Aki már egy ideje honlapkészítéssel foglalkozik (legyen az akár grafika, akár programozás, akár sitebuild), tudja hogy sokszor milyen nehéz normális árat kérni 1-1 munkáért, rengeteg pistike van aki 1-2 honlapot összeütve valamilyen webszerkesztő programban csinálja freetárhelyre a “webdesign készítés” lapját majd árulja a “webdesign”-okat fillérekért.

Ez bizonyos szempontból nem is baj, mármint az ő munkáikért fizetők amúgy sem adnának soha 50-100-150 ezret egy grafikáért vagy akár komplett honlapért sem, így nem igazán veszik el a haladóbbaktól (már csak azért sem írok profikat) a napi parizerre valót.

Az viszont már baj, hogy a megrendelőkben kialakul a kép, miszerint a grafikára, sitebuildre, programozásra minden hülye képes és amúgy miről van szó? Csak össze kell kattintgatni azt a lapot, nehogy már sokat kérjenek érte, ő is meg tudja csinálni..

Így születnek az alig negyedórája prog.hu-n talált bejegyzések, ahol valakinek “designra van szüksége és ..”. Inkább olvassátok el a bejegyzést ihlető idézeteket:

Két weboldal designra lenne szükségem, kesőbb előfordulhat hogy lesznek meg alkalmi munkak. A munka befejezésekor a psd es az osszedarabolt html fájlokra van szükségem. A kettő munkáért összesen 25eft-ot fizetnék. Nem flashes oldalra van szükség, hanem egyszerű kép + táblázat felépítésűre) A 2. munkánál előfordulhat hogy kell egy flash banner, de ezt majd megbeszéljük. (Referenciákat is kérnék.)”

Majd pár bejegyzéssel odébb folytatja:

“Hát azért tudom hogy mennyi idő alatt lehet csinálni egy webdesignt flash es egyebek nélkül, és egy tapasztaltabb designernek ez néhány órát vesz igénybe. Nem tudom hogy ti milyen órabérbe dolgoztok, de ha 8 órát számítok a két munkrára, amibe szerintem belefér, mert ha lenne hozzá kis érzékem, ami sajnos nekem nincs tul sok :), akkor nekem ennyi idő alatt menne…. hát még egy profinak. Szoval 3e/ora (3×8~25) díjért szánalmas ez az összeg, akkor sajnálom.”

Szóval az illető úriember lazán kiszámolta magában, hogy 2 komplett honlapterv sitebuild-del együtt szerinte 25e ft-t ér és kész.

Nem az ő hibája, nyilván megvan az oka amiért azt hiszi ez tényleg így működik. Nyilván meg is fogja előbb vagy utóbb találni azt a pistikét, aki elvállalja neki ennyiért.

2 sztori a végére amik ehhez kapcsolódnak és mások is beírták a prog.hu-n:

Sztori 1.

Picassohoz odamegy egy emberke:
– Mester, én nagy rajongója vagyok. Mondja, nem készítené el az arcképemet? Természetesen nem ingyen kérem.
– Jó – egyezik bele Picasso. Leülnek, Picasso fog egy papírt és egy ceruzát, húz pár vonalat és 3 perc múlva odaadja a képet:
– Tessék, kész.
– Ó, mester, ez gyönyörű, fantasztikus! És mennyivel tartozom?
– 10 000 dollár.
– Mi? 10 000 dollár? De hiszen 3 perc alatt elkészült, hogy lehetne 3 perc munka 10 000 dollár?
Mire Picasso:
– 3 perc? 40 év fiam, 40 év…

Sztori 2.

Történt még a 20. század elején, hogy Fordot kihívta egy gazdag ügyfél a meghibásodott T-modell-hez.
Ford nézegette, nézegette, majd rácsapott hármat a kalapácsával, és a kocsi működött.
-Köszönöm. Mennyi lesz?
-110 dollár.
-De hát 10 perc alatt végzett. Mi kerül ennyibe?
-1 dollár a kiszállás, 3 dollár a kalapácsütés darabonként.
-És a maradék 100 dollár?
-Tudtam, hogy hová kell ütni.

