Nem tudom ki hogy van vele, de az utóbbi napokban kicsit felborult a kajálás és az alvás nálam ettől a rohadt melegtől. Pont most számoltam, hogy utoljára szerdán ettem olyan du. 4-5 körül, illetve az utóbbi egy hétben átlag 3.5 – 4 órákat aludhattam.

Eddig egész jól bírom, lehet hogy ma bezabálok és alszok egy jót utána.

21 COMMENTS

  1. Harder szerintem ez mindenkinél így van most. Én nagy evőnek tartom magam, nekem a múltbéli ünnepek mindig a kajálásról maradnak emlékezetesek, de most amikor eljön az 1 óra, 2 óra egyszerűen nem vagyok éhes. És hajnali 1-2 óránál előbb nem fekszem le…

  2. Persze, azzal én is tisztában vagyok, hogy a melegtől van meg hogy biztos más is szenved vele, de ez nem vígasztal. :)

  3. Nállam is csak az alvásborult fel a melegtől. De az étvágyam az utóbbi 1,5 hétben jött meg :D. Nyár elején volt az hogy nem tudtam rendesen enni…

  4. Én is alig eszek, és akkor is csak valami levest. Este 11 és hajnali 1 körül szoktam néha kipakolni a hűtőt, de vigyáznom kell, nehogy az anyámék felébredjenek, és teli gyomorral megyek aludni, bár állítólag ez nem egészséges :P

  5. Kezdem már érteni, sok afrikai országban miért dolgoznak sokkal kevesebbet.
    A nagy meleg eltompítja az embert.

  6. most jöttem haza siofokrol, multhéten lent voltunk..

    mindennap reggel 6ra visszaértünk a szálláshelyre seggrészegen és pontban 8kor kezdtek a zenetáborosok az ablak alatt másnap este 6ig.. alvás ennyi.

  7. Szerintem sokan jarunk ugyanebben a cipoben ;) A barati korom jonehany tagja es jomagam is ugyanezekkel a problemakkal kuzdunk.

  8. Ismerős a téma, mikor nyár kezdődött nem ettem semmit aztán meg folyamatosan alvás előtt degeszre tömtem magam jól esett XD
    Most fogyókúra van itt is szal napi 2 pohár víz elegendő…
    Ha aludni akarsz és normálisan étkezni sztem szerezz be egy légkondit :D

  9. Kérlek ne haragudj meg rám, de nagyon szúrja a szemem a cím: “Nem eszek, nem alszok”. A magyar igeragozás sokszor még a magyaroknak is bonyolult, de az -ikes igéket (eszik, alszik, zuhanyzik és társaik) E/1-ben így ragozzuk: eszem, alszom. Tehát az igei személyrag: -m. DE! Sokan tévesen mondják: könyörgöm. A könyörög nem -ikes ige (nem könyörgik), tehát helyesen: könyörgök. Tudom, hogy ez most kötözködésnek hangzik, de írásban helytelenül ragozni, ráadásul a címben (még szóban se megy el)… Remélem, hogy okulsz belőle, mert még így is jobb, mintha valaki a szemedbe mondta volna, pláne ha az a valaki a főnököd/felettesed.
    P. S. Ha nem hiszel nekem, akkor üsd fel a Magyar Helyesírás Szabályait (MTA) és keresd meg a vonatkozó szabályt!

  10. Tudom, hogy ez most kötözködésnek hangzik,
    Neked ilyen megérzésekkel lottóznod kéne. :)

    Egyébként nincs harag, bár nem szeretem amikor valaki a helyesírásba köt bele egy blogon. Mivel jókedvem van hisz itt a hétvége és amúgy is épp most jövök egy sörözésről, ám legyen, nem törlöm az offtopic hozzászólásodat, hanem válaszok. :)

