Mindig nagy csodálattal olvasom a DIY típusú (Do It Yourself = Csináld magad) leírásokat a neten, jópár ilyen jellegű oldalt figyelek rendszeresen. Kreatív, innovatív, ötletes, merész … csak pár jelző, amellyel a leírások zömét illetni lehet.

Egy ideje már olvasgatom őket, néha 1-1 ötletet meg is csinálok belőle, bár nem vagyok az a tipikus “fúrok-faragok itthon” csóka. Ha Neked velem szemben még némi affinitásod is van e dolgok iránt, hát imádni fogod ezeket a cikkeket. :)

Azt már előre jelzem, hogy a legtöbb cikk angolul van, de a részletes magyarázatoknak (legtöbb esetben van ilyen) köszönhetően általában igen egyszerűen megvalósíthatóak a tutorialban írtak.

Magyar fronton meglehetősen kevés jó leírást találtam, egy párat ajánlanék is egyből aztán jöjjenek az angolok.

Ja és míg el nem feledem: kicsit random módon hol konkrét cikket, hol egy honlapot, hol pedig 1-1 kategóriát fogok ajánlani. A cél, hogy felkeltsem az érdeklődésed, nem az hogy összegyűjtsem a világ összes ilyen jellegű leírását vagy oldalát. :)

4szoba.hu – Csináld magad részleg

link: http://4szoba.hu/cikk/csinaldmagad

padlolampa.jpg

Furcsa módon pont egy olyan oldallal kezdeném, amely a részletes leírások terén igencsak hadilábon áll. 12 oldalon keresztül viszont számos olyan ötletet mutat be, melyek egy részéhez amúgy sem kellene semmiféle instrukció. Lásd mint ez a csipeszekből összerakott lámpabúra..

Tárgyfotó sátor

link: http://www.csik.net/node/688

csinald-magad-targyfoto-sator.jpg

Norbert remek cikkben mutatja be, hogy készült a olcsó tárgyfotó sátor. Itt jegyezném meg, hogy tárgyfotó (fénysátor) témakörben még eszpee is írt a kispad.hu-n Fénysátor házilag címmel, illetve nekem is volt egy cikkem Fénysátor, tárgyfotósátor készítése házilag címmel itt a blogon.

diyphotography.net

link: http://www.diyphotography.net

diyphotography.jpg

Érdekel a fotózás (még ha nem is értek hozzá) úgyhogy nem meglepő módon ez az ajánló a DIYPhotography oldalról szól. Remek site, iszonyatosan sok kiváló írással, érdemes eltenni a kedvencek közé!

spottr.hu

link: http://spottr.hu/?s=csin%C3%A1ld+magad

spottr.jpg

Még mindig fotós, még mindig remek, még ha Csináld magad vonalon nem is a legerősebb. Érdemes kedvencek közé tenni.

instructables.com

link: http://www.instructables.com

instructables.jpg

No és elértem őhozzá is … szerintem az egyik legjobb oldal a témában, nagyon sok kiváló, könnyen kivitilezhető leírást tartalmaz.

Csak hogy párat említsek:

monopod-helyett-utazaskor.jpg

Utazáshoz tripod (monopod) helyett egy egyszerű megoldás, hogy ne remegjen be a fényképezőgép

hasonló a fentihez, más megoldással – Using as a tripod

Steadycam vonalon szintén találni jópár ötletes megoldást, melyeket már csak azért is érdemes megnézni, mert a legolcsóbb Steadycam Stabilizátor is több tízezer forintba kerül

Pl. kapásból az első amit érdemes megnézni, mert gyakorlatilag ingyen van és a videót elnézve bizony jelentős minőségbeli javulást eredményez a módszer: Tripod, mint Steadycam

No de ne csak a fotózásról legyen szó…

Polc

Link: http://www.instructables.com/id/Rope-Bridge-Bookshelf/

polc.jpg

Nagyon egyszerűen kivitelezhető polc, mely látványosabb a szoba falán, mint a hagyományos deszkapolc.

Láthatatlan polc

Szintén fal és szintén tartó a “láthatatlan polc“, melyhez jópár leírást találni az oldalon:

lathatatlan-polc.jpg

5 centes ékszerek

Szintén ötletes, hogy lesz az 5 centesből ékszer: Five Cent Hoop Earrings

penzbol-ekszer.jpg

Csúzli

Bár már kinőttem abból a korból, hogy csúzlizzak, azért jó ötletnek tartom a konyhai krumplinyomó (az?) ilyenmód való felhasználását. :P

csinald-magad-csuzli.jpg

Makró fotó mobil telefonnal

Szintén filléres beszerzésnek mondható egy nagyító megvétele, amivel egész jó makró felvételeket készíteni már mobillal is.

mobile-macro-foto.jpg

Így elsőre ennyit ajánlanék. Ha van olyan oldal amit a Csináld magad témában tudnál ajánlani másoknak is, írd meg bejegyzésbe!

4 COMMENTS

  1. szia.

    Előszőr is gratulálok az oldalhoz.
    Olyan kérdésem lenne,hogy photoshop cs4 programod nincs véletlen.Ezt keresem,mert párom fél profi fotos és neki szeretném megszerezni.De elég drága(ő egyenlőre hobbi fotos),elsősőrban keresek olyat akinek megvan a progrm és megegyeznék vele ha telepithetnénk a programot….
    ha tudnál ebben segiteni..

    köszönettel

  2. Szia Norbi,
    sajnos nem tudok benne segíteni, de van több ingyenes vagy nagyon olcsón megvásárolható program is, nem szükségszerű a legdrágábbat megszerezni, egy Adobe Lightroom valószínűleg megfelelőbb lenne és jóval olcsóbb is.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here