33 COMMENTS

  1. “Az viszont már baj, hogy a megrendelőkben kialakul a kép, miszerint a grafikára, sitebuildre, programozásra minden hülye képes és amúgy miről van szó? Csak össze kell kattintgatni azt a lapot, nehogy már sokat kérjenek érte, ő is meg tudja csinálni..”

    Szerintem a profi cégeknek komoly , lényegre törő, de átlag felhasználó nyelvre lefordított, figyelem felkető leírásokat kellenne készíteniük a honlapjukon és a tulajdonukban lévő egyes forgalmas oldalaikon is egy egy reklámmal hivatkozzásal eljutatni az emberek erre a jól fel épített leírásra. Amiben részletesen le van írva, hogy mennyi mindenre kell odafigyelni, hogy egy weblap jól működjön 4 féle böngészőbben is. Hogy a leendő ügyfelekre sokkal nagyobb hatást gyakorol egy minőségi dizájn. Meg azt mennyi töménytelen hiba szokott elő fordulni egy totál kezső álltal készített lapon .

    Ha utána is akarnának nézni a leendő ügyfelek egy ilyen leírásnak, mindenhol csak pár mondatos reklám rizsát látnak, esetleg ha sikerül eljutniük véletlenül egy 2 szakmai fórumhoz az szintén teljesen érthetetlen számukra, és ott sem találnak egyébként sem egy egybefüggő leírást.

  2. Az ár részhez még annyit.

    Mi van ha valaki eggyáltalán nem pistike színvonalon űzi, de szüksége van a pénzre és egyébként is ép jó formában van, állandóan vannak ötletei és könnyedén meg is tudja valósítani és simán bevállalja 25 ért ?

  3. “Ha utána is akarnának nézni a leendő ügyfelek egy ilyen leírásnak, mindenhol csak pár mondatos reklám rizsát látnak, esetleg ha sikerül eljutniük véletlenül egy 2 szakmai fórumhoz az szintén teljesen érthetetlen számukra, és ott sem találnak egyébként sem egy egybefüggő leírást.”

    Az a gond, hogy legritkább esetben hisznek egy netes leírásnak, ha helyette megkérdezhetik az ismerőst/havert/barátot/szomszédot stb… inkább a személyes véleményre adnak szerintem.

    Persze ettől függetlenül még lehet, hogy jó lenne ilyen leírásra a lapokra, sőt … én emlékszem hogy láttam már elvétve 1-2 ilyen oldalt, de most már nem tudnám megmondani hogy mi volt a cím, tényleg nagyon ritka.

    A másik részre pedig azt mondanám, hogy az az illető akkor is gondolja át, megéri-e neki a rövidtávú filléres munkákat bevállalni, vagy tartsa önmagát és a tudását kicsit többre és alakítson ki most az elején olyan ügyfélkört, akik fél év vagy év múlva sem fogják szívni a fogukat, ha az említett 25e ft 2 lapért (gondolom az árat most a konkrét eset miatt írtad úgyhogy igazodok ehhez) már kevés lesz. Mert kevés lesz, az biztos.
    Ezek az ügyfelek úgy ott fogják hagyni mint a sicc, keresnek egy másik embert aki megint megcsinálja nekik 25-ért..

  4. Akartam ide beírni kommentet, és kicsit bővebben azon túl, hogy egyetértek, de hosszúra sikeredett. :) Így behúztam a blogomba. :D
    Minden esetre ez így nem jó egyébként. Ez a helyzet nem használ senkinek, se a megrendelőnek, se a megrendelő ügyfelének.

  5. Dehogynem, Pistike zéró tudással és felelősséggel nagyon is jól jár. Neki nem kell photoshopot, dreamweavert, neaggy’isten 3dstudio-t venni, felveszi a pénzt és jöhet a következő kamu oldal. Persze adóznia sem kell, mert Ő nem tartozik a “Rencer”-be.

  6. Most őszintén, szerinted mennyien veszik meg az összes ilyen szoftvert azok közül, akik profinak vallják magukat? Amíg ennyibe kerülnek ezek a programok és ennyivel drágábban kapják meg mint pl. az USA-ban, addig az arány szerintem durván eltolódik egyik irányba..

