahol botrányos és pofátlan módon (természetesen konkrét számadatok nélkül) méltatják az állami rendszer tökéletességét, és járatják le a magán pénztárakat. Sajnos attól félek, hogy ez a kommunizmuson nevelkedett ország inkább fog ragaszkodni az “állami GONDOSKODÁSHOZ”, mint hogy eszébe jutna az öngondoskodás, és sokan “maradnak a visszalépésnél” hogy ezzel a szép képzavarral éljek. Én nem akarom nyugdíjasként az akkori fiatalságtól elvárni, hogy majd eltartson, igenis szeretnék magamról gondoskodni! Biztos el fogok menni nyilatkozni. Bár most épp beteg vagyok, de már kezdek azon gondolkodni, hogy biztos ezt is “ŐK” csinálták, hogy ne tudjak elmenni! :))

  6. Köszi Harder!
    Ez tényleg életmentő összefoglaló! :D Gyorsan meg is osztottam minden elérhető csatornán! Reggel megyek az árpád-hídhoz.

  7. buster, Amon: örülök, ha Te is hasznosnak találtad és köszi, ha terjesztitek, jó lenne ha minél többen maradnának a mnyp-aknál.

    Közben felmerült egy új kérdés baráti körben: Mi van, ha a magánnyugdíjpénztár bezár, ahol vagyok?

    A válasz, hogy ha megszűnik a magánnyugdíjpénztár (ha kevesebb mint 2000 tagja van, kötelező bezárni), van 30 napja a tagoknak hogy nyilatkozzanak – merre tovább. Ha nem nyilatkozol, mész vissza az állami rendszerbe. (by TLoF)

  8. Sziasztok!

    Nagyon jól össze lett szedve az anyag! Hálás köszönet érte! De…! Mindenkinek azt ajánlom, várja meg azt a bizonyos értesítőt az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságtól! Ezt Mindenki meg fogja kapni vagy már megkapta. Ha mégsem, fel kell hívni az ONYF-et, hogy külgyék ki, mert ezt KÖTELEZŐEN ki kell küldeniük még időben. Ebben a négyoldalas levélben értelmesen le van írva, hogy mikor mire kell számítani és mit tehetsz.
    Az első levél az új rendszert írja le érthetően, a második pedig a legfontosabb kérdéseket és válaszokat tartalmazza szintén felfogható előadásban.
    Ezt mindenképpen várjátok meg, mert sokan úgy döntöttek, hogy fogalmuk sem volt vagy csak részinformációkat tudtak! …hogy az Ad hoc felháborodásokról vagy a “dafke, csak azért is…” döntésekről már ne is beszéljünk.
    Reméljük, hogy Mindenki jól fog dönteni!

  9. Szia Mariner,
    Meg merem kockáztatni azt a kijelentést, hogy aki már nyilatkozott, az utánanézett és igyekezett megfontolt döntést hozni – elég sok infó van a neten. Csak dacból nem hinném, hogy számottevő létszám ment volna el nyilatkozni – lévén még nagyon kevesen nyilatkoztak, a rohamot a hó végére várják és inkább jellemzőbb a bizonytalanság, mint a konok “csak azért is…” hangulat.
    az ONYF nyilván részlehajló lesz, én nem döntének el mindent CSAK a levél alapján.

  10. Sziasztok,
    Bementem, valóban 10 perc volt az egész (Budapest, Árpád hídnál).
    Minden segítséget köszönök Harder… ;-)

