Szedegettem össze infókat LED-es témában és kiteszem ide is, hátha valakinek hasznos lesz mert én bevallom laikus vagyok a témában és elég sok kérdésre úgy kellett keresgetnem a válaszokat.

# A régi, hagyományos égőt milyen led fényforrással helyettesítsem?

Több helyen is el szokott hangzani az a fajta megközelítés, hogy egy 60 wattos izzó helyett elég a 6 wattos ledes fényforrás is. Aki e tanács szerint dönt a vásárláskor, otthon meglepődve fogja tapasztalni hogy a régi izzó bizony jóval több fényt biztosított, mint az új.

Tehát akkor mi alapján kell kiválasztani a megfelelő ledes izzót? A válasz az, hogy a fényerő alapján célszerű elindulni. A fényerőt 2 módon szoktuk mérni:

  • Lumenben mérjük a teljes fénykibocsátást (“lm“)
  • Az 1 négyzetméterre eső fényt mérjük lux-ban

Lumen / Watt táblázat

Lumen

Hagyományos izzó

LED izzó

135 lumen

15 watt

1.5 watt

250 lumen

25 watt

3 watt

375 lumen

25 watt

6.23 watt

600 lumen

40 watt

10 watt

900 lumen

60 watt

15 watt

1125 lumen

75 watt

18.75 watt

1500 lumen

100 watt

25 watt

2250 lumen

150 watt

37,5 watt

3000 lumen

200 watt

50 watt

 

A fenti számok persze csak átlagos értékek, hiszen a gyártótól és a gyártott termék minőségétől függően ezek némileg változhatnak.

led izzók, ledes égők

A fentiekből viszont az könnyen kikalkulálható, hogy ha a régi fényerőt szeretnénk visszakapni az izzó cseréjekor, akkor a ledes izzók közül körülbelül milyet ill. milyen teljesítményűt érdemes választani.

# Alapvetően miért és mire jó a ledes világítás?

A választ röviden is tömören az alábbi listában lehetne legegyszerűbben elmondani:

  • a led világítástechnika által jelentős energia megtakarítást lehet elérni
  • a ledes világító testek sokkal hosszabb ideig üzemelnek (szemben a hagyományos izzókkal)
  • világítástechnikai testek, akár 5-10 éves távlatban is lehet gondolkodni
  • nem vibrál a fény, nem rontja el a szemet
  • nincs bemelegedési idő, azonnal felkapcsolható
  • környezetbarát a technológia, a ledes izzók nem bocsátanak ki szén-dioxidot.

# Biztosan bírni fogja akár 10 évet is egy ledes izzó?

Ledes izzókat és égőket számtalan gyártó gyárt, természetesen mint minden más termék esetében is, itt is megtalálhatóak a minőségbeli eltérések. A nevesebb és megbízható gyártók (Osram, RZB stb…) garanciát vállalnak arra, hogy a termékeik hány évig fognak működnie és jó előre azt is képesek megmondani, hogy a ledes világítótestek fénytartama, fényárama a használat során mikor és mennyivel fog csökkeni.

Pontos termékmegnevezés nélkül csak körülbelüli értékekről lehet beszélni, de azt lehet mondani hogy általában egy 50ezer óra élettartamú led izzó kb 5 és 10% között veszít a fényerőből 1000 óra használat után.

# Mit kell tudni a színhőmérsékletről, hogy kapcsolódik ez a ledekhez?

A színhőmérséklet az általunk látható fény egyik jellegzetessége, mértékegysége a Kelvin fok, avagy ahogy rövidíteni szokták, a “K”. Ahogy a Wikipedia írja:

“Egy fényforrás színhőmérsékletét az általa okozott színérzet és egy hipotetikus feketetest-sugárzó által létrehozott színérzet alapján határozzák meg.”

Egyszerűbben úgy lehetne ezt elmondani, hogy a színhőmérséklettől függ, hogy milyennek látjuk a fényt. Lehet meleg, sárgás hatású de lehet ezzel akár hideg, kék fényként is érzékelni.

A hagyományos izzóknak kb 2800 K a színhőmérséklete, a napfénynek 2800 és 5600 K között változik. 5600 K felett már hideg kéknek látjuk a fényt.

Itthon (vagy fogalmazhatunk úgy is Európában) inkább meleg fényt szeretik az emberek, az ázsiai emberek viszont inkább a hidegebb fényt szokták meg. Ezért is van viszonylag nagy kínálat ez utóbbiakból az ázsiai gyártók esetében.

# Mi az a Daylight fény?

A színhőmérsékletekből adódóan a meleg fehértől kezdve egészen a hideg fehérig terjed a skála, amikor a ledes izzókról beszélünk. Az emberek számára a meleg fehér fény (2700 K környékén) egy kellemes hangzású, vonzó megnevezés A hideg fehér fény viszont riasztó, kevesen választják pedig …

led világítás irodákban

Fontos tudni, hogy a napfény bizony hideg fehér fénynek minősül, mert 5600 Kelvines. Persze a napfény a színhőmérséklete sok mindentől függ, de az elmondható, hogy a napfényes, derült időben történő napsütés színhőmérséklete ennyi. Amit még érdemes figyelembe venni, hogy a napszakok és az évszakok változásával a színhőmérséklet is változik. Például.:

  • Napfényes idő egy átlagos napon – 5600 K
  • Hajnali fény és naplemente – 2500 K-ig is csökkenhet
  • Ködös idő, borult és párás idő – 6000 – 10000 K között mozog a színhőmérséklet
  • Tengeren, óceánon, magas hegyekben 10000 – 200000 K

A fentiekből következik, hogy “daylight” kifejezés amit magyarul nappali fénynek, napfénynek lehetne fordítani, jogos és ugyanakkor barátságos, vonzó megnevezése a hideg fehér fénynek.