  7. Engem anno egy netes rádió keresett meg azzal, hogy 30 ezer forintért csináljak nekik flash fejléces lapot, ráadásul úgy, hogy pályázati jellegű a dolog és a fizetség egyáltalán nem biztos, csak ha én nyerek. Na most miután közöltem velük, hogy ennyiért én az egeremet nem húzom arrébb, akkor mondták, hogy “úgyis lesz más, aki megcsinálja”. Lett is, meg lehet tekinteni az eredményt.

    Az a baj, hogy amíg a megrendelők előtt vannak ilyen webdesigner Pistik, addig bizony az árakat is le fogják nyomni. Mert Pistikének nagyon jól jön az a 25 ezer forint is, amiből lehet venni fasza mobiltelefont, de igazából szerintem a nagyobb designerek sem pénzéhségből kérnek el százezres tételeket egy-egy ilyen melóért.

    A tisztelt “jól tájékozott” megrendelőnek meg üzenem, hogy majd hasonlítsa össze egy profi dizájner pár hetes munkáját és egy Pistike féle 1 órás weboldalt. Szerintem majd rájön, hogy hova megy el az a sok tízezer forint.

  8. Ezt hívják vadkapitalizmusnak. Olyan a piac, hogy bárki-bármikor beléphet és ez nem kerül neki szinte semmibe. Természetesen azért a jobb üzleti kokcepcióval rendelkezők (nem biztos, hogy azok akik a legjobbak) talpon maradnak és nevük lesz a szakmában.

  9. van egy ismeros, aki nehanapjan dob nekem egy olyat, hogy “itt egy design (kep), amibol ugyan csinaljak mar neki lapot, kapok egy 10est”.
    most ezt lofasz penz sajnos, en tudom.
    de referencianak megteszi.

  10. azért örülök, hogy ebből a 10rongyos pistike kategóriából már kinőttem, és nem kell elvállalnom minden ilyen sz*rt is ….

  11. A sitebuild az egy érdekes téma, szerintem még a netet amúgy aktívan használók legnagyobb része sem tudja, hogy mi fán terem.

    Tőlem is időnként meg szokták kérdezni, hogy mit csinál a sitebuilder, majd a válasz után nagy csodálkozással megkérdezik: De hát ezt nem tudja a programozó megcsinálni?

    De, meg tudja csinálni csak nem biztos hogy ugyanolyan jól, mint egy sitebuilder. Ha egy faramuci példával akarnám szemléltetni a dolgot, akkor azt mondanám, hogy a valós életben pl. a gépkocsiknál sem a motort megtervező mérnök (a lap motorja, programozó) fogja összeszerelni és a festeni illetve a karosszéria munkákat megcsinálni (külső, összerakás, sitebuild). Illetve nem is az autó kinézetéért felelős mérnök (külső, designer) fogja.

    Minden területnek megvan a maga szakembere, aki az adott munkát a legjobban meg tudja csinálni.

  12. Azért nem kell ennyire elszeparálni a szakterületeket… Kis (egy emberes) cég estén például nem is lehet (bár mondjuk aki ugyanúgy nyomja a ps-t mint a php-t és még össze is rakja a kettőt, annak grat. Kérhet is érte sok-sok fínom ropogós bankjegyet. Aki meg olcsón akar honlaphoz jutni, az bízzon meg egy “honlapkészítőt” (egyik iskolatársam pl. valami Gyermekszív Alapítvány honlapját elvállalta 20K HUF-ért, + 2K/hó a fennatartás. nem mondom, hogy rossz lett, de ilyennel én kb. 10perc alatt meglennék ha van hozzá ötletem. Csak éppen a tudást meg kéne fizetni. Bár az esetében tudásról nem igazán van szó, nagy részét ugyanis én kódoltam. Majd kérek részesedést.)

  13. Én mondjuk tuti nem kérnék alapítványtól pénzt ilyenért, főleg nem a fenntartásért. Inkább rakják ki a névjegyem vagy a bannerem a lapra és akkor le van tudva a dolog. Valahogy nem tudnék jó étvággyal zabálni abból a pénzből, de biztos nekem van csak ilyen hülyeségem.

