Mostanában fotózgattam többször tárgyakat, mivel van jópár cuccom amit szeretnék feldobni a netre eladni, csak “porosodnak” a polcon … szóval ezektől megválnék.

Ehhez ugye az kell, hogy ezeket a cuccokat lefotózzam. A fotózás során persze aztán jönnek az alábbi műveltek: a gépet állandóan állványra fel kell tenni, majd 1 sorozat után állványról le, USB-vel gépre dugni vagy kártyát kiszedni, kártyaolvasóba be, képeket exportálni számítógépre, fotókat törölni a fényképezőgépről, aztán megint vissza az állványra stb..

Szóval unalmas, fárasztó, idegesítő ez a része. :)

Gondoltam miért ne lehetne ezt egyszerűsíteni kicsit, talán el lehet sütni az a gépet és importálni a fotókat egyből a számítógépre is, nemigaz?

Deigaz! Tényleg van ilyen program. Az első, amit megtaláltam a “nikon távirányító szoftver” kifejezésre:

NIKON Camera Control Pro 2 távirányító szoftver

Kipróbálni végül nem tudtam, nagyon drága, úgysem venném meg. 63-64.000 Ft között mozog az ára ahogy magyar oldalakon láttam (nem néztem meg túl sokat), biztos profi meg Nikon meg mindentud … de ennyiért kössz, nem.

A hivatalos Nikon oldalon egyébként olcsóbb, “csak” 180 dollárt látok kiírva. Erre viszont gyanítom rájön a vám is. Itt lehet elérni: Camera Control Pro 2

Nikon Camera Control Pro 2

A Camera Control Pro 2 használható OS X alatt és Windows alatt is.

Sofortbild

A következő játékos egy Mac alatt használható szoftver, ami INGYENES! Ebben a kategóriában ez igazán nagy szám, meg kell becsülni. A neve: Sofortbild és a honlapjáról vagy az App Store-ból tölthető le.

Sofortbild - ingyenes távirányító szoftver fotózáshoz

A felülete ígéretes, bár elsőre nem látom hogy annyit tudna mint egy a többi szoftver, de ez nem is baj … a leírás szerint tudja azt amire szükségem van, szóval mindenképp le fogom tesztelni, tényleg jó-e.

Így néz ki egyébként:

sofortbild távirányító program Nikon fényképezőgépekhez

Smart Shooter

A harmadik program amit találtam ebben a témában, az a “Smart Shooter” névre hallgat. Ez már nem ingyenes, szintén OS X alatt érhető el, az ára jelenleg (App Store szerint) 42.99€ ami jelenleg 12586 Ft-nak felel meg. Szerintem nem egy vészes ár, ha azt nézem hogy mennyi kellemetlenséget és időt lehet vele megspórolni akár hosszabb távon is.

Smart Shooter - távirányító szoftver Mac OS X alá

A Smart Shooter nem csak OS X alatt fut, van Windows-os verziója is. Ami plusz, hogy nem csak Nikon gépekkel megy, Canon-osoknak is ajánlható. A win-es és mac-es verziója is letölthető a honlapjáról.

Aperture 3

na és itt a kedvencem … véletlenül tudtam meg, hogy ezzel is lehet távirányítással fotózni, a korábbiakban ezt valahol nem vettem észre. Valószínűleg azért, mert a Nikon-t USB-vel a gépre kötve ritkán szoktam direkt az Aperture-be importálni. A korábbi fényképezőgépemet automatikusan mountolta a rendszer, az újat viszont nem, ezért kezdtem el használni.

Aperture 3 - távirányításos fotózás számítógépen keresztül

Lényeg, hogy megtaláltam ez a linket: Aperture 3: Tips on tethered shooting ezzel együtt: Aperture Tutorial: Tethered Workflow

Az első link alatti listában benne van az én gépem is, úgyhogy működnie kell majd vele (még ki sem próbáltam, infógyűjtés közben írom a bejegyzést)

Adobe Photoshop Lightroom 4

Ezt már csak megemlítem mint lehetőség, engem nem érint annak ellenére sem (anno az Aperture-re esett a választásom inkább), hogy van OS X alá is. Nem vészes az ára sem. A honlapján $149-t írnak ami azt figyelembe véve, hogy egy kiváló program, nagyon barátságos.

Adobe Lightroom 4

A támogatott Nikon és Canon kamerák listáját itt lehet megtalálni: Lightroom Help / Tethered camera support | Lightroom 4, 3

View NX

Ezt csak megemlítem, de nem vagyok benne biztos hogy itt a helye … egy honlapon láttam, hogy a többi program alternatívájaként említik meg ebben a témában, de neten nem találtam sok ráutaló információt, miszerint ez az állítás megállja a helyét.

Ha valakinek van kedve, próbálja meg és esetleg jelezzen vissza, hogy mi a helyzet. Win és OS X alá is elérhető, a honlapjáról le lehet szedni.

Jó fényeket minden fotósnak! :)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here