Ma egy rakat szívás volt IE6 alatt, egyik pillanatról a másikra egy addig rendesen megjelenő oldalon rejtélyes render bugok jöttek elő. Kijavítottam egyet, elromlott valami más. Már többször átnéztük a kódot, lezáratlan div-ek, position relative, doctype, xhtml strict a kód stb… mindent ami létezett, a hibára mégsem derült fény. Egészen addig, míg véletlenül intype-ban (Aptana-ban dolgoztam) megnyitva a fájlt észre nem vettem, hogy ANSI és nem UTF8.
Ez volt a gond … az IE6 ha nem UTF8-ban volt mentve a fájl, egy rakat renderelési hibát ejtett. Hát ilyet még nem pipáltam, de komolyan …

34 COMMENTS

  1. Eppen ez volt itt is a problema. utf-el tokeletes volt. Viszont vicces volt nezni hogy a kodban nincs benne de a bongeszoben megjelenik. :D

    Mondjuk ugyanilyen vicces, hogy az eclipse (hiaba van beallitva az uft-8) ha specialis karaktereket nem tartalmazo szoveget tartalmaz akkor ansi-nak menti a file-t, de amint bekerul egy ekezet, vagy specko jel, azonnal utf-nek.

  2. Legalább volt oka a hibának. A blogomon néha bizonyos posztok “felcsúsznak” a feljebb lévő posztokba, de refresh (F5) után minden rendben. Nem értem.

  3. Én jelenleg a firefox HTML validator kiegészítőjével szívok. Lényeg az, hogy letöltöttem egy wordpress sablont, amit a validator 100%-os validnak jelzett, de amikor beleszerkesztettem a css fájlba (egy margin-t átírtam 10-ről 5-re, de semmi mást nem csináltam), és megnéztem a firefox validatorát, akkor látom, hogy kiírja: érvénytelen a DOCTYPE, nincs lezárva egy csomó div, a head nem lehet a body-ban, a body nem lehet a head-ben, és rengeteg ilyet ír ki nekem a validator :shock: . Viszont ha megnézem az oldal forrását, akkor a body a lezárt head után van (validator szerint meg a head-ban van a body), és az összes div le van zárva, nem beszélve arról, hogy a DOCTYPE is érvényes. Ezzel nem tudok mit kezdeni :?. Egyébként Intype-el szerkesztem, és UTF8-ra van állítva a szerkesztő.
    Ja, igen: Harder, és anvee nem nagy gond ha majd kiteszem a blogotok linkjét a blogroll-ba :) ?.

  4. Valahol akkor csak hiányzik egy lezárás vagy macskaköröm, ilyesmiben azért a validator nem nagyon szokott tévedni.

  5. reméljük egyszer csak el tűnik az ie6
    ha a vistának van valami értelme, akkor az az hogy abban legalább már ie7 van :)

  6. anvee: Egyenlőre nem publikus a blogom, mivel még a sablont picit helyre kell pofoznom :).
    A blogomat egyébként dec. 31.-én tervezem elindítani (na ki találja ki miért ? :P) 23:59 perckor (legalábbis erre az időpontra időzítettem be az első bejegyzés automata publikálását). Ha gondoljátok, akkor 31.-én adok egy linket.

  7. Visszatérve a Firefox HTML Validatoros problémámhoz: kiderült, hogy nem UTF-8-ként kell elmentenem a fájlt, hanem UTF-8 Plain-ként. Épp most jöttem erre rá :). Egyébként most, hogy végre rendesen működik a validator, kiderült, hogy csak 3 hiba van az oldalon, amit viszont könnyen helyre tudok hozni (egy helyen van egy felesleges tag, két másik helyen pedig az ul nincs lezárva).

  8. Én eddig mindig utf-8-ban mentettem, nem volt vele gond. Találtál esetleg valahol egy jó leírást arról, hogy mi a különbség utf-8 és utf-8 plain között (előny? hátrány?)? Ha igen, dobd már be ide a linket legyszives, köszi.

  9. remélem, a nagy IE6 szidás közben egy kis karácsonyozására is jut idő :) Kellemest Neked Harder mester, és persze az egész családnak!

  10. Harder: nem, nem találtam semmilyen leírást, és én sem értem mi a különbség közöttük :?.
    Mint írtam valamiért helyreugrott a HTML Validator, mikor kipróbáltam az UTF8 plaint kódolást, de nem tudom, hogy mitől volt ez.

  11. Én már szóra se méltatom az IE6 bughegyeit, elfogadtam, hogy ő a böngészők kreténje, és hogy még pár évig sírni-könyörögni fognak az ügyfelek, hogy optimalizáljunk rá. De ha ennek az időszaknak vége lesz egyszer… Hallelujah, minimum pezsgővel ünnepeljük meg!

    Egyébként pedig Nagyon Boldog Karácsonyt Neked és a Családnak :)

  12. http://intype.info/forums/discussion/571/031652-encoding-utf8-ansi-problems/
    Itt van leírva a különbség: az utf-8-ban ott van a BOM (Byte order mark, 3 bytenyi “láthatatlan” cucc a fájl elején, utf-8-nál mindent jelöl csak a bytesorrendet nem), az utf-8 plainben nincs.
    Ennek egyedül a felismerésben van szerepe (ha van BOM, akkor unicode a fájl), viszont ha ott van, akkor pl. PHP-ből a sütik küldésénél jön a “Headers already sent” hibaüzi :)

    BlackY

  13. A BOM csak akkor okoz hibát, ha a HTTP headerben ANSIként van feltüntetve a fájl. Ez a hiba htaccess-ben korrigálható, csak be kell szúrni egy sort: AddCharset UTF-8 .php.
    Én mindenképp ajánlom a BOM használatát, mert szabványos.