  14. Olyan embert aki mind a grafikát, mind pedig a programozást tényleg magas színvonalon űzi, még nem láttam. Persze át lehet nyúlni a másik területbe, de szerintem e 2 terület képviselőinek annyira másképp működik az agya, hogy nem is csodálom a dolgot.

  15. sztem 10k-t 1 szint után nincs értelme elkérni. van 1 nagyobb projektem, ahol egy közösségnek (5-600 fő) adminolok 1 joomlat, fórummal – most épp szabadidőmben az új designt vágom neki, mert ez a régi free sablon horror…

    mindezt baráti szivességből. amíg / amikor van rá időm. ezért nem lenne értelme elkérni tőlük se 10k hufot se fejenként 500hufot. non-profit. nem az árva alapítványt támogatom, hanem “örömet” okozok némi szabadidő felhasználásával ennek a közösségnek.

    az árak lenyomása meg pistikésen… nc

  16. Jól mondod, van amit érdemesebb megcsinálni ingyen, csak hogy segítsen az ember. A pénz nem minden szerintem sem.

  17. Megcsináltatsz egy hirdetőtáblát 5000-ért, vagy alkoholos filccel kiírod, hogy “Termelői bor eladó”. És itt nem a bor a lényeg. Mi akülönbség a kettő között?

    Vannak termékek, amit pistike szintjén is el lehet adni. Azt csinálják meg a pistikék. És van amikor nincs is szükség nagyobb teljesítményre. Fölösleges.

    Szerintem a probléma sokkal inkább az, ha egy pistike azt hiszi, hogy a profiktól alig van lemaradva, netalán elkezdi magyrázni a profinak, hogy hogyan kell weboldalt készíteni.

    A másik oldal, amikor a profi (vagy magát profinak érző személy) tűzzel-vassal írtani akarja a pistikéket. Azt gondolom, hogy mindenkinek joga van megélni abból amit szeret csinálni, de nagyon fontos, hogy a helyén tegye ezt. A profi hagyja élni a pistikéket, a pistikék meg csak csinálják meg az apróbb melókat olcsón, és ne próbáljanak betörni arra a piacra ami a profiknak való.

    Találkoztam más szakmában olyan emberrel, aki pusztán szakmai önérzetből nem csinálta meg azt amit a megrendelő kért. A megrendelő egy egyszerű dolgot kért, azt mondta, hogy olcsó legyen. Nem volt szabványtalan, nem volt balesetveszélyes, csak egyszerűen abban a szakmában ez nem szokás, vagy csúnya. De amegrendelő azt kérte. Miért akarunk neki mást adni? Azért, hogy a szakma megbecsülése ne sérüljön? Talán jogos, talán nem…

  18. Nem csak azért akarhat valaki mást eladni a megrendelőnek, mint amit az kért. Az ok lehet az is, hogy van benne annyi becsület, hogy felhívja a megrendelő figyelmét arra, amit kér, hülyeség, elavult, nem praktikus stb.. stb.. Szerintem ez a korrekt hozzáállás. Ha egy kis esély is van arra, hogy X idő alatt jobbat produkálj mint amit a laikus megrendelő kitalált, miért ne próbáld meg meggyőzni őt?

    Neki nem kell ehhez értenie, Neked igen. Épp ezért úgy gondolom a Te felelősséged, hogy felhívd ilyenkor a figyelmét az egyéb lehetőségekre is és normális módon az egyszerű tájékoztatás mellett próbáld is meggyőzni arról, hogy neki (is) jobb lesz, ha a Te általad ajánlottat választja.