Itthon évtizedek óta hozzá vagyunk szokva a meleg fehér fényhez, de elég csak 2-3 órát eltölteni egy nappali fényű led izzóval megvilágított helységben hogy visszatérve a korábbi 2700 K környékére azt már “koszos” sárgás fénynek érzékeljük.

# Hol érdemes LED izzót venni?

Könnyű lenne azt mondani hogy ott ahol a legolcsóbb, de ez nem lenne igaz. A legolcsóbb árakat az ebay-től kezdve a különböző külföldi (távolkeleti) webáruházakban lehet megtalálni, de nagyon fontos tudni hogy az ottani kínálat túlnyomórészt gyenge minőségű, rövidebb élettartamú, megbízhatatlan termék. Ezek könnyen okozhatnak akár végzetes balesetet is pl. egy zárlat esetében, vagy pl. a lakásban is okozhatnak tüzet.

LED izzót mindenképpen érdemes megbízható, ismert gyártótól vásárolni, aki garanciát vállal az élettartamon túl a minőségre, megbízhatóságra is.

Amit én tudok ajánlani, hogy a ledker.hu-n (ott már vásároltam meg a boltban is voltam és nagyon profik) kizárólag ilyen megbízható, bevizsgált termékeket fog találni, amelyet bátran tudok ajánlani mindenki számára.

# Mit jelent a Candela?

A Candela jele a “cd” vagy helyenként “mcd” – ez utóbbi a millicandela. A Candela azt a fényintenzitást jelöli, amit egy gömbfelület egy részletén lehet mérni. Azt lehet mondani nagy általánosságban, hogy amikor egy ledes fényforrás esetében candellában adják meg az adatokat, akkor az a fényforrás csak egy szűkebb sugárban lesz elég fényes. Legtöbbször spotlámpáknál, halogén spot izzóknál lehet vele találkozni ahol elég az irányított fényforrás.

# Mit jelent a Lumen?

A lumen jele a “lm” és azt a fénymennyiséget jelöli, amit egy gömbfelületen lehet mérni. Nagyjából azt lehetne mondani, hogy a lumen határozza meg, hogy mennyire fényes egy lámpa.

Általános szabályként azt lehet mondani hogy a hagyományos (wolfram szálas) izzók minden egy wattjára kb 10-15 lumen jut. Ez azt jelenti, hogy ha egy hagyományos 60 wattos izzót szeretnénk helyettesíteni ledes izzóval, akkor 60 x 10-15 lumennel kell számolni, tehát 600-900 lumenes led izzót kell választani (és nem csak a wattot figyelni a dobozon).

# A különböző technológiákra milyen fényerő/watt jellemző?

  • Kisteljesítményű led lámpa esetében kb 30 – 60 lumen / 1 W
  • Nagyteljesítményű led lámpa esetében 60 – 140 lumen / 1 W
  • Wolfram szálas (hagyományos) izzólámpa esetében kb 10 – 15 lumen / 1 
  • Halogén izzó esetében kb 20 – 25 lumen / 1 W
  • Fémhalogén lámpa esetében kb 70 – 80 lumen / 1 W
  • Nátrium lámpa esetében kb 100 – 120 lumen / 1 W
  • Kompakt fénycső esetében kb 50 – 65 lumen / 1 W
  • Fénycső fénycső esetében 60 – 80 lumen / 1 W

# Mit jelentenek az E14, a GU10, az E27, az MR-16 és hasonló jelzések?

Ezek a kódok az izzó foglalatok típusait jelölik. Meg kell nézni a régi izzó foglalatát, hogy az milyen volt (általában az izzó testén feltüntetik) és vásárláskor arra kell figyelni, hogy a LED izzó foglalat típusa ugyanolyan legyen.

LED Panasonic

A hagyományos “normális” izzók foglalata az E27 szokott lenni (ez a körte égő amire a legterjedtebb a háztartásokban). A kisebb olvasólámpák mignon izzói általában E14-es foglalattal bírnak (nekem pl. most ilyeneket kellett vennem otthon több lámpába is). A halogén spot izzók legtöbbször GU10-esek vagy MR-16-osak (ilyen meg a munkahelyi asztali lámpámban van).

# Mit hívnak hagyományos avagy wolframszálas világításnak?

Több mint 100 éve találta fel a hagyományos égőt Edison. Ennek működése azon alapul, hogy egy nagyon vékony wolfram szál van az üvegbúrában, amin a rajta átfolyó áram hatására fényt generál. Az energia nem 100%-a alakul át fénnyé, egy jelentős része hővé válik.

Azt lehet mondani, hogy kb 1 W teljesítmény mellett kb 5-10 lumen fény jön létre. Az élettartamára jellemző hogy néhány száz órától kezdve max pár ezer (1-2 ezer) óráig terjed.

# Mit kell tudni a kompakt fénycsövekről?

A kompakt fénycsövek a normál (hagyományos) fénycsövekhez képest 1-2 perc alatt érik le a maximális fényerejüket. A fénycsövek ebből kifolyólag leginkább folyamatosan működésre lettek tervezve, nem túlságosan tolerálják a gyakori kapcsolgatást. Az amúgy is rövid élettartamot (néhány ezer óra) ezzel jelentősen le lehet csökkenteni.

A ledes világítás a kompakt fénycsöves megoldással szemben viszont bírja a fel/lekapcsolgatást és az üzemideje is nagyságrendekkel jobb, hiszen az 1-2000 óra helyett több tízezer órát is működnek úgy, hogy közben a energiafogyasztásuk alig fele a fénycsövekének.

# Mennyi ideig tart a ledes fényforrásnak, hogy felkapcsolás után elérje leadja a maximális fényerőt?

A led egyik nagy előnye, hogy felkapcsolás után nincs várakozási vagy bemelegedési idő, azonnal maximális fényerővel világít.

