Tegnap ki sem tettem ezt a bejegyzést, mert jól felhúztam magam rajta és kicsit erősebben fogalmaztam volna, mint most. Apróság, de dühített.

A suliban ilyet irattattak be a gyerekkel:

Beírás az ellenőrző füzetbe

Hát normális az ilyen tanár? 8-9 éves kisfiú, suliban, szünetben rohangált. Ezzel hozna szégyent rám? Hát elmennek a p…ba az ilyen oktatók. A gyerek jól tanul, illedelmes stb… miért kell ilyenekkel szivatni? Nem lenne elég szólni neki hogy “Gyerekek, ne rohangáljatok mert elestek és megütitek magatokat?

Erre most még a feleségem fog rákérdezni a szülőin, mégis minek kell ilyen stílusú üzenetet iratni a gyerekkel. Következőre én kérdezem meg a tanárt és merem állítani, hogy arra jóideig emlékezni fog.

14 COMMENTS

  1. Na most, szerintem nem is azzal van gond, hogy a szaladgálás miatt le lett teremtve. Mert persze szóljon a gyereknek a tanár, ha pedig megérdemli, akkor írjon bele az ellenőrzőjébe.

    A probléma ott kezdődik, hogy ezt a gyerekkel iratja meg. Először is milyen jogon hozza ilyen szégyenhelyzetbe? Nem az ő feladata nevelni, írjon haza a szülőnek és kész. A következő ilyen tipikus eset, amikor a tanár megszégyeníti a gyereket az egész osztály előtt, mert valami rosszat tett. Ennél borzasztóbb megoldást ki sem lehet találni egy 6-10 éves gyereknek, akinek ezzel a húzással hatást gyakorol az egész fejlődésére.

    De hát ne csodálkozzunk, mert a mai világban már a hülye is tud szerezni diplomát, ráadásul a egy tanár ezeknek a legalja lesz.

    Menj be szépen, és mondd meg neki, hogy a saját gyerekét nevelje, az iskolában pedig tanítson! Persze vigyázni kell, nehogy a gyereken álljon bosszút!

    Üdv.: Arni

  2. Persze, jól értetted a bejegyzést, mert tényleg nem azzal van gondom, hogy rájuk szólnak a szaladgálás miatt (ha épp nem lehet, vagy veszélyes, vagy sokan vannak stb…)
    Igazából még azzal sem lenne gondom, ha azt írta volna be hogy pl. “Tisztelt szülők. Peti többszöri kérésemre sem hagyta abba a rohangálást az XY helyen, nem fogadott szót, kérem beszéljenek vele Önök is”. Vagy valami ilyesmit …

    El is mondtam a gyereknek, hogy szót kell fogadni bent a tanárnőnek, de attól ne féljen, hogy a szaladgálással szégyent hozna ránk. Szabad szaladgálni a szünetben ahol a tanárnő is megengedi, máshol balesetveszélyes lehet, figyelni kell a többi gyerekre.

    Látszott is rajta hogy megkönnyebbült kicsit, mert a szénent hozott ránk dolgot már igencsak felfogja és eléggé meg volt szeppenve, hogy akkor most mi lesz, mit csinált..

  3. Az a baj, ha bemégy, és megmondod a pedagógusnak, hogy magácskának libát sem volna szabad őriznie, nemhogy gyereket, akkor a végén úgyis a gyerek issza meg a levét. Kiközösítik, kipécézik, halálra szekálják, készakarva lerontják a magatartását, és kábé ott tesznek neki keresztbe, ahol csak tudnak. Tudom, mert én is ebben a helyzetben nőttem fel, és anyám 6 éven keresztül harcolt hősiesen a tanári karral, mint az egri vár védőnői, de végül elveszítettük a csatát. A 8. osztályos év végi bizonyítványomba nem átallottak beírni a magatartás: elégségest! – annak ellenére, hogy nem történt fegyelmi ellenem – csakis azért, hogy gondoskodjanak róla, egyetlen középiskolába se vegyenek fel ezek után.

    Most az unokahúgom (nővérem lánya) van abban a helyzetben, hogy 10 éves, és már kinőtte az általános iskolát. Unja a tanárok hülyeségét. Így befejezi a 4.-et, és már el is intéztem a gimi igazgatójával, hogy jövőre ott folytathassa a tanulmányait. Szerencsére a pasas épp a volt főnököm és szeret engem. ;) A gimiben nem ennyire dedósok a tanárok sem, magasabb a mérce is, így várhatóan nem fog a gyerek unatkozni, és újra jól érzi majd magát.

    Neked is csak ezt tanácsolom. Ha jó tanuló, értelmes a fiú, akkor amilyen gyorsan lehet, ki az általánosból, mert szellemileg lezüllesztik.