    Az már más dolog, hogy ha a bővült lehetőségek tudatában is úgy dönt a megrendelő, neki az eredeti elképzelés, megoldás tetszik. Akkor vagy megcsinálod, vagy nem. :)

  19. Nekem volt múlt évben egy megrendelésem, egy csaj akart a modell lányának oldalt, de olyat ám, amit a nagy nyugaton is lehet mutogatni.
    Mivel nem volt semmi féle elképzelése vagy ötlete és azt sem tudta mennyit szeretne áldozni rá, megnéztem pár híresebb modell oldalát, végül eljutottam a Naomi-hoz, hát mondom ez flash meg minden, de lehet hasonlót összedobni.
    Kis kavarc után sikerült ismét beszélnünk. Mondom 200 ropi az nem olyan durva, csak szólok még az elején, mert ő ugyan meg nem kérdezte volna mennyi lesz. Azt mondja, még jó hogy ül… Kérdezem, miért, mennyit szeretnél rákölteni, mégis nem kellett volna az elején tisztázni??? Vagy mivanmá???
    A válasz 50 ezer ft volt… Én csuklottam párat, hát mondom ennyiért egy huje logót nem csinálok neki.
    Végülis megállapodtunk, hogy elvállalom, de olyan lesz ami az 50-be belefér.
    A mai napig nincs oldala…

  20. tkslov:

    Bocs, de valahogy a Te hozzászólásodból sem a profizmus süt..legalábbis én így érzem. Nem tudom mennyire vagy toppon (mert nem láttam a munkáid), de azért ez így ebben a formában nekem erős:)

  21. Nekem az ismerősöm készített egy honéapot évente 36 EFt-ot kér és nem csinál semmi változtatást. Hát nekem ez nem tetszik. plusz kevesen találnak meg. Gondoltam felveszem a kapcsolatot egy honlapkészítő műhellyel, Ők 200.000Ft+ ÁFA -ért készíttenék el + 32.000+Áfa évente a tárhely. Szóval gondban vagyok, mert nehéz összehozni ilyen sok pénzt Félek, hogy akkor sem lesz jobb a jövödelmem. Hát mit tegyek?

  22. Ha nincs mindenhol hirdetve a honlap, vagy egyszerűen nem érdekli az embereket, a tartalma akkor mindegy hogyan kódolták.

  23. Szerintem meg nem mindegy, hogy hogyan kódolták, kár lenne úgy elkezdeni egy lapot építeni hogy “ez úgysem fogja érdekelni az embereket”. Pont hogy azért nem látják, vagy azért találják meg kevesen, mert rosszul lett felépítve a honlap.

    Ilona,
    A lapodat átnéztem és nem bántani akarlak vele, de semmilyen téren nem jó. Eleve egy frame-s átirányítással indul ami már elrontja az indexelhetőséget, grafikailag sem túl jó és a kódja mondjuk 5-10 éve elfogadható volt (megvalósításra), de ma már szégyen egy webfejlesztő számára, ha ilyet ad ki a kezéből.

  24. Az alapigazságot Harder leírta a cikk végén; nem (csak) a munkaidőt kell megfizetni egy hivatásosnál, hanem a sok tanulást, a tehetséget, az adókat, járulékokat, rezsit, irodabérletet és főképp a tapasztalatot.

    Lehet akármilyen olcsó, sőt akár még elfogadható is Pistike által készített weboldal (bár ilyet még nem láttam) az lényeg az, hogy nem az számít, hogy mennyibe kerül, hanem, hogy mennyi pénzt hoz.

    A Pistike oldalánál a tulaj elmondhatja, hogy van weboldala, de nagyon kicsi a valószínűsége, hogy a tervezésnél az üzleti szempontokat is figyelembe vette a készítő, így ebből pénz nemigen lesz neki. S ami igazán szomoró ezután általában nem az következik, hogy ez Pistike hibája, hanem az, hogy a weboldalakkal nem lehet ügyfeleket, pénzt keresni.

    Amúgy aki 20 ezerért akar weboldalt és megteszi neki egy c, vagy d kategóriák design és felépítés is az úgysem az én célpiacom, jobb is ha inkább Pistikét találja meg.