# Mi a Power Led? Miben tér a Power LED a CREE Power Led-ektől?

A power led nem egy konkrét terméket jelent, ez egy gyűjtőfogalom. Magyarul talán nagy teljesítményű lednek lehetne lefordítani a nevét, mivel professzionális világításként szokás alkalmazni olyan helyeken, ahol főleg folyamatosan üzemnek vannak kitéve. A Power led a hagyományos ledhez képest nagyobb árammal működik, jellemzően 350 mA megy át rajta (legalább).

Pont emiatt nagyon fontos, hogy bár a power ledek esetében óriási szórás van a piacon, csak a legjobbat érdemes megvenni, a kitűnő minőség itt kiemelten fontos. A Power ledek egyik legjobb és legmegbízhatóbb gyártója az amerikai CREE. A neve nem véletlenül forrt össze a power led fogalommal.

35 COMMENTS

  1. Szép összefoglaló, néhány dologgal egészíteném ki..

    Led-es lámpáknak nagyon hosszú a megtérülési idejük.. Új lakásnál érdemes ezek mellett dönteni, de egy meglévő lakás összes hagyományos izzóit lecserélni nem érdemes, mert az életben nem térül vissza… Számolj utána.. Mivel jó minőségűt érdemes csak venni (mert az olcsóbban megint rosszul jársz, ha hamar tönkremegy), ezért az árak elég magasak..

    Én nem lennék biztos benne, hogy egy komplett csere 10 év alatt visszatérülne. Persze nem nagyon számok ezek, mert néhány tízezer Ft-ból meg lehet tenni, de hosszú a megtérülés..

    Ha viszont új lakásba költözöl, vagy építkezel, és amúgy is be kell vásárolni, akkor érdemes benne gondolkodni..

    Az energiatakarékos (kompakt) lámpák rövidebb idő alatt térülnek, de olyan helyekre kell tenni, ahol nincs kapcsolgatva. Pl. wc-be, fürdőbe nem érdemes. Ott alternatíva lehet még a halégon, mely bírja a kapcsolgatást, mégis (nem sokkal )kevesebbet fogyaszt hagyományos társánál.. vagy ide raksz ledet..

    Van még egy fontos hátrány a ledes lámpáknál. Addig rendben van, hogy a lument, fényerőt nézed. De berakod ugyanakkora fényerővel rendelkező ledes lámpát a körtés (vagy kompaktos) helyére, és mégis sötétebb lesz a szoba..

    Hogy miért??

    Azért, mert a körte és kompakt minden irányba szórja a fényt, ezért sok verődik vissza a világos felületekről.. Miközben a ledesek “rá vannak rakva” egy felületre, onnan pedig jóval kisebb szögben távozik a fény. Hasonló a helyzet a spot lámpákéhoz, hiába nagy teljesítményűek, irányított a fény, ergo kevesebb szóródik szét, sötétebb lesz. A ledeseknél is megfigyelhető ilyen szabály. Hiába van körte formája a ledes lámpának, ha belenézel láthatod azt, amiről beszélek..

    Ha tehát ugyanakkora fényt szeretnél a szobába, akkor ne azonos lument, hanem magasabbat válassz ledes esetén..

    Üdv.

  2. Szia! Köszi szépen a részletes választ! A megtérülésről én is ezt gondoltam, de számolgatva kicsit és konkrétan a mi helyzetünket alapul véve úgy találtam, hogy ez még jóval gyorsabban is meg fog térülni. A lakásba kell vagy 25 db E14 foglalatos izzó, ami a világítást adja. Plafonon, falon, asztalon stb… Nem akarok hülyeséget mondani és nem is emlékszem pontosan, hogy évekre visszamenően mennyibe került 1 – 1 db, de ahogy most nézem az árakat, 400 ft – tal átlagban biztosan számolhatunk (szerintem ilyen átlag 350 – 450 között vehettük ezeket.) Nem akarok nagyot mondani úgyhogy csak óvatos becsléssel is 3 – 4 havonta tuti cserélni kellett őket, mert tönkrementek. Évente 3x biztosan cseréltük őket. Hogy a gyakori kapcsolgatást nem bírták vagy más bajuk volt, nem tudom, de hullottak mint az őszi legyek.

    Óvatos becsléssel is 25 x 3 x 400 huf = évi 30000 forintot elkölthettünk ilyesmire és nagyon-nagyon untam, hogy állandóan vásárolgatni kell őket.

    Ha évente 1 foglalatba csak 1200 ft értékű lámpa fordul meg, akkor is egy 2400 ft – os led égő már 2 év alatt behozza az árát. Ha még drágábbat választok, akkor is max 3-4 év alatt hozza vissza teljesen az árát (a fogyasztást most nem is veszem számításba). Anno elkezdtem led-re cserélni 1 – 1 helyen, helységben a világítást, mondanom sem kell hogy hibátlanul megy az összes, egyet sem kellett cserélni.

    A led fénye szerintem sokkal jobb, 1 – 2 nap alatt könnyedén meg lehet szokni sőt szeretni a “nappali” fényt. Bírja a kapcsolgatást, ami 2 gyerek mellett nem mindegy, jóval kevesebbet is fogyasztanak.

    A fentiek miatt meg mivel még elég hosszan itt fogunk lakni, jó megoldásnak tűnt a ledre váltás és nem bántam meg. A tanácsot megfogadom persze, figyelek majd a lumenre a jövőben is, bár bízom benne hogy most egy ideig nem kell majd cserélgetnem őket. :)

  3. Mi az oka annak,hogy a led égők ,lekapcsolva,halványan világítanak? Mellesleg felkapcsolva nem is tudják a gyár által meghatározott 530 lm-t.

