Nem mostanában, kicsit régebben futottam bele abba a problémába, hogy PDF-eket kell generálnom különböző dokumentumokból, leginkább “.doc” és “.xls” fájlokból. Persze legtöbben rávágnák, hogy simaügy, ott az Adobe Acrobat, mit kell ezen problémázni vagy használjak OpenOffice-t, az is tudja. A helyzet viszont nem ennyire egyszerű.

    • Lehet röhögni, nem akartam egy Adobe Acrobat-t feltenni (túl nagy és amúgy is ágyúval verébre esete lett volna), úgyhogy ezt a lehetőséget kilőttem.
    • Az OpenOffice rosszul jelenítette meg a dokumentumokat, minden esetben jelentős időt vett volna igénybe, míg újraformázom őket.
    • Felmerült még annak is a lehetősége, hogy a microsoft.com-ról letölthető valami kiegészítés a MS Word-höz, de az csak 1 programhoz jelentett volna megoldást, így azt is hanyagoltam.

Végül a megoldást egy ingyenes programban találtam meg, aminek a neve: BullZip PDF Nyomtató

pdf-nyomtato

A progi lényege, hogy telepítés után bármely programból – ahol van “nyomtatás” funkció – lehet PDF-t generálni, köszönhetően a nyílt forráskódú Ghostscript-nek. Ez egy virtuális nyomtatót hoz létre a gépen, melyet a windows-os programok rendes nyomtatóként ismernek fel.
A PDF generálás úgy néz ki, hogy a programban nyomtatást választasz, amire feljön egy kis ablak, benne több funkció (vízjelezés stb.). Kiválasztod, hogy hova mentse el a generált PDF-t majd katt és 1-2 másodperc múlva a kiválasztott könyvtárban virít a friss-ropogós PDF. :)

A programnak van magyar nyelvű verziója is, úgyhogy az se keseredjen el, aki nem ért angolul.

Honlap: Bullzip PDF nyomtató – angolul
Magyar nyelvű honlap: Bullzip PDF nyomtató – magyarul

25 COMMENTS

  1. Hamarabb is mondhattad volna. Amig wineztem nagy problema volt nekem a pdf print s sehol nem talaltam hasznalhatot. Erre meg itt van ketto is. Na mind1 mar targytalan. :D

  2. Sajnos, én is feltettem (a fent említetteket anno): mind pocsék és időigényes volt + telepítés, macerás beállítások.. amig kb. 2 hónapja ráleltem a zamzar.com-ra, azóta csak dícsérni tudom, fél perc alatt ott a mail és le tudod tölteni, eddig hibátlan volt (kár, h nem nagyon sokan ismerik-Mo-on). “Mindenről mindenre” konvertál azonnal, telepítés nélkül.

  3. Nem tudom, ismeritek-e a macromedia flashpaper-t, én azzal szoktam játszani. Különösebben nem jártam körül a dolgot, szóval nem tudom, “nyomtatót” ad-e hozzá, de Wordben pl. két gombot kapok kapásból, mentés pdfbe és mentés swf-be. Mindkettő jól jött már sokszor.

  4. Noir,
    ha tudtam volna hogy ez gond, szóltam volna :) Most viszont már lesz megoldás erre a gondra, ha megint win alatt kell ezt megoldanod. :)

    ChrisDry,
    nem igazán értem, hogy miért volt pocsék a program, de kíváncsi lennék rá hogy milyen negatív élményeid voltak használat közben. Az időigényességhez nem tudok mit reagálni, mert kb 1 perces “next/next/next” jellegű kattintgatásról van szó. :)

    A zamzar.com-t köszi megnézem majd, ám olyan anyagokat, melyek privát tartalommal bírnak, nem bíznék publikus szolgáltatásra. :(

  5. Hogy mennyire formázza át az eredeti dokumentumot azt nem tudom, de a Google Dokumentumok (docs.google.com) .doc és sok más formátumból is képes .pdf formátumra konvertálni. Én alapból ebben szerkesztem a .doc formátumú fájlokat is (persze nem üzleti titkokat), ezért fogalmam sincs hogy mennyire módosíthatja az eredetileg Microsoft Word-ben készített dokumentumokat.

  6. Nekem egy ismerősöm ajánlott egy pdf nyomtatót, ami szintén új nyomtatót hoz létre és egyszerű kezelni. Free PDF XP a neve, de win2000 -től bármin elindul. Régen mindig a photoshophoz nyúltam(na ez már tényleg verébre ágyuval:) ), ha hivatalos levelet vagy vmi hasonlót átkellett küldeni. Innen letölthető: http://freepdf-xp.en.softonic.com/ vagy a hivatalos oldalról: http://freepdfxp.de/ Telepítésnél magyart is lehet választani.