  14. zio,
    köszi a jókívánságokat, viszont Neked is. :)

    BlackY, anvee,
    nektek pedig az infókat, akkor ezek szerint mégiscsak jobb ha a utf-8-nak mentem a fájlokat, mert a BOM használata a szabványos. Ha gondot okozna, akkor még mindig ott a lehetőség hogy utf-8 plain-ben mentsünk vagy hogy használjuk az említett .htaccess megoldást (php fájlok esetében).

  15. Hmm… a phpbb.hu fórumán mindig azt írják, hogy a sablon fájlokat, amikbe beleszerkesztünk BOM nélkül mentsük el.

  16. Gondolom, én unikum vagyok, mert mind az IE-t, mind az FF-t simán bármikor tudom gyűlölni. Karikódolás, na azzal is szenvedtem. És néha egy apró mozzanat brutális hegyomlást indít el.. Nincs FF-nél scrollbar-színezés? Neeem baj, js, úgy is ráérek, csak óránként zaklat a megrendelő.. Kéne egy kis frame, de csak módszerében? Nem baj, ajaxxal elcsesszük a karikódolást.. Stb. Imádom:D

  17. Na ez az, ami sajnos eszembe se jutott, de mostmár nincs mese, meg azt meg is oldottam js-el:) Csak az a baj, hogy ők valahol agyilag a DOS-nál tartanak, szóval úgy kérték a weblapot, hogy mindent tudjanak ők alakítgatni, ezért pl. olyat, hogy photoshoppal blurozzak egy képet, nem igazán pálya.. Szívjunk a filterekkel.. Jópofák:D

  18. Ilyen szívásokból tanul az ember.. :)

    Én most megint egy IE6-os problémával küzdök, ha meglesz a megoldás, bizisten megy ki cikknek a lapra. .:)

  19. A fene egye meg az IE hatost. Még szerencse, hogy megy ki divatból, a Microsoft pártiak is IE 7re tértek, ami meg kell hagyni, jobbra sikerül. Az utóbbi időben nekem is elég sok problémát okozott az IE régebbi változata. Nemrégiben váltottam, és IEben csak 7esre optimalizálok. Akinek tetszik jó, akinek nem az maradi (W3C trendeket nézve).

  20. Harder: ugyanezt mondják az informatikus haverok, meg ugye rajtam nosztiznak, egyem a lelküket:) És azért valahol jó az, amikor napokig szívok egy problémával, majd egy “hupsz, lemaradt egy ../” megoldom:P

    Tupacko: mondjuk én ezzel nem értek egyet, mert akármennyire is undorító szívni az IE6 miatt, én fontosnak tartom, hogy ha azzal lesik, is jó legyen. Sok idősebb embert ismerek, aki azt sem tudja, mi fán terem a böngésző és attól programozó-matematikusi végzettséget érez a zsebében, ha tudja használni a google-t:) Meg hát nem nyüzsögnek annyira az erősebb gépek, IE vígan elfut, míg valahol az FF majd besz*r..

  21. Ha kikötés az IE6 oké, de akkor legyen az az elejétől kikötés … és a rászánt idő is annak függvényében lesz. Minden esetre, én már nagyon várom azt, ha valaki IE-t mond, akkor implicit módon IE 7re gondoljon. :D

  22. Microsoft helyében kérdezés nélkül (csak figyelmestetéssel) tenném fel mindenkinek az IE7et, ha IE x (x

  23. Biztos hülyén hangzik amit írok, de kellene egy közvélemény kutatást csinálni ki használ még IE6-ot. Kíváncsi lennék rá azért. Mellesleg vannak olyan helyek, ahol még IE5-el is vígan neteznek…

    Agyrém, hogy ennek a böngészőháborúnak mi ússzuk meg a levét.
    Én mondjuk az IE-t alapból nem csípem. Mióta kijött a Firefox én csak azt használom. IE akkor kerül elő, amikor tesztelni kell több böngésző alatt egy lapot. Erre a célra találtam telepítés nélkül futtatható Operát valamint IE7-et.

    Na mindegy. 1x majd csak kipusztul az IE6 és alattalevő társai.

    ui: miért nem jó válasz az a “Milyen nap van most Magyarországon?” kérdésre, hogy ‘péntek, hála a magasságosnak’ :)

  24. Megnéztem, tényleg tanulságos.
    Sajnos még mindig sokan használják az IE6-t.

    Figyelemre méltó a Firefox-tól, hogy leginkább a róka illeszkedik legjobban a CSS szabványhoz.
    Valakinek egyszer össze kellene gyűjtenie táblázatban, hogy ami a FF-ban jól megjelenik, az hogy van IE6 alatt…

  25. A szabványokat illetően: a Safari szabvány-barátabb…

    Mellesleg ha mindenki szorgosan követné a szabványokat manapság nem lennének olyan tagek életben, mint pl. az embed, nem szabad vakon elítélni az újításokat. Bugból viszont van elég minden böngészőben. A Firefox azért erős alternatíva, mert rengeteg kiegészítő létezik hozzá, amellyel teljesen személyre szabható. A konkurencia ezen a téren fényévekkel elmarad.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here