Elgondolkoztál már valaha azon, hogy internet nélkül – ha tegyük fel nem is létezne – mi lennél? Hol lennél ma? Mivel foglalkoznál? Kik lennének a barátaid? Hol élnél? Mennyire befolyásolta és mennyire befolyásolja az életeted a net?

Ha van kedved, írd le itt. Remélem lesz. Én is ezt fogom tenni, de még nem sikerült végiggondolnom és elég későre jár, úgyhogy megyek aludni. Holnap kipihentebben átgondolom az egészet.

20 COMMENTS

  1. Hát… most nehéz elképzelni, itt nálunk néha kihagy a szolgáltatás pár órára, de az is idegesítő.
    Foglalkozást tekintve? Közgazdász, könyvelő, gazdasági tervező vagyok, és ifjabb koromban ipari alpinista voltam. Oktattam lovaglást, kicsit értek a borászkodáshoz is. Meglennék valahogy…

  2. Végiggondoltam, kb milyen hatással volt az életemre a net. Az biztos, hogy nem ott dolgoznék ahol most is, több mint valószínű hogy a minőségirányítás területén maradtam volna és egy irodában dolgoznék (igaz most is irodában dolgozok :) ).

    Nem ismertem meg volna számtalan fantasztikus embert és barátot, a teljesség igénye nélkül csak néhányukat említve a jelenlegi vagy volt kollegák közül illetve akiket pl. a tutorial.hu-n keresztül ismertem meg: TLoF, Vudumen, anvee, laze, lippije, acee, BlackY, zsola2, LeGaS … (jobb oldali “barátok” listát nézd meg)

    Ha már itt tartunk, nem lenne honlapom, nem lenne tutorial.hu se és egy hobbit is elveszítettem volna.

    Szinte biztos, hogy továbbra is Bp-en élnénk ebben a lakásban, ilyen téren nem lenne változás.

    Sok régebbi ismerőssel sem tudnám a kapcsolatot tartani (megszakadt volna teljesen), mivel nem vagyok telefonálgatós/levél írogatós fajta. Mail/chat hiányába ők elmaradtak volna, amit nagyon sajnálnék.

    Sokkal kevesebbet tudnék a világról, minden téren. Hihetetlen információmennyiségtől lennénk megfosztva.

    Asszem nem is folytatom, mi lenne net nélkül, mert rosszat fogok álmodni. :)

  3. 3-al kevesebb barátnőm lett volna (őket online ismertem meg, valamilyen formában, vagy valakinek akit netről ismerek a valakijei) ez egészen biztos…
    Ezen kívül biztosan nem ott élnék ahol most. (Az albérletemet is az egyik netes contactomból van.)
    Valószínűleg nem Budapesten élnék, ennél fogva 1-2 kivételtől eltekintve a teljes mai baráti köröm nem létezne.

    Ha nem lenne internet akkor valószinűleg intergált áramköröket programoznék ASMben, ha számítástechnika sem lenne, akkor vagy történész, vagy még jobban súlyosbítva régész lennék ;)

    Ha nyaralásból megjöttem a listát majd nálam folytatom.

  4. Valószínűleg befejeztem volna az egyetemet, és most egy elrejtett laboratóriumban gázokat spektrálanalizálnék. Unaaaaaaalmaaaaas!

    Vagy ha nem, akkor egy még mindig egy kis számtechboltban telepíteném a windowst 3471. alkalommal. Szerencsére csak kb. 1600-ig jutottam. :D

    Minkét esetbe rossz belegondolni….

    Hogy jutott eszedbe ilyen szörnyű vízió?

  5. Csinálni gondolom ugyan ezt csinálnám (DTP), lakni is ugyanitt laknék (már 42 éve). Viszont: az időm kb. fele azzal menne el, hogy a terveket elviszem a megrendelőhöz, megnézi, változtat -> (az első pont n-szeri ismétlése, n az elkészült layoutokat elviszem a levilágítóba -> telefon 1, telefon2, telefonX, hogy valóban készen van-e már ->elmenni a levilágítóba, összeszedni, ellenőrizni -> elvinni a nyomdába -> ha megjön a pénz, akkor félórát írkálni az utalási bizonylatokat -> elmenni a bankba. (A mászkálások persze kiválthatók kézbesítővel, ha telik rá.) A múltkor utána számoltam, a mai árak mellett 35-40 ezer Ft alatt egy apróhirdetést sem igazán érné meg megcsinálni, ha ezeket a járulékos időket is beleszámolom, nem beszélve az eszméletlen mennyiségű papírról, festékpatronról.

  6. Hát jókérdés.

    Ha nem lenne net már rég meguntam volna a gépet és saját szgép helyett motorom lenne (lehet h már rég kitörtem volna a nyakam).
    Kicsit irónikus, de net nélkül nemhagytam volna ott a számtek sulit, mert nem jöttem volna rá h amit ott tanítanak semmit se ér.
    Nem készülnék egy olyan gimiből ahol még számtekóra sincs egyetemre web-programozónak:) életem végéig word-ot kéne bámulnom…
    A családi vállalkozás rég becsődölt volna, a kertváros helyett még mindig a belvárosban(bp) élnénk egy omladozó panel 10. emeletén ahova 1haver se mer liftel feljönni, inkább lépcsőznek.
    Kevesebb embert/barátot ismernék, kevesebbet tudnék, kevesebb elszúrt kapcsolatom lenne.
    Sokkal szürkébb lenne az életem és nemis tudnék róla.