  4. Csaba, gondolom a boltban ahol a terméket vásároltad (hacsak nincs garijegy amin más infó lenne, pl. a gyártó szervíze – de nem hinném hogy LED lámpákat szervizelnek :) )

  5. Vásároltam Slim ledes mennyezeti lámpákat. Sok kicsi tégla led van benne. Világítós kapcsolókat használok. Az egyik esetében nincs gond, viszont a másik lekapcsoláskor villog. Mi lehet a probléma? A boltban (elekronikai bolt) kérdeztem az okot, erre inkább azt mondta az eladó, hogy vegyem ki a lámpát a kapcsolóból. Jó tanács nem?

  6. TC
    pl:e14 -es ledes kukorica tipusnál mit jelent névleges 13 fogyasztás kb 6w melegedés szempontjából zárt búra lévén melyiket kell figyelembe venni Kompakt fénycső esetében 14w-os 750lm-es egy órás folyamatos használat után bakelit szaga volt a foglalatnak.Jelenleg 9w-os van benne burkolt kompakt égő lassan éri el a teljes fényét de ennél nincs bakelitszag jó lenne nagyobb fényerő Kipróbáltam egy 5w ledeset nem volt elegendő fényerő és nem világítot csak kb 260 fokban de ez sem égette a foglalatot Ön szerint melyik tipus lenne a megfelelő választás a levelem elején említett nem égetné a foglalatot Ez 3.generációs termék ára 900ft .Kérem ezekre a kérdésekre a választ.Köszönettel Üdv:TS tel:06 30 5401415

  7. Nagyon jó az oldal, sok hasznos infóval.
    Mi kb. egy év alatt sorra cseréltük le a hagyományos és kompakt égőinket ledesekre.
    Így nem terhelte annyira a pénztárcát és az eredmény meg is volt! Az éves ELMŰ elszámoláskor még mi kaptunk vissza 16.000 Ft-ot! És ez gondolom ebben az évben is így lesz, hiába fizetünk kevesebb havi átalányt, már kimatekoltam.
    A fényét tényleg meg lehet szokni, a lámpák ügyes elhelyezésével pedig kompenzálható a teljes szobai fényár, amit 1 db 100 W-os vagy 150 W-os régi égő tudott.
    Minden dobozt elraktam a blokkal együtt, jól beazonosítható módon. Persze nem gagyikat vettünk, gondolom ha reklamációra kerülne sor, ezek a gyártók még létezni fognak.
    :)

  8. Felharmónikusokkal erősen szennyezett hálózeti körzetben egyes LED lámpák élettartama sokkal rövidebb, akár max. néhány hónap. Ez a probléma főleg ipari létesitmények közelében jelentkezik, ahol pl. sok nagyteljesítményű tirisztoros hajtás működik.

  9. Én dimmerelhető ledekkel szeretném helyettesíti hagyományos 100 W-os izzóimat (E14), de sehol sem lehet kapni azonos fényerejű (25W) ledet. Miért lehet ez? Úgy vettem észre hogy ledből sokkal kisebb fényerejűket árulnak.

  10. Szia! Szerintem írj egy levelet vagy hívd fel a https://www.ledker.hu -t, én náluk szoktam venni az égőket és nagyon profik. Ha van válasz a kérdésedre és lehet segíteni, akkor ők azok akiket érdemes felkeresni.

  11. Tényleg jók a LED-ek, de egy 4 izzós lámpafoglalatú 4x4x3-as szobában 7-8 W-nál kezdődik az élet. A mostani 3-4 wattosok kevésnek bizonyulnak, most fogunk venni 10 Wattosokat. De élettartamban nagyon jó! Lent a Garázsban 3db 11W-os osram világít 120-ban elsoztva és hát sokkal durvább megvilágítást ad, minta rég 100W-os izzó! És hála a három izzónak sosem előzöm a fényt, amikor odaálok a köszörűgéphez vagy satuhoz, mert két égő akkor is világítja az előttem álló teret! Fogyasztásba, árba is elég hamar megtéríti magát a LED; én a 11W-os Osram E27-es körtéket (270-ban világít minden irányban) ha jól emlékszem 1200 Ft-os darabáron! És a 11W-at, az nem 11W resistens hőteljesítménynek (pl. egy 10W ellenellásába bevitt áram teljesen 10W hőenergiává alakul át) felel meg, hanem kb. 1-2 W rezistens hőtermelésnek. Nem E-bayről kell venni PVC-vel burkolt, foglalatolt gagyi *zart, hanem kerámia foglalatos minőségit és nem lesz bakelit szag! Nem a 500 Ft árkülönbségeken lett gazdag Bill Gates sem…akinek meg sok az 500 Ft, az használjon gertyát, fáklyát, stb. Az hogy lekapcsolt áram esetén is világít a dióda, az ugyancsak a minőségen aluli egyenirányító hidakat jellemzi, ami záróirányba elég kis áramot is átenged, vagy kell szólni a szomszédoknak, hogy kapcsolják ki a szocialista rakéta porszívójat, hegesztőjét, abrikterjét stb. mert rettentő sok meddőáramot (ami ráadásul DC, így pont segit a LED pislákolásában) termel, vagy egyéb hálózati probléma van.

    Fontos mindig, hogy csak minőségit szabad venni ledből, főleg úgy hogy nem is oly drága már (a kínai gagyi led élettartam egyenlő néha egy Wolframos izzóval a tőlfeszítettség miatt, ld. a gagyi 1-2 éve vásárolt autós DRL ledeket, amik vibrálnak, psilákolnak stb. végóráikban, pediga gyárilag beíptett DRL kiszolgálja az autó életttartamát…)

  12. Különben sem jó az égett, olvadt PVC-t szagolni! Vinil-klorid és akár diklór-etán is felszabadulhat, amik főbb tulajdonsága, altató hatásó, fokozoattan mérgező, erőteljen sejtkárasoító, erősen DNS modifikáló hatású azaz karcinogén (rákkeltő), jobb esetben csak májkárosító hatású.

