Ahogy a kép is mutatja, én (mi) is az elektronikus számlázás útjára lépünk, ugyanis ELMÜ majdnem nagyon csúnyán megszopatott minket.

dijnet.hu - elektronikus számla
dijnet.hu – elektronikus számla

A sztori a következő volt:

Az ELMÜ annak ellenére, hogy tudja a címünket, mindig rövidített formában írja rá a borítékra azt. Ennek az az eredménye, hogy a postás hivatalból csak annyit kéne tudjon róla, hogy ez melyik lakótelep. A pontos cím hiányában viszont nem azonosítható be sem a háztömb, se a háztömbön belüli lépcsőház.

Eddig az volt a mázlink, hogy a postásunk névről tudta, ki hol lakik, nem volt szüksége arra, hogy a címzés pontos legyen. Viszont nyár vége fele ő is szabira ment mint sokan mások és a helyére egy új postás jött átmenetileg, akinek gőze nem volt arról, hogy ki hol lakik … az eredménye az lett, hogy gyakorlatilag az összes ELMÜ-s értesítés, számla stb.. – ami arra a környékre jött – visszament az ELMÜ-nek.

Így aztán kimaradt 1 hónap (szeptember) a fizetésből, amiről elvileg kaptunk (volna) értesítést, ha pontos címre jön ki, de a fentiek miatt erre nem került sor. Az ELMÜ többször nem értesített minket, jöttek utána a számlák ahogy szoktak, hiszen visszajött szabiról a postásunk. Mi meg persze fizettük be rendesen, nem szoktunk késni és – itt követtük el a hibát – sajnos nem vettük észre mi sem, hogy a sok számla között 1db a nyári időszakban nem jött meg.

Amikor a postásunkat kérdeztük, már az első mondatnál szólt hogy tudja miről van szó, több száz panasz érkezett és így tudtuk meg azt is, hogy mi volt a probléma.

Az, hogy az ominózus hónap után fizettünk rendesen, nem számít. A tartozást nem göngyölítik, a tartozás az tartozás marad, ha a fene fenét eszik is. Ezért fordulhatott elő, hogy kb 7e Ft-os számla miatt a múlt héten kaptunk egy értesítést, hogy jönnek kikötni az áramot.

Ez pedig azt jelenti, hogy a bekötés – felülvizsgálat után (állítólag 1-2 hét) – kb 60-70.000 Ft-unkba került volna, ha minden rendben van. Ismerősök tapasztalatai szerint az esetek egy jó részében úgyis találnak vmi büntetést ami miatt késik a bekötés és még valami büntetést is fizetnünk kell.

Szóval mázlink volt, kb 2-3 napon múlott, hogy megmaradt az áram a lakásban.

Tanulság? Tanulság szerintem max annyi van benne, hogy mindenképp Te fogsz szopni, még ha ELMÜ is hibázik. Tanulság az is, hogy követni kell az összes számlát, mikor minek kéne jönnie és ha pl. ilyen jellegű elmarad 1-2, akkor jelezni a szolgáltatónak. Bár tapasztalatom szerint mindig kiküldik, ha arról van szó vki fizessen nekik …

Mi most áttérünk az elektronikus számlára (számla értesítőre), biztosabb és gyorsabb megoldásnak tűnik. Ráadásul így bárhol is vagyunk pl. egy nyári időszak alatt, a mail-ekben megjönnek a számlák, netes felületen bármikor lehet utalni szóval ilyen helyzetbe várhatóan még egyszer nem kerülünk.

Ajánlott oldalak:
http://www.dijnet.hu
http://www.tavszamla.hu

3 COMMENTS

  1. tanulság 2: vezess részletes havi elszámolást és akkor feltűnik, hogy egy villanyszámlával több pénzed maradt :) (pl vidd fel állandó befizetések közé, vagy csinálj büdzsét, etc) ajánlott oldal: http://quicken.com, vagy bármilyen egyéb személyi pénzügyi nyilvántartás

    tanulság 3: csoportos beszedési megbízás

  2. Jogos, és a 2-es pont már meg is valósult otthon a hétvégén. :)

    A 3-mast (csoportos beszedési megbízás) egy picit én is ellenzem, a feleségem meg pláne. Én sem igazán szeretem, hogy ha egy külsős akár csak ilyen mértékben is hozzáfér a számlához és pl. zárolhat rajta X összeget. Elég macerás visszaszerezni, ha vita van.
    Én mondjuk elég lusta vagyok ilyen téren ahhoz, hogy ha magam lennék, megcsinálnám, de mivel a pénzügyeket nálunk otthon a feleségem vezeti, így rábízom ezt a részt. :)

  3. Epp az elobb kapcsoltak ki nallam az aramszolgaltatast.Allitolag 3 honapja nem fizettem a szamlaimat (akkor tertem at a dijnet rendszerbe) es ma megjelentek az Elmusok es most a csaladom villanynelkul lessz kb. 1 napig. Klasszul atvert az ELMU-DIJNET kooprodukcio. Olyan pert akasztok a nyakukba amint hazaertem hogy orom lessz nezni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here