Hétvégén sikerült végül a csőtörést megoldani és a szerelő is korrekt volt, pontosan jött. A fal ki lett ütve egy helyen és mókás volt, ahogy a víz szabad utat kapva nem csak csöpögött (ahogy én azt naívan elképzeltem), hanem elemi erővel tört a plafon fele. :) Még egy kis szivárványt is produkált, ami kimondottan tetszett.. :)

Persze a fal az így maradt (lásd képek), mert gondoltam most már megvárom amíg megnézi egy másik csapat is, mit lehet vele kezdeni (felújíttatnám a vezetékeket), de az ugye falbontással, csempézéssel stb… járna.
Mindig képes vagyok optimistán tekinteni a dolgokra, most is úgy voltam vele, hogy “ááá, biztos meglesz az úgy 300.000 Ft körül, annál csak nem lesz drágább”. Jól pofára estem. :)

Ma volt kint a másik csapat, hogy felmérjék a terepet és megbeszéljük, hogy a konyhán, WC-n, fürdőszobán áthaladó csövek cseréje mennyi lenne a kőműves munkálatokkal együtt, meg akkor már cseréltetnék 2 csaptelepet is, meg mivel úgyis le kell szedni a csempe egy jó részét, legyen csempézés is.

Végösszeg

A csempe ára nélkül végül 600-700.000 Ft lett a végösszeg és kb 1 hetet mondtak rá, amitől csak hüledeztem egy jó darabig, de mint utólag utánakérdeztem, hogy ez mennyire reális, kb ilyen árakra lehet számítani. Számolgattam persze beszélgetés közben, hogy mégis mennyiért dolgozhatnak ezen a területen az emberek, biza kijön nekik a 4.500-5.000 Ft-os órabér simán, ami értelemszerűen zsebbe megy, hisz “ha számla is kell, akkor drágább lesz”.

Akkor jutott eszembe, hogy anno mikor még szabadúszóként csinálgattam a lapokat, mekkora sírás-rívás volt a megrendelő részéről néha, ha képes voltam “pofátlan” módon azt mondani, hogy talán egy komplett honlap (amiben volt grafika, sitebuild) nem fog kijönni 30-40.000 Ft-ból. Akkor kellett volna ezzel ezt példának felhozni! :)

Nah mindegy, nem akarok elkanyarodni az eredeti témától, úgyhogy folytassuk ahol abbahagytam, bár már nincs sok hátra a bejegyzésből.

Eredmény

Mivel ennyi pénzem úgysincs most hirtelen minderre, marad az, hogy meg kell csináltatni a falat és azért a 2 csapot kicseréltetem. Bízom benne, hogy ahova 3x csapott a villám, oda 4-edszerre már nem fog. :) Aztán elkezdünk gyűjtögetni és meglátjuk, hogy mikorra jön össze ennyi pénz.

Árak, információk

Pár árat és infót azért megosztok, hogy akinek ugyanilyen problémája lesz, kicsit több infóval rendelkezzen mint én egy hete.

  • A képeken látható bilincs, a szerelési díj és a fal kibontása 8.000 Ft volt szombat délután.
  • A komplett fürdőszoba felújítás átlagosan 600-800.000 Ft körül szokott mozogni.
  • Egy csap cseréjének (tehát a mosdókagyló marad) szerelési díja 8.000 Ft.
  • Csapból a Kludi-t és a Mofém-et érdemes venni, a kínaitól tartózkodni kell. Előbbikre min. 5 év gari van és normálisan szerelhető, időtállóbb darabok.
  • Csempéből kb 3.000 Ft-nál kezdődik amit meg lehet venni (/négyzetmétere), feleségem szerint inkább a 8.000-10.000 Ft-os az, ami már elmegy, amúgy meg határ a csillagos ég. A mi fürdőszobánkba legalább 20 nm kellene.
  • A képen látható fal javítása, tehát a kőműves munka kb 8-10.000 Ft

fal a fürdőszoba felől

csőtörésre a fürdőszobában

fal a WC felől

csőtörés a WC-ben

13 COMMENTS

  1. Összes cső cseréje (kivéve konyhába vezető melegvíz): 190.000 Ft volt nálunk. A vízvezetékszerelő a következőket mondta: “Kludi vagy Mofém csapokat érdemes; kínaival nem érdemes szórakozni”. :)

  2. siman nezz szet masfele is
    csajom szulei csereltek kadat, csempet, csapot , wc-t, jarolapot es anyaggal egyutt 300 volt tavaly nyaron
    naluk mondjuk kimaradt a csovek csereje a falban ;)

  3. Úristen. Ezek szerint én nagyon nem vagyok képben ezekkel az árakkal. Ez botrányosan sok! :-(

  4. alien,

    azt nem értem bevallom, hogy jöhetett ki ennyire, de így első olvasásra ennyibe majdnem az anyagdíj van benne (kád, csempe, csap, wc stb…), sőt megkockáztatom, hogy még arra is kevés, ha ezt mind megvették. Vagy valamit nagyon tudnak.. :D

    sanyez,

    ez nálatok kb hány méter cső cseréjét jelentette? Nálunk 15 méterrel számoltak kb.