    Úgyhogy jó étvágyat az e-bay-es ledekhez, megéri :D

  13. Azert van benne eleg sok szamtani hiba. Foleg a W/lm ertekek felsorolasamal az alapadstokban kezdodik. Akinek otthon megterul negany ev alatt a LED annak borzaszto hasznalati szokasai vannak. 5 gyerek 1 wc. 2,5 ev egt hagyomanyos izzo elettartalom. Az energiatakarekos se rosszabb. A vilagitas hagyomanyos izzoval 1000-1500 Ft/ho. Van otthon nalunk 32 fenyforras. Ez 20 honap lenne ha a LED sem fogyasztana aramot. A LED hatasfoka max 4*annyi, ha csak fenyforrast cserelsz es lampatestet nem a fenyszoras miatt. Szoval a megterulese inkabb 5 ev 1-2 lampa kivetelevel. Ott a gari vege ha tudod ervenyesiteni. Szoval mind3nak helye van otthon.

  14. 3-4 hónapig birja ki a kompakt??? Naaaa, azért hazudni nem kell!!
    3-4 év esz az inkább!
    A LED még mindig rohadt drága és ha tényleg azt akarod, hogy jó világitson, akkor bizony 20-40 wattos kell (150W-os wolfram)

  15. Hello!
    Jó kis össze állítás.
    Lenne egy kérdésem, nem nagyon találok rá választ.
    Kűltéri világításrol van szó. 2db izzó sima soros kapcsolás.
    Hagyományos izzókat ledesre cseréltem.
    Csere után eggyik led izzó sem égett.
    Mikor az egyik led izzó helyére vissza tekertem a működő hagyományosat a bent maradt led izzó égett,de a hagyományos nem. Megcseréltem akettőt az eredmény ugyan az.
    Tehát.
    2 led izző eggyütt nem ég. Amúgy mind 2 jó.
    1 hagyományos egy led, csak a led ég.
    2 hagyományos, mind 2 ég.
    Mi lehet ennek az oka?
    Remélem valaki tud segíteni.
    Előre is köszönöm!

  16. Sziasztok!
    Nappali (gyenge) hagyományos világítást cseréltem led-es mennyezeti lámpára.
    Elvileg számolva a lumeneket és az alapterületethez igazítva választottam.
    Iszonyatosan zavar a fénye :(
    Megszokható, vagy szerintetek túlvilágítom a helyiséget?
    30 nm-es, 2,60-as belmagasságú nappali, 9×550 lumenes, 3000K-es led fényforrás.
    Köszönöm, ha segítetek… (30 napig visszavihetem a lámpát :) )

  17. Tiszteletem!
    Lenne egy kérdésem,amire eddig senki sem tudott válaszolni!
    Azt tanultam az iskolában anno,hogy a teljesítmény egyenlő az áram és a feszültség szorzatával.
    Vettem egy 10 Wattos ledet és meglepetésemre azt látom,hogy az árama 100 mA.
    220 Volt esetén,akárhogy számolom,nekem 22 Watt jön ki.
    Az a kérdésem,hogy melyik fizikatanárom cseszte el az előadást,vagy mi is valójában az igazság???

    Köszi!

  18. Nagyon köszönöm a leírást! Én teljesen tudatlan voltam a témában. Követtem a leírásból tanultakat és bevált!

  19. Jó összefoglaló. Végre valaki érthetően elmeséli hogy mire érdemes figyelni. Külön köszi a lumen skála megadását. Ha korábban rátaláltam volna erre az oldalra, jobban válogattam volna össze az izzóimat. Most van olyan halogénem, amelyik annak ellenére is csak “koszos fényt” ad le, hogy állítólag megfelel a korábbi 70W-os égőknek. Pedig ugye mégsem. Szintén gond kicsit, hogy halogénben nem gyártanak tejüveges körtéket, pedig azok sokkal esztétiksabban mutatnának egy csillárban, mint az átlátszó üvegben lévő a fényes halogénszálas égők. Mi lehet ennek az oka? Egy opálüveg elvenné a halogének fényerejét?

    Gondolkodom persze ledes égő vásárlásban is, de zavar hogy a legtöbbjük csak az izzó tetején ad le fényt, mert a termék nagy részét a menet föltötti bumszli “felépítmény” tölti ki. Szemben a hagyományosabb (wolfram, halogén) izzókal, amik a menet fölöttt már azonnal szórják a fényt. Viszont előnyük a másik kettőhöz képest, hogy valamennyivel kevésbé melegszenek. És ha minden igaz, akkor egy 60W-ra kalibrált foglalatba is betehető belőlük olyan, ami 100-150 korábbi wattnak felel meg.

    üdv!

  20. Nagyon szuper összefoglaló!
    Abban esetleg tudna valaki segíteni hogy a “led binning” mit is takar pontosan? :)

  21. javítanék/kiegészítenék pár dolgot szakmabeliként

    # A régi, hagyományos égőt milyen led fényforrással helyettesítsem?
    általában 100lm esik egy KORSZERŰ LED-es fényforrásra, lassan pedig ennek a 100lm/W értéknek felfele kéne mennie, mivel az ipari és újonnan gyártott minőségibb termékek már 130-150lm/W fényhasznosítást is elérik a teljes világítótestre nézve

    # Alapvetően miért és mire jó a ledes világítás?
    csak a kukacoskodás végett: bemelegedési idő úgymond nincs, de a fényárama változik a bekapcsolás után kis mértékben és függ a hőmérséklettől. a fénye simán vibrálhat egy rossz minőségű terméknek; szén-dioxidot az izzó se bocsátott ki (sem a kompakt fénycső); környezetbarát a kisebb fogyasztás miatt, de mivel a nyomtatott áramköri rész gyakorlatilag újrahasznosíthatatlan, így kb a LED körte 70-80%-a lerakóban végzi és NEM újrahasznosítható.

