A hétvégén megkezdett kutyasuliban (Népszigeti kutyaiskola) az egyik házi feladatunk az volt, hogy jövő hétre gondoljuk át, vajon a mi kutyánk (jelen esetben Álmos) melyikben “vétkes”, melyiket szokta csinálni?

A 9 főbűn

  1. agresszív viselkedés családon belül
  2. agresszív viselkedés idegen emberekkel és/vagy kutyákkal
  3. kölykök és gyerekek veszélyeztetése
  4. terület engedély nélküli elhagyása (megszökik a kutya)
  5. kaja engedély nélküli fogyasztása
  6. alfákkal (veled) szembeni tiszteletlenség (A felugrálás is ide tartozik!)
  7. behívás megtagadása (nem megy oda hozzád, ha hívod)
  8. hágó mozdulatok (dominancia jele a jelenlétedben)
  9. vélt-, vagy valós veszélyek túlreagálása (ugat és nem fejezi be, hiába szólsz rá)

Ha ezeket produkálja a kutyád (elég ha csak néhányat, nem kell hogy az összeset), akkor közted és a kutyád között nem rendezettek a viszonyok. Nálunk van amit produkál Álmos és nem szeretném arra a 3 hétre fogni amit eddig nálunk eltöltött. Szóval most szépen átgondolom hogy melyik pontot mennyire és milyen módon “sérti meg” … :P

6 COMMENTS

  1. Jogos a reklamáció, többet ígértem róla! :) Az, hogy eddig nem nagyon készült új, annak volt köszönhető hogy a séták nagyrésze pórázon történt és úgy nem lehet (nem érdemes) fotózni, túl közel van, rángat stb.. :) Most már el tudom engedni, úgyhogy kezdek gépet hordani magammal és teszek fel új fotókat is.

  2. Nálunk szerintem az 5-ös pont “gond”, bár erről még este megbizonyosodok … ha a kajáját lerakom a tálba vagy kézben tartom, akkor csak úgy veszi ha engedem. Viszont ha csak úgy kiraknék pár szem kaját a földre, simán megenné (szerintem). Abból indulok ki hogy néha séta közben is látom hogy felvett valamit a földről.

    Itt egyébként nem teljesen tiszta, hogy mit szabadna és mit nem, erre majd rákérdezek. :)

    A 6. pont is kérdéses, mert bár felugrik mikor hazaérek, de nem ugrik rám, csak pattog előttem. Ez vajon minek számít? :)

    A 7. ponton már dolgozunk és egyre jobb a helyzet, de hozzá kell szoknom hogy a vizsla nem az a “sétálok magamtól a láb mellett pedig futhatnék is ide-oda” ha már egyszer elengedtem. :) Simán előremegy több tíz métereket, eltűnik 1-1 bokorban aztán óriási vágtával jön utánam, ha közben megyek tovább. Ami nálunk még gond, hogy ha pl. macskát lát vagy vmi madarat a földön, akkor nem nagyon akar visszajönni, beáll pózban és onnan alig mozdul (csak amikor már rohan a “vad” után mert az megindult). Ezen még sokat kell majd dolgoznunk.

    Nagyjából ennyi .. éjjel ha hall vmi zajt amire ugat 1-1-t, akkor rászólok és abbahagyja, max 1-2-t puffan még. De olyan, hogy percekig (vagy netalántán órákig ugat), olyan nincs.

  3. “max 1-2-t puffan még”: ezek a kedvenceim, ezek az erősen méltatlankodó vuffogások, amik kb. “az enyém az utolsó szó” hangeffektnek minősülnek :)

  4. No, ez egy jó téma.

    Nálunk az ötös ponttal ezek szerint gond van. Ha nagyon fel van buzdulva a kutya, akkor előfordul néha, hogy elcseni a kaját amikor nem figyelünk, de a “falkavezér” szerepét betöltő családtagnál ilyet nem csinál.

    A hatos pontban említett felugrálást nálunk is csinálta még kölyök korában, de magától leszokott róla. :) Vajon ez akkor is “főbűnnek” számít, ha pl. azért ugrik, mert elé tartom a kaját és el akarja kapni?

    A négyes pont kicsit felemás. Volt, hogy véletlenül kizártuk a kertbe a kutyát, aztán szépen ült a kapunál, hogy mikor jöhet be. :) De amikor kerti munka van és kiengedjük a kutyát, akkor van hogy elsétál kicsit távolabbra is… Igaz, idegen kertekbe nem megy be csak a földúton mászkál meg szimatolgat, de egyébként kifejezetten nem kapott rá engedélyt tőlünk. Ha visszahívjuk, akkor utána már nem mer elmenni annyira távolra, csak annyira, hogy szem előtt legyen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here