Mielőtt megvettem volna a notebook-ot, már próbáltam utánanézni, hogy vajon egy esetleges elveszítés vagy lopás esetén hogy fogom megóvni az érzékenyebb, személyes jellegű fájljaimat. Találtam egy nagyon jó ingyenes programot amit mindenkinek csak ajánlani tudok, a neve TrueCrypt.

truecrypt - ingyenes titkosító program

A program segítségével akár egyes fájlokat, vagy akár egész partíciókat is titkosítani lehet úgy, hogy a munkát nem zavarja meg.

A programhoz van egy nagyon jó magyar nyelvű leírás, mely lépéseit követve pár perc alatt fel lehet telepíteni és beállítani, úgyhogy bátran ajánlom mindenkinek, akinek kicsit is fontos az adatok védelme.

TrueCrypt – magyar nyelvű leírás

13 COMMENTS

  1. Köszi szépen az ötletet és perszee hozza a programot is. Már rég törtem az agyam, hogy meg kéne ezt oldani valahogy de eddig nem szántam rá magam, hogy keresgéljek ilyen program után. Köszi

  2. Örülök hogy segíthettem, majd lesz még pár ilyen post, ami a biztonsággal foglalkozik, van pár hagyon hasznos és könnyen kezelhető szoftver. :)

  3. Szia Harder!
    “Linuxra is tudsz valami jót? :-) ….”
    kérdeztem volna, de mielőtt elküldtem ezt a butaságot, utánanéztem. És mit ad isten?
    Van linuxra is!
    Majd beszámolok róla, mert nekem is a notebook-om miatt fájt a fejem.
    SPétör

  4. Nem tudnál segíteni abban, hogy mivel lehet levédeni egy CD vagy DVD tartalmát? Tehát azt szeretném, hogy jelszót kérjen a cd ha betesszük a meghajtóba. Pl: adat CD vagy családi képek. Erre jó ez a program? Ha igen hogyan oldjam meg? Köszi előre is!

  5. Illusion111,
    a honlapon olvasottak alapján “Encrypts an entire hard disk partition or a storage device such as USB flash drive” nem tértek ki arra, hogy CD/DVD-t lehet-e illetve hogy fájl szintű védelem van-e benne, ez inkább partíciókra, lemezekre van. De nem zárom ki hogy megoldható vele, csak nem vettem eddig észre ilyen opciót.

    BCS,
    igen. ;)

  6. Illusion111:
    CD, DVD tartalmának titkosítását én úgy végzem, hogy létrehozok egy kellő méretű container-t (700MB ill. 4.7GB), arra rámásolom a védeni kívánt cuccost, majd ezt a fájlt írom ki a lemezre, természetesen a TrueCrypt traveller részeivel együtt (+fejléc biztonsági mentés(ek)). A “raw” CD/DVD még csak a jövőbeli tervek között szerepel: http://www.truecrypt.org/future.php. A megoldás hátránya, hogy számítógép szükségeltetik a tartalom megtekintéséhez.

    BCS:
    Természetesen.

  7. Ha sok a titkosított adat, sok jelszó kell hozzá. Meg amúgy is, a mai világban. Ha a browserre bízod, egyrészt nem biztonságos, másrészt egy virus, vagy hardverhalál, esteleg lopás, és kész. Sokszor meg nem mentheti el a browser, pl VPN, FTP, DB, prog. jelszavak, stb. Egy free tárhelyes honlaphoz is kell – nem feltétlenül egyező, sőt! – egy regisztráció, egy ftp, eyg adatbázis és egy portáladmin jelszó. És ez csak egy szimpla kis példa volt.
    Ekkor jön a képbe a KeePass. Free és okos, portable is van. Majd Harder ír róla egy cikket, (ugye?) vagy simán keressetek rá! Hadd ne részletezzem: frankó, ötös program.

  8. Lenne egy “aprócska” problémám. Meghalt az oprendszerem a laptopon. Ilyenkor hogy tudom újra elérni a titkosított fájlokat az XP újratelepítése után?

  9. Újratelepítés után ha felteszed megint a TrueCrypt (közben írtad mail-ben hogy erről van szó) programot, akkor a régi jelszóval tudod mountolni, elvileg nincs vele gond. Én pl. pendrive-n is használom így más-más oprendszereken és gépeken az anyagokat, soha nem volt gondom vele.
    Ha partíciót titkosítottál, akkor azt nyilván nem szabad bántani, de gondolom nem az oprendszer partíciójáról van szó (tehát újra tudod telepíteni a gépet anélkül, hogy a titkosított részhez kellene nyúlni).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here