    # Biztosan bírni fogja akár 10 évet is egy ledes izzó?
    röviden: nem. gyakorlatilag attól függ: mennyire van melege, van-e túlfeszültség/egyéb hálózati problémák, és a kapcsolgatás is befolyásolja (bár nem akkora mértékben mint egy egy izzónak vagy kompakt fénycsőnek)
    gyakorlatilag 15000-25000 órával lehet számolni (ócó vacaknál inkább 5000-10000, vagy annyi se).

    # Hol érdemes LED izzót venni?
    a LED normál működés során nem izzik, csak melegszik :)

    # Mit jelent a Candela?
    candela: egy térszögben értett fényáram, és a fényerősség mértékegysége. tkp~ egy meglékelt dinnyéből a kis gúlába mennyi fényáram esik. Fényerősség=/=lumen. van egy nagyon szépen megfogalmazott definíciója, amit laikus soha nem fog megérteni (nem is kell neki).

    # A különböző technológiákra milyen fényerő/watt jellemző?
    ha a LED körte esetében 80lm/W alatt van, már ne álljunk vele szóba.

  22. Kedves Szabó Dénes, – ha még nem késő a választ, vagy esetleg mást is érdekel a téma – az ön fizikatanára nem cseszte el az előadását, csak mindössze az idealizált alapokat mondta el, ami jól működik pl. egyenáramnál, a valóságban váltóáramnál már nem.

    *** Az Ön számára az a lényeg, hogy a villanyóráján az a fogyasztás fog megjelenni, amit a terméken abban az egy számban (un. hatásos teljesítmény, W) feltüntetnek, azaz jelen esetben 10 Wh fogyasztásért fog fizetni ***

    Részletek:

    A váltóáram időfüggvénye nem egyenletes, hanem egy szinusz görbével írható le, a fogyasztó felvétele pedig aszerint, hogy a kapacitív, vagy induktív ellenállás nem esik egybe ezzel, így a képlet
    — P = U * I * cos(fi)-re módosul, ahol a fi ez a fáziseltolódás.

    Fogyasztásnak pedig 3 összetevője van:
    1) a tételesen hasznosuló energia (erre jelen esetben a Lumennel tudunk kalkulálni, de van, amikor % van feltüntetve, vagy épp semmi ;()
    2) hatásfokkal kapcsolatos veszteségek (1+2 “hatásos teljesítmény”, jellegzetesen W)
    3) fáziseltolódással kapcsolatos veszteségek (1+2+3 “látszólagos teljesítmény”, jellegzetesen VA)

    A hatásfokkal nem nagyon tudunk mit kezdeni, azonban a fáziseltolódás egy másik irányba működő ellenállással orvosolható.
    Miért nem teszik, tehát meg egyes termékek esetén?
    A válasz egyszerű, hisz ez önmagában is pénzbe kerülne, ráadásul ez egy ellenállás, ami viszont a hatásfokot rontja, sőt az is lehet, hogy nem is kivitelezhető az ésszerűség határain belül. Tehát csak sok fogyasztó együttesénél éri meg kiegyenlíteni (azaz kiküszöbölni ezt a “meddő teljesítményt”). Egy fogyasztónál soha, egy kisebb lakásnál valószínűleg soha, nem térül meg, egy üzemnél, szállodánál várhatólag akár 1-2 év alatt is megtérülhet. Mert gondoljunk csak bele, hogy egy több száz ezer forintos számla esetén nagyon nem mindegy, hogy egy néhány százezer forintos befektetés után csak mondjuk a felét fizetjük.

    Ön órája ezt csak ezt a hatásos teljesítményt fogja mutatni, a többivel egy átlagos háztartás esetén a hálózat szintjén kalkulál a szolgáltató, ami az egyik és a másik irányba mutató fogyasztók összegét (minimalizálódását) jelenti és így fogja kiszámolni az egyéb hálózati veszteségekkel együtt a rendszerhasználati díjak címszó alatt.

    Ha nem csak a pongyola válasz, hanem tudományos igényű is érdekli, akkor a hatásos, látszólagos, meddő teljesítmény, valamint a fáziseltolódás és kapacitív, induktív ellenállás kulcsszavak mentén el tud indulni.

  23. LED-világításokra cserélve az izzókat, és a tápot a 230-as oldalon kapcsolgatva rendszeresen “beégnek” a 16-A-es kapcsolók.
    Mi az “ellenszer”?

  24. @Viktor 2016/11/17 at 17:45
    A soros kapcsolás a ludas. A LED fényforrás a jelek szerint nem elégszik meg a 2 egyforma LED esetén neki jutó 110V feszültséggel, ezért a 2 LED-ből egy sem világít. Egy LED+ egy hagyományos: a LED leveszi a neki minimálisan kellő mondjuk 200V-ot kb 100mA áramerősség mellett, a maradék 20V átmegy a hagyományos izzón, de még meg sem langyosítja ekkora áram mellett, izzásról nem is beszélve.
    A két hagyományos izzó a fejenként jutó 110V-ról valami fényt már ad, de érdemes lenne összehasonlítani azzal, ha egy normálisan bekötött foglalatba tesszük az egyiket, ahol megkapja a 220V-ot :)
    A soros helyett párhuzamos kapcsolással kell a két foglalatot bekötni. A drót bírni fogja az áramot ha eddig bírta, mert a LED jóval kevesebb áramot vesz fel, mint egy izzó.