  11. Ma megyek az Arpad hidhoz ebedidoben remelem nem kell sokat varni, koszi a hasznos tanacsokat!

  12. Szevasz Harder!

    Félreértettél. Nem arról volt szó, hogy a levél alapján kell dönteni. Pontosan amiatt írtam, mert láttam videót nyilatkozókról, olvastam hozzászólásokat és az új rendeletet, valamint dolgoznak ismerőseim pénztáraknál és döbbenetes, hogy mennyire nincs képben az emberek nagy része. Tegyük hozzá, nem is lehet racionális vagy tökéletesen okos döntést hozni, mert nem látunk előre. Lehet, hogy jövőre ugyanúgy visszahoznak mindent, lehet, hogy 4-8 év TB kiesés és 24% mínusz lesz. Esetleg bezárnak a mny.pénztárak vagy átalakulnak önkétessé. A külföldön munkavállalók úgyszintén megszívhatják a batyit. Nem tudjuk. Az viszont tény, hogy sarokba lettünk szorítva és gyorsan kell döntenünk. Nagyon sokan csak tiltakozásból maradnak. Sajna ez is tény. Egyik megoldás sem jó, mindenképpen ki leszünk játszva. Az ONYF miatt pedig nem kell aggódni, mert ők nem magánnyugdíjpénztár, nem tudnak és nincs is értelme részrehajlónak lenniük. Nekik teljesen mindegy, mert a közszférában dolgoznak és bérből élnek. Ez szerintem világos. Akármi történik, nem változik a helyzetük. Ha mégis, akkor az egész ország olyan szarban lesz, amekkorát az EU még nem látott és akkor nyugodtan kitehetjük a táblát az országhatárnál: “Az utolsó csukja be a kaput!”
    A levelet pedig azért ajánlottam, mert tényszerűen és részrehajlás nélkül közlik a helyzetet. Egy levélen is sok múlhat. 1-2 apróság is le van írva, amiről nem is tudtuk pontosan, hogy mi lesz vele (pl. egyéni számla lehetősége…erről sokan sokfélét mondanak még most is).
    …de nem akarok befolyásolni senkit. Mindenki azt csinál, amit jónak lát. Segítő szándékkal írtam Nektek!

  13. Kedves Mariner!

    Kérlek olvasd el fentebbi hozzászólásomat, amiben írtam a nyufi leveléről… Nem részrehajlóak? Ezt miből gondolod? Egyébként elárulom, hogy a levelet nem az a kis köztisztviselő fogalmazza, aki ott ül a nyufinál, neki valóban nem lenne érdeke promózni a rendszert, nyilván neki is felsőbb utasításra kell cselekednie, és a kormány álláspontját kell kinyilvánítania, nem pedig a magán véleményét! A levél egyébként mint írtam semmilyen konkrét adatot nem tartalmaz, csak ködösítve fogalmaz, és kizárólag az állami rendszert élteti. Többek között azt állítja, hogy bármilyen kor és jövedelmi szint mellett kizárólag az állami rendszer éri meg, valamint pofátlanul kijelenti, hogy bizony az állami nyugdíj is örökölhető, lásd: özvegyi nyugdíj! Hát ennyit a korrekt tájékoztatásról, ugyanis az özvegyinek még csak kategóriájában sincs semmi köze a mnyp örökölhetőségével, ahol a TELJES befizetett összeget ténylegesen örökli a kedvezményezett. Arról nem is beszélve, hogy volt már rá példa, hogy megszüntették az özvegyi nyugdíjat. Egyébként az MLM-nél (multi level marketing, AM**Y, zep**r,stb…) láttam hasonló gusztustalan (törvénytelen?) módszert, pl.: “ezen levél átvételével Ön jóváhagyja megrendelését. Amennyiben nem mondja vissza írásban, úgy a megrendelést érvényesnek tekintjük, aminek ellenértékét a mellékelt csekken öt napon belül kell befizetni.” Ismerős valahonnan? Változást erőszakolnak rád, és neked kell intézkedned, ha nem akarod… azt hiszem ez nem is véletlen, hiszen ennek a pártnak a vezérkarából sokan végeztek Darnel tréninget! Annak idején ezzel ők maguk dicsekedtek a tévében, nem én találtam ki. Bocsi a hosszú hsz-ért: “nem akarok befolyásolni senkit. Mindenki azt csinál, amit jónak lát. Segítő szándékkal írtam Nektek!”

  14. Lehet reálhozam a nyugdíjkasszáknál

    Valószínűleg az infláció fölötti hozamot ért el a hazai magán-nyugdíjpénztári alapok szinte mindegyike 2010-ben – derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) honlapján is közzétett árfolyamadatokból. A növekedési alapok közül a legjobban az OTP, az ING és a Dimenzió teljesített.

  15. A nyilatkozatot le lehet valahonnan tolteni?
    Kulfoldon elek, nincs konzulatus csak tiszteletbeli konzul. Tegnap telefonon megigerte, hogy atkuldi a nyilatkozatot,de este fel kilencig meg nem sikerult neki :-(
    Ja, es miert kerul ez nekem penzbe??

  16. “A nyilatkozatot csak személyesen lehet megtenni. A nyilatkozattételhez az alábbi dokumentumok bemutatása szükséges:

    * személyazonosság igazolása céljából érvényes útlevél, személyazonosító igazolvány vagy kártya formátumú magyar jogosítvány,
    * a tartós külföldi tartózkodás jogcímének igazolása,
    * TAJ-kártya/európai uniós biztosítási kártya felmutatása.”