  5. Szombati bilincsszerelés: 8.000 HUF
    Egy négyzetméternyi, a feleségünk által értékelhető csempe: 8.000-10.000 HUF
    Pofára esni a fürdőszoba teljes felújításának ára hallatán: felbecsülhetetlen…

  6. Mi erre a nyárra terveztünk egy fürdőszoba felújítást cirkó beépítéssel. Először a szobai fűtőtesteket hagytuk el, utána a konyha kapcsolt felújítását, végül az egészet, mert a cirkót és kéménybélelést leszámítva szintén olyan 800 körül jött volna ki. Igaz, ebben benne volt a csempe is, de szigorúan a legolcsóbb ársávból. Ja, alapterület kb. 7m2.

    Ha más miatt nem kell, akkor a csapcseréért nem hívnék szerelőt, én a három balkezemmel második próbálkozásra pöpecen kicseréltem a sajátunkat. (Először lehagytam a tömítést az alsó hidegvíz csatlakozóról.)

    Az áraknál nagy a szórás Budapest és vidék között, főleg a munkadíjaknál. A másik eltérés, hogy sokan dupla feketét játszanak, tehát se számlát nem adnak és dolgoztatni is határon túli vendégmunkásokkal dolgoztatnak – egy lakásfelújításhoz nem száll ki a munkaügyi felügyelőség. Ezzel lehet spórolni, a kockázata csak az, amikor a meló közepén eltűnnek két hétre, mert jött egy jobban fizető munka, te meg ott maradsz a lavórral.

  7. Nem tudom, hogy hány méter volt pontosan, de biztos, hogy több, mint 15. Egyébként a villanyszerelők érkezésekor jutott eszembe, hogy a vizesektől kérhettem volna valami listát, hogy mire mennyit költöttek, mivel a villanyosok frankón leírtak minden egyes csavart és becsavarási díjat. Talán a minimum, hogy legalább egy papíron kézzel felvázolják mi mennyi miért. Egyébként szerelvényezésre 10.000 Ft-ot számolnak fel, ha jól emlékszem. Tehát egyetlen csap felcsavarozása 10.000 Ft. Már érzem, hogy bőven pályát tévesztettem. ;)
    Ui: olcsó, megbízható, absztinens, kőműves, burkoló szakemberkombót keresek! :)

  8. Csináld magad dolgokkal probálkoztál már? mert akkor csak az anyag ára lenne meg pár szerszám.

  9. Nem igazán, nem vagyok az a “majd magam felújítom a lakást” típus. :) Viszont hétvégén beszéltem apámmal (ő olyan típus), valszeg az lesz hogy a lukat eltüntetjük mi, kapható valami gyorsbeton vagy mi amit csak össze kell keverni vízzel.

    A nagyobb munkával kapcsolatban pedig tovább érdeklődök, illetve rokonságban van vízvezetékszerelő és kőműves is, velük fogok beszélni.

  10. Hat tudod ki fizetne ennyit, en szinte mindent magam megcsinalok. Vizvezeteket foirrasztani se nagy dolog plane rezcsoveket, de sokan csinalnak muanyagot azt ragasztani kell (eleg profi).
    Amikor en csinaltam komplett furdoszoba felujitast akkor csak a csoszerelest csinaltattam szakikkal (80e volt) a szerelvenyeket mar en szereltem (koc rulez).
    Komuvesmunkat is siman meg lehet csinalni, itt nem kell egesz falakat bevakolni eleg a csovek menten. Lehet venni keszre kevert vakolatot csak viz kell hozza.
    Csempezes meg detto, kell venni egy csomag keresztet meg rendes csemperagasztot (olcso nem ajanlatos), es egy csempevagot (ebbol jo a kinai is gondolom nem focipalya meretu a furdoszoba).
    Nehany hetvege biztos ramegy de akkor az lesz amit en akartam es csak magamat szidhatom (en leginkabb ezert csinaltam hazilag).

  11. SZeretnék hozzá szólni a dolgokhoz ha lehet?Én egy vidéken élő kőműves vagyok és két ekkora foltot kb 1500 ft-ért szoktam eltüntetni ha itt hejben van.Az a baj,hogy ebben az országban már mindenki köművesnek érzi magát és ezzel elrontja a valodi szakemberek becsületét.CSk egy példa erre,nem rég dolgoztam egy épitkezésen és pilléreket kellett falazni kisméretü téglából és láttam,hogy a kolegának nem igazán volt fűggö a függő és megkérdeztem tőle,hogy mióta üzi ezt a szakmát és bevalotta,hogy az igazi szakmája az cipész.

  12. Sziasztok!!
    Másfél éve vettem a mosogatóhoz csapot természetesen(mofem)és most elkezdett csöpögni.Ha valaki tud segíteni,hogy meglehet–e javitani.Előra is köszi sziasztok…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here