Reggel 7:10, az idő szép, már süt a nap, a zene szól (még mindig), a kutyát is levittem már sétálni, úgyhogy el kéne mennie aludni. Csak az a baj, hogy még nem igazán vagyok álmos.

Az éjszaka termékeny volt, végre el tudtam olvasni a régóta RSS-ből gyülemlő híreket, javítottam még pár hibát a blog theme-ben is, illetve lecseréltem és ki is bővítettem a kategóriarendszert egy TAG rendszerre a “Simple Tagging for WordPress” segítségével (thx Longhand a tippet)

A mai éjszaka nagy tanulsága: az állításokkal ellentétben a szürke Douwe Egberts Omnia Instant porkávéban igenis jelentős mennyiségű koffein található! Nem olyan mint ezek a 3in1 szarok, nem! Ez rendesen seggberúg, ha úgy éjjel 11-12 tájékában issza meg az ember.

Na megyek filmet nézni, azon már talán csak elalszok végre. :)

14 COMMENTS

  1. Attól függ, mihez képest kérdezed. Nagyon más tagging rendszert nem próbáltam (illetve a tagwarriort néztem, de valamiért nem tetszett), max az eddigi kategóriás rendszerhez tudnám hasonlítani.

  2. A tag-ek nagyobb szabadságot adnak, rugalmasabb a címkézés, mint a kategóriába rendezés, olyan jelzőkkel látod el a postot, amivel csak akarod. Persze a kategórizálásnál is bármely kategóriába beteheted a bejegyzést, de az talán picit merevebb, hisz pl. egy skinezésről szóló bejegyzés bekerül a fejlesztés/wordpress/theme/css részbe, míg a tag-eknél lehetőséged van mondjuk csak a fejlesztés és css tag-ekkel ellátni.

    Másrészt ez a tag-es plugin gyorsan bővíthető tagfelhőt biztosít, sokkal egyszerűbb akár a későbbiekben is bővíteni a tag-eket. Pl. volt 3 bejegyzés “fénykép” tag-gel. Ehhez meg lehetett csinálni, hogy felvettem 1 új tag-t (fotó) és 1 kattintással hozzátettem minden bejegyzéshez, amely már a fénykép tag-gel rendelkezett. Ezt képzeld el mondjuk sokkal több bejegyzéssel és tag-gel, ugyanígy 1-2 kattintás csak. Kategóriánál ilyenkor az összes érintett bejegyésen végig kell menni és bekattintgatni az új kategóriát.

    Persze a törlés, átnevezés is ennyire egyszerű, úgyhogy nekem egyelőre tetszik ez a tag-es cucc.

  3. “…bekerül a fejlesztés/wordpress/theme/css részbe, míg a tag-eknél lehetőséged van mondjuk csak a fejlesztés és css tag-ekkel ellátni.”

    de ha a kategória csak egy szintű akkor nem ugyanott vagy? persze most a tagfelhő és egyéb csicsától eltekintve, ha van…

    de ami a legjobban érdekel, hogy lehet előcsalni azokat a postokat amik mondjuk x és y -nal IS fel vannak tagelve?

  4. “de ha a kategória csak egy szintű akkor nem ugyanott vagy? persze most a tagfelhő és egyéb csicsától eltekintve, ha van…”

    Legrövidebben annyi a lényeg Gábor, hogy a kategóriázás az egy dimenzióju elrendezésacímkézés több diomenziójű, így leginkább keresőoptimalizálás szempontjából fontos.
    Meg véleményem szerint a kereső jobban fel is van készülve a címkék szerinti bejárásra, mint a kategória szerinti rendezésre, ahol esetleg még duplikált tartalomnak is tekinthet egy több kategóriában publikált cikket (állítólag azért fel van rá készítve, hogy blogok esetén ezt jól kezelje)
    Egyébként szégyenszemre én magam is elkövettem az elején azt a hibát, hogy kategóriáztam, most rendezem majd a blogom címkék szerint.

    Arra, hogy két címkét tartalmazó találatot kapj, szerintem a keresőmező használata is jó. Inkább SEO cucc a címke, mint felhasználókat kiszolgáló eszköz.

