Ma először futottam bele, hogy a T-mobile kiértesített SMS-ben a forgalmi adataimról, az alábbi szöveggel:

Tisztelt Előfizetünk! Értesítjük, hogy za Ön feldolgozott adatforgalma elérte a 250 MB-t 2011.02.26 13.:22-kor. T-Mobile

Mivel alapvetően gyanakvó természet vagyok ha témában felmerül vmelyik multi, felhívtam őket hogy biztosra menjen, ez előzetes, automatikus értesítés nem a havi 500MB-om felett vagyok már 250 MB-tal.

Ezt megerősítette az ügyfélszolgálatos, 50%-nál és 100%-nál szoktak értesíteni. Nem pontosan, lehet hogy a 100% az 99% csak vagy épp 102%, de mindenképp nagyságrendileg akörül lesz.

Ez az egyik, amit el akartam mondani, mert utána 1 Ft / 10kb-t kell fizetni ami nem mókás.

A másik, ami miatt elkezdtem most írni ezt a bejegyzést, hogy kb szart sem ér ezek szerint a telefonra telepített forgalom figyelő, mert nálam durva eltérés van a T-mobile által mért adatok között meg aközött, hogy a telefon szerint mennyit töltöttem le.

2db programot is feltettem emiatt, hogy figyeljem a forgalom alakulálást. Mondom, hogy melyik mit mért (természetesen ebben a mérésben nincs benne a Wifi-s forgalmam)

NetCounter: A NetCounter szerint a havi adatforgalmam összesen (tehát le és feltöltés is benne) 165.91 MB. Ez ugye elég nagy eltérés a felém jelzett 250 MB-hoz képest.

Network Monitor: A Network Monitor szerint pedig 174.93 MB-nál tartok e hónapban. Mondanom sem kell, ez is igen messze van a 250 MB-tól.

Tehát a jelek szerint tökmindegy milyen cuccal mérem a netforgalmamat a telefonon, az igen messze lesz a valós(?) adatoktól, vagy legalábbis attól, ami alapján majd nekem számláz a T-mobile.

Hozzá kell tennem, hogy legjobb tudomásom szerint ez a 2 progi a legjobb a témában.

Az ügyfélszolgálatos hölgy egyébként elmondta, hogy a pontos – általuk mért – adatokat úgy tudom meg, ha a telefonomról elküldök egy SMS-t a 1730-as számra azzal a tartalommal, hogy “G”. Tehát mindössze egy G betűt kell elküldenem.

Ez 56Ft-omba fog kerülni.

Ha volt nagyobb adatforgalmam, akkor várjak kb 6 órát mert 6 órás blokkokban frissül a rendszer és így mehetek biztosra csak.

A neten utánakerestem, hogy mely egyéb szolgáltatásokat érem el így még a telefonról, jöjjön a táblázat:

Hívásforgalmi tájékoztató SMS-ben

Hálózaton belüli hívások aktuális egyenlege A BH
Más mobil hívások aktuális egyenlege A BM
Vezetékes hívások aktuális egyenlege A V
Nemzetközi hívások aktuális egyenlege A NH
Roaming hívások aktuális egyenlege A RO
GPRS adathívások aktuális egyenlege G
CSD adathívások aktuális egyenlege A CSD
Aktuális SMS egyenleg A SMS
Aktuális MMS egyenleg A MMS
Teljes aktuális egyenleg A
Lebeszélt belföldi Relax percek R vagy RB
Lebeszélt nemzetközi Relax percek R NH
A hívószám utolsó lezárt egyenlege E
Feltöltött egyenleg lekérdezése M F

A táblázat forrása

10 COMMENTS

  1. Az adatforgalom merok nem tudjak merni az operacios rendszer (android gondolom a problamokbol) hatterben lebonyolitott forgalmat. Miutan lekapcsoltam az automata frissiteseket es csak marketen es honlapokon belul oldom meg a frissiteseket (valljuk be, nem tanacsos soha sem lekapcsolni az auto update-t) a netcounter par megabyte pontosan mer mar… Ezek szerint neked az automata frissitesek es a hatterben lebonyolitott adatforgalom teszi ki… Remelem tudtam segiteni valamennyit.

    cheers,

  2. Köszi hogy írtál, volt nekem is ilyen tippem, de nincs auto update beállítva, mindig magam frissítem a cuccokat (market és samsung app). Szeretem látni, miből kerül fel új változat.
    Háttérben, állandóan csak olyasmi fut, hogy pl. levelezés – de ezt számolja mindkét app amennyire tudom.

  3. Ez szerintem az általuk használt kerekítések miatt lesz. Amennyire tudom, kerekítik a forgalmat, viszont a számláló nem aszerint mér, hanem pontosan. ÁSZF-be le van írva, hogyan mérik

  4. Kiegészítés: Ugyanezt az adatforgalmas dologot tapasztaltam a Telenornál is, ahol szintén küldenek elvileg ugyanúgy sms-t, gyakorlatilag 100%-nál szokott csak néha jönni.

  5. azt el tudom képzelni hogy a progik L3-as forgalmat mérnek csak, a szolgáltatók meg L2-es headert is beleszámolják.

  6. nekem azt mondták a t-nél, ha nincs bekapcsolva a teló, nem jön meg az sms. Kb. 1 órája van, aztán elveszik az éterben. Én egyet kaptam több év alatt adatforgalomról. :) pedig a teló mindig be van kapcsolva. Hihi. Meg ha kikapcsolom, nem netezek rajta. :D

  7. Nekem IKON 200 díjcsomag van, mindig jön SMS ha elérem a 80%-át és múltkor jött egy SMS, hogy elértem a 100%-ot, másodperc pontosan. (Noha a telefon szerint még nagyjából 98%-nál voltam, de ez részletkérdés. :D)

  8. Üdv!
    Amikor nekem a T küldte az sms-t, hogy elértem a 150-es limitet, akkor a Traffic Statistics kb. 149 MB-nál állt.
    Szóval tökéletesen működött.
    Az appokat mindig marketből frissítem csak WiFin keresztül.

  9. A forgalmazásod teljesen független a használt időtől. 1000 MB adat néhány óra alatt leforgalmazható nagyfelbontású videók nézegetésével, de akár egy évig is elég, ha naponta letöltöd az emailjeidet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here