    Anno úgy tanultam (33 éves vagyok most), hogy pl. e témánál maradva, ha általánosságban (alanyi ragozásra gondolok) használom a szót akkor eszek, ha valamiről konkrétan beszélek (tárgyi), akkor eszem. Pl. épp eszem a vacsorámat. Illetve “mit csinálsz most?”. Válasz: eszek.
    Jelenleg nem tudom, hogy egy 17 évesnek mit tanítanak a suliban, de további infó pl. itt (is) találhatsz, vagy akár rákereshetsz a neten:

    http://www.auto.bme.hu/ikesige/

    idézet:
    “Ikes igék természetesen vannak. De minden igét úgy kell ragozni, ahogy azt a kifejezőkészség (aludtej!), az egyértelműség (ő ehet – ők ehetik) és a jó hangzás (válom – válok) kívánja. Ez nem zárja ki azt, hogy az “igazi” ikes igék esetében továbbra is az ikes ragozás szabályait alkalmazza valaki akár megszokásból, akár “választékos” stílusa miatt. De senki ne várja el, hogy mások is kövessék példáját, mint egyetlen helyes stílust. S aki az eszek-iszokozok-at hallja, ne biggyessze le ajkát, ne gondolja az illetőről, hogy műveletlen bunkó, inkább nézzen utána, nem az ő műveltségében van-e valami elmaradottság (olvasta-e Lőrinczét vagy a Nyelvművelő kézikönyvet!).

    vagy további idézet a Pallas Nagylexikonból:

    “Azonban a XVII. század vége óta a legtöbb magyar nyelvjárás már nem különböztette meg az I. ragozását az iktelenekétől, s a rendelkezésre állt ragalakok használata a következő módon állapodott meg: 1. Az 1-ső személyben az ikes ragozásnak m-jét jobbára kerüli az ujabb népnyelv, ugy hogy ez a rag (perfektumon kivül) ma már csak a tárgyas ragozásra szorítkozik, p. eszem azt, kidolgoznám azt, de eszek valamit, dolgoznék, tengődök, fohászkodok, illek, minek veszekedjek? stb. – 2. A második személyben is az iktelenek ragját fogadták el az ikesek, vagyis sz-et az ő l-jök helyébe, p. elégedhetsz, bevetődsz, törekedsz, illesz stb. Csak az sz z s végü igék nem vették fel a hasonhangu sz ragot, hanem megtartották régi formájukat: alszol, fekszel, eszel, iszol, bizol, ütközöl, fogódzol, esel stb.”

    Remélem, hogy a válaszomból sikerült okulnod.
    Ha nem sikerült meggyőznöm Téged és továbbra is úgy gondolod, hogy ezen érdemes rágódni, kérlek kattints a böngésződ jobb felső sarkába és ne írd ide be, mert nem izgatnak fel a helyesírással kapcsolatos viták. ;) Thx!

  11. Üzenet Tomikának, akinek kitartása van ahhoz hogy okoskodjon tovább ám elég esze nincs, hogy valós címet adjon meg ha már választ vár. :)

    Tomika,

    miért nem mész aludni vagy foglalkozol mással? :)
    A blogon nincs demokrácia, főleg privát blogon nem, azt hagyok meg benne amit csak akarok. Ha nekem nem tetszik ahogy beszélsz és nem kívánom megjelentetni a hozzászólásod, akkor törlöm és ehhez semmi közöd. Ha nem tetszik, okoskodj más blogon.
    A véleményemet leírtam már, többet nem kívánok a témával vagy veled foglalkozni, úgyhogy viszlát.

    Harder

  12. Igazad van Harder, hajrá, csak így tovább! Engem egy ideje nagyon zavar az “eszem egy kenyeret” probléma, és eddig csak tüntetőleg mondtam direkt hogy eszek-iszok-stb, de utánanéztem, és annyira jó, hogy már egy ideje megszüntették ezt a szabályt, és helyreállt a rend! Csak az emberek többsége még eszem-iszom-ozik.. át kell nevelni őket sajnos… milyen dolog, hogy az ikes igéknek nincs alanyi ragozása? Legyen, ugyanúgy mint a többi igének. Milyen lenne így beszélni: “Elmegyem a boltba, veszem egy kenyeret, otthon kenem rá vajat, teszem rá szalámit” borzasztó lenne. Nekem ugyanilyen rémes az “eszem valamit”, és társait hallgatni.
    Még1 link, ezt is érdemes elolvasni:
    http://www.mindentudas.hu/nadasdy/20031117nadasdy1.html?pIdx=10

  13. Kedves Harder!

    Nem szeretnélek kritizálni és nem is akarlak megbántani, ez a hozzászólás főleg Tibinek szól, de szerintem ilyenekre minden magyarul beszélő embernek figyelnie kéne aki az interneten publikál, történjen az blogbejegyzés, tudományos értekezés, vicc, reklám, hozzászólás, vagy bármilyen formában.