  5. Gábor,

    Nekem is ez volt a legfőbb érvem a kategória rendszer mellett, mielőtt beszéltem Longhand-del, de engem meggyőzött amit mondott, másrészt a tages rendszerrel pont megkaptam azt is, amit a kategóriával nem tudtam eddig megoldani, a kapcsolódó bejegyzéseket (hozzáteszem ilyesmi a kategóriáknál is megoldható lett volna, csak nem ilyen kényelmesen az eddigi ismereteim szerint).

    Egyébként a kategória rendszert én jónak tartom, a tutorial.hu-n pl. nehezen tudnék egy tag alapú navigációt elképzelni, ott szerintem kevésbé működne mint egy blogon.

    Itt viszont eleve tagszerűen használtam eddig is a kategóriákat.

  6. félreértés ne essék, nem a kategória rendszer mellett vagyok, hanem arra akartam rávilágítani, hogy szerintem jelenleg wordpressben ahogy lecserélték a kategóriákat cimkékre az semmi más mint névváltás, de technológiailag nem más.

    ha belegondoltok a cimkézés az egy egyszintű kategóriarendszer azaz minden a főkategóriában van.

    reagálva a fentiekre, miért lenne erre jobban felkészülve a kereső illetve miért ne lenne így duplikált tartalom, hiszen ugyanúgy ha kettő vagy több cimke van akkor több helyen is megjelenik a tartalom.

  7. Igazad van, nincs különbség struktúrálisan. Egyezzünk akkor meg abban, hogy a kategóriákkal együtt lesz több dimenziójú. :)
    Tehát egyszer kap egy alap beserolást a kategóriák által és a címkék jól kiegészítik még ezt.
    Meg még annyi, hogy a címkefelhő látványának szépségét is lehet vitatni esztétikailag, de a lényege, hogy mindél több kulcsszót megjelenítsen, kategóriában ilyen sok sehogy nem nézne ki túl jól.

  8. más téma… de ha már itt vagyok ide írom… jó lenne ha a tutoriálok mellett lenne egy link ami a fórumba az adott tutoriálhoz kapcsolódó topicba futna bele, ahelyett, hogy a fórumba egy újabb topicot kelljen létrehozni. vagy akár node comments is megfelelne.

    engem most az érdekelne pl. http://www.tutorial.hu/node/1113 hogy miért teszik bele az egész tartalmat még egy konténerbe #container és miért nem a body-t alakítják?

  9. Felvetődött anno ez az ötlet is amit mondasz, de több hátránya is volt, nem érte meg így csinálni.

    Egyrészt a drupal alatt node comment biztos nem lesz, teljesen felesleges 2 “fórumon” vinni a beszélgetést, duplázódik sok tartalom. Azon kívül, hogy dupla annyi munka adminisztrálni (vagy még több, mert a drupal sok mindenre jó, csak fórumszerű, aktívabb beszélgetésre nem), lehet dolgozni a spamvédelemmel és egyéb kellemetlen kis dolgokkal, amiket elég 1 helyen is vinni (az adminisztráció, moderálás témára gondolok).

    Másrészt az új cikk nyitásakor nincs lehetőség arra, hogy egyből egy új fórumtopic is nyíljon (főleg hogy nem is tudja kategórizálni ezt egy program automatikusan), így marad az, hogy minden egyes cikkhez manuálisan fel kellene venni a topicot majd linkelni azt a cikkbe.

    Aztán vagy írnak bele, vagy nem … ha topicot mozgatsz a későbbiekben, szerkesztheted a lapot is.

    Aztán ott van az a hátrány is, hogy nincs értelme a 20. text effect cikkhez egy 20. topicot is felvenni, mikor mind a 20-ban ugyanazok a kérdések merülnek fel. Erre elég 1 hely.

    Ezek elég komoly indokok voltak amellett, hogy ha valakit érdekel egy cikk vagy kérdése van, keressen egy megfelelő topicot vagy ha ilyet nem talál, nyisson egy újat. Ez lényegesen egyszerűbb és gyorsabb, a fórum tartalmilag sem lesz teleszemetelve sok-sok hasonló témával.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here