  25. Hehe, most olvastam csak ezt…
    “…ha 8 órát számítok a két munkrára, amibe szerintem belefér, mert ha lenne hozzá kis érzékem, ami sajnos nekem nincs tul sok :), akkor nekem ennyi idő alatt menne…. ”
    Ebben van a lényeg… Korrektül megírta :)

    A házunk folyamatosan építés/átalakítás alatt áll, kértem a kőművest egy kisebb munka (néhány helyen az új tető miatt hézag van a fal és a tető közöt) elvégzésére… persze félnapos munkát nem szeretik, azt mondta: komám, ezt Te is meg tudod csinálni, csak pár téglát félbecsapsz, odafalazod, vakolni nem is kell, mert majd szigeteljük…

    Nah igen, ha kőműves lennék tutira megoldanám, mert akkor értenék hozzá…és olcsóbban is, mint ők.

    Harder tudja, hogy a régió napló website redesign, programozás+sitebuild-ra kértem több árajánlatot… hát voltak milliósak is. Irreális árak? Volt aki WP-t kínált 500 e Ft-ért, azért azt én is sokalltam.
    Sajnos a programozással eltöltött időt nem látják, ezért nem is kalkulálják az árba a megrendelők (vezetőség itt is elnapolta az újítást…).

    Mellesleg ha a programozáshoz értenék, biztosan gyorsabban, és olcsóbban megoldanám… (muhaha, felvetették, de mondtam, h az pont egy másik SZAKMA. Urológus sem csinál látásjavító műtétet… bár manapság ki tudja?)

    Nézzétek a megrendelő szemével is, Márkus László nagyszerű előadásában:
    http://www.youtube.com/watch?v=Rkm8nVmcmQE

  26. Az az ügyfél aki profitorientáltan gondolkodik, nem fogja sajnálni az összegeket. Ha nemcsak egy weboldalban gondolkodik, hanem egy rendszerben amely vállalkozásának az alapja is a jövőben, meg fogja érteni, hogy nem sajnálhatja az összeget sem a grafikára sem a fejlesztésre. Meg kell vele ugyanakkor értetni, hogy mit adunk el neki.

  27. Az elmúlt fél évben volt közöm az egyik országos szintű sportszövetség megújuló oldalához…hivatalosan hárman voltunk benne, gyakorlatilag egyedül azt akarták, hogy én dolgozzak…nagyon jól tudták, hogy grafikai vonalon mozgok,ezt tanulom, stb. de ennek ellenére megsértődtek, amikor közöltem egy UTÓLAG felvetett funkcionalitásra,hogy oké, meglesz,ha találnak hozzá programozót…leírtam nekik,hogy a programozónak ezt és ezt kell megcsinálnia…mi volt a válasz? Ilyen egyszerű dolgot én miért nem tudok megcsinálni… mondta ezt ezt biztosítási kintlevőség kezelő és egy volt tesitanár/edző…azóta kiszálltam a projectből, oldják meg máshogy…

  28. Igen egyre nehezebb és bonyolultabb, és a helyzet tovább romlik, gombamód szaporodnak a “honlapkészítő” cégek. Valószínűleg a honlapkészítés áráról alkotott elképzelések és megoldásrendszerek, hamarosan gyökeresen megváltoznak, ha már a honlapkészítés ára című bejegyzésnél tartunk. Sokkal több időt kell fordítanod arra, hogy piacot szerezz, vagy inkább sokkal több energiát arra, hogy megtaláld azokat akik nemcsak “bohóckodni jönnek” az internetre.

  29. “Ha utána is akarnának nézni a leendő ügyfelek egy ilyen leírásnak, mindenhol csak pár mondatos reklám rizsát látnak, esetleg ha sikerül eljutniük véletlenül egy 2 szakmai fórumhoz az szintén teljesen érthetetlen számukra, és ott sem találnak egyébként sem egy egybefüggő leírást.”

    Ez igy igaz,Reggel óta keresek válaszokat a kérdéseimre de semmi érdemlegeset nem sikerült össze kukáznom!
    Ha esetleg valaki tudna segiteni abban,hogy hol lehet hozzáértőktől tanácsot kérni az nagy szivességet tenne nekem!

    Sajna A PH is kezd felhigulni,rögtön fikáznak ha laikusként kérdezek esetleg más számára egyértelmű dolgokat!

  30. Huhh, jól lemaradtam egy jó témáról.
    János bejegyzését nem érem, milyen válaszokat keres milyen kérdésekre?
    Hátha tudok segíteni.

    Üdv.: Gábor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here