  25. Klára, a fénycsövek T5, T8, T12 jelzése a fénycső (és a hozzá tartozó foglalat) méretét jelenti.
    A T5 (vagy TL5) fénycsövek átmérője 16 mm, a T8 (TL8 vagy TL-D) fénycsöveké 28 mm, a T12-eseké pedig 38 mm. Értelemszerűen ezek egymással nem cserélhetők ki, mivel mindegyikhez saját foglalattípus tartozik.

  26. Véletlenül kerültem ide, és sok hibás véleményt láttam:
    A LED-FÉNY-ét a királykék led kiadta teljesímény-ből letakart maradéka sugárzik szét, mert az azt takaró sárgás foszfor réteg adja a többit, a hidegfényűnél több kék jön ki kevés sárgával, a melegfehérnél több sárga sugárzik szét kevesebb kékkel fehérítve!
    A Szemnek fárasztó a királykék fény, ezért EU lakói szemvédelmi okokból alkalmaznak lakásban 2700-3300 Kelvin fokos fényűt, esetleg 4500 K-es nappali fény színűt.
    A led akkor világít kikapcsolva halvány fénnyel, ha a kapcsoló éjszakai helyzet jelző fényt ad ki, mert annak árama néhány led-tipusnál bőven elég egy WC/Fürdő/konyha éjszakai derengő világításához. Én ilyen alkalmazok a WC-ben.
    A LED irányítja a Fényt, az izzólámpa mindenhová sugárzik!
    Ezért olvasó lámpában kisebb szögű körben világítva kisebb led is alkalmas! Kirakat világításhoz 30-45-60 fok fény szórásút használnak.
    A LED élettartama döntően a forrasztások jósága, és az elektronika villám-tűrésén múlik, Utóbbit az Ipari nagy-teljesítményű tirisztoros berendezések tüskéi a hálózati feszültségben utánozva a villámot pillanat alatt is tönkre teheti. Az izzó lámpák nem tudnak hirtelen felizzani, ezért a villám tűrése jobb, de a ki-be kapcsolgatást rosszul viseli, bár jobban, mint a fénycső!
    Amíg a halogén izzó 2000 órát, és kb 10ezer kapcsolást kibír, addig a fénycső 5-10ezer óráig él, és 4-szer kevesebbet fogyasz, és 2000 kapcsolás táján meghalhat. A LED amíg nincs túlhevítve Zárt búrán belül, vagy főző-sütő fölött, addig elvben 100 ezer órán át működik, és 5-e, 10-e energiával ad hasonló fényt, de az elektronika hibája miatt pillanatszerűen meghalhat!
    Üdv.

  27. Kedves Led izzó tulajdonosok!

    Van 2 típusú led izzóm, un. Corn, amiket élvilágítós kapcsolóval kapcsolok!
    Na mármost! Lekapcsolt állapotban az egyik szép halványan világít, míg a másik idegesítően villog!
    Mit tudnék cselekedni, hogy a villogó is világítson? Cseréljek benne kondenzátort, ellenállást?

    Segítségeteket köszönve: Lajos

  28. Évek óta foglalkozom ledekel rengeteg gyártótt tipust láttam a drágább tipusokanál áromgenerátoros,még drágáb tipusoknál impulzus alapu áromgenerátoros,és az olcsó egyszerü kinai tipusoknál egyszerü kapacitic meghajtása van.Több esetben még a drága tipusoknál is spórolnak a puferkondival kb ugy van kiszámolva hogy a garaciális idött teljesitse tehát vesznek napi 8 ára égésidőtt alapul a puferkondi átlag kiszárad és vagy villogni fog a ledlámpa vagy ha egyszerübb áromgenerátoros megoldásal van ,ha impulzus alapu áromgenerátoral van akkor az a vezérlö tranzisztor halálához vezet.Ezt szándékosan csinálják rengeteg kidobott led égö tápegység hiba miatt kerül a kukába.A másik probléma tul hajtják a ledeket még a jobb gyártók is pl Globaled Maxusled stb.Alap szabály félvezetötechnikában hogy a félvezetö belsö hömérséklete eléri a 60 C akor már megbizhatatlan ez voatkozik a ledekre is ök is félvezetö diódák régebbiek szervetlen az ujjabak szerves alapuak.Többen panaszkodtak már hogy a konyhában hamaréb tökremegy persze mivel a ledlámpa a menyezetre van fölszerelve a meleg pedig fölfelé megy süt föz stb pára elszivó ugyan elszivja a párát gáztüzhej esetén és a hö egy részét de a nagy része a hönek akor is a konyhában marad.Mivel a drágáb modelek ugy igyekszenek kompenzálni hogy alu hütöcsillagra szerelik a led smd ket vagy smd hatásos ha a külsö hömérséklet nem magasa és van megfelelö szellözése a hütésnek.De minden esetben a gyártó cégek a garanciára utaznak.Én teljesen ledel világitok minden helyiséget de átalakitottam öket kicst kevesebb áromot kapanak ezel kevesebet is világitanak de nem számotevő a változás max anyi hogy 6W helyet 8W ost kel beszerezni és a ledeket kb 30C ig engedem melegedni hütés néllkül persze minden esetben használok hütést ezel az életartalmukat meg lehet duplázni sött!!!Tehát ha gondosan állitjuk be az áromot jó minöségü alkatrészeket használlunk akor a led tényleg örökös akár egy ember öltött is képes tulélni.Példa erre 12 évig égettem folyamatosan egy 5MM sima kinai fehér ledett aminek az ajánlott áromfelvétele 20MA én 17 adtam neki csak akkor nem éget ha áromszünet volt 12 év után meguntam és még akkor se lehett szemel látható fény erö csökkenésr észre venni persze a teljesitmény ledekkel másab a hejzett de rájuk is vonatkozik az alapszabály ne vezéreld tul öket teljesitmény ledeim max 10W osak vannak 5 éve égnek kifogástalanul mind kinai mind neveseb cégektöl.De soha nem tekerek be ugy pl egy kompakt ledlámpát hogy szét ne szedném és át nem alakitanám a tápegységét.Igy még az olcsó Vitoone cég lámpái is évekig kifogástalanul müködnek idáig egy se ment tönkre belölük és még a Horoz álltal gyártott led neonok is sokáig birják :) .A neveseb cégek ugyan ráirják hogy 50,000 óra de számoljuk ki napi 8 óra átlag villágitásal szmólva hány év is ez az idö? csak 17 év lehuzhatnák a rolótt egy eladott égö nem éghet 17 évet mint ahogy a hagyományos izók is csak 1000-1500 órára voltak kiszámolva pedig létezik izószálas körte ami több mint 112 éve kifogástalanul villgit egy amerikai tüzoltóságon 21 században ne mondja senki azt hogy a mai technológiával nem lehetne hasonló dolgokat gyártani ha ezt 112 éve már megtudták csinálni.