  4. Nézd a jó oldalát Harder, legalább nem százszor íratta le a sráccal…. az ilyet én sem tudom megérteni, pedig egy tanárral élek :)

  5. BonFire,
    Köszi a tanácsot, szétnézünk gimi terén amint időszerű lesz, egyelőre pont a gyerek szivatását szeretném elkerülni, azért fog erre rákérdezni a feleségem. :)

    lippije,
    akkor én mentem volna be. :D

  6. Az ördög ügyvédjeként:

    A tanár mondjuk rászól a gyerkőcre, gyerkőc önfeledt szaladgálásban (hja, mi is élveztük az életet suliban :)) nem fogad szót. Ha régimódi az ember, akkor bizony ez a szót nem fogadás neveletlenség jele, amivel bizony szégyent hoz az ember nevelőire (szüleire), akik nem tanították meg neki, hogy a tanárnak bizony szót kell fogadni.

    Másrészről a tanár feladata nem csak a tanítás, hanem a nevelés is, ezért is hívták régen a tanárt nevelőnek. Sok esetben pont ezt vetik a tanárok szemére, hogy nem nevelnek. Persze nem kizárólagos és elsődleges feladata, mert elsődlegesen a szülőé a nevelés kérdése.

    Harmadrészt és most már kibújva az ördög ügyvédjének szerepköréből: én sem örülnék annak, ha ilyet iratna be a tanár az üzenő füzetébe. Főleg nem akkor, ha nem ezredszer szól rá a gyerekre, hanem egyszer fordul elő. Én is rákérdeznék arra, hogy akkor ezt most miért így? Lépcsőfokok a nevelésben is vannak, nem kell rögtön a legdurvább fegyelmi eszközzel élni. Az szinte biztos, hogy ha legközelebb mond valamit a tanár, a gyerkőc szót fog fogadni… Vagy nem? (Azért a tanár tekintélyét sem szabad aláásni, mert akkor megette a fene az egészet…)

  7. A tanár saját maga rombolja az esetleg nem is létező tekintélyét az ilyen hülye és értelmetlen levelezésekkel, mert a vége az lesz, hogy kikerül az internetre, és egy ország fog rajta jobb esetben röhögni, rosszabb esetben szörnyülködni.

    Nekem amikor a harmadik ellenőrzőm telt be a “Magyar*órán fegyelmezetlenül viselkedett.” szöveggel, akkor anyám beírta, hogy függesszék fel a levelezést, mert ő nem tud távfegyelmezni. A szülő feladata az otthoni fegyelmezés, a tanáré meg az iskolai, ha már egész napos iskola kötelező, és 8 órában ott van a gyerek.

    *matematika; fizika; orosz; földrajz; testnevelés; kémia; technika – a kívánt tantárgy tetszőlegesen a szövegbe illeszthető.

    Érdekes módon énekből és rajzból soha nem kaptam intőt. Valami módon azok a tanárok értelmes elfoglaltságot tudtak adni. Ez vajon mitől volt így?

  8. Martina, most nem tudok Veled egyérteni, mert számomra pl. egy ilyen helyzet “gyerkőc önfeledt szaladgálásban (hja, mi is élveztük az életet suliban :)) nem fogad szót.” nem jelenti azt, hogy az a gyerek bárkire is szégyent hozott volna. Gyerek, 2. osztályba jár, most kell nevelni, megtanítani arra hogy mi helyes és mi nem stb…

    Gondolom az egyértelmű, hogy nekem még csak azzal sincs bajom egy ilyen helyzetben, hogy neveli a gyereket. Tegye (bár szerintem ez nem az ő dolga, arra ott vagyok én és a feleségem). Azzal sincs gondom, hogy fegyelmezi őket (kell is, normális keretek között), sőt még azzal sincs, hogy ha ismételten rosszalkodik és a gyerek nem fogad szót, azt a tudomásomra hozza.

    De ennek a módját, a módszerét és a szöveget amit a gyerekkel lediktáltatott, azt most jelen helyzetben rossz néven vettem.

    “Az szinte biztos, hogy ha legközelebb mond valamit a tanár, a gyerkőc szót fog fogadni… Vagy nem?”

    Ezt látod nem tudom, de remélem igen.
    Remélem azért fog szót fogadni mert úgy neveltük és azt tanítjuk neki, hogy pl. a tanárát is tisztelje és nem azért, mert az esetleg egy rosszabb napján a gyereken tölti ki a mérgét és az megfélemlítve érezvén magát szótfogad.

    Egyébként picit visszakanyarodva ahhoz, hogy vajon tényleg a gyerek inná-e meg a levét, ha én mennék be a tarnárhoz: szerintem igen. Pont ezért amíg csak lehet, ezt halogatni fogom máskor, más esetben is, nem akarok rosszat senkinek. A tanárnak sem, mert hiszek benne alapvetően, hogy ő is jót akar a gyerekeknek. Max a módszerrel nem értek egyet és ennek adok hangot pl. itt a neten vagy akár úgy, hogy bemegyek és elmondom neki. :)

  9. Ahogy az utolsó bekezdésben írtam: én is hozzád hasonlóan reagálnék, ha az én gyerekemről lenne szó. Végül mégis csak egyet értünk. Azért, mert az ördög ügyvédjét játszom, még nem feltétlenül értek vele egyet, csak próbálom megérteni, hogy miért történhetett azáltal, hogy másik megvilágításba helyezem.

