Minap olvastam valami cikket arról, hogy mit jelentett régen és mit jelent most a “kockaság”, mit jelent “geek”-nek lenni, kik azok és mit csinálnak, milyen emberek, büszkék-e rá és hasonlók. Ennek kapcsán gondolkoztam el, hogy vajon magamra használnám-e ezeket a kifejezéseket?

Mondhatom-e magamra hogy geek vagyok, amikor

  • feleségem megkérdezi, hogy “Hol van a …….., nem láttad?” És mivel nem láttam, az első értelmes válasz ami az eszembe jut: “guglizz rá”.
  • az hétköznapok csipcsup ügyei kapcsán is az jut eszedbe: “huhh, ebből de jó blogbejegyzést lehetne írni este!”
  • mikor a barátaim túlnyomó többségétől életszerűbb úgy elköszönni, hogy “viszlát, este skype?”, mintsem hogy azt mondani majd telefonálok vagy valami hasonló..
  • hogy egyes ismerőseimnek csak a netes nickneve jut most eszembe
  • IRL is odaírtam egy papírra a feleségemnek hogy LOL és szegénynek fogalma sem volt róla, hogy mit is jelent
  • a fiammal olyat játszottunk, hogy mond egy szót és én rávágok egy megfelelő párt (pl. hideg-fagyi,mese-shrek,leopárd-párduc,vár-katona stb.) és szegény csak nézett, mikor a denevérre mint a villám rávágtam hogy “thebat”, majd egy pillanattal később hozzátettem: “vagy Batman!”
  • az esetek túlnyomó többségében már valami netes szolgáltatást használok jegyzettömbként, hogy ne felejtsek el semmit
  • vacsora közben a kék tálcát bámulva először az jut eszembe, hogy vajon mi lehet a színkódja majd kicsit később az, hogy ezt melyik grafikához lehetne felhasználni mert tetszik
  • reggel először nyomom be a gépet, majd csak utána teszem fel a kávét főzni. Bár hozzáteszem, ezt nagyon logikusan meg tudom magyarázni. :)
  • az erkélyről kibambulva a szembe parkoló autó szélvédőjén észreveszem, hogy milyen eszméletlen szép az égen egy felhő rajzolata, majd erről beugrik hogy milyen jó HDR képeket láttam múltkor ilyen témában a fotozz.hu-n és bejövök a szobába hogy megkeressem a HDR képek készítéséről szóló cikket majd gépelés közben beugrik, hogy jobb lett volna inkább feltekinteni és megnézni azt a felhőt élőben is.

Te kockának tartod magadat? Ha igen, miért?

25 COMMENTS

  1. >> reggel először nyomom be a gépet, majd csak utána teszem fel a kávét főzni. Bár hozzáteszem, ezt nagyon logikusan meg tudom magyarázni. :)
    USB-s kávéfőződ van? :)

    >> vacsora közben a kék tálcát bámulva […] az jut eszembe, [..] hogy ezt melyik grafikához lehetne felhasználni mert tetszik
    Ez így megvágva elfogadható lenne. A többi? Hát igen, jó úton haladsz a geekness felé :)

    BlackY

  2. – ugyanabban a szobában ülő kollégának msn-en szólok, ha kell vmi
    – ha elegem van az egész netes/it-s/webes mindenségből, kikapcsolódásként játszom – számítógépen
    – vonaton weboldalt szerkesztek
    – a gépet lefekvés előtt nem kapcsolom ki, legalább reggel megkímélem magam a felesleges mozdulattól.
    +1 – múltkor megmosolyogtam egy bloggert, mert 98%-ot kapott egy geek teszten. Kipróbáltam én is. 100%.

    Harder, egyébként kizáró ok a geek-ségből ha van családod (lásd szociális élet). A Te eseted egyszerűen munkahelyi ártalom :D

  3. BlackY:

    nem, dehogyis :) Viszont mivel a gép közelében alszok, felkelés után egyszerűbb azt benyomni majd amig indul, kimegyek feltenni a kávét. Mire azzal megvagyok, visszamegyek a géphez és indítom a netet, levelezőt miegyebet, pont átfutom az új mail-eket és esetleg fórumbejegyzéseket, mire hallom hogy kész a kávé. Kimegyek, kitöltöm, vissza a szobába (vagy inkább erkélyre), közben elindítok valami zenét és kényelmesen, félkómás állapotban belököm a kávét. :)

    anvee:

    Hát igen …. :) Bár azt hiszem még mindig én vagyok az első, aki megunja hogy a gépen írjak miközben csak fel kellene nézni és szólni pl. Neked, hogy minek is írogatunk mi most egymásnak? :D