    Először is tisztázok néhány dolgot. Az ikes ige az alapvető rend a magyar nyelvben és az ikes ige nem egy tárgyas ragozás, (mint ahogy mondtad, nincs “alanyi ragozása”) hanem IKES ragozás. Jelölése megegyezik a tárgyassal, de nincs közük egymáshoz. A példamondatodban néhány szót helyesen írtál, viszont a legtöbbet indokolatlanul tárgyas igeként írtad le. Ne keverd össze a tárgyas ragozást az ikessel! Az ikes ragozást akkor használjuk, amikor az ige E/3 formája ik-kel végződik. Ilyenkor érvényesül az -m rag.

    Tehát felejtsd el a lázadozást, mert ez teljesen helyes és ha tüzetesebben utánanéznél és elolvasnál több ilyen írást is, akkor rájönnél, hogy régen milyen célt szolgált ez és, hogy ma miért használjuk.

    “Ikes igék természetesen vannak. De minden igét úgy kell ragozni, ahogy azt a kifejezőkészség (aludtej!), az egyértelműség (ő ehet – ők ehetik) és a jó hangzás (válom – válok) kívánja. Ez nem zárja ki azt, hogy az “igazi” ikes igék esetében továbbra is az ikes ragozás szabályait alkalmazza valaki akár megszokásból, akár “választékos” stílusa miatt. De senki ne várja el, hogy mások is kövessék példáját, mint egyetlen helyes stílust. S aki az eszek-iszokozok-at hallja, ne biggyessze le ajkát, ne gondolja az illetőről, hogy műveletlen bunkó, inkább nézzen utána, nem az ő műveltségében van-e valami elmaradottság (olvasta-e Lőrinczét vagy a Nyelvművelő kézikönyvet!).”

    Harder, a nyelvészeket két csoportra lehet bontani.

    Vannak azok, akik tisztelik a magyar nyelv hagyományait, igyekeznek fenntartani a régi alakokat, hogy a nyelv változatossága, szókincse megmaradjon. Ők küzdenek azért, hogy ne járjunk úgy, mint a németek, hogy az angol hatás teljesen “elbutította” a német nyelvet, sok szót kiirtott a német köznyelvből. Ez a csoport úgy gondolja, hogy a magyar nyelv egysége és egyedisége, hagyományai segítik a magyar kultúra megmaradását a külföldi hatás ellenére.

    A másik csoport igyekszik minél egyszerűbbé tenni a magyar nyelvet, eltörölni a helyesírási szabályokat (bár szerintem ezekre szükség van azért, hogy megértsük egymást) eltávolítani a feleslegesnek ítélt szavakat a nyelvből, egyszerűsíteni-egyszerűsíteni-egyszerűsíteni! Ők abban hisznek, hogy a jövőben a jó és a rossz helyett a “jó” és a “nemjó” változatokat fogjuk használni, mint ahogy az angolok is teszik sok melléknevükkel. Like – dislike.

    Mivel még a nyelvészek között is viták dúlnak, ezért sok írás jelenik meg az interneten, amik vagy az egyik vagy a másik nézetet tényként állítják be.

    Szerintem tartsuk meg a nyelv változatosságát, törekedjünk arra, hogy nyelvünk egyedi, ezáltal szép maradjon és, ha már írásos formában teszünk közzé valamit, akkor használjuk a hagyományos alakokat. Tényleg nem nehéz betartani. :)

    Remélem az én hozzászólásomat nem törlöd, mivel Tibiét sem törölted, pedig ő tényleg hülyeségeket írt :)

    Nem várom el, hogy változtass bármin is, de jó, ha te és a többi ember is tud ezekről, akik olvassák ezt a hozzászólást.

    Köszönöm: Mice

  14. Szia Mice,

    Köszönöm hogy írtál. Természetesen a bejegyzésed marad ahol van, mindig is értékeltem a kultúrált hozzászólásokat, főleg ha hasznos információkat tartalmaz. :)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here