  7. A pdf creator annyira frankó progi, hogy ihaj! Simán titkosítod vele a pdf-et letiltva a fájlt! Ha akarod se nyomtatni nem lehet, se kimásolni belőle részleteket…
    Egyébként a http://convert.neevia.com/ ugyanazt tudja, csak online verzióban… Hátránya a max 2 megás fájl…

  8. Hi.

    Nem tudom, de én nem szeretek semmit sem telepíteni (legalábbis minél kevesebbet) s nekem nagyon bevált a zamzar (nem csak pdf esetében), az h a tartalmat hogy kezelik, az már nem számít, bármelyik tartalomszol. kiadhat rendősrésgen adatokat s maguk is megnézhetik (ezt soha sem tud(hat)od meg), ilyeneken nem rágódom… mondjuk triviális, h nem olyanokat konvertálok ami nagyon fontos vagy szerzői jogvédelem alatt áll… (a gógli docs-okat és egyéb g. alkalmazások ellen vagyok, mindent amit lehet nem gúglivel használom, ill. kiváltom őket -elegem lett a monopóliumából…

  9. Jó ez a tippözön. Nekem a PdfCreator mellet fel sem merült, hogy más is lehetne. A zamzarról is jó volt hallani meg a flashpaperról is. Ez a BullZip meg egy PdfCreator klón-nak tűnik, bár gőzöm sincs, hogy melyik volt előbb. Csoda, hogy ezt nem tudta mindenki, de mégis hasznos volt ez a post Harder, mert sokat tanultam belőle. 3 hónapja hűtlenekedek olvasódként – és épp ma jöttem vissza, mert eszembe jutott az oldal. Frankó lett a wp, nekem is nagy kedvencem, de kiemelkedő a design, sokkal jobb/szebb mint volt! És gratulálok hozzá. Jutalmul betettelek az rss olvasómba, mai ugyan kicsit designellenesnek hangzik, de olvasottságnövelő, és így el se feledlek! (Nehéz bekerülni oda, meg ki is…) A tartalom még mindig minőségi. Frankó, ötös!

  10. Én is a PrimoPDF-et használom, azon túl, hogy néha kicsit lomha semmi rosszat nem tudok rá mondani, teljesen freeware és semmi limitációja nincs. Csak ajánlani tudom.

  11. Tökéletes kis program.
    Nincs ebben semmi lassúság.

    Jó ez a parketta minta :)

  12. Sziasztok!

    Én nem vagyok mindent tudó guru, sőt! de olvasgatva a hozzászólásokat, nem bírom, ki, hogy ne írjak pár sort a tapasztalatomról:
    kb. a 8. próbálkozásom volt a BullZip és szerintem kitünő! Semmi bajlódás, simán ment a telepítés és a használat is! Ráadásul magyarul (is) van!

    Miért a 8.? mert az előzőekkel pl. olyan bajaim voltak, hogy nem jelentek meg az ékezetes betűk rendesen. Volt olyan progi, amelyik valamilyen nagy betűt használt helyezze… NA, EZ A GÁZ! Mivel én a munkámhoz használom, jónak kell lennie!

    Úgy hogy, kedves ChrisDry nem tudom, Te mit csináltál 2007 decemberében, de most 2010 augusztus hónapban IS szerintem nagyon szuper kis progi a BullZip!

    Mindenkinek sok sikert kívánok a használatához: Kata

    ui: elég undorítónak tartom (bocsánat) az állandó ok nélküli fikázást… utálatos dolog és nem is menő(manó)…

  13. Sziasztok!

    Nem vagyok rendszeres olvasója a blognak, most is csak véletlenül tévedtem ide. De ha már itt vagyok, gondoltam megosztom egy érdekes tapasztalatomat a PDFCreator-ral kapcsolatban. (Lehet, hogy a BullZip-nél is jelentkezik, ezt nem tudom, nem próbáltam.)
    A Wordhöz (ahogy már itt is említve volt) letölthető egy plug-in, amely képessé teszi rá, hogy PDF-be mentsen. Ennek van néhány előnye a PDF-nyomtatással szemben. Egyrészt én úgy vettem észre, hogy ha PDF-be nyomtatok, akkor lényegesen nagyobb a fájlméret, másrészt pedig a 2007-es Office-szal megjelent új betűtípusokat nem jól kezeli a PDFCreator. A PDF fájlban még rendben van, de nyomtatásnál fura, cikk-cakkos lesz a betűk széle. Én éppen ezért mostanában már inkább a PDF-be mentés funkciót használom. Ennek hátránya viszont, hogy nincs benne titkosítás. :(

  14. Köszi hogy megosztottad ezt Calyd, nekem mostanában nem sok dolgom volt vele, mert maradtam az ingyenes vonalon, most már jó az OpenOffice is, illetve Mac-en van PDF-be nyomtatás default, plusz akár ott a google docs féle PDF-be mentés is, úgyhogy hanyagoltam a MS Word féle mentést. :)

  15. Nekem viszont szinte csak az jön szóba. Sajna OpenOffice ide vagy oda, még mindig nem 100%-osan jelenít meg egy-egy Word dokumentumot, én pedig sajnos arra vagyok utalva a diákjaim miatt. Ez nem mindig az OO hibája, sőt! Példának okáért tegyük fel, hogy egy bekezdésnek balra szegélyt állítok be, a bekezdés után pedig mondjuk 20 pontnyi térközt. Érdemes megnézni az eredményt Wordben és Writerben! (Hozzáteszem, hogy a Writer megoldása a helyes.)
    A Mac-et csak hobbimhoz használom ugyan ezen okokból, munkára nem. :( Az irodai programok közti kompatibilitás messze nem tökéletes, ez a világ már csak ilyen. :)
    De most már off is vagyok, bocsi. :)

  16. @ Harder

    Nem akarok reklámot :) de nekem valahogy jobban bejött a doPDF. Van sok jó tulajdonsága, az egyik legnagyobb előnye , hogy nem kell hozzá GhostScript, akadt vele jó pár problémám sajnos. Lehet kicsit ezért neheztelek rá :)

  17. Ha van jobb, nyugodtan oszd meg, hisz a bejegyzés 2007-es, azóta bőven volt idő egy jobb programot kihozni. :) Az OS X-re váltás miatt én már igazán követem a win-es PDF írókat, de ha van amit ajánlanak, azt azért persze megnézem.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here