  4. Nya!:)

    Örömmel nyugtázom Haadee, hogy igazi SzájberGyárék vagy! :D Ez szerintem hozzátartozik korunkhoz. Mivel én sem vetem meg a reggeli vasgyötrést és kábelrángatást, ráadásul ez a munkám is, sőt, veled egy malomban örlünk így teljes nyugalommal állíthatom, hogy igen én is geek vagyok!
    Viszont komolyan ledöbbentem ezen elszólásaidon Harder:

    “vacsora közben a kék tálcát bámulva először az jut eszembe, hogy vajon mi lehet a színkódja majd kicsit később az, hogy ezt melyik grafikához lehetne felhasználni mert tetszik”

    “az erkélyről kibambulva a szembe parkoló autó szélvédőjén észreveszem, hogy milyen eszméletlen szép az égen egy felhő rajzolata, majd erről beugrik hogy milyen jó HDR képeket láttam múltkor ilyen témában a fotozz.hu-n és bejövök a szobába hogy megkeressem a HDR képek készítéséről szóló cikket majd gépelés közben beugrik, hogy jobb lett volna inkább feltekinteni és megnézni azt a felhőt élőben is.”

    Ez tényleg gáz!! :D

    Viszont az is ilyen gáz, amikor a metrón utazok és nézem a remek reklámokat és vágom rá, hogy milyen betűtípus? Vagy csupán szakmai ártalom?! Vagy tudás?

    Egy személyes vélemény erre:

    “mikor a barátaim túlnyomó többségétől életszerűbb úgy elköszönni, hogy “viszlát, este skype?”, mintsem hogy azt mondani majd telefonálok vagy valami hasonló..”

    No igen! Ezektől futkos a hideg a hátamon!
    A végén még elfelejtünk kézzel írni, beszélni???? Nem, nem akarom túldrámázni, csak gondoljatok bele! Barátok MSN-en, skype-on és mindenféle ilyen “marhaságon” csetelnek, ahelyett, hogy találkoznának…Szóval ez nekem már kezd sok lenni.

    Úgyhogy Harder szombaton kihajtalak a lyukadból! :D

  5. acee reklámnézegetéseiről jut eszembe hogy a minap néztem egy óriásplakátot és azon agyaltam hogy 12 vagy 15 layert használt e a designer hozzá..Hát majdnem elütött egy autó.:D

  6. jah és még annyit hogy

    Acee:”A végén még elfelejtünk kézzel írni, beszélni????”
    MEgtörtént.Rendszerinfó írásbeli vizsgán elkezdtem felírni a nevemet:V4rg4 4ndrá5.Arra lettem figyelmes hogy a járkáló felügyelőtanár az padomat csapkodja a röhögéstől!!:D

  7. acee,

    az első (kék tálca) dolgot nem értem, miért lenne ez kiemelten gáz? :) Végül is grafikákkal foglalkozok, szerintem természetes hogy 1-1 szép szín kapcsán beugrik, hogy mit lehet kihozni belőle, hova tudnám felhasználni. :)

    A betűtípusokkal néha én is úgy vagyok mint te, bár az engem kicsit kevésbé hoz lázba, nem tudom miért.

    Egy személyes vélemény erre:

    “A végén még elfelejtünk kézzel írni, beszélni???? …”

    Ha nem is teljesen felejtünk el, de az biztos, hogy nem megy már úgy mint rég. Ez szvsz természetes, ha belegondolsz hogy mennyit gépelsz billentyűzeten, és mennyit írsz papírra tollal. Meg merem kockáztatni hogy ez nálad is nagyon határozottan eltolódik az egyik irányba.

    A jövőben pedig már a gyerekeink is valószínűbb, hogy notebook-t fognak hordani a suliba a könyvek helyett, ha nem is az általános iskola első osztályaiban, de a későbbiekben biztos.

  8. Persze Harder, a szakmánk, és szeretjük. És igen, többet ütöm a billentyűzetet, mint, hogy papírra írnék. Nem is mondtam, hogy ez feltétlenül probléma, csak elgondolkoztam azon, hogy az én értékrendem szerint, ami nem feltétlenül maradi, és nem is tagadom meg a kort, egy kicsit bizarr. Ahogy Te mondtad: Morgós pecás Hun! :D
    Ez one!

  9. Szevasz lippije :)

    Én nem akarom, hogy a fejemen megálljon a sör! :) Akkor inkább nőjön kampó a homlokomra ahova a korsót akasztva és megdöntve egyből a számba ömlik a sör. :) (Most így belegondolva ez kicsit furcsán nézne ki).

