A hétvégén megkezdett kutyasuliban (Népszigeti kutyaiskola) az egyik házi feladatunk az volt, hogy jövő hétre gondoljuk át, vajon a mi kutyánk (jelen esetben Álmos) melyikben “vétkes”, melyiket szokta csinálni?

A 9 főbűn

 1. agresszív viselkedés családon belül
 2. agresszív viselkedés idegen emberekkel és/vagy kutyákkal
 3. kölykök és gyerekek veszélyeztetése
 4. terület engedély nélküli elhagyása (megszökik a kutya)
 5. kaja engedély nélküli fogyasztása
 6. alfákkal (veled) szembeni tiszteletlenség (A felugrálás is ide tartozik!)
 7. behívás megtagadása (nem megy oda hozzád, ha hívod)
 8. hágó mozdulatok (dominancia jele a jelenlétedben)
 9. vélt-, vagy valós veszélyek túlreagálása (ugat és nem fejezi be, hiába szólsz rá)

Ha ezeket produkálja a kutyád (elég ha csak néhányat, nem kell hogy az összeset), akkor közted és a kutyád között nem rendezettek a viszonyok. Nálunk van amit produkál Álmos és nem szeretném arra a 3 hétre fogni amit eddig nálunk eltöltött. Szóval most szépen átgondolom hogy melyik pontot mennyire és milyen módon “sérti meg” … :P

6 hozzászólás

 1. Jogos a reklamáció, többet ígértem róla! :) Az, hogy eddig nem nagyon készült új, annak volt köszönhető hogy a séták nagyrésze pórázon történt és úgy nem lehet (nem érdemes) fotózni, túl közel van, rángat stb.. :) Most már el tudom engedni, úgyhogy kezdek gépet hordani magammal és teszek fel új fotókat is.

 2. Nálunk szerintem az 5-ös pont “gond”, bár erről még este megbizonyosodok … ha a kajáját lerakom a tálba vagy kézben tartom, akkor csak úgy veszi ha engedem. Viszont ha csak úgy kiraknék pár szem kaját a földre, simán megenné (szerintem). Abból indulok ki hogy néha séta közben is látom hogy felvett valamit a földről.

  Itt egyébként nem teljesen tiszta, hogy mit szabadna és mit nem, erre majd rákérdezek. :)

  A 6. pont is kérdéses, mert bár felugrik mikor hazaérek, de nem ugrik rám, csak pattog előttem. Ez vajon minek számít? :)

  A 7. ponton már dolgozunk és egyre jobb a helyzet, de hozzá kell szoknom hogy a vizsla nem az a “sétálok magamtól a láb mellett pedig futhatnék is ide-oda” ha már egyszer elengedtem. :) Simán előremegy több tíz métereket, eltűnik 1-1 bokorban aztán óriási vágtával jön utánam, ha közben megyek tovább. Ami nálunk még gond, hogy ha pl. macskát lát vagy vmi madarat a földön, akkor nem nagyon akar visszajönni, beáll pózban és onnan alig mozdul (csak amikor már rohan a “vad” után mert az megindult). Ezen még sokat kell majd dolgoznunk.

  Nagyjából ennyi .. éjjel ha hall vmi zajt amire ugat 1-1-t, akkor rászólok és abbahagyja, max 1-2-t puffan még. De olyan, hogy percekig (vagy netalántán órákig ugat), olyan nincs.

 3. “max 1-2-t puffan még”: ezek a kedvenceim, ezek az erősen méltatlankodó vuffogások, amik kb. “az enyém az utolsó szó” hangeffektnek minősülnek :)

 4. No, ez egy jó téma.

  Nálunk az ötös ponttal ezek szerint gond van. Ha nagyon fel van buzdulva a kutya, akkor előfordul néha, hogy elcseni a kaját amikor nem figyelünk, de a “falkavezér” szerepét betöltő családtagnál ilyet nem csinál.

  A hatos pontban említett felugrálást nálunk is csinálta még kölyök korában, de magától leszokott róla. :) Vajon ez akkor is “főbűnnek” számít, ha pl. azért ugrik, mert elé tartom a kaját és el akarja kapni?

  A négyes pont kicsit felemás. Volt, hogy véletlenül kizártuk a kertbe a kutyát, aztán szépen ült a kapunál, hogy mikor jöhet be. :) De amikor kerti munka van és kiengedjük a kutyát, akkor van hogy elsétál kicsit távolabbra is… Igaz, idegen kertekbe nem megy be csak a földúton mászkál meg szimatolgat, de egyébként kifejezetten nem kapott rá engedélyt tőlünk. Ha visszahívjuk, akkor utána már nem mer elmenni annyira távolra, csak annyira, hogy szem előtt legyen.

Véleményed, kérdésed, vagy csak egy röpke gondolatod van a bejegyzés kapcsán? Oszd meg, köszi előre is!