  10. Sziasztok!

    Az vesse az első követ a tanárra, aki tökéletes szülő! Lehet, hogy éhbérért, rossz körülmények között sok – sok éve bajlódik rengeteg gyerekkel. Lehet, rossz napja is volt, neki is vannak gondjai és az is lehet, hogy aznap már 10 gyerekre szólt rá 3x!

    Szerintem nem kell ezért megharagudni! Kérdésem: ezt a tanárt, amikor már 20 alkalommal segített a gyerekednek, másban és figyelt rá és stb, AKKOR BEMÉSZ MEGDICSÉRNI?

    Egyre többet lehet hallani arról is, hogy megverték és leköpték a tanárt, mert rászólt a gyerekre.

    Nem azt mondom, hogy ez a példa így jó, de azért picit, gondoljunk már bele -néha- a másik helyzetébe is!

  11. pistabácsi,
    igen, bemegyünk itt is ahogy pl. anno tettük az oviban is. Ott is, itt is meg szoktuk köszönni a tanárok (nevelők) munkáját illetve pl. feleségem aktívan részt is szokott venni szülői munkaközösségben. Év végén virágot vagy ajándékot kap, ha úgy érezzük, hogy szívesen adjuk neki, ha szerette a gyerek.

    Az számomra nem kifogás (nem csak tanárnál), hogy valaki fáradt, hogy sok a gondja, hogy “már 10 gyerekre szólt rá 3x” vagy “10 ügyfélnek mondta el ugyanazt feleslegesen” stb… más is fáradt és sok a gondja. Én pl. leírom itt, megbeszélem a feleségemmel stb.. nem máson verem el a bajom (mert igen, van más “problémánk” is az iskola kapcsán, lehet azt is leírom majd egy bejegyzésben.) Elvárom ugyanezt a tanártól is, ha ez a helyzet.

    A tanárverés fonalat pedig szeretném itt egyből meg is szakítani és a továbbiakban nem előszedni, mert sem a blog, se a bejegyzés nem erről szól mint ahogy arról sem, hogy most a tanárok a rosszak (dehogyis rosszak). Én sem vagyok ilyen, a suli, a tanár sem ilyen.

  12. Ja, és most akkor mindenki kezdjen el mindenki szenyózni a környezetében lévőkkel, mert éppen rosszul aludt, vagy megjött neki? Ezt nem lehet. Az asztalos kihajíthatja az elfaragott asztallábat, de a gyerek az nem munkadarab, amiből csinálunk egy selejtet, és majd levonják a bérünkből. A gyerek az ember, így egy tanárra eleve nagyobb felelősség hárul, mint egy építőmunkásra vagy zöldségesre. Ez a szakmával jár, ezt tudomásul kell venni, aki ennek nem képes eleget tenni, az válasszon más pályát.

    Néhány orvos is úgy viselkedik, mintha nem is hús-vér ember lenne rábízva, hanem próbababa. Az ilyen pályát tévesztett.

  13. Az alábbi sztori egy falusi általános iskolában történt kb 15 évvel ezelőtt.
    Épp 5. osztályba jártam, amikor az egyik szünetben jött a hír, hogy valaki a felsős fiú klotyóban belerúgott az egyik ajtóba és kiszakadt egy darab belőle(szar furnér volt). Erre ment a kérdezés, hogy ki volt az és a tanári kar azt találta ki, hogy az összes felsős osztályba járó fiút kiállítják a folyosóra sorba egymás mellé és az egyik gyökér férfi tanár ment végig és mindenkivel üvöltözött, hogy te voltál? Volt akit név szerint is szidott, hogy biztos ő a bűnös és valld be most azonnal. Néhányan már nem bírták és kissé sírdogált is(10-14 éves gyerekekről van szó). Mindez kb egy-másfél óráig ment, majd mindenkit elzavartak, mert kiderült, hogy ki volt a bűnös. Az igazgatóhelyettes egyik kis rokona és innentől az ügy nem lett ügy….

  14. Én 10 éves vagyok és az iskolaitanárokkal szembennagyon nagy az ellenérzésem mert arra nevelnek minket hogy köpjük be akár a legjobb barátunkat minden parancsnak amit a tanár az ő szemében csicska gyereknek mond teljesítsük játszuk el hogy nem vágyunk semmi másra csak a tanulásra stb.
    Utóirat:a tanárnak és a gyereknek szerintem csak a tanulás közben kéni érintkezniük nem hogy még a tanár hívja idézem: hülyének a gyereket

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here