    Baaz, ezek nem tudjak elkepzelni az eletet az EU-n kivul?? Nincs TAJ kartyam, meg nyilvan EU-s biztositasi kartyam sem..
    A tartos kulfoldi tartozkodassal is felbasztak az agyamat. Decemberben hoznak egy torvenyt, Januar vegi nyilatkozasi hataridovel. Nem mehetek el a Cook-szigetekre nyaralni 8 hetre vagy mi?? Es ha en mondjuk kulfoldon dolgozom, a felesegem meg itthon van a gyerekkel, akkor mi a jogcim??

    Kozben kaptam egy doksit, abban szerencsere mar ez szerepel: “Amennyiben az ügyfél ezzel (TAJ kartya) nem rendelkezik, természetes személyazonosító adatairól kell nyilatkoznia.”
    A konzuli dij fizeteset meg mindig nem ertem, tudtommal ez ingyenes..

  17. En is linkeltem a kirohanos bejegyzesemben ide, remelem minel tobben megtalaljak, nagyon hasznos.

    Ma voltam a Fiumei uti ONyF-nel nyilatkozni:
    – Fel kilenckor volt egy kis sor az ajtonal, de csak par perces.
    – Atvilagitanak, mint a repteren. (Ezert alakult ki a sor.)
    – Itt meg kitoltendo papirt sem adnak, csak szamot, a gep automatikusan kitolt mindent, csak alairni kell harom peldanyban.
    – Varakozni kb 3 percet kellett, maga az ugyintezes is ket perc alatt megvolt.

    Mos belegondoltam, mi van, ha meg Kobeben lakok, akkor vajon fel kellett volna utazni jo sok penzert Tokyoba a nagykovetsegre…

  18. Sziasztok!

    Na, ma én is eljutottam végre a Váci úti nyufiba. Elég sokan voltak, igaz azoknak a fele nyugdíjas volt és más ügyben volt ott, de azért volt jó sok nyilatkozó is. — Egyébként lehet tudni valami számadatot, hogy eddig hányan nyilatkoztak?? — A NETES letölthető NYOMTATVÁNYT FELEJTSÉTEK EL, mert pont előttem mondták egy srácnak, hogy fölösleges volt kitöltenie, valami miatt nem fogadják el. Kb. 10 percet vártam, 21-en voltak előttem. Egyébként nem tudom hallottátok-e a kormány tegnapi kijelentését, miszerint tudatosítani kell a nyugdíjasokban, hogy a kormány nem fog több nyugdíjat kifizetni, mint amennyi járulék befolyik a kasszába, és senki nem mehet el a korhatár előtt nyugdíjba. Ez is rávilágított a döntésem helyességére. Még egyszer köszi az infókat, Harder!

  19. Nekem olyan kérdésem lenne (ami szerintem elég fontos), hogy ha maradok magánnyugdíj pénztártag és tegyük fel 65 éves korom előtt leszázalékolnak valami miatt, hogyan leszek jogosult rokkantnyugdíjra? Fizet-e az állam vagy a magánnyugdíjpénztár járadáékot/rokkantnyugdíjat?

  20. Harder: 1000* többet ér az összefoglalód, mint a hivatalos kilométeres leírások! :)

    Harder 2011/01/06. | 13:57:
    Azt írod, hogy át lehet lépni másik mnyp-ba. Nem tudod hogy? Mert erről sehol nem volt szó.

    Valami olyasmit hallottam, hogy át lehet lépni másik mnyp-ba, de aztán soha többé sehova.

    ———————————————————————-

    Engem még az aggaszt, hogy most jó alaposan lecsökken a tagok és ezzel együtt a vagyon is a mnyp-akban. És kevesebb vagyonnal jóval kisebb lesz a mozgásterük a befektetések terén. Valamint az mnyp-ak működési költségei sokkal kevesebb tagon fognak “lecsapódni”.

    És mi van akkor pl., ha elmegyek nyugdíjba, nem akaródzik meghalni, és egyszer csak elfogy a pénz az mnyp-számlámról? :) Onnantól kezdve mi a helyzet?

  21. Csak egy buta kérdés itt a finisben:

    Nem a lakóhely szeinti nyugdíjbiztosítási igazgatóságnál kell nyilatkoznom?

    Tehát pl. ha nekem zalaegerszegi lakcímem van ettől még tehetek nyilatkozatot Budapesten is?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here