  29. Érdekes ez a ledes spórolás, 5 éves garanciával vettünk 3 éve az új lakásba égőket, de 6 hónap után sorra elkezdtek villogni és 1-2 hónap után meg adta magukat. Gyártót nem írnék, de hazánkban eléggé gyakoriak. Még jó hogy valóban van rá garancia egy 1500-2000 fényforrás azért nem olcsó mulatság ha 10-15db ról van szó. A tartósság is fontos tényezőnek kellene lennie, nem csak az energia megtakarítás.
    Az lenne igazán energia és környezet tudatos, ha nem szénből vagy más anyagból lenne a villamos energia.

  30. Bandóbá direkt csinálják szándékosan tulvezérlik a ledeket ha rá van irva hogy pl 20 ezer óra de soha nem fog anyit égni picit át kel alakitani az árom generátorukat hogy kevesebbet kapjanak a ledek mértem már 70C is anyira melegedtek a ledek.Néze csak meg mi van pl egy Globaledre a 3W os spotlámpájukra irva kb megfelel a 25W os normál halogén spotnak áromfelvétele 220V ról 40 MA számoljunk egy kicsit 40MA 220V on anyi mint 8,8W tehát enyit fogyaszt valójában majdnem a 3 szorosát tehát nem anyi az anyi ezt rengetegszer mértem és állitom hogy igy van a ledek bene szinte fornak a hütölemez amire felvan szerelve kicsi és hermetikusan zárt picikét viszaveszük az áromgenerátor teljesitményét és világitani fog 5 év mulva is :) .Tehát 3W a hasznos teljesitmény a többi 5,5W az energiaveszteség ami átlag hövé alakul töbnyire félvezetökböl jó minöségüeket raknak bele tehát azokon is van energiaveszteség de sokkal kevesebb mint 5,5W meg lehet oldani jobban átalakitás után már csak 4,5W ot vet fel hálózatról ez már elfogadható érték és a ledek se fortak bene. Ez igaz a nagyob teljesitményü ledes kompakt égökre is.Részben parasztvakitás de feltüntetik a valós áromfogyasztásukat is.Szinte mindegyik gyártó tulhajtja a ledes égöiket szándékosan és örüljünk ha kihuzák a garanciáig de a legtöbbje már a garancia lejárta elött megadja magát.Még akkor is megéri a gyártónak mert csak egyszer cseréli ki a terméket többször nem fogja és hajrá cseréljük a drága ledes égöinket.Ha pedig villognak töbnyire a sorosan kötött ledek egyike adta meg magát vagy a tápegységben lévö pufer kondi ami tuti made in china :) szándékosan kis értéküeket tesznek be manapság látam már 2,2MF puferkondit több termékben majdnem egyenlö a 0 val mert rendesen nem szüri a hálózati áromot és a kapacitása idövel csökken én átlag 120MF os kondikat szoktam belerakni amivel egy jó ideig nincs probléma igaz a méretük is nagyobb :) ezt megoldom néha nehezen de meglehet.

  31. Kérdés?
    Fényerő szabályzós Led lámpa esetén, aminek a hivatalos fogyasztása 40W, csökken a fogyasztása amikor csökkentem a fényerőt vagy a fogyasztás állandó?

  32. Az egyik legjobb döntésem volt, hogy minden izzó lámpámat kicseréltem ledesre (nem ledes izzóra, ahogy sok helyen írják). Miután nagy a ház és a pincétől a padlásig mindent kicseréltem,72 db-t kellett vennem (ebből 8 drimmelhető és 6 db reflektor külső világításra). Számításom szerint (mérnök vagyok és nagyon figyelek a számláimra), kb 2,5 év alatt megtérült a beruházás (azóta lényegesen csökkent a villanyszámlám). Ez idő alatt 1 db ledes ment tönkre, azt számlára a boltban ingyen kicserélték (3 év garanciát adnak). Fontos: a drimmelhető ledekhez megfelelő kapcsolót kell venni, mert az izzókhoz való tönkre teheti azokat és ezek a legdrágábbak. Van még egy piros ledem, ami több mint 30 éve világít folyamatosan, jelezve, hogy a ház biztonsági rendszere be van kapcsolva (a rendszer persze már többször volt korszerűsítve, így a 30 évből lejön kb 6 nap átalakítási idő, amikor nem működött). És amivel soha nem foglalkoznak, pedig az is jelentős költség: ha egy ledes mondjuk 10 évig üzemel, akkor ez alatt az idő alatt mennyi hagyományos izzót kellene kicserélni? Nekem volt olyan esetem, hogy vettem egy neves gyártótól (OSRAM) izzólámpát és ahogy becsavartam, egy kis pukkanás mellett már el is szállt (475 Ft). tehát nekem az a tapasztalatom, hogy nagyon megéri az átállás.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here