  10. hehe..igen..Kockaság és geekség velejárója még, hogy használhatod az antikocka embereknek a leet nyelvezeteket.

    cus ur n00b ill hax ur br41n.ecetera.(ennyire nem vok ám kocka..nem ismerem ezeket rendesen:D)

  11. No ez már egy fokkal jobb. :) Bár nekem tetszik a feje a mostani állapotában is, szóval … akkor inkább soha ne igyak sört! :D

  12. Én maradok a sörnél ugyanis ha átlag feletti bevitelt produkálsz akkor a mellékhatások a szögekből görbéket csinálnak.Így ugyan elkezd majd nőni a májad de a fejed formája megmarad:D

  13. Jó látni, h vannak nálam is kockábbak ( bár pár év, és elérem a szinteteket …)

    Szerintem, smi baj az MSN-nel, Skype-al, stb, mert ez is egy komunikációs forma, maximum új … Enyi erővel azt is mondhatnánk, h a teló is rossz dolog pl.

    Én írni még tudok, viszont a szavakat már nem ismerem, rendszeresen elgondolkodom dogában, h mit is kéne írni a “h” helyére, ha eszembe jut kicserélni…

    A szakmai ártalmat ( vagyis egyenlőre még csak hobby) az is súlyosbítja, pl plakátok esetében, h apum ilyeneket készített ( nyomdai előkészítés, stb) és egymás figyelmét is felhívjuk a plakátokra, és egymást licitáljuk felül, mi mivel készülhetett, stb ….

    Dani

  14. Kiss K D

    Az egy szerencsés dolog, ha apudtól olyan dolgot tanulhatsz amit szeretsz is csinálni, a mi a hobbid. Használd ám ki rendesen a lehetőséget! :)

    Ez rövidítés mizéria gondolom a chat, sms miatt alakul ki, ahol időt és energiát spórolsz azzal, hogy nem írsz ki mindent, vagy tévedek?

    Nálam egy szó van amire oda kell figyelnem rendszeresen a rövidítés miatt, ez a “vmi”- “valami”.
    Ezt valamiért így szoktam leírni, pedig igyekszem leszokni róla. :)

  15. “…végén még elfelejtünk kézzel írni…”.
    acee: Azt azért nem. Legfeljebb ha elrontunk egy szót, akkor a radír helyett elkezdjük keresni a Ctrl+Z bill.párost :)
    (Volt már rá példa.)

  16. Annyira kocka sose legyen egy ember, !h! !vmit! nem tudonk rendesen kiírni !szvsz!.
    !Szó! sokszor még a Shift billentyűt is lusták megnyomni az emberek, és ez engem rendkívül idegesít. Azt még valamelyest megértem, hogy ékezetek nélül írnak, hiszen még a mai napig akadnak olyan programok, amelyek nem képesek kezelni a kibővített karakterkészletet. Viszont ezeknek a programoknak a száma olyan alacson, hogy mostmár igazán rászokhatnánk arra, hogy minden tekintetben magyarul írjunk, ha magyara szavakat használunk.

    A nagy előnye a gépelésnek, hogy tbbnyire olvashatóbb, mint a kézírás. Kivéve, ha nincs telenyomva rövidítésekkel. Például nagyon sokáig nem tudtam, hogy mi az az “szvsz”. Mit tehettem, megkérdeztem. Készségesen segítettek. :)

    Lali72

  17. Lali72, van valami igaz abban, amit mondasz, de ez az SZVSZ-szel való példálózzás pont rossz, mivel az ugyan olyan -szerintem- mint a kb..
    A rövidítésekről: főként sms-eknél én is használom..merthogy ugyebár így kevesebb a karakterszám, nagyobb eséllyel maradsz bent 1 sms-nyi karakterszámban ugyebár..(spórolás rulez ;) )

  18. Megfelelő helyen (pl. SMS) szerintem van létjogosultsága a rövidítéseknek, de egyéb helyen azért kicsit jobban is oda lehetne figyelni. Sokan tényleg csak azért használják, mert időt akarnak nyerni vele, hisz egyre több fórumot, blogot, honlapot követünk, egyre több helyre írunk is és épp ezért valószínűleg már kisebb figyelmet fordítunk a helyesírásra.

    Pl. ne vedd támadásnak Lali72, de a Te bejegyzésedben is elsőre 6 helyesírási hibát számoltam össze, ezek mindegyike olyan, hogy elütésből fakad, valószínűleg nem olvastad vissza, mit írtál be. ;) Most akkor ez a lustaságnak tudható be, vagy a felfokozott netes életritmusnak? :)

    A sok-sok rövidítés közül nekem egy van, amire ugrok, ez a “vok”. Nem tudom miért, ha meglátom mindig az ugrik be, hogy “megint itt egy kínai főzőedény”. :D

  19. A hat hiba jogos, tényleg annyi volt benne. :) Egyébként vissza szoktam olvasni, de való igaz, ezt most csak szóról szóra olvastam vissza, pedig betűről betűre szoktam, mert mivel tudom, hogy mit akartam írni, hajlamos vagyok újból és újból elsiklani a hibák felett, hacsak nem betűről betűre olvasom vissza. ;)

    Ebben a bejegyzésben nincs hiba… (remélem)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here