    Én ettől nemfogok rosszat álmodni h milenne netnélkül, a gondolattól aludni se tudok:)

  7. magyar-rajz szakos középiskolai tanár lennék, maradtam volna Tatán, és nagyon szenvednék az eseménytelen és unalmas kisvárosi idilltől.

  8. Remek felvetés! Jó dolog elgondolkozni azon, hogy mi lett volna, ha… :)
    Ha nem lenne net, nem kezdtem volna bele 3 éve az egyetemen ebbe a programtervező matematikusi kockaszakba, hanem mentem volna villamosmérnökire vagy jogra. Na meg persze rohangálhatnék a jegyzetekért, ami nekünk készen elérhető a NETről. Nem lenne elektronikus tanulmány rendszer se, hanem lehetne rohangálni azért is. Nem ismertem volna meg a Counter-Strike-al + Traviannal egy rakat jófej embert és nem fordulna fel a gyomrom a nagyobb programozói portálokon tapasztalható egymással szembeni tiszteletlenségtől / okoskodástól (és itt most nem a tut…hu-ra gondoltam).
    Ha nem lenne NET, akkor türelmesebb lennék. Mert a gyors információhoz jutás elkényelmesíti az embert és ha nem kapjuk meg a kellő hírt időben, akkor már megy a fortyogás :D

  9. ha nem lenne net nem lehetne WoWozni! :D
    (najó nem vagyok akkora WoW addict csak ez jutott az eszembe…)

  10. Ahogy olvasom a válaszokat, úgy látom majdnem mindenkinek jelentősen megváltoztatta az életét, vagy nagymértékben segítette. :)

    anvee, nem volt semmi konkrét oka a gondolatnak, éjszaka a nyugis időszakban mindenféle eszembe szokott jutni, ez köztük volt. :)

  11. Ha nem lenne net akkor valószínűleg nem mérnök informatikus hallgató lennék ősztől a BMF-n, hanem… hanem mi is lennék tényleg? Két-három éve fogorvos akartam lenni, talán arra mentem volna (kiskoromban meg lettem volna paleontológus (vagy hogy hívják azt aki a dínókat túrja ki a földből) vagy golfozó).

  12. Hmm, nézzük csak. Azt bizton állíthatom, hogy (sajnos) egy, mostani értelemben ,magyarorszagi barátom sem lenne, a nagy távolság és 1000 meg 1000 politiaki ok folytán. Nem szeretném a webgrafikat, bár a hagyományos programozást nem a neten ismertem meg/tanúltam, viszont a net nélkűl, ma nem lenne C# és még sok más programnyelv, nem lenne ekkor információcsere a nagyvilágban, tág értelemben, megáltt volna valamilyen szinten a fejlődés.
    Visszatérve rám, ugyan itt élnék, ez biztos, mivel még a családi ház van a fejem felett (nem is csoda, még egy éve hogy végeztem a líceummal), bár ez csak nyári szünidőben van így, de bármi áron, úgyis egyetemre mentem volna, és igen, épp ITra, az van, bizonyos fokig, net nélkül is :)
    Bizonyára nem lenne Google AdSense sem, hogy segítsen a lakbéremben/tandíjamban, amikor szűkös a családi kölcségvetés, mitöbb, nem lennének külföldi ismerősök/munkáltatok sem.
    Nem feledkeznék meg egyik kedves hobbimról sem, ami a weboldakészítés, úgy programozás, mint a grafika maga. Kb. ennyi, de egy biztos, NET előtt is volt élet. (nem tévedésből hagytam ki a határozott névelőt!)

  13. Röviden összeszedve:

    – A partnereim 90%-a nem az lett volna, aki volt
    – A baráti köröm 80%-a most nem lenne a baráti köröm
    – Az összes eddigi munkahelyem nem létezett volna
    – Szerintem nem élnék Budapesten, elvégeztem volna egy kommunikáció szakot és megpróbáltam volna a médiában ténykedni.

    Vajon kik voltak azok, akiknek a ténykedése folyamán megszületett a világháló, és vajon most milyen tudattal élhetik az életüket, hogy emberéletek százezreit változtatták meg nem kis mértékben? :)

    Ez egy nagyon jó kérdés volt, és nagyon jó a téma, grat ;)

  14. Délelott víz, gáz es központifűtés szerelő lennék, délután meg festő! :)

  15. Ziona az internetet(mármint amit ma ismerünk, a www-t) Tim Berners-Lee 1989ben találta fel(jelenleg a w3c elnöke), és szabad forrásuvá tette. Az ő érdeme h nem csak cégek, kutatóintézetek tudják használni a világhálót hanem a hétköznapi emberek is mint mi:). És rohadt ideges lehet, mert egy rakás spammel bombázzák e-mail fiókjait(ő mondta:) )

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here